Innhold A-Å
Om Dagbladet.no
Sentralbord: 24 00 10 00

Redaksjonen nett: 22 30 09 59
Redaksjonen papir: 24 00 10 00

Korreksjoner: les mer
Annonseinfo nett/papir

Berner Gruppen:
Årsrapport 2007
 
Sist oppdatert: Tirsdag 04.01.2011, 12:51  Du er her: Dagbladet.no » På din side » Alt om sex

Spørsmål og svar om sex


Foto: Scanpix

Søk i alt om sex:Siste 10
Graviditet, abort og prevensjon
Kroppen
Seksualitet
Seksuelt overførbare infeksjoner

Send inn ditt spørsmål:
Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:Alt om sex er et samarbeid mellom Dagbladet.no og Klinikk for seksuell opplysning (KSO). Det er ansatte ved KSO som svarer på spørsmålene. Hver uke publiserer vi utvalgte spørsmål og svar på Dagbladet.no. Et utvalg spørsmål og svar trykkes også hver fredag i Dagbladet FREDAG. Du kan også ringe KSOs samtale på 23 22 80 60. Her får du råd og hjelp alle hverdager fra 09-15. Les mer på www.seksuellopplysning.no.

Seksuelt overførbare infeksjonerHjelp!!! Herpes!!!
Hei. Er nødt til å få svar på dette! Jeg er ganske plaget av munnsår i munnvikene. Jeg var nettopp hos tannlegen og fortalte at jeg ikke vill gape alt for høyt fordi jeg hadde munnsår. Da spurte tannlegen om jeg hadde herpes! Kan det være tegn på det? Jeg har aldri hatt sår nedentil, men noen ganger i munnvikene. Jeg har aldri hatt sex. Går det an å ha Herpes uten å være smittet av det? Hvordan kan jeg få det? Går det an å bli født med det? Jeg har også hørt at noen typer herpes ikke kan helbredes. Derfor er jeg virkelig redd for at jeg har det! Vær så snill å svar! Jeg er redd!

Svar:

Hei
Herpes er et virus som er vanlig i befolkningen. Herpes type 1 infeksjon har 50-80% av befolkningen hatt som barn, og hos ca. 50% av disse reaktiviseres viruset i voksen alder under spesielle forhold som stress og sykdom.
Herpes smitter ved direkte kontakt. Man må bli smittet av en annen person for å få Herpes, man er ikke født med det. Når man først har fått viruset kan man ikke behandle det vekk.
Som du skjønner så er dette ganske vanlig. Ut i fra det du skriver kan det være at du har Herpes type 1 på munnen. Dette er ikke farlig. Hvis man har Herpes på munnen, kan man i verste fall overføre dette til kjønnsorganer. Herpes kan overføres uten at man har blemmer eller sår.

Evelyn Simonnes, sykepleier


Anal
Hva er farene ved analsex?
Kan man få HIV av det?


Svar:
Hei.
Analsex er for mange en fin måte å ha sex på. Man kan bruke en dildo og ha analsex med seg selv, man kan fingre eller bli fingret av andre eller man kan ha analt samleie (penis i endetarm). På grunn av endetarmens anatomi og fysiologi (hvordan den er laget og fungerer) er man mer utsatt for blant annet hiv smitte når man har analt samleie. Hvor utsatt man er for hiv avhenger av seksualvaner. Menn som har sex med menn, sex med innvandrer som har kommet til Norge i voksen alder, sex på ferie, kjøp og salg av sex, sex med injiserende stoffmisbrukere og hyppig partnerskifte er risikofaktorer som man skal være oppmerksom på. Dette gjelder både analt og vaginalt samleie. Det kan for mange virke stigmatiserende å liste opp disse risikogruppene, og det kan nok stemme. Etter min menig er det riktig at den enkelte vet når det er særlig viktig å beskytte seg mot hiv. Dersom man unnlater å informere om dette vil det kunne føre til at man ikke tar de forhåndsreglene som er nødvendig for å beskytte seg mot smitte.
Endetarmens slimhinner mer sårbar for rifter enn skjeden. Endetarmens funksjon er å trekke til seg væske, mens skjeden skiller ut væske. Både den som er gir og får i et samleie er utsatt for smitte. Kondom er eneste metode for å beskytte seg.
Anus består av to ringmuskler. Den ytterste er viljestyrt, den innerste er det ikke. Ringmusklenes funksjon er å styre avføring og luftavgang. Disse musklene er elastiske, men de trenger litt tid på å venne seg til å bli utvidet. Det er derfor viktig å bruke god tid og rikelig med vannbasert glidemiddel for ikke å skade ringmusklene. Når man tar disse enkle forhåndsreglene er det få farer forbundet med analsex.

Lennart Lock, Sykepleier


Hiv-test
Hei. Tar man hiv-test på samme sted som man kan teste seg for klamydia og slikt?

Svar:
Hei.
Hiv test må tas som blodprøve, mens chlamydia tas som urinprøve eller ”pinneprøve” fra kjønnsorganet. Chlamydia kan også tas fra hals og endetarm, og tas da med vattpinne. Chlamydia prøve tas minimum 5-10 dager etter ubeskyttet samleie. En hiv prøve kan tas etter ca. 3 uker, men er da ikke helt sikker. Har man hatt risikosex tar mange helsestasjoner og leger prøve etter 3 uker. Dersom man tar en prøve ”bare for sikkerhets skyld” er det rutine å ta prøven 2 måneder etter den aktuelle seksuelle kontakten man ønsker å teste seg for. Hiv og chlamydia prøver tar av fastlege og på helsestasjoner og skal i utgangspunktet være gratis.

Lennart Lock, Sykepleier


Hiv
Har hatt seksuell omgang med en prostituert i oslo og lurer på om smittefaren.
Når vi hadde sex sprakk kondomen og jeg var da rask med å avslutte samleiet. Hun hadde ikke menstrasjon og jeg hadde ingen rifter/sår på penis.
Hvor stor er da sannsynligheten for at jeg skal være smittet?

Hvis jeg tar en combotest etter 2-3 uker og denne er negativ, hvor stor er da sjansen for at den skal være positiv etter 7-8 uker?

Hvor lenge bør jeg evt. vente før jeg har sex med noen igjen.
Er jo tross alt livredd for å smitte noen.


Svar:
Hei
Sannsynligheten for å bli smittet ved et vaginalt samleie er lav. I tillegg vil en mann ha mindre risiko for smitte da han har mindre slimhinne enn kvinner.
Tar du en negativ combotest etter 2-3 uker er du nesten sikker på at det er riktig svar. Etter to måneder er du helt sikker.
Vennlig hilsen

Evelyn Simonnes, sykepleier


Klamydia
Hei

Jeg ble smittet med klamydia i november 2007 av daværende partner. Fikk endags-medisin så senere urinprøver har vært negative. Men! Vi hadde en gang et forsøk på analsex...og jeg er sår og klør i rumpa.

Kan man få klamydia i rumpa?

Svar:
Hei.
Man kan få Chlamydia i rumpen. Det smittes ved at en infisert slimhinne kommer i kontakt med frisk slimhinne. Dersom du har tatt kontroll etter antibiotika behandlingen som var negativ har du med stor sannsynlighet også blitt kvitt evt. Chlamydia i rumpen. Kløe og svie i rumpen kan være Chlamydia eller annen SOI. Dersom du har vært i en smittesituasjon etter kontrollprøven kan du ta en ny prøve. Symptomene du beskriver kan også skyldes begynnende hemoroider, sprekker i slimhinnen eller lignende. Du kan vurdere om du vil ta en tur til lege for å få svar på spørsmålet ditt.

Lennart Lock, Sykepleier


Klamydia
Hei, jeg er en gutt på 17 år som hadde sex for 3 måneder siden. Jenta jeg hadde sex med er jeg fortsatt sammen med, og både hun og jeg har aldri hatt sex før eller med noen andre etter den første gangen.

Forholdet har nå vart en stund, og vi har begynt å diskutert p-piller. Burde jeg ta en klamydia-sjekk likevel jeg ikke har hatt sex med noen andre enn henne (+ at vi alltid har brukt kondom), fordi klamydia oppstår vel av noe?

Og så hvis man får påvist at man har klamydia så må man unngå samleie i en uke, gjelder dette også onanering?

Takk på forhånd for svar.

Svar:
Hei
Hvis ingen av dere har hatt seksuell kontakt med noen andre og dere har brukt kondom hele tiden er det ingen grunn for å ta en klamydiatest..
Det er riktig at man ikke skal ha samleie – selv ikke med kondom minst en uke, helst to uker etter behandling. Man kan gjerne onanere, men gjør man det sammen med partneren sin må man være forsiktig med slimhinnekontakt.Mariann Olsvik, helsesøster


Underlivsplager!!!
Jeg har fått plager i underlivet, det ligner på vorter(litt vanskelig å beskrive hvordan det ser ut),på kjønnslepper og kjedeåpning, det klør ikke, det er bare ubehagelig å vite at det er der..føler meg ikke helt vel med dette så ikke hatt samleie den siste tiden. det kom en vorte for halvt år siden,og nå den siste mnd har det bare komt fler og fler.
Jeg har fast partner og vi har vært sammen i 2 år. jeg har lest på internett at vorter er smittsomt,men ingen av oss har hatt andre partnere i disse årene. kan dette komme av noe annet? eller er dette en kjønnssykdom?? er dette smittsom, typen min har ikke noen plager.

Håper du kan svare meg!!

Svar:
Hei
Om det er kondylomer (kjønnsvorter) du har må du få bekreftet av en lege – hvis det er kondylomer kan disse fjernes på forskjellige måter (krem, laser el fryses), men de kan også komme tilbake på et senere tidspunkt. Det kan ta alt fra måneder til år fra smittetidspunkt til man evt får utbrudd av vorter og det er ikke alle som er smittet som får vorter. Det smitter ved slimhinnekontakt.Mariann Olsvik, helsesøster


Sykdom?
Hva er egentlig Gonorè?

Svar:
Hei
Gonorè er en sykdom som smitter seksuelt, som forårsakes av gonokokk-bakterien. Bakterien kan finnes på slimhinner i kjønnsorganer, urinveier, endetarm og hals. Bruk av kondom gir god beskyttelse. Gonorè kan være alvorlig fordi den i verste fall kan redusere fruktbarhetsevnen både hos kvinner og menn.
Vanlige plager er endring i lukt på utflod fra skjede eller urinveier, smerter ved vannlating el smerter i nedre del av magen kombinert med feber.

Dersom du får plager oppstår disse 3-60 dager etter smittetidspunktet. Gonorè behandles med antibiotika.


Mariann Olsvik, helsesøsterSpørsmålet mitt omhandler analsex: Så sant vi ikke har vanlig samleie etterpå ("tissen i tissen"), er det da noen farer ved ikke å bruke kondom? Og i så fall, spiller det noen rolle om han kommer inne i meg, i rumpa?

Svar:
Hei.
Vaginalt samleie etter analt samleie kan føre til ubalanse i bakteriefloraen i skjeden og er frarådet uten at mannen vasker seg godt. Endetarmen er særlig sårbar for rifter, og HIV smitter lettere ved analt samleie. Har man fast partner som er HIV negativ og trofast skal det være helt trygt å ha ubeskyttet analt samleie selv med sædavgang i endetarmen. Har man tilfeldig partner er det anbefalt alltid å bruke kondom.

Lennart Lock, Sykepleier


oralsex med munnsår?
Hei

Ryktene vil ha det til at det finnes både oral og genitial herpes, men at man kan bli "kryss-smittet". Stemmer dette? Hvordan kan man evt. identifisere oral herpes?

Dess

Svar:
Hei Dess
Ryktet stemmer. Herpes finnes i to varianter, herpes I og herpes II og skyldes viruset Hepres simplex (HSV). Er man blitt smitter av HSV vil viruset finnes i kroppen resten av livet. HSV I smitter til slimhinnen og huden rundt munnen og kan overføres ved kyssing, ved å dele flaske osv. HSV I kan også forekomme rundt kjønnsorganet, og er da som regel overført ved oralsex. Over halvparten av befolkningen blir smittet av HSV I i løpet av barndommen og kalles da munnherpes. Førstegangsutbruddet kan komme 5-7 dager etter smittetidspunktet, men det kan også ta lang tid fra man blir smittet til man får utbrudd. Munnherpes er som regel uten symptomer. HSV II smitter til slimhinner og huden omkring kjønnsorganet og endetarmen, men HSV II kan også smittet til området rundt munnen. Ved HSV II får 60 % får symptomer som er relativt milde, 20 % tilbakevendende sår og 20 % får ingen symptomer. Det kan være vanskelig å finne ut hvordan man har blitt smittet av herpes. HSV infeksjoner begynner som oftest med små blemmer som etter hvert brister og blir til sår. Noen ganger får man i tillegg en infeksjon med bakterier. Sitter såret på eller ved kjønnsorganet kan man i tillegg få feber, redusert allmenntilstand og hodepine.


Lennart Lock, Sykepleier


slikking og hiv
Hei.
Jeg har bare sex en gang og det var med en kenyansk hore etter noen kamerater hadde sjenket meg veldig full. Jeg trodde ikke at man fikk hiv av å slikke en jente, så jeg prøvde det med henne. Men nå leser jeg at man kan få det. Jeg er veldig nervøs om dagen og vet ikke om jeg tør å gå og ta en test. Hvor stor sjanse er det for at jeg kan ha fått hiv?
Vær så snill og svar.., jeg er så nærvøs...

Svar:
Hei.
HIV smitter gjennom blod, sæd og skjedesekret. Den vanligste måten å bli smittet på seksuelt er gjennom ubeskyttet samleie, vaginalt og analt. Man kan også bli smittet ved oralsex. Hvor stor sannsynligheten er for at du har blitt smittet avhenger blant annet av om kvinnen du slikket hadde menstruasjon eller ikke. Det er også avgjørende om du hadde sår eller rifter i munnen da du slikket henne. Man kjenner til få tilfeller hvor HIV positive har blitt smittet ved oralsex, men der finnes noen. Dersom du er nervøs for smitte kan du ta en blodprøve 2 måneder etter eksponering. Den prøven vil gi deg et sikkert svar. Man kan ta en prøve etter 3 uker, men den er ikke 100% sikker.

Lennart Lock, Sykepleierer d skadelig for menn eller
ongdom å bli sugd på penisen av jente?

Svar:
Hei.
Det er ikke skadelig å bli sugd i seg selv, men man kan få seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) ved oralsex. SOI smittes ved at en smittet slimhinne kommer i kontakt med en frisk slimhinne. Man har slimhinner i kjønnsorganene, endetarmen og i munnen. SOI kan overleve i halsen, og kan således overføres til kjønnsorganet og endetarmen ved suging/slikking. Er den som blir sugd/slikket smittet med SOI kan den som suger/slikker bli smittet i halsen.

Lennart Lock, Sykepleier


Herpes
Kan man få herpes 2 hvis man har herpes 1 fra før.

Svar:
Hei
En infeksjon med enten herpes type en eller to kan gi en delvis beskyttelse mot smitte med det andre eller redusere symptomene. Altså kan man få det andre selv om man har det ene, men sannsynligheten er større for at man ikke får det. Om man har herpes type en på munnen kan man også få det på kjønnsorganene – det er vanligere at herpes type en smitter fra munn til kjønnsorgan enn at herpes type to smitter fra kjønnsorgan til munn.Mariann Olsvik, helsesøster


Viktig til Lennart Lock!
Jeg så du svarte på et spørsmål om mulige kjønnsvorter denne uken. Du nevnte at det er sekuelt overførbart, men ikke at det kan være farlig for jenter (gi økt sjanse for livmor-kreft). Jeg vet ikke hva du synes, men som en jente som har fått dette viruset av en gutt, synes jeg det er viktig å innformere om dette!!!!

Svar:
Hei.
Takk for tilbakemeldingen.
I forhold til kjønnsvorter (condylomer) finnes det veldig mange forskjellige virus. Virus som forårsaker condylomer kalles humant papilomavirus (HPV), og det finner over 100 typer. I USA regner man med at ca. 75 % av befolkningen er smittet med et eller flere HPV, og tallet kan antageligvis overføres til den norske befolkning. En håndfull av disse HPV`ene kan gi celleforandringer på livmorhalsen som disponerer for livmorhalskreft. De vanligste virusene som gir synlige vorter er dog ikke kreftfremkallende. Celleprøve hvert 3. år etter fylte 25 år skal være tilstrekkelig for å fange opp evt. forandringer pga et HPV.
Lennart Lock, Sykepleier


Kan det oppstå kjønsykdommer under samleie?
Hei!

Jeg lurer på om det kan oppstå kjønnssykdommer under vaginal sex når ingen av partene er smittet av noen type kjønnsykdom på forhånd.

Svar:
Hei.
Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) oppstår ikke av seg selv. Dersom begge debuterer seksuelt, eller begge har testet seg for SOI og testet negativt vil man ikke kunne bli smittet med en infeksjon. SOI smitter når en infisert slimhinne kommer i kontakt med en frisk slimhinne.

Lennart Lock, Sykepleier


Svelging av sæd
Hei,

jeg lurer på om det kan være skadelig å svelge egen eller andres sæd?

Svar:
Hei.
Å svelge sæd i seg selv er i utgangspunktet ufarlig. Dersom du har Chlamydia eller Gonorè i urinrøret ditt vil du kunne smitte dette til halsen din når du svelger egen sæd. Slik vil du da kunne smitte andre ved å gi dem oralsex.
Å svelge andres sæd kan være farlig. HIV smitter gjennom sædvæsken, og det å få sæduttømming i munnen medfører smitterisiko. Å svelge sæden øker denne risikoen. Dette fordi man kan ha rifter i munn og svelg hvor HIV kan tas opp. Vi anbefaler ikke å få andres sæd i munn som en sikrere sex praksis med tilfeldig partner.

Lennart Lock, Sykepleier


Forvirret ang kjønnsvorter..
Jeg tror jeg har kjønnsvorter. det er no hvite greier bak penishodet, akkurat på kanten som har samlet seg opp der. Det detter av hvis jeg prøver å få det bort.
Etter hva jeg har lest her så tror jeg at jeg da har kjønnsvorter (henviser til et tidl innlegg "Ligner på blomkål").
Nå i etterkant har jeg også lest at jeg ikke kan ha kjønnsvorter dersom jeg ikke har hatt seksuell kontakt. Er jomfru....
Har jeg kjønnsvorter eller ikke? Hva kan det evt være?
G17

Svar:
Hei
Ut i fra beskrivelsen din vil jeg tro du mener den kransen med kjertler som går rundt hele penishodet og som liksom sitter under penishodet. Disse kjertlene produserer noe som heter smegma (et hvitaktig belegg).
Smegmaen er der for å beskytte slimhinnene på penishodet mot sopp og bakterier som man ikke vil ha der, det smører også slimhinnen slik at det ikke blir sårt og vondt mellom forhuden og penishodet.
I puberteten kan disse kjertlene av og til tette seg til og se ut som små kviser.
Ikke noe farlig med andre ord, men dette belegget må vaskes bort hver dag ellers vil det lukte vondt.Mariann Olsvik, helsesøster


Klamydia
Hei! jeg lurte på om jeg kunne gå til helsesøster å ta klamydia test? Fast legen min er en venn av familien og gjør alt for å sleppe å gå til han. Og for en stund siden hadde jeg ubeskyttet sex med en jeg vett har hatt mange sex partnerer. Og nå sitter jeg å grubler. men er det sant at kvinner kan bli sterile med klamydia?

Svar:
Hei
Om du ikke er for gammel kan du gå på helsestasjon for ungdom der du bor og teste deg for klamydia. Husk at det må ha gått 7-10 dager fra det aktuelle samleiet du ønsker å sjekke deg for og at du kan ta en urinprøve, men at du da ikke må ha tisset på 1-2 timer før du tar prøven.Mariann Olsvik, helsesøster


kondomer
Ser at mange spørsmål dreier seg om ungdomer som er for sjenerte til å få i kondomer.. dere vet at disse kan fåes tilsendt gratis fra nettbutikken til røde kors norge? bare trykk innpå butikken også trykk røde kors ungdom i menyen til venstre. Det er en pakke på 10 stk

Svar:
Hei!
Sikkert mange som ikke vet det! En kjempe fin alternativ måte å skaffe seg gratis kondomer på! Regner med at dette sendes i anonyme pakninger, slik at det ikke skaper problemer hjemme for dem som mottar dette i posten.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


HIV
Hovr mange blir HIV-positive etter 7 uker? Jeg tok en HIV test 7 uker etter at jeg hadde hatt ubeskyttet sex i utlandet, denne var negativ. Men jeg fikk beskjed om å ta en ny test etter 6 mnd. Jeg klarer ikke å tenke på annet, og er livredd for at jeg likevel er HIV-positiv... Jeg har hatt et utslett under nesen siden januar, men i løpet av sommeren ble det bedre. Dette utslettet ble verre i høst, og jeg har nå fått en bakteriedrepende krem for det, den synes å virke, men det er enda ikke helt borte - og nå har jeg brukt kremen i nesten 2 uker. I tillegg har jeg fryktelig kløe i hårfestet bak ørene og i nakken, og lurer på om dette kan være symptomer på HIV...

Svar:
Hei

Vet ikke helt hvilken type test du har tatt. Men hvis det er en Combotest (benyttes på de fleste store sykehus i Norge i dag) gir denne et rimelig sikkert svar allerede 1 mnd etter en smittesituasjon. Det anbefales at man tar en test 3 mnd etter en smittesituasjon og er denne negativ skal det regnes som et sikkert svar. Du behøver ikke vente i 6 mnd for å ta en ny test.
Utslettet som du har under nesen kan jeg ikke si deg hva er, men det kan jo være en form for eksem. Når det gjelder kløe i hårfestet bak ørene og i nakken er dette veldig kjente symptomer og kjennetegn på hodelus, som mange plages av høst og vinterstid. Du får kjøpe deg en lusekam og lete etter egg eller allerede ferdig utklekkede lus.
Kroppen vår reagerer også ofte fysisk på psykisk stress, så om du ikke har hodelus kan det være en reaksjon på at du går rundt og er veldig nervøs – denne typen symptomer er i alle fall ikke noe som kjennetegner at man har fått hiv.
Mariann Olsvik, helsesøster


SOI
dere sier lengre ned at nesten alle kvinner opplever en soppinfeksjon. hvis man merker det, må man gå til lege? hvordan får man d bort? + en ting til... hvordan kan man merke om man har klamydia?
på forhånd takk :)

Svar:
Hei.
Vanlige symptomer på sopp er kløe, svi og sårhet i skjeden sammen med hvit, tyktflytende utflod. Dersom en jente har symptomer på sopp kan hun kjøpe et medikament reseptfritt på apoteket. Det er stikkpiller som settes i skjeden. Dersom symptomene ikke bedrer etter denne behandlingen seg kan du gå til lege som vil gi en annen behandling.

Chlamydia er den seksuelt overførbar infeksjonen som er vanligst blant unge i Norge. Flertallet har ingen symptomer på infeksjonen, det vil si at de ikke merker noe til den. Den oppdages ofte ved rutinemessige kontroller. De av jentene som har symptomer vil kunne ha kløe, svie og økt utflod. Gutter vil kunne oppleve kløe eller svie i urinrøret, noen har litt klar utflod.
Chlamydia kan forårsake infeksjon i eggledere, eggstokker og bitestikler selv om men ikke har symptomer, og infeksjonen kan da redusere befruktningsevnen. Det er derfor viktig å teste seg rutinemessig. Vi ved KSO anbefaler at man tester seg ved hvert partnerbytte. Testen er gratis og tas som en urinprøve.

Lennart Lock


Ligner på BLOMKÅL! :O:(
Hei!
Jeg er en gutt på snart 15 år.
Jeg har merket at jeg har noe ekkelt på innsiden av forhuden min på penisen.
Det er som prikker. De står sammen og kan minne om BLOMKÅl! :O
Det klør ikke, men har hørt om dette før. Men har aldri skjønt hva det er.
Det er bare ubehagelig å ha det det.
-Hva er dette?
-Hvordan får man det vekk?

Vær så snill og svar meg.
Jeg har sendt inn minst 4 innlegg om dette. Er veldig
nyskerrig og urolig!
Hilsen Gutt snart 15

Svar:
Hei.
Det du beskriver kan høres ut som kjønnsvorter. Den mest vanlige typen kjønnsvorter danner nemlig blomkållignende utvekster. Kjønnsvorter er ikke noe du trenger å gjøre noe med så fremt du ikke ønsker det av kosmetiske grunner (at du synes det er stygt og hemmende å ha dem der). Du kan få fjernet vortene, men ikke virus som er årsaken til vorter. Er du smittet med vortevirus, vil det altså alltid være i kroppen - med risiko for nye vorter selv om du får fjernet de du har nå. Du må oppsøke lege om du vil fjerne dem - enten med pensling, frysing eller laser. Pensling er den mest vanlige måten å fjerne vorter på. Om du velger å ikke gjøre noe med dem, vil de før eller senere forsvinne av seg selv.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiver


klamydia test
jeg var hos legen min i forbinnelse med en urinveisinfeksjon og spurte mens jeg var der om jeg ikke de kunne sende inn urinprøven for testing av klamydia, når jeg først var der. da sa legen at bare gutter kan sende inn urinprøve, mens jenter må ta den pinnen.. stemmer dette?
har tatt denne pinne prøven før og måtte ta den selv, men an annen legen jeg snakket med mente at det var feil siden man må nær fra urinrøret også noe man ikke klarer selv.. blir litt forvirret av informasjonen, kan dere forklare praksisen?

Svar:

Hei

Forstår godt at du blir forvirret når man opplever slik ulik praksis. Jenter kan testes for klamydia ved hjelp av en urinprøve, eller man kan ta en vaginalprøve/pinneprøve selv (som du hadde gjort) eller man kan ta en prøve fra cervix, som legen må ta.
På klinikken hos oss bruker vi alle tre metodene på jenter litt avhengig av om de nettopp har tisset (er det under to timer siden man tisset sist kan man ta vaginalprøve) eller om de trenger en underlivsundersøkelse pga andre problemer (ta en cervixprøve). De fleste jenter som tester seg hos oss tar urinprøve.
Vet ikke hvorfor praksisen er så forskjellig rundt omkring i det ganske land. Det kan jo være at laboratoriet som mottar prøven må ha det på en spesiell måte eller kanskje ikke alle klarer å henge med på utviklingen.Mariann Olsvik, helsesøster


Klamydiatesting av jenter
Hei! Jeg har kommet frem til at jeg bør ta en klamydiatest, men jeg er litt bekymret for om de da må foreta en gynekologisk undersøkelse, eller om en enkel urinprøve er nok.

Hvordan foregår dette?

Svar:
Hei

Jeg tror de fleste legekontor/helsestasjoner kan teste for klamydia ved hjelp av en urinprøve, det er ikke nødvendig med en gynekologisk undersøkelse for dette. Du kan eventuelt ta en vaginal pinneprøve selv (da får du instruksjoner hos legen).


Mariann Olsvik, helsesøster


vaksine
hva er livmorhalskreftvaksina egentlig? og er det noe en bør ta? må en ikke ha debutert for å ta den?

Svar:
Hei
Vaksinen du tenker på er en vaksine som beskytter mot noe som heter humant papillomavirus (hpv). Det finnes mange forskjellige undergrupper av hpv, noen forårsaker vanlige vorter på huden andre på kjønnsorgan – kjønnsvorter eller kondylomer. Noen svært få av disse vortevirusene er potensielt farlige og kan føre til kreft.
Vaksinen har vist beskyttende effekt mot hpv nr 6, 11, 16 og 18, som forårsaker vorter på kjønnsorgan.
Type 6 og 11 er årsaken til ca 90 % av alle kondylomer, disse er ikke farlige og man mener at ca en av fire er smittet uten at man nødvendigvis får noe plager. Type 16 og 18 forårsaker rundt 70 % av tilfellene med kreft i livmorhalsen.

Det er mulig at vaksinen kommer inn i det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet, men det er ikke avklart ennå.
Om man ønsker å ta vaksinen er opp til hver enkelt. Det vil være en fordel å ta den før man debuterer i forhold til virus type 6 og 11, men det er ikke for sent selv om man allerede har debutert.
Er man allerede smittet med noen av disse typene hpv har vaksinen ingen effekt. Det er også anbefalt at man fortsetter med vanlig screeningprogram etter vaksine, altså at man tar celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år.


Mariann Olsvik, helsesøster


Hiv-test
De seier at ein kun kan ta blodprøve for å påvise hiv. Vil det seie at eg må ta ein blodpøve viss eg vil vere heilt sikker? For eg har tatt ein pinnetest og lurar på kor mykje den dekkar(kor mange sjukdomar den sjekkar ein for).
For no har eg fått ny kjærast og vil vere 100% sikker på at eg er smittefri.

Svar:
Hei

For å påvise eventuell hiv-smitte kreves det en blodprøve, det er ingen annen måte å påvise hiv på. Det samme gjelder for hepatitt og syfilis. Hvis du har tatt en pinneprøve har du etter all sannsynlighet testet for klamydia eller kanskje gonorè, det kommer litt an på eventuelle plager/symptomer.
Det er ikke sikkert at du trenger å sjekke deg for noe annet enn klamydia, det er den mest utbredte seksuelt overførbare infeksjonen vi har i Norge. Nødvendigheten av andre tester kommer litt an på om man har ubeskyttet sex med såkalt risikopartner.


Mariann Olsvik, helsesøster


Herpes
Hei, ser at dere skriver at Klamydia, Gonorre, syfilis og HIV kommer inn under smittevernloven. Hva med Herpes? Gjelder loven for dette, type 1 og type 2. Hvis man går til testing på Olafia og ber om å bli teset for ALT, tar de ikke Herpes test, hvorfor. Hvor stor er smittefaren egentlig så lenge en unngår sex under utbrudd?

Svar:
Hei

Herpes og kondylomer (kjønnsvorter) kommer ikke under smittevernloven. Genital herpes (kondylomer også) er veldig utbredt, det er kanskje så mange som en halv million smittebærere i Norge. Antall meldte tilfeller er ikke så mange, trolig fordi mange er uten symptomer og aldri kommer til å få noe utbrudd.
Man tester ikke på herpes uten at det er synlige sår som man kan ta sekret fra.
Smittefaren ved ett vaginalt samleie med smittet partner er ukjent. Det er særlig sårene som skiller ut virus, men det kan også skilles ut noe virus utenom (spesielt like før utbrudd).Mariann Olsvik, helsesøster


Kløe og tørrhet
Hei.. jeg har mange ganger sent inn spørsmål, men aldri fått svar.. og så har jeg opplevd mange ganger at spørsmål og svar fra forige uke står denne uken lissom.. flere ganger..:S

Når det er sakt så vil jeg si at dere har flåtte svar og jeg setter pris på denne siden..:)

Jeg er ei jente på snart 18 år.. en partner har smitta meg med klamydia, men det er borte for lenge siden. etter det har jeg vært tørr og hatt kløe/svie nedentil. har også vært hos lege flere ganger men det er ikk'no galt sier hun. Jeg blir ikke våt lengre, og av og til er det stygg ekkel kvalmende lukt, slik at jeg ikke tør å flytte på meg. Hva skal jeg gjøre.. hva kan det være? Hvor skal jeg oppsøke hjelp?

Samtidig vil jeg bare spør, jeg har ikke hatt sex siden desember, har tatt graviditetstest som er kjøpt på apoteket og hos helsesøster på skolen.. men nå er det en stund siden mensen skulle vært her, og de andre gangene har jeg bare hatt litt mens. Samtidig hadde jeg vont i puppene en stund (men det kan jo seff komme av at jeg gikk på pillene en måned, fra mitt i februar til mitt i mars).. Har litt vont i brystvortene bare, ellers er det ingen symptomer på graviditet..

Jeg vil ikke at det skal være slik som dette.. Jeg føler meg som en hypokonder, kan lissom ikke gå til lege eller helsesøster mer nå..:S

Håper på svar denne gangen..:)

Svar:
Hei.
Det er dessverre veldig mange som opplever å ikke få svar på spørsmål de sender inn. Det er bare å beklage, men det er begrenset i hvor mange vi klarer å svare på, og det kommer inn MANGE spørsmål daglig. Hvilke spørsmål/ svar som blir blant ukens besvarte, har ikke vi på KSO noe herredømme over, men vi svarer på nye spørsmål hver uke. Alle spørsmål vi har svart på finnes på alt om sex siden, under den kategorien det hører hjemme.
Så over til problemene dine.
Du skriver at du har vært plaget med tørrhet, kløe og svie etter at du ble behandlet for klamydia. Jeg håper for det første at du har sjekket deg igjen 4- 6 uker etter du tok kuren slik at du vet at kuren virket og at du er helt frisk igjen? Ellers kan jeg si at det ikke er uvanlig å få sopp plager etter å ha tatt antibiotika kur og de plagene du beskriver er vanlige plager ved sopp infeksjon. Det er ikke sikkert at legen ser at man har sopp, men det kan tas en prøve av skjeden og dyrke den for å se om det er sopp der. Eller du kan forsøke en soppkur - stikkpiller du putter inn i skjeden. Det får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Det finnes flere typer soppmidler, men jeg vil anbefale å ta en kur som går over flere dager og ikke bare en stikkpille en kveld. Om dette ikke hjelper, tror jeg det vil være lurt av deg og oppsøke legen på nytt, evt en gynekolog.
Når det gjelder uteblitt menstruasjon - Den vanligste årsaken er graviditet, men siden du nylig har tatt graviditetstest og ikke har hatt samleie siden desember, høres det lite sannsynlig ut at du er gravid. Ømme bryster er som du helt riktig sier, noe man gjerne opplever når man starter på p-piller. Jeg tror nok også dette er årsaken til "mens-klusset" du opplever. Etter å ha tatt p-piller kan det ta litt tid før mensen kommer som normalt igjen. Også infeksjoner i underlivet kan skape blødningsforstyrrelser. Mitt råd er at du bør ta en ny graviditetstest om mensen ikke kommer innen et par uker og evt. oppsøke lege for å sjekke både plagene du har og manglende mens.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Bullshit
På dagbladet.no oppgjer de at klamydiatest av gutar ikkje gjer vondt. Det er bullshit! Det er det mest smertefulle eg nokonsinne har opplevd, diverse beinbrot iberekna. Kvifor gjorde det så vondt? Det var eit smertehelvete å pisse i ei veke etterpå, og vannlatinga har vore litt spesi i etterkant. Kan eg gå til søksmål mot turnuslegen som utførde testen på meg? Vil det, om det er eit sår, gro att? Og sidan eg no er livredd for å ta fleire "pinne-i-penis"-testar, går det ikkje an å ta blodprøvar for å teste seg mot kjønnssjukdommar?

Svar:

Hei
Det er vanlig å ta chlamydiaprøve av både jenter og gutter i form av en urinprøve. Det er denne prøven vi omtaler når vi sier det ikke gjør vondt. En lege kan også ta chlamydiaprøve fra urinrøret ved hjelp av en pinne. En slik prøve kan gjøre vondt slik du beskriver. Som du selv sier, kan det ha oppstått et sår eller en rift som mest sannsynlig vil gro av seg selv. Hvis du fortsetter å ha plager med vannlatingen kan du oppsøke lege for å få det sjekket.
Når det gjelder sykdommer som smitter seksuelt kan du kun ta blodprøve for å påvise hiv, hepatitt og syfilis.Evelyn Simonnes, sykepleier


soppinfeksjon
kan man få soppinnfeksjon uten å ha hatt samleie ??

Svar:
Hei.

Soppinfeksjon er noe de fleste kvinner får av og til. Det er ikke skadelig, men kan jo være ganske så irriterende.
Soppbakteriene finnes i skjeden i små mengder og det er helt normalt. Hvis miljøet i skjeden blir forstyrret/forandret benytter soppen seg av anledningen til og formerer seg – og man får en soppinfeksjon. Det kan være flere forskjellige grunner til at man får en infeksjon, bruk av såpe, graviditet, enkelte matvarer eller bruk av medisiner for å nevne noen.

En soppinfeksjon er egentlig ikke en seksuelt overførbar infeksjon, men av og til kan man overføre plager til partneren sin om man har en pågående infeksjon. Men man kan godt få soppinfeksjon uten å ha hatt samleie.


Mariann Olsvik, helsesøster


meldeplikt
Hei!
Fikk akkurat høre om ei jente som puler rundt og har pådratt seg en del forskjellige kjønnsykdommer... Og som ikke alltid ventet til en kur var ferdig før hun hadde sitt neste ubeskyttede samleie med nye personer. Vi vet det er meldeplikt på slike ting, så vi tenkte kanskje om vi meldte fra om oppførselen hennes så kanskje hun ville høre på en autoritetsfigur som sa ifra, fremfor de vanlige formaningene om beskyttelse fra andre i omgangskretsen. Problemet jeg ikke kunne svare på var hvor venninna mi (som kjenner denne jenta) kunne henvende seg med en slik bekymringsmelding... Både på jentas og hennes partneres vegne.

Svar:
Hei.
Det finnes en lov som heter "smittevernloven". Av seksuelt overførbare infeksjoner, er det klamydia, gonorre, syfilis og hiv som kommer inn under denne loven.Om en pasient får påvist en av disse sykdommene, må både pasienten og helsepersonellet forholde seg til de pålegg denne loven gir. Pasienten er pliktet til å ta i mot behandling og bidra til smitteoppsporing slik at partner/ tidligere partnere kan få muligheten til å avklare om de er smittet eller ei. Helsepersonellet er pliktet til å informere om faren rundt smitten, hvordan det smitter og hvordan det kan unngås, gi adekvat behandling og gjøre smitteoppsporing. Dvs at om denne jenta du snakker om har fått påvist en smittsom sykdom som kommer inn under denne loven, så skal hun allerede være meldt og partnere bør være kontaktet. Det siste avhenger selvfølgelig at jenta samarbeider. Altså bør det være slik at denne jenta er registrert allerede. Men om dere har inntrykk av at dette ikke stemmer, kan jeg anbefale dere å snakke med helsesøster på den ungdomshelsestasjonen dere tilhører. Jenta kan kalles inn til ny kontrollprøve som det er lurt å ta etter en antibiotikakur eller hun kan kalles inn som smittekontakt - mistanke om at hun kan være smittet.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Heei
Jeg var i Hellas denne vinteren og endte opp med ei hore i bakgaten.
Vi hadde ubeskyttet sex. Noen månder senere merket jeg at den ene testiklen min vokste til nesten dobbelt størrelse, men den andre forble normal. Er dette unormalt?
Jeg har ikke snakket til noen om dette siden det er flaut så jeg lurer på om det er noe i hjemme som jeg kan bruke for å gjøre testiklen mindre.
Jeg har hørt at hvis jeg tar eddik på kukhodet så vil testikklene bli mindre eller kan bli borte .. Er dette er forslag ?Svar:
Hei.

Det er vanskelig for meg å svare på hva som har skjedd med den ene testikkelen din og evt hva som har forårsaket det. Du skriver heller ingen ting om du har noe smerte fra testikkelen eller om du har noe utflod fra penis osv. Vil jo absolutt anbefale deg å ta en smittesjekk i forhold til seksuelt overførbare infeksjoner i og med at du har hatt ubeskyttet sex med en riskikoperson. Det er ikke noe hjemme som du kan bruke for å gjøre testikkelen mindre og dette med eddik på penishodet er en myte uten hold i.

Det er veldig mange som synes det er flaut å snakke om underlivet sitt og ubehagelig å gå til legen og måtte vise det fram. Men dette er vanlig ”kost” for legen og det er viktig å få undersøkt om det for eksempel kan være en betennelse som man trenger antibiotika for.


Mariann Olsvik, helsesøster


Symptomer på klamydia
Hej ! Jeg bare lurer på om jeg kunne fått en "liste" over symptomer på klamydia ? Hadde samleie for en en månde siden, å har følt at noe er som det ikke skal være nedentil.
Takk på forhånd.

Svar:
Hei
Anbefalingene er at man tar en chlamydiaprøve etter ubeskyttet samleie. Dette fordi chlamydiainfeksjon i mange tilfeller ikke gir symptomer. Hvis man har symptomer kan disse være; forandret utflod eller blødning mellom menstruasjonene, svie ved vannlating, hyppig vannlating, smerter nederst i magen og i noen tilfeller leddplager.
Uansett, hvis du har følt at noe ikke er som det skal være er det lurt å ta en chlamydiatest. Dette gjøres i form av en enkel urinprøve.
Evelyn Simonnes, sykepleier


kvise?
morn du:)
jeg har en stund gått rundt med en kviseliknende prikk på pungen, den har lenge vært så hvit at den så klar ut for å skvises, men det gikk ca en mnd etter det at jeg klarte å skvise ut noe, og da var det meget vondt. det jeg lurer på er om dette faktisk var en kvise eller om det var/er en kjønnsvorte? og i såfall om dette er noe som kan overføres selv ved bruk av kondom?

Svar:
Hei.
Jeg kan ikke fortelle deg hva det er du hadde/ har på pungen, så om du ønsker å få vite det, må du nesten oppsøke en lege som kan se på det og stille diagnose. Det er mange årsaker til kviser/ nupper/ klumper i dette området - det kan være kviser, men det kan også feks være vanlige talgkjertler, hårsekker, kjønnsvorter, mollusker... Umulig å svare på uten å se det.
Når det gjelder smitte av kjønnsvorter så er kondom det eneste man kan bruke, men det beskytter bare det hud- og slimhinne området som kondomet dekker. Får du smittestoff på hud andre steder rundt i underlivet, så kan du få vorter der selv om du brukte kondom.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


merkelig utflodq
Har nettopp blitt ferdig med en antibiotika-kur pga en bihulebetennelse. Under kuren forsvant utfloden helt, mens til vanlig har jeg så mye at jeg må bruke truseinnlegg. Etter jeg ble ferdig med kuren har jeg fått en hvit tråd-aktig utflod, som har kraftig lukt. Hva kan dette være!? Hadde en infeksjon i høst som jeg tok antibiotika for, og har også hatt kjønnsvorter. Disse ble borte for omtrent to mnd siden. Har ikke hatt sex etter jeg hadde infeksjonen. Hjelp!!

Svar:
Hei.
Når man tar antibiotika, vil ikke medisinen kun virke på de uønskete bakteriene som forårsaker infeksjonen, men også ha innvirkning på de bakteriene som naturlig er i kroppen. Av den grunn er det ikke uvanlig å få bivirkninger som feks diare eller soppinfeksjon under og etter en antibiotikakur. I skjeden har du det vi kaller normalflora - en bakterie og mikrobe sammensetning som er unik for deg. Om noen typer bakterier i denne floraen blir slått ut av antibiotika, vil andre typer kunne få vilkår til å blomstre opp. Når "snille" bakterier eller mikrober får blomstre, kan de bli "slemme" og skape plager. Det er dette som skjer ved antibiotika kur - bakterier som normalt holder sopp-sporer borte, forsvinner og dermed får sopp blomstre og skape plager. Om sopplagene ikke er for store, vil de stort sett forsvinne av seg selv etter en stund - kroppen har en god evne til å normalisere forholdene selv med litt tid. Men om plagene er store og vedvarende kan det være nødvendig å ta en soppkur for å bli kvitt plagene. Selv om soppkurer fås kjøpt reseptfritt på apotek kan det være lurt å få gjort en undersøkelse hos lege for å få bekreftet at det faktisk er dette du plages av.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


klamydia
Hvor lenge etter påbegynt behandling må man vente med sex??

Svar:
Hei!
Vi anbefaler at en ikke har samleie på 14 dager etter tatt behandling. Kondom kan sprekke og i så tilfelle vil behandlingen være bortkastet. Det vil oppstå en resmitte slik at begge må starte på ny runde med behandling. Samtidig kan det være godt for underlivet å få ro til å hele seg uten noen "forstyrrelser" til at behandlingen er fullført.
Trond Haugmark, sykepleier


kjønnssykdommer
Jeg har hatt klamydia 3 ganger og gonorè 1. og nå er jeg redd for at jeg har fått det igjen? Kan jeg få HIV av å ha for masse kjønnssykdommer?

Svar:
Hei!
For å svare generelt på dette spørsmålet, så vil en som har flere kjønnssykdommer kunne være mer mottakelig for å bli smittet med andre infeksjoner, sånn som hiv. Men en får ikke hiv av å ha mange kjønnssykdommer. For å være sikrere på å ikke bli smittet, er det kondom som er anbefalt å bruke. Samtidig anbefaler vi å teste seg for klamydia etter hvert partnerbytte.
Trond Haugmark, sykepleier


hvor lang tid??
hei hei =)

jeg er en gutt på 18 år. det er ikke lenge siden jeg hadde sex med ei jente uten kondom.. hun går på p-piller selvfølgelig.. men hvor lenge bør jeg vente med å ha sex igjen uten kondom, med en ann jente? jeg har hørt at man bør helst vente 3 til 4 uker før neste.... og hvor lett kan man få kjønnsykdommer?

plizz svar meg.

pfh Takk.

Svar:
Hallo.

Jeg er litt usikker på hva du mener med hvor lenge du må vente før du igjen har samleie uten kondom? Hvis det er i forhold til om du kan utsette ny partneren for en seksuelt overførbar infeksjon (soi) fra forrige ubeskyttede samleie – så er du feilinformert med hensyn til de 3-4 ukene.

Har du ubeskyttet samleie med tilfeldig/e partner/e, bør du sjekke deg for soi mellom hvert partnerbytte. Det du i din aldersgruppe er mest utsatt for å få er klamydia. Den gir få eller ingen symptomer og er du smittet med klamydia går det ikke bort av seg selv etter 3-4 uker, da trenger du behandling med antibiotika.

Sjansen for å få klamydia ved ett enkelt samleie er ca 20 % for begge kjønn, så det smitter ganske lett. Ønsker du å beskytte deg selv og dine partnere for eventuell soi-smitte, anbefales det at dere bruker kondom.


Mariann Olsvik, helsesøster


klamydia
Hei, lurte på hvordan det er med alkohol i forhold til klamydia kuren "Azitromax"? Tok nettopp denne mot smitte og lurte egentlig på hvordan det er med bruk av alkohol? Har hørt at den ødelegger effekten av antibiotika? Sant - usant?Svar:
Hei!
I følge Felleskatalogen påvirker ikke alkohol virkningen av Azitromax.
Trond Haugmark, sykepleier


problem?
hei!
i det siste har jeg fått kløe i underlivet og det gjør litt vondt å tisse.
jeg har også noen små blødninger fra skjeden, men lurer på om dette kan være pga p-pillene.
hva kan dette tyde på?

Svar:
Hei.

Symptomene du beskriver kan komme av flere forskjellige årsaker. Jeg kan ikke si deg hva det er, det må du få sjekket ut hos lege, helsesøster el.l. Det kan være symptom på en klamydia infeksjon eller kanskje du nettopp har begynt på p-pillene (eller glemt å ta noen piller)? Som du ser kan årsakene være mange og for å få svar anbefaler jeg deg å kontakte f.eks legen din.Mariann Olsvik, helsesøster


sår i nedre del av skjeden
Hei. Jeg er en jente på 19 år som har et vondt og plagsomt problem under samleie. Når kjæresten min og jeg skal ha samleie blir jeg hver gang sår og sprekker opp i nedre del av skjeden ved åpningen. Etter 1-2 dager gror det og ved neste samleie sprekker jeg opp igjen. Dette gjør at vi omtrent aldri får gjennomført et godt samleie. Jeg er våt nok så det går ikke på tørrhet. Normalt trodde jeg skjeden skulle tilpasse seg alle størrelser. Hva kan dette være? Vil jeg ikke kunne tilpasse meg hans penis? Håper virkelig på svar.

Svar:
Hei

Jeg kan nok ikke gi deg noe sikkert svar på hva dette kan være – bare komme med noen forslag. Symptomene som du beskriver kan forårsakes av blant annet soppinfeksjon eller også av kondylomer (kjønnsvorter), som man ikke kan se, men som gir de plagene du beskriver.
Jeg vil anbefale deg å gå til legen din for en undersøkelse, da får du svar og eventuelt behandling.

Mariann Olsvik, helsesøster


Utflod!
Heihei!
Trenger svar på et spørsmål..
De 5 siste måndene har utfolden min begynt å blitt brun.. Og jeg har nesten utflof konstant, når jeg ikke har mensen, som er veldig plagsomt.
Noen ganger hender det også at det kommer brunt utflod eller veske ut av meg, når jeg og kjæresten min har sex(Flaut).. Og da kommer det heller ikke lite..
Er dette normalt? Noe jeg kan gjøre for å hindre at dette skjer?
Plis svar.
Takk på forhånd..=)


Svar:
Hallo

Først og fremst må jeg si at det er umulig for meg å svare på hva dette kan være, for å få svar på det må du ta deg en tur til legen for en undersøkelse. Det kan for eksempel være en infeksjon som du trenger behandling for. Du skriver ikke noe om du har smerter i underlivet, om utfloden lukter osv. Har du begynt med et hormonelt prevensjonsmiddel eller byttet merke rundt samme tid som symptomene startet?
Jeg vil anbefale deg å oppsøke lege for å få svar på hva det kan være i fall det er noe du skal behandles for.

Mariann Olsvik, helsesøster


p-stav
hei..
jeg har fikk p-stav for et par månder siden..jeg har i det siste bynt å få små blødninger, har mensen som normalt, men det virker som om disse blødningene kom etter at jeg hadde sex med en gutt jeg holder på med fortiden.. det er vell ikke direkte blod som kommer heller, men det har en svak, rød, lysebrun, "mokka" farge.. det lukter veldig stramt... hva er det??

Svar:
Hei

Uregelmessige blødninger er jo noe man kan ha når man bruker p-stav. Men ut i fra opplysningene dine tenker jeg umiddelbart at det hadde vært lurt å ta en klamydiatest. Klamydia er jo som kjent en seksuelt overførbar infeksjon som gir få eller ingen symptomer. Men nettopp slike symptomer du beskriver kan gi mistanke om en infeksjon. Du får tatt en urinprøve hos fastlege eller helsestasjon for ungdom (kommer an på alderen din).

Mariann Olsvik, helsesøster


Klamydia
Hei. Kan man få reseptfri "medesin" mot klamydia?

Svar:

Hei
Nei, man kan ikke få reseptfri medisin mot klamydia. Hvis du har fått påvist klamydia eller er smittekontakt til noen som har fått påvist klamydia trenger man antibiotika. Dette trenger man resept på og det får du hos legen. Det finnes ikke noen alternativ medisin/naturpreparat som kurerer klamydia.


Mariann Olsvik, helsesøster


sjenerende
hei, er en 18 år gammel jente som har en stekr, litt råtten lukt fra underlivet. vasker med jevnlig, men føler jeg må skifte truse flere ganger om dagen for at ikke andre skal legge merke til lukten? merker det selv og er ikke noe gøy. hva er dette?


Svar:
Hei!
Det høres ut som du har fått bakteriell vaginose - på norsk: skjedekatarr. Det regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. Dette er ikke noe du kan vaske bort. Det eneste du kan gjøre er å gå til en lege som kan bekrefte hva det er som gir lukt og gi deg riktig behandling i forhold til dette.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


lurer
kjæresten min har hatt kladymia for to år siden, og nå har hun ikke noe sykdom, er det mulig å få kladymia hvis jeg ikke bruker kondom???

Svar:
Hei.
Om kjæresten din nå er sykdomsfri vil du ikke kunne smittes med klamydia selv uten kondom, når dere har sex.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


sex
hei.. for ikke så lenge siden hade jeg sex på en fest..
hørs kansje litt domt ut men d e bare d at jeg kjenner ikke den personen så godt.. åsså lurer jeg på om jeg kunne ha fått en kjønn sydom?? hvodan kan jeg finne ut om jeg har fått d eller ikke.. utnom å dra til legen min??

Svar:
Hei.
Eneste måten du kan finne ut av det på er å oppsøke en lege som kan ta prøver av deg. Vi anbefaler alltid sjekk etter ubeskyttet samleie og særlig når du ikke vet om parteneren kan være smittet med noe. Klamydia er ofte en stum infeksjon - dvs at den ikke gir noen symptomer. Dette får du sjekket med en urinprøve eller skjedeprøve som du kan utføre selv.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


legebesøk
Hei! har hørt det kan være lurt og ta en tur til legen etter man har hatt ubeskyttet sex... har hatt en del ubeskyttet sex med flere forskjellige jenter den siste tiden,så burde nok kanskje fått sjekket opp dette? Men ca.hvor lenge etter et samleie bør jeg vente med og dra til legen?

Svar:
Hei

Det stemmer at det er lurt å sjekke seg etter at man har hatt ubeskyttet sex. Når man har ubeskyttet sex kan man få en seksuelt overførbar infeksjon om man har sex med en partner som er smittet og også overføre dette til andre partnere om man er smittet selv.

Hvis du ikke har noen plager/symptomer på at du er syk er det spesielt klamydia du bør sjekke deg for. Dette er den seksuelt overførbare infeksjonen som gir lite eller ingen plager/symptomer om man er smittet. Skal man få et mest mulig sikkert svar bør det ha gått minst 7-10 dager fra det samleiet man ønsker å sjekke seg for (det siste ubeskyttede samleiet) til man kan sjekke seg. En klamydiatest kan man også få tatt via en urinprøve, man behøver ikke å ta en pinneprøve.

Husk at ved riktig bruk vil kondomet gi beskyttelse for mange av de seksuelt overførbare infeksjonene som finnes.


Mariann Olsvik, helsesøster


klamydia
Partneren min har fått klamydia å jeg er usikker på om jeg er blitt smittet? Jeg har ikke mulighet til å få sjekket meg heller siden jeg er på sjøen for øyblikket. Er det noen som helst måte jeg kan få klarhet om jeg har det? noen spesiel form for kløe svie eller noe sånt?

Svar:

Hei.
Sannsynligheten for at du også er smittet er ganske stor, hvis dere ikke bruker kondom ved samleie. Det du bør gjøre er å få sjekket deg så fort du kommer hjem og få behandling om du er smittet. Det er også viktig at du og partneren din ikke har ubeskyttet samleie før du også får sjekket deg ellers vil partneren din bli smittet igjen.

Det som er med klamydia er at så få merker symptomer på det. Det er oftere at gutter får symptomer enn jenter, men disse symptomene går ofte fort over. Men symptomer på klamydia kan være:
for menn: svie når man tisser, litt rød og sår på penishodet, sparsom utflod fra urinrøret. Smerter og hevelse i pungen samt feber kan også forekomme.
for kvinner: utflod, sparsomme blødninger utenom mens, svie når man tisser. Tegn på en bekkeninfeksjon som kvinner kan få er: blødningsforstyrrelser, underlivssmerter og feber.


Mariann Olsvik, helsesøster


Klamydia
Jeg hadde sex for ca. 1.5 mnd siden, ubeskyttet. Jeg gikk til HFU, og skulle komme tilbake om noen dager med en urinprøve for å teste om jeg hadde fått klamydia. Men jeg feiga ut, og turte ikke dra tilbake. Jeg vil helst ikke tilbake dit, det synes jeg nesten vil virke litt for dumt. Kan jeg få testet meg på andre måter?
Og er det noen symptomer på klamdyia jeg kan være obs på? Har sett at dere har sagt mange ganger at veldig mange ikke får symptomer, men hvis man får, hva er de?

Takker for svar.

Svar:
Hei.
Du er ikke alene om å synes at det er litt ekkelt å gå til lege. Det er mange som synes det er ubehagelig å f.eks svare på litt intime spørsmål eller kanskje måtte kle av seg for legen osv. Men husk på at for de som jobber på HFU er dette helt vanlig, de har mange inne som lurer på alt mulig, også mange som ønsker å sjekke seg etter ubeskyttet samleie. Tør garantere at verken helsesøster eller lege på din HFU synes det er dumt om du kommer tilbake for å sjekke deg, selv om det er gått noe tid (HFU er også gratis – det er jo positivt). Vi som jobber med dette er veldig glad for alle som kommer for smittesjekk.
Hvis du ikke vil til HFU kan du gå til din fastlege eller Klinikk for Seksuell Opplysning om du er i nærheten av Oslo. Jeg vil ikke anbefale deg å prøve en hjemmetest som man får kjøpt, disse er vanskelige å ta og svaret blir ofte feil.
Som du sier selv er det ikke så mange som merker at de har klamydia. Det er oftere at gutter får symptomer enn jenter, men disse symptomene går ofte fort over. Men symptomer på klamydia kan være:
for menn: svie når man tisser, litt rød og sår på penishodet, sparsom utflod fra urinrøret. Smerter og hevelse i pungen samt feber kan også forekomme.
for kvinner: utflod, sparsomme blødninger utenom mens, svie når man tisser. Tegn på en bekkeninfeksjon som kvinner kan få er: blødningsforstyrrelser, underlivssmerter og feber.

Lykke til!

Mariann Olsvik, helsesøster


Blødninger under samleie
Det siste året har jeg begynt å blø hver gang jeg har samleie. Det kommer en del lyserødt blod hver gang jeg har sex, og det svir. Dette har aldri hent tidligere ( har vært seksuelt aktiv i ca.ti år). Har aldri hatt noen kjønnsykdommer heller. Hva kan være årsaken til dette? Kan kjæresten min være for stor? ( Han er veldig stor ) Eller burde jeg oppsøke lege?

Svar:
Hei.
Jeg synes du skal oppsøke en lege for undersøkelse. Legen vil da ta forskjellige prøver av deg for å se om det finnes en naturlig forklaring på hvorfor du blør. Man skal nemlig ikke normalt begynne å blø etter et samleie, selv om penis er stor. Den viktigste prøven å få tatt, er klamydia som kan gi slike diffuse symptomer, og celleprøve fra livmorhalsen.

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


nødvendig?
hvorfor er det nødvendig med kondom under analsex hvis man ikke bruker det ellers med kjæresten?

Svar:
Hei.
Det er to grunner til det. Kombinert med glidemiddel, vil penis lettere gli inn med et kondom på. Det andre og viktigste er å verne penis og evt skjeden mot tarmbakteriene som det selvsagt fnnes masse av i tarmen. Særlig om man veksler mellom analt og vaginalt evt oralt samleie, er det veldig lurt å ta på et kondom når man utfører analt samleie, og ta det av om man etterpå skal inn i skjeden eller munn. En lett vask mellom vil ikke klare å rengjøre godt nok, og man utsetter seg selv og den andre for sykdommer forårsaket av tarmbakterier, feks e-coli.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Lover og regler ang seksuelt overførbare sykdommer
Hei!
Hva slags lover gjelder ved seksuelt overførbare sykdommer? Vet at det ikke er meldeplikt til tidligere seksualpartnere dersom jeg har funnet ut at jeg har herpes, men hva om jeg visste om det før jeg hadde sex? Hva er reglene da? Og hva om jeg har hiv?

På forhånd takk for svar!

Svar:
Hei
Vi har en smittevernlov i Norge som omfatter allmennfarlige smittsomme sykdommer. De seksuelt overførbare infeksjonene (soi) som berøres av denne loven er klamydia, gonorè, syfilis og hiv. Det betyr at hvis man er smittet med en av disse sykdommene er man pliktig til å oppsøke lege for eventuell behandling og smitteoppsporing. Klamydia, gonorè og syfilis er jo bakterier som det finnes enkel og effektiv antibiotika for. Behandlingen får man på blå resept. Det er viktig at de man har hatt samleie med de siste 6-12 mnd får beskjed slik at de også kan få sjekk og evt behandling.
Når det gjelder hiv så finnes det ikke medisiner som fjerner viruset fra kroppen. Men det finnes medisiner som kan hemme formeringen av viruset i blodet og dermed tar det lenger tid før kroppens immunforsvar brytes ned.
Norge har en bestemmelse i straffeloven som tillegger den hiv-positive alt ansvar ved smitteeksponering En hiv-positiv må derfor alltid informere sin/e seksualpartner/e om sin hiv-status og må alltid benytte kondom ved seksuell kontakt, som medfører smitterisiko. Kondomer får man da gratis og anonymt via sosial og helsedirektoratet.

Når det gjelder seksuelt overførbare infeksjoner som genital herpes og kondylomer (kjønnsvorter), er ikke dette infeksjoner som man er pliktig å informere sin/e partner/e om. Mange er smittet uten å vite om det og uten å ha noen symptomer. Man vil vel alltid tjene på å være åpen mht smitte overfor en eventuell partner, så får man i fellesskap ta stilling til om man vil bruke kondom eller ikke.

Mariann Olsvik, helsesøster


utflod
er det unormalt å ha litt hvitaktig utflod? vær så snill å svar..

Svar:

Hei.
Det er helt normalt at man har litt utflod, det varierer også fra person til person hvor mye/lite utflod man har. Det man skal være litt oppmerksom på er om utfloden forandrer farge, lukt eller konsistens – noe som kan indikere en eventuell infeksjon.

Mariann Olsvik, helsesøster


Herpes..
Jeg fant akkurat ut at jeg er smittet med herpes. Jeg har vonde sår i skrittet, men som heldigvis er på vei tilbake i "hvilemodus" etter mitt første utbrudd. Jeg har så mange spm. ang herpes, og synes at denne kjønnssykdommen er for lite informert om. Enn at nestn 20 % av norges befolkning er smittet? Jeg har trolig vært smittet i mange år, og smittet mange uten å vite om det.. skal jeg ringe opp alle mine tidligere partnere og si at "kaaaanskje det var du som smittet meg"?

Hvor sansynlig er det at jeg kommer til å få flere utbrudd?
Må jeg ta keisersnitt ved fødsel?
Er jeg resident mot munnherpes nå? eller har jeg både 1 og 2 siden jeg har hatt oralsex med alle mine partnere?
Kan jeg ha sex med min kjæreste som ikke har hatt noen utbrudd enda, men er smittet? Vil det øke sjangsen for at han får utbrudd?

Håper på svar, da det er lite konkret informasjon å finne på nettet.

mvh, ulykkelig smittet jente, 23år.

Svar:
Hei.
Et førstegangs herpesutbrudd er som du beskriver veldig vondt, med væskefylte blemmer som brister og blir til sår. Uten noen antiviral behandling går infeksjonen over etter en 2-3 uker. Behandlingen som finnes for herpes i dag er medisiner som forkorter og lindrer utbruddet. Skal behandlingen ha noen effekt er det viktig at man får startet så raskt som mulig. Om lag en firedel av befolkningen har en eller annen gang vært utsatt for genital smitte med herpes, men få av disse har noen gang hatt symptomer på infeksjonen.

Nå vet ikke jeg om du har herpes type 1 eller 2. Herpes type 1 kalles ofte leppe- el. forkjølelsesherpes, type 2, herpes genitalis går ofte under betegnelsen kjønnsherpes/underlivsherpes. Begge deler, både type 1 og 2 kan smitte fra kjønnsorgan til munn og omvendt, men det er oftere at type 1 smitter fra munn til kjønnsorgan enn at type 2 smitter fra kjønnsorgan till munn. Vil vel tro at du kan få forkjølelsesherpes selv om du nå har fått det på kjønnsorgan – her er det viktig med håndhygiene, slik at du ikke risikerer å smitte deg selv. Kvinner blir oftere smittet enn menn, dette er fordi kvinner har mer slimhinner på kjønnsorganet enn menn har.

Tilbakefallene er som regel mindre besværlige enn det første utbruddet og ofte kan man oppfatte det som noe annet enn herpesutbrudd (sopp, skjedekatarr osv). Årsaken til aktivering av viruset varierer fra person til person og kan skyldes influensa, menstruasjon, fysisk/psykisk stress m.m. Mange vil også oppleve at anfallshyppigheten synker etter som årene går.

Man har ikke noen meldeplikt til tidligere partnere, det er vel nesten umulig å si hvem man er smittet av og hvem man har gitt smitten til. I forhold til nåværende partner må dere i fellesskap bestemme om dere velger å bruk kondom eller ikke. Det er jo godt mulig at din partner allerede har smitten i kroppen, men ikke har hatt noe utbrudd og kanskje aldri kommer til å få det.

Det å ha herpes vil ikke påvirke din evne til å få barn. Det er heller ikke sånn at man må ta keisersnitt fordi man har herpes. Det kan være aktuelt å ta forebyggende medisin mot slutten av et svangerskap. Er det tegn på herpesutbrudd rett før termin kan det bli aktuelt med keisersnitt.

Håper dette gav deg noen flere svar. Du kan også prøve å ringe Herpestelefonen for mer informasjon, denne er betjent av lege mandag tom fredag mellom kl 14.00 og 15.30
–ring 800 49 066.


Mariann Olsvik, helsesøster


gonore
Finner man ut om man har gonore hvis man har tatt en klamydiaprøve? kan gonore gå over av seg selv?

Svar:
Hei!
En klamydiaprøve vil ikke gi svar på om du er smittet med gonoré. For å få påvist gonoré, må det tas prøve fra urinrør eller livmorhals som dyrkes med tanke på å avsløre gonorébakterien. Mange infeksjoner vil "brenne ut" av seg selv ved at kroppens eget immunsystem tar seg av bakteriene, men gonoré bør behandles snarest mulig etter smitte for å ikke gi skade på fruktbarheten. Gonoré er en alvorlig seksuelt overførbar infeksjon, men heldigvis relativt sjelden i Norge i dag.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


klamydia
Hei jeg er en gutt på 19 år.
Jeg tror jeg har hatt klamydia i snart et år nå. Men jeg tør ikke dra til legen fordi jeg vet ikke hva de gjør. Jeg håper på at du kunne fortalt litt detaljert om hva de kommer til å gjøre.

Svar:
Hei.
Hvis du har en mistanke om at du har klamydia bør du absolutt gå til legen og få dette enten be- eller avkreftet. Vet ikke hvor du bor, men det er flere måter du kan gjøre dette på. Alle kommuner/byer/bydeler har helsestasjon for ungdom der du kan gå og få hjelp. Det er noe ulik praksis alt etter hvor man bor i fht aldersgrense, noen har kun opp tom 18 år. Du kan også kontakte fastlegen din for å få tatt en prøve. Er det en reell mistanke om at man er smittet med klamydia skal man ikke betale for legetimen, man betaler heler ikke noe for behandlingen (antibiotika), hvis man trenger det. De fleste steder kan man nå teste seg for klamydia via en urinprøve. Da er det viktig at det har gått 7-10 dager siden det samleiet man ønsker å teste seg for. Man bør heller ikke ha tisset på 1-2 timer før man tar prøven. De stedene som ikke tar urinprøve bruker en pinneprøve, dette er en tynn ”q-tips” som bare så vidt skal innenfor urinrørsåpningen.

Er du smittet med klamydia trenger du antibiotika. Standardbehandlingen er to tabletter med Azitromax, man tar begge tablettene med en gang og det tar ca 14 dager før tablettene er absorbert i kroppen og man er behandlet. En annen viktig ting hvis man er smittet med klamydia er smitteoppsporing. Det vil si at de du kan ha smittet må få beskjed og sjansen til å teste seg og evt få behandling.

Mariann Olsvik, helsesøster


klamydia
Hvordan merker man at man evt. har klamydia? Tror kanskje jeg har det, men er ikke sikker. Plis svar meg, hadde vært til stor hjelp for meg.

Svar:
Hei! Klamydia kan du ha uten å vite det ettersom det ikke nødvendigvis gir noen symptom. 30 -50 % av menn har ikke symptom og 60 -85 % av kvinner har ikke symptom. Om du har en mistanke om at du er smittet, anbefaler jeg deg å gå til en lege for å ta en enkelt urinprøve. Dette vil gi deg svar på om du har det eller ikke. Om det viser seg at du er smittet, er behandlingen enkel. Husk at kondom gir god beskyttelse!
Trond Haugmark, sykepleier


bli født med kjønnssykdom
Kan man bli født med kjønnssykdom? Jeg er en 15årig gutt og er plaget av stark lukt av underlivet, bør jeg få til legen? vil helst ikke dette.
vasker meg hvertfall to ganger i uken under forhuden, passer da også på å bruke¨dr. greve intimvask. har aldri hatt samleie, så er derfor ikke smittet, an jeg være født med noen kjønnsykdom, eller hva kan feile meg???Ønsker raskt svar!

Svar:
Hei.

Det er flere seksuelt overførbare infeksjoner som kan smitte fra mor til barn i forbindelse med fødselen. Men det høres ikke ut som om det er det du er plaget med.

Den sterke lukten du beskriver høres ut som smegma. Smegma, populært kalt ”kukost” produseres fra talgkjertler som ligger bak penishodet (under forhuden) og er der for å smøre penishodet. Denne må vaskes bort daglig, ellers vil du bli plager av sterk lukt fra underlivet. Du kan også prøve å kutte ut intimsåpe og bare bruke lunket vann. Såpe tørker ut huden vår og kan føre til mer hud irritasjon, dette gjelder også for såkalte intimsåper.


Mariann Olsvik, helsesøster


kløe og svie i underlivet
Jeg er en 20 år gammel jente som har hatt kraftig kløe og svie i underlivet. Jeg trodde det kunne være søpp så jeg tok en Kanestenkur med piller og salve, men er fremdeles ikke litt bedre. Hva kan dette være? bør jeg toktakte lege?

Svar:

Hei.
Vanskelig å si hva det kan være uten en undersøkelse.
Siden du ikke er blitt bedre etter å ha prøvd en Canesten-kur, kan det være lurt å oppsøke en lege for hjelp.


Mariann Olsvik, helsesøster


Kjønnsskydomstesting
Heisann!
Jeg er en 21 år gammel gutt som etter selv en stund med lesing på internett ennå ikke har fått det helt klart for meg hva det koster å få seg teste og eventuelt for kjønnsykdommer her i Norge. Ta klamydia foreksempel, er det bare å få seg en time hos fastlege så tester han deg og du får gratis behandling? Har hørt at det bare koster penger hvis kjønnsykdommer påvises ved en rutine undersøkelse. Stemmer det?Finns det noen spesielle steder i Oslo området hvor det er gratis å bli testet? Hvilke kjønnsykdomemr er isåfall gratis og hvilke er det ikke?

Svar:
Hei.
Seksuelt overførbare infeksjoner (soi) som er underlagt smittevernloven i Norge, er det gratis å teste seg for, gratis behandling og etterkontroll. Det kreves at det er skjellig grunn til mistanke om at personen er smittet, eller foreligger et symptombilde som gir grunn til mistanke. Altså kan man ikke kreve gratis legetime om man bare vil teste seg forsikkerhetsskyld eller rutine. Har man derimot sterk mistanke om eller symptomer som gir stor grunn til å tro at man er smittet, skal legetimen for testing, behandling og etterkontroll være gratis. Det finnes steder i Oslo der dette er gratis uansett mistanke eller symptomer - Olafiaklinikken i Grensen 5 - 7, Klinikk for seksuell opplysning (aldersgrense opp til 25 år) og ungdomshelsestasjoner (de fleste med aldersgrense opp til 19 år). Soi som er under smittevernloven er klamydia, hiv, syfilis og gonoré.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


hjelp?
Kan noen forklare meg godt uten for vitenskaplige ord hva syfilis er? Please! Dette vil hjelpe meg på muntlig!

Svar:
Syfilis

Hva er syfilis?
Syfilis er en bakterieinfeksjon som i første omgang kan gi sår på kjønnsorganene, i endetarmen eller i munnen.
Syfilis kan påvises med en blodprøve.

Hvordan smitter syfilis?
Bakterien som gir syfilis smitter ved ubeskyttet sex.
Syfilis var tidligere den mest fryktede seksuelt overførbare infeksjonen i Norge, men er i dag sjelden her.

Hvordan kan jeg unngå smitte?
Kondomet beskytter bare de deler av kjønnsorganet som prevensjonsmiddelet dekker. Slimhinner og hud som er u-tildekket vil derfor kunne overføre smitte.

Kan jeg få behandling mot syfilis?
Infeksjonen behandles med antibiotika.
Trond Haugmark, sykepleier


Klamydia( kjønnssykdommer)
Jeg lurte på hvor man kan gå for å sjekke om man har klamydia! Er det noen sentre man kan gå til i Oslo? Hvor man kan ta urin prøve?

Svar:
Hei! Er du under 25 år er du hjertelig velkommen til oss på Klinikk for seksuell opplysning. Vi holder til i Trondheimsveien 2B, på Schous bryggeri. Åpningstidene våre er 16 tom 20 mandag tom torsdag og har åpent også i sommer. Vi er bemannet med sykepleiere og leger og tilbudet er gratis. Se våre nettsider for nærmere informasjon: www.seksuellopplysning.no
Om du er over 25 år er Olafiaklinikken den rette å oppsøke. Mer info på www.olafia.no

Trond Haugmark, sykepleier


Klamydia og sex
Heisann, jeg har en kompis, la oss kalle ham Einar. Einar har vært liit uheldig og pådratt seg Klamydia. Da han hadde tatt antibiotika og trodde alt var som det skulle, begynte han å treffe en av sine gamle flammer som hadde vært uheldig å smitte. Ulykken var jo stor da en av disse måtte melde tilbake at etterprøven hadde vært positiv.
Nå har han selvfølgelig testet seg igjen, fått antibiotika og ny dame. Som det fremgår av overskriften er jo gutten som en kanin, og kan selvfølgelig ikke la vær... Jeg sier at penis må hvile, men han er overbevist om at det går bra om han bruker kondom. Han har jo mest sansynlig klart å smitte den nye dama også da. For i ett litt omtåket øyeblikk på nationaldagen var han nok litt svak igjen.
Altså; Må penis hvile???

Svar:
Hei.
”Einar” er jo slettes ikke alene om å få klamydia, der er han i samme bås som ca 18-19 000 andre i Norge i 2005. Det er bra at man sjekker seg og får behandling og ikke minst at man tar en forskriftsmessig kontrollprøve etter behandling. Det som også er viktig er at aktuelle partnere, nåværende så vel som tidligere også blir informert og får testet seg og evt. behandling.
Så til spørsmålet: Må penis hvile? JA det må den. Man skal IKKE ha samleie, ei heller med kondom, på minst èn uke etter at man har tatt kuren. Hvorfor? Dette er det flere grunner til:
1. Det tar minst èn uke før tablettene er absorbert i kroppen, altså tar det minst en uke før man er frisk. 2. Har man samleie før denne uka er omme kan man risikere resmitte eller at man smitter evt. partnere før man er helt frisk. 3. Man har en infeksjon i kroppen som gjør at den kroppsdelen som er syk – altså underlivet trenger ro og hvile. Har man samleie for tidlig kan man lettere utsette kroppen sin for andre seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Dette har blant annet å gjøre med slimhinnene i underlivet, som kan bli såre og mer mottakelig for en evt infeksjon. Når man er seksuelt opphisset øker gjennomstrømningen av blod i kroppen, dette kan også være med på at infeksjonen blusser opp igjen/er mer utsatt for annen soi-smitte.

Så hilse ”Einar” og si at han bør vente i alle fall ei uke før han har samleie etter klamydia-behandling.


Mariann Olsvik, helsesøter


Kjønssykdom?
Jeg er en jente som har hatt en go del illeluktende utflod i det siste. Og igår oppdaget jeg en liten kul, på utsiden av den innerste kjønleppen. Det ser nesten ut som en liten kvise. Det jeg lurer på, er om jeg kan ha noen slags for skjønsykdom, og hva kan jeg gjøre med det? Kan dette smittes over på partneren min?

Håper jeg får et raskt svar :)

Svar:
Hei.
Det er vanskelig å stille diagnoser uten undersøkelse. Av den grunn kan jeg heller ikke si om dette er en seksuelt overførbar infeksjon du har og om det evt. er smittsomt.
En tur til legen er å anbefale alle som opplever forandringer i utflod med vond lukt, økt mengde, farge og konsistens.
Den kvisen du har merket, kan være en betent kjertel. Men altså - ta en tur til legen så du får vite helt sikkert hva som er årsak til plagene dine.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Celleforandring
Hva skyldes alvorlig celleforandring, er det et virus? Hvordan merker man at man er smittet? Smitter det kun seksuelt? Hva hvis man kun har hatt en partner?

Svar:
Hei.
Celleforandringer på livmorhalsen kan skyldes virus, men ikke alltid. Om det er virus som forårsaker celleforandringer, dreier det seg om et kondylomvirus. Det er påvist over hundre ulike sorter kondylomvirus og foreløpig er det bare to av disse man vet kan føre til celleforandringer. Kondylomer er seksuelt overførbare og påvises gjerne ved at man ser vorter. Disse utvendige synlige vortene er ofte bare et kosmetisk problem og vil ikke føre til celleforandringer. Har man innvendige vorter og virus som sitter på livmorhalsen, er det bare en måte å oppdage dette på - ved å ta celleprøve hos legen sin. Det er anbefalt å ta celleprøve hver tredje år etter fylte 25 år. Får man påvist virus/ vorter vil legen anbefale hvor ofte du bør ta prøve etter dette.
Celleforandringer på livmorhalsen, der det ikke påvises virus, kan ha så mange forskjellige årsaker og det er ikke alltid man kan finne noe konkret.

Siv Gamnes. spesialist i sexologisk rådgiving


clamydia på gutter
hvordan e symtomene på clamydia hos gutter?

Svar:
Hei. Klamydia er en infeksjon som ofte ikke gir symptomer, men den kan gjøre det. Ofte dreier det seg da om svie i urinrøret, rødhet eller sårhet på penishodet, utflod fra urinrøret, smerter i testiklene/ bitestiklene. Blir pungen hoven, rød og man får feber, bør man oppsøke lege snarest.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


får aldri svar på dalacin spm
jeg har skrevet inn minst 20 ganger. fikk dalacin flytende og zovirax , jeg smurte dette over hele penishode og rundt på det slimhinnelignende området, nå ser penishode forferdelig ut , tørt , rynket hakket og mistet farge, kan ikke kalles glans mer . skal jeg rapportere legen . (som ga meg feil medikamenter i følge 2 andre leger.) hva kan jeg smøre på ? hvilke typer kremer og såper kan jeg bruke , (kan aldre mer ha sex

Svar:
Hei.
Dette blir litt vanskelig å svare på. Jeg vet jo ikke hvorfor du har fått Dalacin eller Zovirax.
Dalacin liniment (flytende) er et middel mot akne (kviser), som inneholder antibiotika, jeg vet ikke om det er dette middelet du har fått og evt. hvorfor. Zovirax er et antiviralt middel til behandling av herpes. Om denne behandlingen har vært korrekt for deg og ditt problem/plager kan jeg nok ikke svare på, ei heller om du skal rapportere legen som ga deg reseptene.

Jeg vil anbefale deg å kutte ut å bruke såpe nedentil – fordi de fleste såper er for sterke for slimhinnene våre og kan føre til at vi blir bare mer sår og irritert nedentil. Når man vasker seg/dusjer hver dag (og kanskje flere ganger hver dag) holder det å bruke lunket vann. Synes du at huden på penis er tørr og sår, kan du smøre den inn med litt vanlig, parfymefri hudkrem. Men du bør jo være sikker på at du ikke har f.eks sopp, eksem el lignende, for det skal jo behandles med egnede preparater.

Jeg kan nok ikke gi deg noe annet svar enn dette. Håper ting bedrer seg og at du ombestemmer deg med hensyn til at du aldri skal ha sex mer.

Mariann Olsvik, helsesøster


kjønnsykdom
hei..Når mann har hatt sex med flere jenter uten kondom, men har rukket alltid å dra penis ut før mann få orgasme, får mann da kjønnsykdom og hvike sykdom kan dt være?

Takk for svaret ditt

Svar:
Det er ikke noen sammenheng mellom orgasme og seksuelt overførbare infeksjoner! Har man ubeskyttet samleie, utsetter man seg for smitterisiko uansett om man får orgasme inn i sjeden - eller utenfor.

Det du skal være mer oppmerksom på er risikoen for at partnerene dine kan bli gravid. Selv om du trekker deg ut før du får orgasme kan det komme ut noen "lyst-dråper" før du trekker deg ut. Disse dråpene inneholder nok sædceller til at man kan bli gravid.

Er du ikke klar for å bli far bør du bruke kondom - dette beskytter både mot uønsket farskap og seksuelt overførbare infeksjoner
Mariann Olsvik


Utflod fra pilten
Jeg er en gutt på 23 som sliter litt med utflod. Noen ganger kan det vere borte i flere dager, og andre ganger kan det komme over natta. det er bare om jeg har vert kåt på forhånd. Jeg er påpasselig med renhold, men har slurvet litt med kondombruk. De jentene jeg har ligget med, hevder at de har tatt klamydiatest, og at den har vert negativ, men jeg lurer litt på det likevel. KAN det vere klamydia? får man kjøpt tester på apoteket? hva koster en sånn test ?

Svar:
Hei!
Det kan være ulike årsaker til utflod hos gutter, men vanligvis skal ikke gutter ha utflod fra urinrøret. Siden du nevner at dette kommer etter opphisselse, tenker jeg at det kan være en naturlig forklaring med at det er såkalt kåtsaft som kommer ut. Det finnes to små kjertler som munner ut i urinrøret og som produserer et viskøst, klart slim under opphisselsesfasen. Slimet fingerer som glidemiddel under samleiet og kalles altså for kåtsaft på folkemunnet. Muligens er det produksjonen av dette som kommer ut etter at du har vært kåt. Men siden du også nevner at du har vært slurvete med kondombruk, kan du ikke se bort fra at du kan være smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Jeg vil derfor anbefale deg å ta en tur til legen for en sjekk. Man kan få kjøpt klamydiatester ved enkelte apotek, men de er dyre og kan være vanskelig å lese av riktig resultat. Og skulle testen vise at du har klamydia, må du likevel til legen for kontrolltest og for å få behandling. Derfor kan det være likegreit å gå til legen først som sist - det blir billigere og sikrere. Behøver vel kanskje ikke nevne det, men vi anbefaler riktig kondombruk for å hindre sykdom.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Soppinnfeksjon?
hei! jeg prøver å send inn spm. en gang til! :) Har vondt når jeg og kjæresten min har sex. Får veldig vondt med en gang penis kommer innenfor hullet. har hatt det slik siden jul og har derfor ikke hatt god sex med kjæresten på lenge. vet noen av dere hva som feiler meg? Jeg tok en canesten-kur mot soppinnfeksjon for 2 mnd siden og etter det ble det litt bedre, men nå i det siste har det begynt å bli skikkelig vondt igjen. Kan det være soppinnfeksjon jeg har fått igjen? eller er det noe annet som feiler meg? Han var den første jeg hadde sex med og han har hatt sex med en jente før meg og for de begge var det første gangen. Jeg går på Trionetta p-piller og har gått på de i ca ett år snart. Plis hjelp meg! Trenger virkelig hjelp med dette problemet mitt. Har sendt inn spm til dere mange ganger men har ikke fått svar! :( Håper på svar denne gangen! :)

Svar:
Hei!
Det kan godt hende at du har fått soppinfeksjonen tilbake eller ikke ble ordentlig behandlet sist da du brukte Canesten. Når du har hatt plagene så lenge og ikke ble helt bra med den kuren du tok, vil jeg anbefale deg å få gjort en undersøkelse hos en lege. Det burde du kanskje gjort allerede da plagene dukket opp. Det er et sårbart område og man bør ikke behandle seg selv uten å vite helt sikkert hva som feiler en. Men utfra det du forteller høres det lite sannsynlig ut at du har en seksuelt overførbar infeksjon, men uansett synes jeg det er mest riktig at du får gjort en undersøkelse for å få tatt prøver og få en sikker diagnose.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


etisk dilemma.
Skal du fortelle partneren at du har kjønnsvorter/kondyolomer? Ja da får du aldri mer sex. svaret er vel enkelt.

Svar:
Hei! Dette er som du sier et etisk dilemma. For å plukke dette dilemma litt fra hverandre, hvem har ansvar for seg selv? Ingen andre enn hver enkelt selvsagt. Det vil i mine øyne si at begge parter har like mye ansvar for å beskytte seg selv mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Hva om du ikke viste at du hadde kjønnsvorter? I utgangspunket kan derfor ingen komme i ettertid å skylde på den andre for å ha latt seg bli smittet. Det burde være en kjennsgjerning at kondom gir god beskyttelse mot soi og det tror jeg de fleste vet også. Men hvorfor ble det da registrert 20 000 tilfeller av klamydia i 2005? Er det ikke bare å bruke kondom? Jeg tror vi mennesker har en utrolig evne til å skyve virkeligheten bort fra oss selv og si at "dette hender ikke meg". Det dagen det virkelig gjør det blir vi helt knuste og skylder på den andre som kunne være så grusom å smitte videre. Akkurat som vi fraskriver oss alt ansvar og ikke egentlig har deltatt. Så naive kan vi bli. Å ha seksuellomgang med andre vil alltid føre med seg en viss risiko for å bli smittet med soi og den realiteten er det bare å ta konsekvensene av. Når det gjelder kondylomer anbefales det ikke å ha ubeskyttet samleie når en har utbrudd. I de periodene en ikke har utbrudd er det mindre sjanse for at man er smittsom. Hvis du vet du har hatt ubeskyttet samleie med partneren din mens du har hatt utbrudd, så er det stor sjanse for at han/hun har fått kjønnsvorter også. Men det er ikke dermed sagt at partneren din trenger å merke noe av det. En kan godt være bærer av viruset uten å ha synlige og plagsomme utbrudd. Mitt svar til deg blir derfor ikke konkret, fordi jeg mener at alle må ta sin del av ansvaret her og vurdere utfra situasjonen. Kondom gi god beskyttelse.
Trond Haugmark, sykepleier


Klamydia
Hei:)
Har sendt inn mange spørsmål tideligere, men har aldri fått svar. Men uansett; Kan klamydia smittes hvis man har munnsex? jeg har hatt to sex partnere (den andre er jeg fortsatt sammen med), men begge de to var jomfru da vi hadde samleie første gang (hadde ikke trekant!!) Men begge to hadde vært borti munnsex før jeg ble sammen med dem. Er det da stor mulighet for at de er blitt smittet? Og kan jeg bli smittet av dem igjen? I det siste så har det klødd litt I underlivet, men jeg vet ikke om det har med saken å gjøre. Jeg hadde ikke munnsex med den første sexpartneren min, men det har jeg nå hatt med den andre.

Jeg er gravid i 8+ uke, og skal bli sjekket for klamydia om noen dager. hvis jeg da skal føde barnet, altså ha barnet, kan klamydia smittes over til barnet da? Når det gjelder klamydia så har jeg rett å slett ikke peiling. Så hver så snill å svar!!!!

PS!
Har hørt det at barna blir veldig lik søskene til partneren. Kan dette stemme? Gjelder det da kvinnens eller mannens søsken, eller kan det være blanding? Typen min har en søster som så bare helt forferdelig ut når hun var liten, og jeg er livredd for at ungen min skal arve utsenet hennes..


Svar:
Hei!
Klamydia kan finnes i halsen og det kan derfor være teoretiske muligheter for å bli smittet. Men slik du beskriver din historie vil jeg tro at sjansene er minimale. Det er uansett greit at du får sjekket deg, så slipper du å tenke på dette mer. Det kan være menge grunner til underlivskløe - den mest vanlige er soppinfeksjon. Lurt om du forteller legen om plagene dine når du skal til undersøkelse.
Om mor er smittet med klamydia, kan barnet bli smittet og få øyebetennelse etter fødselen. I Norge testes gravide for klamydia så dette er noe vi sjelden ser her i landet.
Når det gjelder arv av utseende, så finnes det ingen regel på dette! Noen hevder at barnet ligner mest på sin far rett etter fødselen, men enkelt sagt får barnet 50/50 med gener fra dere begge, så du har like stor innvirkning på utseende til barnet som det faren og hans slekt har.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Hjelp:(
hejhej!

Jeg har et litt alvorlig problem. Jeg tror jeg har en soppinfeksjon eller noe, for jeg har litt mye utflod og sånt..(kanskje d er en kjønnsykdom?) og så skulle jeg sjekke på Helsestasjonen for Ungdom som ligger i mitt område, men problemet er at de har fått en ny lege! Og hun likte jeg ikke! Hun var sleivhendt, hilste ikke, og oppførte seg ganske ubehagelig. Og når jeg fortalte at jeg kanskje hadde fått en kjønnss, og trengte en GU, så spurte hun meg hvorfor i allverden jeg ikke brukte kondom, og kunne jeg ikke klare meg uten sex, og d var ikke måte på! Senere har jeg snakket med andre som også har erfart at hennes oppførsel var ganske så ubehagelig. Mitt besøk endte hvertfall med at jeg stotret frem noen beklagelser og gikk derfra med halen mellom bena.... :S Hvertfall, jeg fikk ikke tatt den undersøkelsen, og lurer på hva jeg bør gjøre? i tillegg lurer på hvem jeg skal "klage" til, ang legen:S? Har man ikke litt rettigheter? jeg vil ikke ha en sånn lege!! og fastlegen min vil jeg ikke gå til ang sånne ting! hjelp meg!

Svar:
Hei
Ikke noe hyggelig når man sitter igjen med en sånn følelse etter kontakt med helsevesenet og ikke fikk du utført det du kom for heller. Sånn skal det ikke være! Du har selvsagt rettigheter som pasient (Pasientrettighetsloven av 1999) og du er i din fulle rett til å klage. Det kan du gjøre skriftlig enten til kommunelege eller bydelsoverlege, eller kanskje også til helsestasjonen der du hører til.

For å få hjelp kan du ta kontakt med helsestasjonen og høre om de har andre leger der eventuelt om de kan hjelpe på annen måte hvis du ikke vil tilbake til samme lege. Hvis du befinner deg i nærheten av Oslo, kan du oppsøke Klinikk for Seksuell Opplysning, se: www.seksuellopplysning.no for nærmere informasjon. Jeg kan ikke svare deg på om du har en seksuelt overførbar infeksjon eller ikke, så hvis du fremdeles har plager må du undersøkes av lege.

Ønsker deg lykke til og håper at du slipper flere ubehagelige opplevelser i ditt møte med helsevesenet.

Mariann Olsvik, helsesøster


SOI
hva er SOI for noe?har sett at det er skrivi om det men står ikke no edirekt eom hva det er?

Svar:
Hallo.

Soi står for seksuelt overførbare infeksjoner. altså infeksjoner man kan få hvis man har ubeskyttet samleie med smittet partner. Klamydia, gonorè, syfilis, herpes type 1 og 2, hiv, hepatitt B og kjønnsvorter(condylomer) er alle seksuelt overførbare infeksjoner. Smitte skjer via slimhinnekontakt enten vaginalt, oralt eller analt. Ved riktig bruk beskytter kondom godt mot de fleste soi.
Mariann Olsvik, helsesøster


klamydia
Hei!

Jeg har akkurat fått vite at jeg testet positivt for klamydia, jeg har fått antibiotika og tok pillene idag. ca tre kvarter etter jeg tok pillene kastet jeg opp. jeg vet ikke om det var pga pillene, eller fordi jeg var dårlig fra en sen tur på byen igår, men har pillene mistet effekten siden jeg kastet opp?er det mulig at jeg kan ha reagert på pillene så snart etter jeg tok dem?

Svar:
Hallo.
Vanskelig å si hvorfor du kastet opp - om det var på grunn av tablettene alene eller om den sene kvelden på byen også spilte en rolle. Her på klinikken anbefaler vi ny behandling hvis man kaster opp innen to timer etter at man har tatt tablettene.
Mariann Olsvik, helsesøster


problem
jeg er en gutt som har hatt sex med to andre gutter, vi fikk alle en deilig følelse men jeg lurer på om det er farlig å suge en annen gutt på kjønnsorganet uten at den personen har kondom

Svar:
Hei.
Man utsetter seg for smittefare ved å ha ubeskyttet sex - oralt, analt eller vaginalt. Kondom beskytter godt mot de fleste seksuelt overførbare infeksjoner ved riktig bruk.
Mariann Olsvik, helsesøster


Ang kjønnsvorter...

Leste i et annet innlegg her hos dere ang kjønnsvorter og ble litt overrasket over hva det kunne forårsake. Limer inn her et avsnitt som gjorde meg litt bekymret:
Vortene er ufarlige, men kan gi celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner. Celleforandringer forsvinner som regel av seg selv, men kan utvikle seg langsomt videre til kreft.
Jeg har selv blitt smittet av dette vorte viruset( medio september) og har synlige vorter rundt kjede åpningen og på ytre kjønnslepper. Jeg har avventet med å gå til lege for at de skal forsvinne av seg selv, noe de ikke har gjort. Jeg opplevde en 4 ukers menstrasjons blødning i måneds skiftet nov/Des. Noe jeg oppsøkte lege for. Da ble det tatt blod prøver som ikke gav noe utslag. Men nå har jeg ikke hatt noe tegn til mestrasjon siden den 4 ukser perioden å begynner å bli bekymret. Kan disse kjønnvortene ha noe med min menstasjons syklus å gjøre??? Eller at det har oppstått celleforandring som har forårsaket uteblitt mestrasjon. Er ike gravid da jeg har tatt to negative stester.
Tusen takk for et begrunnende svar om mulig.

Svar:
Hei! Skjønner godt at du kan bli bekymret, men sånn som jeg leser ditt innlegg er det ikke nødvendig å bruke mye krefter på det syns jeg. Vortene vil ikke ha noe med dine menstruasjonsblødninger å gjøre i seg selv, men husk at psykiske årsaker som det å bekymre seg også vil kunne ha innvirkning på menstruasjonssyklusen. Når det gjelder kjønnsvorter er de ikke farlige i seg selv, mest visuelt plagsomme. De kan av lege fjernes med ulike metoder. Du skriver ikke din alder, men det er pga av at celleforandring kan oppstå at det anbefales en celleprøve ved gynekologisk undersøkelse hvert tredje år etter fylte 25. Men som du skriver, de fleste kjønnsvorteutbrudd vil forsvinne av seg selv. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med lege dersom det er noe konkret du lurer på angående de utbruddene du har erfart. Håper dette ga svar på det du lurte på.
Trond Haugmark, sykepleier


Kjønnsvorter?
Hvor lang tid tar det egentlig før dere svarer på spørsmålene her egentlig. for jeg sendte inn for en liten stund siden og jeg har ikke fått noe svar.. det var angående wartec som jeg går på, og blør og blir større og en virkelig plage.. ??? så jeg lurte på om dere svarer på den jeg sendte da??

Svar:
Hei!
Vi på KSO plukker ut ti spørsmål som vi svarer på hver uke, og det er ikke alle som får svar ettersom det er stor pågang med spørsmål som rulerer. Da vil det dessverre bli noen spørsmål som blir ubesvart. Dette er nok grunnen til at du ikke finner noe svar på ditt forrige spørsmål. Men for å ta det du lurer på angående Wartec vil jeg anbefale deg å stille spørsmålene til din behandlende lege ettersom han/hun er den som har gitt deg medikamentet og som har mest oversikt over ditt behandlingsbehov. Vi kan bare gi generelle svar her på nettet, noe jeg synes blir lite spesifikt når det gjelder ditt behov i dette tilfellet.
Trond Haugmark, sykepleier


Kjønnsykdommer
Er det mulig at man har fått seksuelt overførbare infeksjoner av sin forrige partner uten å ha merket noen symptomer? det har gått cirka 5-6 måneder og har fått en ny partner, usikker på om jeg burde teste meg før jeg har samleie?

Svar:
Hei
Det er anbefalt at man sjekker seg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi)mellom hvert partnerbytte. Det er da spesielt klamydia som gir få eller ingen symptomer, som man bør sjekke seg for. Man utsetter seg for smitterisiko hvis man har ubeskyttet samleie med en partner som har en soi.
Mariann Olsvik, helsesøster


Alvorlig feil i svar på et spørsmål
Jeg leste gjennom spalten deres med ukens spørsmål utgitt 31.01-2006 (http://www.dagbladet.no/dinside/2006/01/31/455719.html) og så en skremmende feil der. Den er ikke stor, men gjør svaret veldig misvisende. Det står nemlig "Man utsetter seg for smitte hvis man har ubeskyttet samleie." Det stemmer jo slett ikke. Man utsetter seg for smittefare hvis man har ubeskyttet samleie, men slik som det står i svaret så sier dere at man automatisk blir smittet dersom man har ubeskyttet samleie og det er jo veldig uheldig å skrive. Håper dere retter opp i dette umiddelbart.

Svar:
Hei
Jeg kan se at du kan misforstå denne setningen, men synes like vel ikke at svaret som det var skrevet verken var skremmende feil eller direkte misvisende. I svaret står det ikke at man "automatisk blir smittet hvis man har ubeskyttet samleie", men at man utsetter seg for smitte når man har ubeskyttet samleie og det gjør man jo.

Ser derfor ingen grunn til å endre på svaret, men takker for tilbakemeldingen.
Mariann Olsvik, helsesøster


Klamydia
Er det sånn at man bare kan få dette av å ha ligget med en annen person?

Svar:
Hva er klamydia?
Klamydia er en infeksjon som forårsakes av en bakterie. Denne bakterien trives på slimhinner i kjønnsorganer, urinveier og endetarm, og kan føre til betennelse i disse organene. Bakterien kan også slå seg ned i øynenes slimhinner og føre til infeksjon der.

Smitteoverføringen skjer ved direkte kontakt mellom dine og partnerens slimhinner under samleie.
Riktig bruk av kondom beskytter mot smitte.

Er klamydia farlig?
Klamydia-bakterien er skummel fordi den kan redusere fruktbarhetsevnen (evnen til å få barn) både hos kvinner og menn. På grunn av denne risikoen er det viktig å få behandling i tide.
Behandlingen av klamydia er enkel. Det som er vanskelig er å oppdage infeksjonen.

Klamydia kan behandles med antibiotika. Vær nøye med å ta hele tablettkuren. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil dere smitte hverandre igjen. Av samme grunn må dere bruke kondom til det er sikkert at begge er kvitt infeksjonen - ca. 2 uker.

Hvis en av dere ikke helt blir kvitt plagene, bør det tas ny prøve.
Klamydia påvises ved at legen tar prøve fra livmorhals og urinrør. Både gutter og jenter kan sjekke seg for klamydia ved å ta en enkel urinprøve på et legekontor.
Hvis du er under 25 år og bytter partnere hyppig, er det lurt å teste seg for klamydia.

Hvis du har fått påvist klamydia og har hatt flere partnere det siste halve året, er det stor sjanse for at noen av disse har infeksjonen. Det er derfor viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også får behandling. Denne beskjeden kan du gi selv eller du kan be legen om å skrive til dem uten å oppgi ditt navn. Lovverket forplikter deg til å la deg behandle og sørge for at dine smittekilder får samme tilbud fordi klamydia er en allmenn farlig smittsom infeksjon.Trond Haugmark, sykepleier


eg har sopp altså......
eg er ein jente på 12 år. eg har samleie med ein gut på 19 år, friveleg altså..... men nå trur eg at eg har fått sopp! kva skal eg gjera????? det stinker lutafisk, og det klør. og det kjem ut grøn utflod.. kva skal eg gjer.. plizz, hjelp. Hilsen Nora me to N'ar.

Svar:
Hei
Ut i fra de symptomene du beskriver, høres ikke dette ut som en soppinfeksjon, men kanskje noe som heter bakteriell vaginose eller en seksuelt overførbar infeksjon. Dette må du til lege (fastlege/ lege på helsestasjon for ungdom) for å få behandling for.

Når det gjelder det andre du skriver tenker jeg umiddelbart at du er veldig ung til å ha seksuell erfaring med andre. Partneren din er ganske mye eldre enn deg og du er godt under den seksuelle lavalder. I lovens øyne kan partneren din bli anklaget for å utføre en alvorlig straffbar handling fordi det strengt tatt ikke er lov å ha samleie med noen under 16 år, selv om det er frivillig. Du skriver ikke noe om du har fått menstruasjon, eller om dere bruker noen form for prevensjon, men sjansen for å bli gravid er jo til stede hvis man ikke bruker noen form for beskyttelse. Skulle du bli gravid vil jo denne situasjonen rundt aldersforskjell og seksuell lavalder bli enda mer alvorlig.
Vi er opptatt av og jobber for at ungdom skal få gode seksuelle opplevelser. Du er jo veldig ung, vi skulle gjerne ønske å høre mer om din opplevelse av dette.
Mariann Olsvik, Helsesøster


oppstandelsen
Heisann! Jeg leste i et svar dere hadde gitt at kjønnsykdommer ikke kunne forekomme når begge parter var jomfruer, men kun var seksuelt overførbare fra noen som hadde sykdommen fra før..vel, da lurer jeg på: hvor startet det hele? En plass må jo sykdommene komme fra..

Svar:
Det har du rett i. Jeg har prøvd å finne litteratur på chlamydia bakterien, men det har vist seg vanskelig når det gjelder opprinnelse. Det som er sikkert er at bakterien som i dag kalles Chlamydia trachomatis, ble første gang påvist i 1959. Den ble ikke anerkjent som egen sykdom før på 1970-tallet. Kjønnssykdommen klamydia gikk derfor under navnet gonorèisk kjønnsykdom frem til da. Måtene en kunne benytte for å påvise sykdommen kom først til Norge i 1983. Dette betyr at bakterier og virus har evnen til å mutere og forandre seg slik at vi mennesker da må finne metoder for å dempe skadevirkningene de måtte ha. Det vi også vet er at klamydia er den seksuelt overførbare sykdommen som er mest vanlig blant unge mennesker og som er den største årsaken til sterilitet. Kondom vil som alle vet gi en god beskyttelse. Men mysteriet som omkranser sykdommer og årsaker til sykdommer, etiologien, vil for mange bakterier forbli et mysterium. For som du sier, en plass må sykdommer komme fra...
Trond Haugmark, sykepleier


Seksuelt overførbare sykdommer
nå har jeg sendt inn ca. 5 ganger uten svar.
lurer på om det er mulig at noen av partnerne har noen seksulet overførebare sykdommer? hvis ingen har hatt sex før og begge er jomfru

Svar:
Dessverre kommer det inn langt flere spørsmål enn hva vi klarer å svare på, så det vil alltid være noen som ikke får svar på innsendte spørsmål. Vi skulle gjerne ha svart alle, men det er umulig å rekke. Så over til spørsmålet ditt: Om begge i forholdet er jomfru og ingen har hatt seksuell kontakt med andre før, er det heller ingen mulighet for å være smittet med seksuelt overførbare infeksjoner. Har man derimot utført oralsex, petting eller tilsvarende, er muligheten tilstede for å være smittet av feks herpes. Men sannsynligheten er størst for at begge er helt smittefri.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


klamydia
hei! jeg finner ingen svar på hvor lenge man må gå med smitten før man eventuelt får egglederbetennelse og blir steril? aner ikke om det er snakk om uker, en måned eller år. Og om man allerede har flere av symptomene, pluss smerter i nedre del av magen, er det da sikkert at man har fått egglederbetennelse? og da er det hvor stor sjanse for å bli steril?
takk

Svar:
Grunnen til at du ikke finner svar på spørsmålet ditt, er at det ikke finnes noe sikkert svar! Ved alle smittsomme infeksjoner, er det variert hvor lang tid det tar fra smitte til du blir syk eller om du blir syk i det hele tatt, hvor syk du blir av smitten og hvilke følgetilstander du evt får. Det er blant annet hver persons allmenntilstand og immunforsvaret som gir slike variasjoner. Slik er det altså også med klamydia. Noen kan bli smittet og få bare en lett infeksjon som ikke gir skade selv om de går med infeksjonen i måneder. Andre får smitten som utvikles veldig fort en stor infeksjon og den kan raskt spre seg til øvre genitalia (livmor, eggledere og eggstokker) og gi skader der. Det største problemet med klamydia er at den kan ha forårsaket en stor infeksjon og gitt skader uten at jenta har hatt symptomer eller smerter. Smerter i nedre del av magen er ikke ensbetydende med egglederbetennelse og sterilitet, men bør uansett alltid sjekkes raskt hos legen. Ikke alle som får egglederbetennelse blir sterile, men det finnes ikke eksakte tall på hvor mange det dreier seg om fordi man ikke påviser sterilitet og årsaken til det, før det evt foretas en utredning for barnløshet. Det er nok frustrerende for deg å ikke få et mer eksakt svar, men vårt råd til alle er å teste seg for klamydia etter all smitterisiko (ubeskyttet samleie). Testen, som bare er en enkel urinprøve, kan tas en uke etter samleiet og man får svar innen en uke. Behandlingen er enkel med to tabletter antibiotika som tas samtidig og virker i kroppen i 10-12 dager. Kontrollprøve ca 5 uker etter behandlingen er anbefalt for å være helt sikker på at man er blitt frisk.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


sopp?
helt i begynnelsen av aug var jeg hos legen. fikk konstantert soppinfeksjon i skjeden. for dette tok jeg canesten. men i ettertid føler jeg meg ennå sår og har hvitaktig,litt tykk utflod. lukter ikke noe spesielt. jeg tok en stikkpille pevaryl, men føler ennå jeg har hvitaktig utflod. hva kan dette være? er ikke SOI,har sjekket. legen sjekket også om det var en annen soppinfeksjon..fant ingenting.. er så utsikker.. på forhånd takk..

Svar:
Sopp finnes i normalfloraen i skjeden til mange kvinner, men uten å gi plager. Av ulike årsaker kan soppen få gode vekstvilkår og øke i antall slik at de gir plager slik som hos deg. Det kan derfor være lurt å forsøke å finne ut hvorfor du har sopp-plager før du forsøker enda flere soppkurer på egenhånd. Om sopp-plager er et symptom på noe annet og blir det ikke borte før man har behandlet eller gjort noe med den egentlige årsaken. Feks kan overdreven såpebruk eller hyppig vask være en årsak. Forsøk en periode å bruke parfymefri babyolje på bomullsdott til underlivsvask i stede for såpe og vann. Bruk vanlige bomullstruser som kan vaskes på 90 grader. Ikke bruk tette klær, g-streng truser eller tamponger. Kanskje dette kan være nok til at plagene dine forsvinner? Du bør uansett gå til legen på nytt for nye undersøkelser. Kanskje helst til en gynekolog om du har det tilbudet der du bor.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Klamydia
Hei!

Jeg har blitt smittet med klamydia. Har tatt to kurer (samme medisin, 2 tbl) og ingen har virket. Hva kan dette skyldes?

Svar:
Hei
Det kan være flere grunner til at kurene du har fått ikke har virket:
1. Det kan være at Azitromax ikke "biter" på deg og at du må behandles med en annen type antibiotika.
2. Fra du tar tablettene og til du er frisk tar det 14 dager! På disse 14 dagene skal du ikke ha sex, fordi du kan risikere å bli smittet på ny.
3. Har du fast partner/e og har den/disse evt. fått behandling samtidig?
4. Kan du ha blitt smittet igjen mellom kuren og kontrollprøven?
Kanskje du finner årsaken til at kuren ikke har virket på nevnte punkter? Hvis du har fulgt behandlingen som du skal, altså ikke hatt sex på 14 d etter behandling og evt partner/e også har fått behandling, bør du få en annen type antibiotika av legen din.
Mariann Olsvik, Helsesøster


behandling av klaymida
hei jeg er en gutt på 16 år. har nettopp tatt en klamydia test, den var positiv. jeg gikk til legen å fikk en resept, på apoteket fikk jeg 2 pakker(en til meg å en til kjæresten) med 2 tabletter inni ( azitromax) det sto på pakken at det var 2 tabletter som en engangsdose. er det bare å ta disse 2 tablettene så er jeg ferdig med det??????

Svar:
Hei
Standardbehandling mot klamydia er Azitromax 1000 mg (to stk tabletter på 500mg). Begge tablettene tas samtidig. Det tar imidlertid 14 dager før man er ferdig behandlet. På disse 14 dagene er det viktig at man ikke har sex, fordi man da kan risikere at man smittes igjen eller smitter andre. Slimhinnene i underlivet kan også være såre og trenger "ro og hvile". Det er også viktig at en eventuell partner får behandling samtidig. Det anbefales en kontrollprøve fem til seks uker etter at man tok tablettene, for å se om kuren har vært effektiv.
Mariann Olsvik, Helsesøster


Klamydia smitte!
Lurer på om det tar lang tid før man kan ha sex igjen etter man er begynt behandlingen av klamydia?

Svar:
Hei
En klamydia-infeksjon behandles vanligvis med to stk antibiotika tabletter, som heter Azitromax, begge tablettene taes med en gang. Deretter tar det 14 dager før man er helt frisk. På disse 14 dagene skal man ikke ha sex, fordi man risikerer å bli smittet igjen eller smitte partneren sin, før man er ferdig behandlet.
Slimhinnen i underlivet kan også være sår og trenger disse 14 dagene til å heles . Altså må man vente 14 dager fra man har tatt tablettene til man kan ha sex.
Husk også en kontrollprøve 5-6 uker etter at man tok tablettene.

Mariann Olsvik, Helsesøster


Hvor tester man seg?
Jeg er en gutt på 19 år som aldri har testet meg for sexuelt overførbare sykdommer før.. Jeg hadde ubeskyttet sex for noen måneder siden, og jeg har begynt å få litt angst, jeg har ingen symptomer, men vil gjerne være sikker..
hvor får jeg testet meg? går jeg til fastlegen min? eller er det spesielle klinikker en skal benytte for slikt? jeg er veldig usikker...

Svar:
Hei
Hvis man har ubeskyttet samleie er det lurt å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi) mellom hvert partnerbytte. Spesielt i fht klamydia, som gir få eller ingen symptomer.
Du har flere alternativer i forhold til hvor du kan teste deg for SOI, det kommer også litt an på hvor i landet du bor. Man kan så klart få testet seg hos fastlegen sin. Det finnes kanskje en helsestasjon for ungdom der du bor, her er det både lege og helsesøster som kan hjelpe deg. Hvis du går på skolen/studerer er der kanskje en helsesøster der, som du kan få tatt prøve hos.
Bor du i nærheten av Oslo kan du komme til oss på Klinikk for Seksuell Opplysning. Vi har åpent mandag - torsdag fra 16.00-20.00.
Mariann Olsvik, Helsesøster


trekant
eg er ein gut som hadde sex med 2 andre gutar. me brukte ikkje noe kondom elle noe sånt. kan eg vere smittet

Svar:
Hei

Man utsetter seg for smitte hvis man har ubeskyttet samleie. Seksuelt overførbare infeksjoner smitter ved slimhinnekontakt enten analt, oralt eller vaginalt, via kroppsvæsker som sæd, blod og vaginalsekret. Kondom er det eneste som beskytter, men kun hvis det dekker det infiserte området.
Mariann Olsvik, Helsesøster


Kan ei jenta bruke kondom?
Hei! Eg er ei jenta som skal ha sex, men kan eg bruke kondom siden eg ska ha sex med ei jenta.

Svar:
Mange lesbiske kvinner tror at de ikke kan bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner når de har sex med andre kvinner. Dette er en myte, ettersom forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner er like høy sammenlignet med heterofile kvinner. Men for å redusere smitterisiko kan du bruke kondom på dildoer og andre sexleketøy som da må byttes før du deler med andre. Bruk av vannbasert glidemiddel reduserer risiko for rifter og sår i skjede eller anus. Pass på å ha jevne, nedklippede negler for å unngå rifter. Unngå å få sexsafter, blod eller avføring i sår og rifter i huden eller i munnen. For å være på den sikre siden kan du ved munnsex bruke plastfolie, og ved fingersex latexhansker.
Trond Haugmark, sykepleier


hjemme test av klamydia
Ved bruk av en apotektest for klamydia sitter jeg like klok igjen..det var et ganske udefinerbart svar siden vattpinnen hverkan var jevn lyserosa eller full av lilla flekker..den var rett og slett "ca nesten negativ, men kanskje litt positiv?"..her var det visst bare å velge etter dagsformen.. skal man være i tvil? burde det ikke være slik at hvis den er positiv så VET MAN DET? jeg vet at jeg bør dra til legen og sjekke (skal det), men tok den nå nettopp og er litt irritert....

Svar:
Hei! Disse selvprøvene for klamydia du får kjøpt på apoteket har vi ikke god erfaring med. De som har kommet hos oss å prøvd de sier som deg at de er vanskelig å lese av og de er dyre. Det at de er vanskelig å benytte vil kunne medføre unødig engstelse og spekulasjoner som lett kan unngås ved å ta en urinprøve hos legen eller helsesøster. Tatt riktig vil de testene være svært sensitive og du vil kunne få svar på det du engster deg over eller lurer på der og da. Analysen av prøven tar rundt en uke.
Trond Haugmark, sykepleier


Hei!
Jeg fikk en melding av en jeg hadde samleie med for et par dager siden. Han fortalte meg at han hadde Clamydia før han hadde samleie med meg? Dette visste han ikke før han hadde hatt samleie med meg. Er det garantert at jeg har denne sykdommen? Er det gratis å få behandling?

Svar:
Hei! Vi anbefaler å ta en klamydiatest etter hvert partnerbytte og særlig om partneren med vet han har det. Sannsynligheten for at du er smittet er absolutt tilstede, men hvor stor den sjansen er vil være vanskelig å svare på. Uansett vil en klamydiatest gi deg svar som du da kan ta utganspunkt i. Testmetoden fins som urinprøve både for gutter og jenter og behandlingen er enkel. Behandling av seksuelt overførbare infeksjoner skal være gratis i det offentlige helsevesenet. Kondom beskytter!
Trond Haugmark, sykepleier


Nupper på penis
Hallo. Jeg er 16 år. For rundt et år eller to siden, da jeg fortsatt var i puberten, begynte jeg å få små nupper på pungen. Jeg hadde hørt et sted at dette ikke var uvanlig, så jeg tok ikke så på vei. Men etterhvert begynte nuppene å spre seg oppover penis. Jeg har lenge ventet på at de skal forsvinne, men det gjør de ikke! De er bittesmå og hvite. Innimellom kan jeg klemme på èn, og det kommer litt hvitt ut, akkurat som en kvise. Hva er dette for noe? Jeg er jomfru, kan det allikevel være en kjønnssykdom som f.eks. kjønnsvorter? Er det i det hele tatt mulig å ha en kjønnsykdom hvis man aldri har hatt noen form for sex?

Svar:
Hallo.
Dette høres for meg ut som om det er små talgkjertler, noe som er helt ufarlig. Det er ikke uvanlig å ha dette i det området som du beskriver.

Seksuelt overførbare infeksjoner forårsakes av bakterier eller virus. Disse smitter ved ubeskyttet seksuell kontakt mellom slimhinnene i skjeden, munnen eller endetarmen eller kroppsvæsker som sæd, blod eller vaginalsekret. Kondom er det eneste som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, men bare der den dekker infiserte områder.
Mariann Olsvik, Helsesøster


steril test
hei, jeg er en gutt på 14år som lurer veldig mye på om jeg er steril! jeg har vel egentlig ikke noe grunn til å tro det, men jeg er bare veldig nysgjerrig. så derfor lurer jeg på om det bare er å gå til legen å si at jeg skal ta en urintest eller om jeg må ha med foreldra. jeg synes dette er flaut å gå til foreldra med så derfor har jeg lyst å gå aleine. så jeg lurer på om det er noe aldersgrense på dette...?

Svar:
" § 3-4. Informasjon når pasienten er mindreårig.
Er pasienten mellom 12 og 16 år, skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når pasienten av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. " Hei! Dette sitatet er hentet fra pasientrettighetene og som du ser vil du ha rett til å oppsøke hjelp uten at du nødvendigvis trenger å informere foreldre. Så om det er noe du lurer på kan du evt ta kontakt med helsesøster eller fastlegen din å få hjelp hos de. Lykke til!


Trond Haugmark, sykepleier


Garnerella..igjen?
Hei!
Var lenge plaget med utflod som luktet, gikk til gynekolog og fikk vite at jeg hadde garnerella. Fikk dalacin stikkpiller som jeg brukte 3 døgn. Var på ny sjekk hos gynekologen like etter, hun sa at alt så fint ut. (Men at jeg var litt rød i skjeden+livmorhals, noe som er vanlig hvis man har gått med infeksjonen en stund..) Et par dager senere merket jeg at jeg hadde fått soppinfeksjon, brukte derfor canesten mot det. Vet at det er mange som får soppinfeksjon etter en dalacin-kur. Det som er problemet nå (har gått ca. 2 uker siden jeg brukte dalacin) er at jeg er redd for at jeg har fått garderella - IGJEN! Det er ikke like ille som det var, men det er en lukt som jeg ikke føler er "normal".. Må jeg gå til gynekolog igjen? Kan jeg få noe på apoteket, uten resept? Er det farlig å ta en ny dalacin-kur uten å sjekke meg hos gynekologen først? Kan jo ikke drive å pendle frem&tilbake dit hver uke..

Svar:
Tror det vil være lurt om du oppsøker legen en gang til for å få stadfestet om det virkelig er Gardnerella som plager deg igjen eller ikke. Det er slett ikke uvanlig med tilbakefall av denne infeksjonen, så det kan være lurt å få behandling for flere ganger på neste resept slik at du slipper til legen hver gang du merker symptomene. Kan også hende at du trenger en annen type behandling eller en mer langvarig behandling enn det du fikk første gang. Det finnes ingenting som er reseptfritt som kan hjelpe deg om det er Gardnerella.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


kjønnsvorter? / sopp?
hei, jeg er ei jente på 21 år som for en stund siden oppdaget en klump utenfor skjeden. Den har nå vokst til en stor ert, og er til sjenanse. Den lukter ikke og er heller ikke vond, bare irriterende stor.
Jeg har hatt en soppinfeksjon tidligere. Fikk behandling for dette og ble kvitt det, -tror jeg.
En stund nå har jeg merket at urinen lukter veldig sterkt. Vonst og veldig sterkt. Så sterkt at lukten setter seg i hele toalettrommet etter jeg har tisset. Dermed tør jeg så vidt å tisse hos de jeg er på besøk til. Ved siden av dette oppdager jeg noen ganger en rar lukt etter samleie og jeg har utflod hele tiden.
Hva kan dette være?
Jeg plages mest av klumpen og håper ikke dette er kjønnsvorter da jeg har lest at viruset vil være i kroppen hele tiden når man først har fått det. I tillegg betyr dette også at jeg er smittet av kjæresten min?!
Kan det være mulig at det er noe annet? Og hvis det er kjønnsvorter, kan behandlingen med pensling gjøre at en stor klump kan bare forsvinne?
Jeg er deprimert.
Håper du kan hjelpe meg med et svar.
Jeg har bestilt time hos legen min, men føler hun er veldig useriøs.

Svar:
Som du sikkert skjønner, kan jeg ikke fortelle deg hva klumpen du har utenfor skjedeåpningen er uten å ha sett den. Det kan være en kondylom, men det er flere andre ting det også kan være. Feks finnes det en kjertel på hver side av skjedeåpningen som kan bli betent og vokse seg ganske stor. Om det er kondylom, finnes det ulike måter å fjerne det på. Mest brukt er pensling eller laser. Ved vond lukt av urin, er det lurt å ta en urinprøve for å sjekke om du har en urinveisinfeksjon. Det høres også ut som du burde få gjort en gynekologisk undersøkelse for å finne årsaken til den rare lukta etter samleiet og utfloden din. Det kan jo være at du feks har bakteriell vaginose som også kan forklare lukta du mener kommer fra urin. Håper du er klar over muligheten til å bytte lege om man ikke er fornøyd med den fastlegen man har. Du kan jo også bestille time hos gynekolog for de problemene du har, om det finnes en der du bor.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Klamydia
Kan man få klamydia av munnsex?

Svar:
Klamydia kan påvises i halsprøver og dermed kan man teoretisk sett få klamydia ved munnsex. Hvor stor sjansen er for dette i praksis er ikke helt avklart enda, men det foregår en forskning på dette nå som forhåpentligvis vil gi eksakt svar. Enn så lenge vil jeg anbefale sjekk for klamydia etter ubeskyttet munnsex for å være på den sikre siden. Om du har utført munnsex, må du fortelle dette til legen slik at det blir tatt prøve også fra halsen din.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Kviser rundt analåpningen
Hei
Jeg har noe kviseliknende rundt analen som klør og virker litt betent. Forslag til hva det kan være?

Svar:
Det er alltid veldig vanskelig å si hva hudproblemer kan være uten å ha sett det. Det finnes ulike seksuelt overførbare infeksjoner som kan gi hudplager lik det du beskriver, men også overdrevet såpebruk, sopp, fistler, eksem eller andre hudsykdommer kan gi slike plager. Det eneste jeg kan råde deg til er en tur til lege.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


sopp
hva er symtomene for sopp? å kan du få det uten å ha hatt sex?

Svar:
Sopp finnes normalt i skjeden hos mange kvinner uten å gi plager. Sopp smitter ikke og er derfor ikke en seksuelt overførbar infeksjon. Stress, antibiotikakur, overdreven såpevask eller trange klær kan være årsaker til at soppen får gode vekstvilkår, formerer seg og gir plager. Symptomene på sopp er kløe og svie i skjeden og rundt kjønnsleppene. Slimhinnene kan bli røde, tørre og litt hovne og utfloden kan bli hvit og klumpete. Sopp kan behandles med stikkpiller og krem som man får kjøpt reseptfritt på apoteket.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


hepatitt
hvordan smitter hepatitt b og c

Svar:
Hei! Hepatitt B smitter på samme måte som ved hiv. Det vil si ved ubeskyttet analt eller vaginalt samleie, eller overføring av smittet blod. Hepatitt C smitter via sprøyter eller blod som er forurenset med viruset og smitter sjeldent som seksuelt overførbar sykdom. Kondom gir god beskyttelse!
Trond Haugmark, sykepleier


Klamydiasmittet..
Hvis man vet at man har klamydia, må man da gå til fastlegen først eller kan man gå rett på apoteket..?

Svar:
Hei! For å få behandling for klamydia må du ha en resept fra legen. Denne tar du med på apoteket. Medisinen er på blåresept slik at det vil ikke koste deg noe.
Trond Haugmark, sykepleier


chlamydia
Hvor lang tid vil det gå før en gutt merker at han har fått chlamydia?

Svar:
De som blir smittet med klamydia, trenger ikke merke noe i det hele tatt. Det er det som gjør klamydia til en fryktet seksuelt overførbar infeksjon - den kan gjøre skade uten at en vet at en er smittet. Derfor oppfordrer vi alle som har ubeskyttet sex om å ta en test minimum åtte dager etter samleiet fant sted. Å ta en test før dette, kan gi en falsk negativ prøve fordi det tar ofte nærmere åtte dager før infeksjonen har utviklet seg slik at den kan påvises med den teknologien vi benytter i dag. En person kan ha klamydia lenge uten å vite det - noen finner det først ut ved en tilfeldig test. Testen er en enkel smertefri urinprøve, en lettvint forsikring mot senskader av infeksjonen. Behandlingen er også enkel med antibiotika som er gratis. Kondombruk er det eneste som beskytter mot infeksjonen.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivingHei.
Meg og kjæresten har vært sammen i ca 4år nå, og vi har og har alltid hatt fantastisk sex. Vi har sex ca 3-4 ganger i uken.
Men når jeg tar penisen eller fingeren inn så får jeg en tykt lag med hvitt "skum" på fingeren, eller penisen.
Dette har ikke skjedd tidligere, hva kan dette skyldes?

Svar:
Det høres ut som kjæresten din har fått en skjedekatarr. Dette er ikke en seksuelt overførbar infeksjon, men en oppblomstring av bakterier som normalt finnes i skjeden til mange jenter. Oppblomstringen kan skje av flere ulike grunner. Jeg synes hun skal få gjort en undersøkelse hos legen som evt vil kunne gi henne den rette behandlingen for dette.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


gi meg råd og tidender:)
hei.
jeg er en gutt på 18 år. i flere år nå har jeg hatt disse hvite prikkene over hele penisstammen, og da jeg skjemmes så mye av dem at jeg ikke tør å ha sex med noen pga det, ønsker jeg å kvitte meg med dem. har ventet talmodig så lenge nå at jeg må begynne å gjøre noe med de. personelig tror jeg at det er talgkjertler, men siden det er så mange av dem at jeg ikke engang kan telle dem, er jeg i tvil. hvis jeg klemmer dem med pinsett, kommer det noe talglignende ut. kan det være talgkjertler jeg har, trass i at det er så mange av dem? kan det være sopp??


Svar:
Det er nærmest umulig for meg å si hva det er du har på penis. Høres jo ut som talgkjertler og noen har mer av det enn andre. Men det kan også høres ut som feks mollusker uten at jeg vil sette noen diagnose på deg her. Gå til lege så får du svar og råd om behandling.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Sexuelt overførbare sykdomer!
Hei! jeg lurer på om urinveisinnfeksjon smitter ved sammleie, kjæresten min fikk d og jeg fikk det tre uker senere.
Er det normalt å ha utflod hele tiden, lukter ikke noe spes og har ikke noe vond lukt i skjeden heller, men er plaget med litt utflod!

Svar:
Ikke lett å svare ja eller nei på spørsmålet ditt, så det må bli tja. For å forklare dette nærmere - jenter har relativt kort urinrør og under samleiet kan bakterier fra skjedefloraen eller tarmbakterier, presses opp i urinrøret eller urinblæren og forårsake urinveisinfeksjoner. På den måten kan jenter bli smittet ved samleiet, men da fortrinnsvis av sine egne bakterier som tilhører normalfloraen, men som forårsaker sykdom fordi de havner på feil sted. En måte å redusere sjansen for dette, er å tisse rett etter samleiet. Gutter har mye lengre urinrør og får dermed sjelden urinveisinfeksjoner. Om seksuelt aktive gutter får symptomer lik urinveisinfeksjon, er det alltid viktig å utelukke seksuelt overførbare infeksjoner. Når det gjelder utflod, er dette varierende fra jente til jente. Noen har utflod om så hele tiden, mens andre har nesten ingen. Det mest vanlige er at det varierer med syklusen, både mengde, lukt og utseende. Det jenter bør gjøre, er å legge merke til hva som er vanlig for dem, og skjer det merkbare forandringer i forhold til hvordan det pleier å være, kan det kanskje lønne seg å gjøre en legeundersøkelse.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Klamydia... igjen.
Har hørt at klamydiabakterien kan kapsle seg inn når man blir infisert, slik at man ikke oppdager den ved vanlige kontroller, for så å bryte ut mange år senere.
Stemmer dette?
Og hvor mange år kan det være snakk om?
Har og hørt at dette kan gjelde Gonoré...?

Svar:
Det er ikke meg kjent at klamydia eller gonore kan kapsle seg inn for så å bryte ut mange år senere. Begge forårsaker aktive infeksjoner hos de som er smittet og personen er smitteførende. Klamydia er litt lett forklart en bakterie som oppfører seg litt som et virus. Den har utseende, har ikke egenskapen til å kapsle seg inn og kan behandles med antibiotika slik som bakterier, men opptrer som et virus i måten de lever og formerer seg - inne i celler. Bakterier kan påvises ved å ta en dyrkningsprøver. Virus må stortsett påvises ved at man finner antistoff, antigen eller arvestoffet til viruset. Slik er det også med klamydia - den kan ikke dyrkes fram, men må påvises i form av virusmetoder. I dag har man teknologi som gir ganske sikre svar, men det er fremdeles en liten mulighet for å få et falskt negativ prøve. Det kan også skyldes at man tester seg for tidlig - det må gå minst åtte dager fra det ubeskytta samleiet før man tar en test. Ubehandlet vil klamydiainfeksjonen mest sannsynlig før eller siden "brenne ut" av seg selv, men det kan gå lang tid og infeksjonen kan da ha gjort skade.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Gutt med sopp!
hei jeg er en gutt som tror han har fått en sopp innfeksjon på penis hvordan behandles dette på gutter?
plis svar viktig!

Svar:
Hei!
Det jeg vil råde deg til er å gå på apoteket å spørre etter et soppmiddel, kanskje et du kan smøre på og dermed se om plagene forsvinner. Les pakningevedlegget og følg behandlingsregimet. Om dette ikke gir bedring kan det være greit å kontakte en lege for evt å ta noen prøver og la legen behandle det.
Trond Haugmark, sykepleier


Kondom?
Åssen ta på kondom??
hilsen en gutt på 15

Svar:
Hei!
Viktig å ha klart for seg ettersom det er det eneste prevensjonsmidlet vi gutter kan benytte, og som både beskytter mot uønskede svangerskap og seksuelt overførbare infeksjoner, så....
Sjekk datostemplinga.
Sjekk at det er vakum i pakken. Er det ikke, vil dette kunne bety at kondomet ikke er helt. Ta ny.
Kondomet tas ut av pakken, men vær forsiktig med skarpe negler.
Dersom du merker at du har satt den på feil vei, ta ny.
Når en trer kondomet på bør penis være mest mulig tørr og erigert, og husk og press ut lufta i den lille tuppen. Der skal sæden sprutes. Dette forhindrer kondomsprekk.
Dersom det er lite naturlig fuktighet, bør det benyttes vannbasert glidemiddel. Dette vil minske friksjonen og dermed muligheten for sprekk.
To kondomer samtidig er ikke dobbelt så safe, men vil kunne føre til kondomsprekk pga friksjon mellom gummien.
Gummi kastes i søppel etter bruk.
Lykke til!

Trond Haugmark, sykepleier


smitte av chlamydia
Hei, jeg har fått chlamydia, og partneren min sier vi kan ha sex utenom i vagina, dvs. anal sex og munnsex, er dette riktig?

Svar:
Klamydiabakterie kan likegodt sette seg i hals eller anus og dermed føre til resmitte senere. Når man har fått påvist klamydia, er det viktig å følge instruksjonen om avholdenhet i 10 -12 dager. Det er både fordi behandlingen skal få virket og smitten borte så man ikke risikerer å smitte hverandre igjen, men også fordi underlivet trenger ro til å oppnå optimal behandling. Av den grunn kan ikke oral eller anal samleie erstatte vaginalt. Vi anbefaler ny test etter 5-6 uker for å være sikker på at smitten er borte. Har man hatt analt eller oralt samleie, bør det også tas prøve fra anus og hals.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


klamydia
hei...vist man ikkje har hatt sex før kan man ha klamydia i seg da??

Svar:
Nei. Om du aldri har hatt seksuell kontakt med en annen person, kan du heller ikke ha blitt smittet med klaydia bakterien. Denne bakterien smitter med seksuell kontakt mellom infiserte slimhinner. Klamydia er dermed en seksuelt overførbar infeksjon.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Kjønnsvorten
Hei.
Kan man ha kjønnvorter eller kjønnssykdommer når man aldri har hatt noen form for seksuell kontakt?

Svar:
Nei. Om du ikke har hatt noen form for seksuell kontakt, kan du heller ikke være smittet av seksuelt overførbare infeksjoner. Kjønnsvorter regnes også inn under det.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Nå er jeg lei!
Jeg har fått vite med lege at jeg har condylomer (kjønnsvorter), har fått behandling, wartec. Men de har ikke forsvunnet for godt, men minker og kommer gradvis tillbake. Jeg er lei, hvordan kan jeg få de vekk for godt?
Det er deprimerende, tenker at de aldri går bort.
Og, kan man få kjønnsvorter uten å ha blitt smittet ved samleie?

Svar:
Condylomer regnes som en seksuelt overførbar infeksjon, og smitter ved slimhinnekontakt - kontakt mellom slimhinner med virus og uten virus. Du har fått riktig behandling med tanke på pensling, men vortene kan også fjernes feks med laser. Vortene vil før eller forsvinne av seg selv, men vorteviruset vil du alltid ha i kroppen. Om det vil føre til flere utbrudd med vorter senere i livet, vet ingen. Noen får vorter ved jevne mellomrom, andre får aldri vorter, men er likevel smittet med virusetog kan muligens smitte andre.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


smerte i maven
Hei jeg hadde utrolig med smerte i maven i tre dager for en stund siden.. Og sa d til moren min... Hun har tidligere hatt betennelse på eggstokkene og jeg ble ganske så skremt av d... Jeg har hatt dett ganske så mange ganger tidligere.. men aldri så lenge...Hva skal jeg gjøre og hvor farlig er det??

Svar:
Om du får eggstokkbetennelse, er dette noe som ikke går over av seg selv etter tre dager. Eggstokkbetennelse er en alvorlig infeksjon som krever behandling. I og med at du har opplevd dette før, vil jeg be deg om neste gang du får slike smerter å forsøke å legge merke til når i menssyklusen dette skjer. Skjer det feks ca to uker før neste mens kommer, er det mest sannsynlig eggløsningen du kjenner. Noen jenter opplever faktisk eggløsningen som mer smertefull enn menstruasjonen. Når follikkelen, som egget ligger inni, på eggstokken sprekker, vil det i tillegg til eggcellen også komme ut væske fra "såret". Denne væsken blir sugd opp i kroppen igjen, men før det skjer kan den lage smerter og irritasjon innvendig på bukhinnen. Også andre forklaringer finnes, men uansett vil jeg be deg om å sjekke dette ut hos legen. Er det muligheter for at du er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, vil jeg be deg om å teste deg for å utelukke dette.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


lurer
hei kan jeg få sopp i munnen når jeg suger en gutt som akurat har tatt meg i rompa???????

Svar:
Hei. For det første anbefaler vi å bruke kondom ved analsex for å beskytte mot smitte begge veier. Særlig urinrøret til gutten er utsatt for smitte og i endetarmen finnes det masse bakterier som kan lage infeksjon i urinrør eller blærekatarr. For det andre fjerner du kondomen etter på når du så skal ha oralsex, så penis vil være "ren". Om dere praktiserer analsex uten kondom, vil jeg hvertfall anbefale å vaske penis etter analsexen før du gjør oralsex. Det er ikke bare soppinfeksjon i munnen du kan fremskaffe om du ikke gjør det, du utsetter slimhinnene dine i munnen for mange bakterier som normalt ikke skal være der og som kan gi deg plager. Alternativt kan du utføre oralsex med kondom?
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Analsex og hygiene
Hva kan man gjøre noe for å unngå infeksjoner i skjeden når man har regelmessig analsex?

Svar:
Det mest effektive er å bruke kondom både i skjeden og i endetarmen, og bytte kondom når man bytter åpning. I alle fall anbefaler vi å benytte kondom ved analsex og så ta den av før man gjennomfører samleie i skjeden igjen.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Gravid med herpes
Hvis man har herpes genitalis og blir gravid, kan dette være skadelig for barnet under fødsel e.l.???

Svar:
Hei!
Det er ikke farlig for barnet at moren har utbrudd av herpes under graviditeten. Viruset går ikke over til fostret. Men under selve fødselen kan barnet smittes dersom moren har et utbrudd, og dette kan være alvorlig for barnet. Derfor kan det være aktuelt å ta forbyggende medisin i slutten av et svangerskapet for å forhindre utbrudd av herpes. Kondom beskytter mot smitte
Trond Haugmark, sykepleier


Kjønnsvorter, hjelp!
Jeg har fått kjønnsvorter på penis, og har vært hos legen. Der fikk jeg en resept, og kjøpte wartec.. Jeg brukte den slik som det stod, men vortene gikk ikke bort! Dette er utrolig plagsomt når jeg skal ha samleie.. osv.
Hva gjør jeg?

Svar:
Hei!
Det ser ut som om den behandlingen du har fått ikke har fungert så bra på deg. Det jeg anbefaler er rett og slett å gå tilbake til den legen du fikk behandlingen av, slik at du kan få en annen behandling eller bli henvist til en spesialist på området. Det finnes flere mulighteter av behandling for kjønnsvorter.
Trond Haugmark, sykepleier


Clamydia
Jeg og kjæresten min er behandlet for clamydia nå, kan vi ha sex med en gang uten at det smitter fram og tilbake igjen?

Svar:
Hei!
En er bare smittsom de to ukene etter tatt behandling, og da er avholdenhet viktig for at underlivet får helt seg og smitte unngås. Så etter 14 dager skulle det være greit å ha sex. Etter minimum fem uker er det anbefalt å ta en kontroll prøve for å vite at medisinen har fungert.
Trond Haugmark, sykepleier


Bak
Hvilken risiko tar man ved å ha ubeskyttet analsex? jeg og en veninne har snakket om å prøve dette sammen.

Svar:
Hei!
Risikoen for smitteoverføring av SOI ved ubeskyttet anasex er høy. Det er der kroppens avfallsstoffer blir ført ut, noe som igjen gjør at det er et område som har høy konsentrasjon av bakterier. Analsex uten kondom vil lett kunne overføre seksuelt overførbare infeksjoner, for tarmveggen innenfor er skjør og trekker fort til seg bakterier og virus. Rifter og sår på penishodet er også porter for bakterier og virus. Kondom anbefales derfor under analsex.
Trond Haugmark, sykepleier


klamydia
hvordan kan man få klamydia? hva kommer det av?
hva er bivirkningene?

Svar:
Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som smitter ved kontakt mellom slimhinner og smittestoffet i munn, skjede eller endetarm. Den forårsakes av en slags bakterie som heter Chlamydia trachomatis. Infeksjoner gir ikke bivirkninger, men komplikasjoner. Komplikasjonene til Klamydia er sterilitet hos kvinner, leddsmerter og øyebetennelse.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Små prikker på penishodet
Jeg har fått noen små prikker rundt nedre del av penishodet.. jeg har lurt lenge på hva dette er for noe.. er det kjønnsvorter? hva gjør jeg??Svar:
Den eneste måten du helt sikkert kan få vite hva de små prikkene er, er å oppsøke en lege som kan se på dem. Siden du skriver at de befinner seg rundt nedre del av penishodet vil jeg anta at dette dreier seg om helt ufarlige talgkjertler som alle gutter har og som skal være der for å produsere smegma - et hvitt belegg som er der for å smøre og beskytte den tynne slimhinna på penishodet. Men som sagt - oppsøk en lege som kan gi deg eksakt svar.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Utflod
Hei, jeg har et problem jeg håper å få en løsning på. Helt siden jeg fikk mensen første gang i tolvårsalderen har jeg hatt mye utflod i kjønnsåpningen og det gir seg aldri. Jeg må hele tiden bruke bind fordi det er så mye og jeg begynner å gå fryktelig lei av det. Kunne like så godt ha hatt mensen hele måneden, får jo aldri en pause og det er pinlig når jeg skal skifte forran andre osv. Jeg er fremdeles jomfru og er bekymret for hvordan det vil være i en seksuell situasjon der jeg må ta av meg klærne, ville vært fint å ha rene truser. Finnes det noe som kan hjelpe?

Svar:
Alle jenter har mer eller mindre utflod fra skjeden selv utenom menstruasjonen. Utfloden vil gjerne forandre også seg i løpet av en syklus både i mengde, farge og konsistens. Rundt eggløsningen feks., er utfloden ofte helt blank og seig, og i økt mengde. Når du er så plager som det du beskriver, vil jeg anbefale deg å høre med en lege om råd. Du kan ha fått en skjedekatarr som må behandles.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


oralsex
Jeg har utført oral sex på ei jente som hadde klamydia. Nå hendelsen inntraff så var ho under behandling av infeksjonen. Kan jeg da ha blitt smittet av klamydia via dette. Merker ingen forandring ved min egen kropp. Hvordan tar man en klamydia test, og hvor lang tid må man vente på svar?

Svar:
Hei!
Hvis jenta var under behandling for klamydia, så var hun smittsom. Så teoretisk sett er det mulig å bli smittet ved slimhinnekontakt. Vi anbefaler å ikke ha noen form for sex to uker etter behandling er påbegynt, rett og slett for å unngå resmitte og for at underlivet får helt seg. Dette gjelder både gutter og jenter. Klamydia opptrer hos de fleste uten symptomer. Men en klamydiatest kan for begge kjønn tas smertefritt og enkelt med en urinprøve. Vi anbefaler en klamydiatest etter hvert partnerbytte, og for å få svar på testen tar det rundt en uke.
Trond Haugmark, sykepleier


oralsex
Jeg har lyst å suge typen min,men hvordan skal jeg gjøre det best mulig for ham?Hvor lenge pleier man å suge?Skal man vente til det går for dem?

Svar:
Hei! For å vite hva typen din liker eller ikke må du spørre han. Han vil gi deg svar på de to første spørsmålene. Når det gjelder det siste, er det ikke lurt å la det gå for han i munnen din ettersom sæd er kroppsvæske som kan overføre seksuelt overførbare infeksjoner. Kondom gir god beskyttelse.
Trond Haugmark, sykepleier


Sikkert?
Hvor sikkert er det å "hoppe av i svingen"??

Svar:
Hei!
Det du mener med å hoppe av i svingen er vel at gutten trekker ut penis like før hovedsatsen med sæd kommer, og heller spruter utenfor. Dette er ikke sikkert i det hele tatt, fordi vi gutter kan ha små forsatser som inneholder sæd og evt smittestoff som da kan overføres. Hvis det er et heteroseksuelt samleie vil jenta risikere å bli gravid. Partner, homo eller hetero, risikerer også smitte av en seksuelt overførbar infeksjon. Bruk av kondom anbefales ettersom dette gir god beskyttelse.
Trond Haugmark, sykepleier


oral sex
Hei Jeg lever i for tiden i et homofilt samliv, det jeg lurte på er at partneren min har lyst å komme i munnen min, men er dette farlig, med tanke på å svelge sæd?

Svar:
Heisann!
Sæd i munnen er ikke å anbefale ettersom sæd kan inneholde smittestoffer som kan overføres til partner via slimhinnene som munnen er dekket med. Sæd som svelges vil destrueres av magesyra. Men selv om smittefaren oralt er noe mindre enn ved et analt samleie uten kondom, anbefales bruk av kondom også oralt.
Trond Haugmark, sykepleier


Røde prikker
Pleier å få røde prikker på penis etter å ha hatt samleie med dama, vanligvis dagen etter. disse blir som regel borte når jeg dusjer, men noen ganger tar det flere dager før de blir helt borte. de er ikke ubehagelige, men jeg kan kjenne når de er der, og det er problematisk og irriterende. hva kan det være? og er det smittsomt?

Svar:
Jeg vil anbefale dere å sjekke dere for seksuelt overførbare infeksjoner - klamydia kan gi plager som du beskriver. Det kan også dreie seg om en helt ufarlig soppinfeksjon som gir deg prikker etter samleiet. Uansett vil dere få sjekket dette hos lege.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


ubalanse i normalfloraen
Hei, jeg er en jente som har en sensitiv vagina. Jeg reagerer vagianlt på sæd. Jeg reagerer ulikt på partnere, f.eks ved en som har sterk sæd får jeg vond lukt i skjeden og blir lett irritert nedentil. Den forje partneren jeg hadde var det ikke slik, han var vegetarianer, har kostholdet noe å si?Jeg og min nye partener har hatt sex i 6 mnd. jeg er så ille plaget av lukt at jeg ikke liker å bli slikket nedentill, dette plager meg så jeg styrer unna forspill noe som jeg egentlig svært ønsker.hver gang jeg har mensen går lukten bort og da føler jeg meg ren, hvordan skal jeg klare å beholde min naturlige flora som ikke lukter og hva kan han gjøre for at sæden ikke skal være så stram eller sterk?
På forhånd takk for ditt svar

Svar:
Neste gang du har slik lukt, vil jeg anbefale deg å gå til en lege og få tatt en undersøkelse. Det kan hende at du lett får skjedekatarr og ofte er dette et tilbakevendende problem når du først har hatt det en gang. Legen kan utfra forskjellige prøver finne ut om det er dette som plager deg. I såfall kan du få behandling som fører til at bakteriene som forårsaker lukta forsvinner og dermed også lukta. Jeg er ikke kjent med om kost påvirker sæden. Det du ellers kan gjøre, er å forstyrre normalfloraen minst mulig. Ikke bruk såpe ved vask. Vask gjerne med babyolje fremfor vann og ikke skyll innvendig i skjeden. Bruk bomullstruser som du kan vaske på 90 grader.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


kondom
hvordan skal en kondom egentlig tres på?

Svar:
Hei!
Viktig å ha klart for seg ettersom det er det eneste prevensjonsmidlet vi gutter kan benytte, og som både beskytter mot uønskede svangerskap og seksuelt overførbare infeksjoner, så....
Sjekk datostemplinga.
Sjekk at det er vakum i pakken. Er det ikke, vil dette kunne bety at kondomet ikke er helt. Ta ny.
Kondomet tas ut av pakken, men vær forsiktig med skarpe negler.
Når en trer kondomet på bør penis være mest mulig tørr og erigert, og husk å press ut lufta i den lille tuppen. Der skal sæden sprutes uten at kondomet får trykk og sprekker.
Dersom det er lite naturlig fuktighet, bør det benyttes vannbasert glidemiddel. Dette vil minske friksjonen og dermed muligheten for sprekk. Gummi kastes i søppel etter bruk.
Lykke til!
Trond Haugmark, sykepleier


Jentesex
Hei. Jeg har et spørsmål angående sex mellom to jenter. Hvordan skal to jenter kunne beskytte seg mot kjønnsykdommer når de har sex? Hvordan skal man håndtere dette i forhold til one-night stands? Hvordan smitter kjønnsykdommer dersom en jente slikker en annen jente, for så å ha nærkontakt med en gutt? noen råd/tips til en forvirret bifil jente.

Svar:
Om to jenter har sex sammen og deler dildo, bør man beskytte seg med å skifte kondom på dildoen når man bytter på den, eller ha hver sin. Har man oralsex, kan en tynn plastfilm gjøre nytten, feks gladplast. Får du smittestoffer i munnhulen, kan du i teorien smitte en mann etterpå om du har oralsex med han også.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Sykdommer
Hei, jeg er en gutt på 18 som akkurat har hatt sex med en jente som jeg i senere tid fikk vite har hatt seg med litt for mange(spør du meg ihvertfall..). Det jeg lurer på er om det finnes noen kjønnsykdommer som ikke er særlig merkbare eller helt usynlige?? i så fall, hvilke?

Svar:
Hei Matti!
De fleste seksuelt overførbare infeksjonene gir deg symptomer. Det kan være svie, kløe, utflod, sårhet, nedsatt allmenntilstand. Men den infeksjonen som er mest utbredt i blant din aldersgruppe og oppover er chlamydia. Og den gir kunn symptomer hos noen. De fleste vil kunne gå med bakterien lenge uten å vite det. Derfor anbefaler vi å teste seg for chlamydia etter hvert partnerbytte. Det gjøres enkelt for både gutter og jenter ved å avlegge en urinprøve. Ellers kan en bli smittet av virus infeksjoner som kjønnsvorter og herpes uten at det nødvendigvis gir symptomer og plager. Kondom beskytter godt mot seksuelt overførbare infeksjoner!
Trond Haugmark


Ikke talgkjertler... eller??
For kanskje et år siden oppdaget jeg at jeg hadde fått sånne talgkjertlernupper under pneishodet. Det bekymrer meg ikke. Men for ikke så lenge siden, brukte jeg for mye såpe når ejg vasket meg, og fikk sår på penis som gjorde fryktlig vondt (under forhuden). Gikk til lege, og fikk anbefalt sårsavle, og dette hjalp. Men nå har jeg oppdaget at jeg har fått en slag liten klump (2 mm eller noe) litt på siden av penishodet (ikke under hodet, men midt oppe på). Får ikke klemt den eller noe slikt. Og til min store forferdelse har jeg oppdaget at det har kommet 2-3 enda mindre (1,5 mm eller noe) til! Lurer på hva dette er? Kan targkjertler komme der også? Eller er det noe som henger igjen fra de såpesårene? Bruker jo såpe fortsatt liksom... Håper barei kke det er noe vorter eller noe... =( HAr bare hatt sex med ei jente (jeg er 17 år), og hun var jomfru. Vær så snill og hjelp meg! =(

Svar:
Hei. Å sette diagnose uten å ha sett disse klumpene dine, er som du sikkert skjønner veldig vanskelig. Jeg vil anbefale deg en tur til legen igjen for å få vite hva dette er. Utfra din beskrivelse høres det ut som det kan dreie seg om kjønnsvorter, men det at ingen av dere har hatt sex med andre, gjør det mindre sannsynlig. Det finnes andre ting som kan gi klumper av et eller annet slag, men som sagt - bare en sjekk hos lege kan gi deg sikkert svar.
Siv Gamnes


Hvite prikker
Hei! Jeg er en jente på 18 år som har hatt hvite prikker på kjønnsleppene siden jeg var 13, er dette normalt? Hva er dette? Det var bare noen få, men det er blitt fler av dem, og når jeg tar der kjenner du dem liksom, det er litt ruglete. Det pleier ikke å klø eller noe sånt. Jeg tenkte kanskje det var sopp eller noe, så jeg prøvde canesten men det ble ikke bedre. Hvordan ser soppen ut? Please svar! MVH, Sandra.

Svar:
Jeg vil tro at det er helt ufarlige, normale talgkjertler du har som skal være der, men vil du vite helt sikkert hva det er du har, må du nesten oppsøke en lege som kan vurdere det. Sopp gir ofte økt, tykk og hvit utflod fra skjeden og utslett, kløe eller svie rundt åpningen eller mellom kjønnsleppene.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Ikke Chlamydia!
Heisann!
For et par måneder ble jeg sammen med en jente og vi hadde sex. En drøy uke etterpå fikk jeg en sterk svie i penis, når jeg urinerte. Denne svien ble sterkere og sterker, før den ble svakere og svakere, og forsvant til slutt helt. I mellomtiden gikk jeg selvsagt til legen og tok en ordentlig Chlamydia-test, med prøve inn i urinrøret. Denne kom tilbake negativ. Nå viser det seg også at jenta mi har Gardnerella.
Så spørsmålet mitt er egentlig hva kan det ha vært det jeg kjente? Og har det evt. noe med Garnerella å gjøre? Kan en slik Chlamydia-test ta feil?

På forhånd takk for gode svar!

Svar:
Hei. For å begynne med ditt siste spørsmål - ja, en negativ klamydia prøve kan være feil. Vi oppfordrer alltid til en ny prøve ved symptomer som hos deg, der klamydia prøven er negativ. Men det kan i ditt tilfelle ha vært gardnerella som har gitt deg symptomene. Gardnerella vaginalis som bakterien heter, regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom, men den kan gi plagsomme og kraftige symtomer - særlig hos jenta i form av skjedekatarr. Når den gir symptomer, er det vanlig å gi behandling mot den. I slike tilfeller er det oftes tilstrekkelig å behandle jenta. Når hun blir frisk, forsvinner nok plagene hos deg også.
Siv Gamnes


sex
HVA ER CHLAMYDIA??

Svar:
Chlamydia er bakterieinfeksjon som smittes ved direkte kontakt mellom slimhinner, dvs ved samleie. Infeksjonen er veldig utbredt blant ungdom. Det som gjør chlamydia skummelt, er at en kan være bærer av bakterien uten at det merkes. Så om en da har flere seksualpartnere vil jo sannsynligheten for å spre smitten være stor. Konsekvensen med å ha chlamydia er at man kan miste evnen til å få barn. Det er gratis og lett å sjekke seg, for både gutter og jenter kan ta en urinprøve. Behandligen skal også være gratis. Vi anbefaler å sjekke seg etter hvert partnerbytte, og kondom under hele samleiet er god beskyttelse!
Du får sjekket deg på ungdomshelsestasjonen der du bor, eller hos fastlegen.
Trond Haugmark


Hva?
hei, jeg er 15år gammel ogi dag oppdaget jeg plutselig en byll/vorte på penis. den var blodrød og det gjorde vondt å klemme på den..
hva er det?

det er lenge siden jeg har vært sammen med noen jenter, men jeg har aldri sjekket meg for kjønnssykdommer før.

Svar:
Hei. Jeg vet ikke hva det kan være du har fått, men jeg synes i alle fall at du skal la den være i fred til du har fått en lege til å se på den. Du kan samtidig få legen til å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. Klamydia testen er bare en enkel urinprøve som sendes til laboratoriet.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Syk?
Hei, jeg er en jente på 21 år som har et kjempeproblem. For det første lukter det ganske fælt av kjønnsorganet mitt, ikke råtten fisk (som jeg har forstått er et symptom på sopp), men bare fælt! Kan det være bakteriell vaginose? Jeg kjøper intimsåpe på apoteket (vivag) og ifølge legen min skal denne være nok til forbedring, men ingenting skjer! Jeg har brukt den i flere år nå! En annen ting er at jeg tok abort da jeg var 19, etter det har sex vært helt grusomt. Når jeg blir opphisset "kjenner" jeg at slimhinnene produserer "slim" og det er kjempevondt! Hele området rundt skjedeåpningen blir ømt og smertefullt! Dette går over etter noen minutter, men dersom jeg har sex gjør det vondt igjen. Noen ganger virker det som om jeg "sprekker" for jeg har faktisk begynt å blø etter samleiet (til og med etter "en kjapp en"). Det kommer ikke mye blod, men når jeg går på do svir det grusomt (som å få salt i såret) og det blør ørlitegranne.
Håper dere kan komme med noen gode råd til hva jeg kan gjøre! Jeg er kjempedeprimert pga dette (ikke minst samboeren min).

Svar:
Hei. Du høres skikkelig plaget ut, så dette må du få gjort noe med! For det første - slutt med Vivag med en gang. Når det ikke har hjulpet deg etter så lang tid, er det ingen vits i å fortsette, tvert i mot så kan det være den som holder plagene dine ved like? Jeg synes du skal kutte ut all form for såpe enn så lenge. Dusj underlivet ditt en eller to ganger om dagen kun med rent vann. Ikke skyll opp i skjeden, bare utvendig og rundt skjedeåpningen. For det andre - oppsøk en lege på nytt, helst en spesialist i gynekologi, som kan gjøre en grundig undersøkelse av deg, å ta alle de prøvene og undersøkelsene som skal til for å finne ut av dine plager. Lukt av råtten fisk er ikke symptom på sopp, men et symptom på bakteriell vaginose når denne er forårsaket av bakterien gardnerella vaginalis. Soppinfeksjon kan gi en syrlig lukt. Jeg tror ikke dine plager har noe med aborten å gjøre. Slimhinnene i skjeden skal produsere slim når du blir opphisset, det er helt normalt, men det skal jo ikke gjøre vondt. Det du beskriver med svie, smerter, sprekker og lukt får meg til å tenke på soppvaginitt, men som sagt må du oppsøke lege slik at det blir tatt prøver av deg sånn at andre sykdommer og infeksjoner kan utelukkes. I og med at du har gått så lenge med plagene kan det også tenkes at du vil trenge en annen behandling for sopp om det er det som er årsaken til plagene, enn de reseptfrie midlene man får kjøpt på apoteket.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


vorter
Jeg har kjønnsvorter, men gynekologen mener at siden de er inne i skjeden så behøver jeg ikke fjerne dem! Men jeg synes det er ekkelt å ha de der!!! Tror du typen min merker de ved oralsex???

Svar:
Hei. Kjønnsvorter vil før eller siden forsvinne av seg selv og det er den mest skånsomme måten å bli kvitt dem på. Det er altså ingen medisinsk grunn til å gjøre noe aktivt for å fjerne dem. Er de derimot kosmetisk veldig plagsom eller til sjenanse, kan ulike metoder brukes for å fjerne dem. Inne i skjeden kan det være komplisert å få fjerne dem - det vil skape sår og smerter der som kan vare en stund. Det beste med vorter lokalisert der, er å la dem være i fred til de forsvinner av seg selv. Men som sagt - umulig å fjerne er dem ikke! Om problemet ditt er at du er redd for at typen skal kjenne dem ved oralsex, kan du jo spørre han om han gjør det og det evt er et problem for han at du har dem? Sitter de langt inne, tror jeg neppe han kjenner dem ved oralsex.
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Klamydia
Har hørt at en kan være smittet av klamydia uten at en har noen symptomer på det. Stemmer dette? Kan jeg for eks. ha det uten å vite det? Og hvilke symptomer er det en skal se etter?

Svar:
Hei!
Det stemmer at en kan være smittet av klamydia uten å ha symptomer. Det er det som gjør at klamydia er så vrient. Om en har flere sexpartnere og er uvitende smittet er det stor sjanse for at de en har sex med får overført bakterien. Derfor anbefales det å ta en klamydia sjekk etter hvert partnerbytte. Det er enkelt å teste seg ved å ta en urinprøve, og det gjelder både gutter og jenter. Symptomene som kan opptre ved en klamydiainfeksjon for begge kjønn er bl.a. kløe, svie, utflod og noen jenter kan oppleve å få mellomblødninger. Konsekvensene ved å gå med klamydia over tid er at en kan få nedsette evnen til å bli gravid. Kondom beskytter godt mot smitte!
Trond Haugmark


Utflod!
Heihei... Jeg er en gutt på 20 år, som får noe kviselignende greier på kjønnsorganet, ikke penisen. Når jeg klemmer dem, som jeg gjør med "vanlige" kviser kommer det først ut hvitt flod, også litt blod.

Hva kan det være? Veit dere noe om det? Jeg holder på å bli helt paranoid.. Please, hjelp!

Svar:
Hei. Høres ut som noen helt ufarlige, men betente hårsekker/talgkjertler. Likevel - skal du bli helt sikker på hva det er, må du oppsøke en lege som kan se på det.
Siv Gamnes


Graviditet?
Kan man bli gravid av og svelge sæd

Svar:
Hei!
Du kan ikke bli gravid av å svelge sæd. Forplantningsorganene hos mennesket sitter i underlivet og sæd må inn i skjeden og videre opp i livmor og eggleder for at en befruktning skal kunne skje. Det en skal være oppmerksom på når det gjelder oralsex, er at sæd som inneholder smittestoff vil kunne overføre smitte av kjønnssykdommer gjennom slimhinnene i munnen. Det sikreste er å benytte kondom, også ved oralsex.
Trond Haugmark


?
jeg har en del ørsmå prikker, nesten som klumper over hele penishuda. er dette normalt?
viss ikke, hva kan jeg gjøre med det?

Svar:
Hei. Det kan dreie seg om flere ting, feks vanlige talgklumper og hårsekker som alle har i mer eller mindre grad, eller det kan være feks den seksuelt overførbare infeksjonen condylomer (kjønnsvorter) eller andre sykdomstilstander. Som du skjønner er det umulig å stille diagnose skriftelig så jeg vil be deg oppsøke lege som kan se på dette og fortelle deg hva det er og om noe må gjøres.
Siv Gamnes


kjønnsvorter
Hvordan vet jenter at de har kjønnsvorter? kan det gi kløe og svie eller har man kun små vorter på kjønnsorganet?

Svar:
Hei Tutta!
Kjønnsvorter er vorter som oppstår på slimhinner og hud, forårsaket av et virus. Det er viruset som smitter ved at slimhinneflatene med virus på kommer i kontakt med partners hud og slimhinner. Symptomer kan være kløe og irritasjon, men de fleste som er smittet med kjønnsvortevirus får ikke synlige vorter. Andre kan være plaget med synlige vorter på ytre kjønnsorganer og endetarmer som kan fjernes med behandling. Vortene er ufarlige, men kan gi celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner. Celleforandringer forsvinner som regel av seg selv, men kan utvikle seg langsomt videre til kreft. Kondom beskytter.
Trond Haugmark


Lukt Smak
Jeg lurer på hvordan en vagina lukter og smaker. Har hørt at den lukter fisk.., stemmer dette?

Svar:
Hei. Vagina lukter og smaker nok forskjellig fra kvinne til kvinne, men lukta skal ikke være ubehagelig om alt er som det skal være. Lukter det ubehagelig av fisk, kan det hende at jenta har en såkalt bakteriell vaginose (skjedekatarr) som ikke er en seksuelt overførbar infeksjon, men som kan behandles.
Siv Gamnes


Sopp???
Greit. Jeg oppdaget plutselig her en dag at jeg hadde noen prikker på forhudet. Trodde ikke det var noe stress, men da har blitt flere??
Hva er det? Er ikke noe på selve hodet liksom...
Tror ikke dama synes det er noe kult når hun oppdager det, så hjelp......

Svar:
Hei!
Det er helt umulig å svare deg på hva dette kan være gjennom denne spalten. Men jeg anbefaler deg å ta kontakt med en lege, slik at du får vite hva det er og evt få behandling. Det er flere mulige årsaker til prikker på kjønnsorgan både hos jenter og gutter. Grunnen til at det er lurt å få det sjekket, er at det i noen tilfeller er smittsomt, men sjelden farlig.
Trond Haugmark


kjønnslukt
Hva kommer det av at jenter i perioder får "sterkere" kjønnslukt? Jeg har flere ganger opplevd at dette skjer ved skifte av sexpartner. Jeg trodde først at dette skyltes en kjønnssykdom, men ble testet for det meste med negative resultater. Jeg har hørt at det kan skyldes at to ukjente bakteriekulturer kommer i kontakt med hverandre, noe som fører til ubalanse i skjeden. Stemmer dette?

Svar:
Hei! Ja, det stemmer nok det du har hørt. Alle mennesker har sin egen normalflora i skjeden og på penis. Tilførsel av annen eller ny bakterieflora kan skape ubalanse i normalfloraen og man kan trenge litt tid til å tilpasse seg hverandre. Oftes går det seg til etter ganske kort tid eller ubalansen er så ubetydelig at den knapt merkes, mens andre er mer følsom og reagerer sterkere på ny partner. Ubalansen kan merkes, som hos deg, med forandring på lukt. Andre merker økt utflod eller forandring på konsistens eller farge. Hos noen blir plagene så store at det blir snakk om en skjedekatarr som i enkelte tilfeller må behandles. Dette har ingenting med seksuelt overførbare infeksjoner å gjøre.
Siv Gamnes


Herpes
Har ofte herpes i munnen, men ikke "nedentil". Går til og med på piller mot det, som hjalp i begynnelsen, men nå har det vært en periode hvor det virker som det ene (lille) utbruddet avløser det andre. Det er sjelden synlig lenger, men er mest inne i munnen. Jeg får nesten tvangstanker av det, fordi jeg lurer på om utbrudd er på vei eller ikke, og jeg er ikke alltid sikker på om det er et utbrudd, eller om det er noe annet. Som regel bare en liten hvit prikk inne i munnen et sted, som svir. Men det er vel nok til å smitte? Smitter dette fra munn til kjønn? eller fra min munn, til en annen; og så mitt kjønn? (f.eks) Er det noe mer enn pillene jeg kan bruke for å begrense dette? Sånn det er nå, kan jeg jo ikke en gang kline med noen. Eller?

Svar:
Hei. Har du fått påvist at det er herpes? Om ikke skal du neste gang du har en sånn hvit prikk, skal du gå til legen å få tatt prøve av prikken. Det er ikke sikkert det er herpes nemlig. Herpes starter med blemmer, som sprekker og lager sår. Hvite prikker som svir og gjør vondt kan feks være noe som kalles munnskold. Det kan jo også tenkes at du har herpes, men også munnskold. Herpes smitter ved utbrudd. Den du kysser kan smittes og ved oralsex (munnsex) kan det igjen smitte til ditt eller partnes kjønnsorgan. Regelen er å holde seg unna smittesituasjoner de dagene utbruddet varer. Munnskold er uehagelig, men ufarlig. Kan muligens smitte, men ikke kjent med at det smitter til kjønnsorgan. Pillene du har fått, hjelper nok mot herpes, men ikke andre tilstander.
Siv Gamnes


gravid og klamydia!
Det står på pakken at en ikke skal ta tablettene for behandling av klamydia hvis en er gravid, hva kan skje?

Svar:
Hei!
Dette står på pakken rett og slett fordi man ikke vet nok om hva som kan skje. Derfor frarådes det å bruke azithromycin, som er vanlig å bruke ved behandling av klamydia, dersom en er gravid. Men da finnes annen behandling som kan benyttes i stedet. Spør din lege dersom dette er aktuelt for deg.
Trond Haugmark


klamydia...
Hvor lang tid tar det fra en har tatt behandlingen av klamydia (to tab) til en er sikker på å være helt frisk...

Svar:
Hei!
Vi her på Klinikk for seksuellopplysning anbefaler å vente to uker etter du har tatt de to tablettene før du har sex, selv med kondom. Dette rett og slett for at underlivet får hvilt og blir kvitt bakterien, pluss at innen de to ukene kan en være smittsom. Det er også viktig å ta en kontrollprøve fem uker etter tatt medisin for å forsikre om at den har virket. Derfor bør en da forholde seg som om en var smittet frem til kontrollprøvesvaret foreligger. Kondom beskytter!
Trond Haugmark


klamydia
kan klamydia smittes mellom to jenter

Svar:
Hei!
Det vi vet om klamydia er at baktrien smitter ved slimhinnekontakt. Så dersom den ene er smittet av noen andre fra før og to jenter feks deler sexleketøy eller at slimhinner møtes, kan det i teorien skje.
Trond Haugmark


Clamydia
Hei. Et kort spørsmål:
Hvor lenge kan man gå med clamydia før man merker noe/det er farlig?

Svar:
Hei. Et kort svar - noen kan ha klamydia til kroppen før eller siden klarer å bekjempe infeksjonen selv. Hvor lang tid dette dreier seg om, varierer fra person til person, men det kan dreie seg om år.
Siv Gamnes


HVOR stor er sjansen?
Du skriver at det er mulig å få kjønnssykdommer ved munnsex. Hvilke sykdommer kan smitte slik, og hvor stor er sjansen?

Svar:
Hei!
Det stemmer at også munnsex kan overføre seksuelt overførbare infeksjoner. Særlig kan herpes og gonore overføres slik. Grunnen til det er at bakterier og virus kan forekomme i munnen. Ved oralsex kan disse overføres til kjønnsorganer og forårsake utbrudd der. Derfor anbefales kondom også ved oralsex.
Trond Haugmark


Skumle tester
Når kommer det en forbedret (mindre smertefull) metode for å teste klamydia?

Svar:
Du tenker sikkert på testing med en pinne i urinrøret. Nå har det kommet en metode der du kan tisse i et glass og teste for klamydia gjennom urin. Dette gjelder også for jenter.
Trond Haugmark, Sykepleier


Kjønnsykdommer
Hey! jeg er ei jente på 17 som har hatt ubeskyttet sex med flere partnere. Og lurer derfor på hvor mye en gynekologisk undersøkelse koster og hvor lang tid det tar før jeg får svaret..?

Svar:
Hei
Helsestasjon for ungdom i kommunen din vil kunne hjelpe deg med en gratis undersøkelse og dersom du trenger å gå til spesialist varierer prisene ut fra om legen er privat praktiserende eller ikke. Det lønner seg å ringe og forhøre seg. Hvor lang tid det tar å få svar på tester, varierer fra hvilke prøver du tar. Men fra noen dager til et par uker er ikke uvanlig.
Trond Haugmark, Sykepleier


SOS
Kan man få seksuelt overførbare sykdommer hvis man har munnsex uten kondom?

Svar:
Hei
Ved noen seksuelt overførbare infeksjoner kan faktisk bakterien overleve bak i svelget og dermed kan også infeksjonen smitte ved munnsex uten kondom.
Siv Gamnes, Spes. i sexologisk rådgiving


Klamydia
Hei. Har et lite spørsmål angående klamydia. Har hørt at dersom man har sex med en HIV-smittet, så er det ikke sikkert at man blir smittet, men sjansen er selvfølgelig stor. Gjelder dette også klamydia? Er det sånn at man kan ha sex med en klamydiasmittet, og ikke bli smittet, eller blir man uten unntak smittet dersom man har ubeskyttet sex med personen.

Svar:
Hei
Samleie uten kondom med en klamydia-smittet vil stort sett overføre smitte. Det er slimhinne mot slimhinne som overfører smitten, og penishodet og vagina er dekket med denne typen slimhinne. Jenter har større overflate i vagina enn hva gutter har på penishodet og er derfor mer utsatt, men klamydia smitter kjapt hos begge kjønn.
Trond Haugmark, Sykepleier


Munnsex
Kan kjønnsykdommer smitte ved munnsex? (fra kjønn til munn?)

Svar:
Hei Ellen.
Ja, det finnes bakterier som forårsaker seksuelt overførbare infeksjoner som kan overleve bak i svelget og dermed smitte en partner ved munnsex. Kondombruk (det finnes kondomer uten glidekrem!) kan forhindre dette.
Siv Gamnes, Spes. i sexologisk rådgiving


Herpes
Min forrige kjæreste hadde herpes og har smittet meg. Hvordan kan jeg gå inn i et nytt forhold? Ikke si at det bare er til å være ærlig for så se om din

Svar:
Hei Line!
Herpes virus smittes ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Det er mange som er smittet av herpes. Bæretiden av viruset er livslang, men det vil ikke si at en har utbrudd hele livet. Mange har ikke symptom i det hele tatt, mens andre får gjentatte utbrudd. Dersom du ikke har utbrudd er det mindre sjanse for at du vil smitte noen. Bruk av kondom vil virke som en barriere for viruset og nedsette smittefaren. Noen personer blir ikke smittet selv om partner er det. Det er ikke lett å si stor smittefaren er. Når to mennesker går inn i et forhold, er man aldri garantert for at ikke en av dem har en kjønnssykdom. Det kan jo være at den en finner også er smittet fra før. Bruker vi ikke kondom, velger vi å ta sjansen. Men husk at det i et forhold skal være et gjensidig avsvar, og ikke bare ditt.
Trond Haugmark, Sykepleier


HIV
Er det mulig å få HIV fra oralsex?

Svar:
Hei Pål!
HIV viruset smitter ved at viruset overføres fra smittet person, inn i blodbanen til mottaker. Immunforsvaret vårt vil bli aktivert og enkelte ganger greie det å destruere viruset. Men dersom kroppen vår ikke har et optimalt immunforsvar kan viruset sette seg i kroppen og gi HIV -smitte. Høy smittefare har en med vaginalt og analt samleie uten kondom. I munnen har vi immunforsvar som starter å jobbe når vi får noe i munnen. Det har vi i spyttet og i magen der magesaften vår kan destruere virus og bakterier vi får i oss. Slimhinnene i underlivet er konstruert til å ha en mer oppsugende effekt, slik at der vil virus og bakterier lettere bli ført over til blodbanen og forårsake smitte. Risikoen er høyere selvfølgelig dersom slimhinnene har rifter og sår. Derfor er det en mulighet for å bli smittet av oralsex, men vaginalt eller analt samleie har høyere smitterisiko. Smitterisikoen øker dersom en har en annen ubehandlet kjønnssykdom i tillegg. Kondom finnes også uten glidemiddel og kan brukes ved oralsex.
Trond Haugmark, Sykepleier


Sex
Er det helt ufarlig for en gutt (samme hvilken alder) å suge penis? Og hva skulle skje hvis hun/han får min ereksjon (utløsning) i munnen sin? Takk for hjel

Svar:
Det å suge penis, eller ha oralsex som det også kalles, er ikke farlig. Men en utsetter seg selv for smitte dersom en lar sædutløsningen komme i munnen. For å minske sjansen for smitteoverføring er det lurt, enten man er gutt eller jente i alle aldre, å unngå å få sæd i munnen, evt. ved å bruke kondom.
Trond Haugmark, Sykepleier


Klamydia
Jeg fikk klamydia for godt over et år siden, og tok da noen engangstabletter jeg fikk av legen min. Senere tok jeg en gynekologisk undersøkelse, og legen min bekreftet da at alle symptomer på sykdommen var borte. Men jeg har fortsatt problemer med kløe i underlivet og annerledes og ubehagelig utflod, over et år etter at jeg tok kuren. Hva kan dette skyldes?

Svar:
Hei Mina!
Det kan skyldes flere ting, blant annet kan du ha fått en soppinfeksjon etter antibiotika kuren du tok. Det er slett ikke uvanlig. Det jeg vil anbefale deg, er å ta en tur til legen igjen så du kan få sjekket helt sikkert hva det er du plages med.
Siv Gamnes, Spes. i sexologisk rådgiving


Hva kan det være?
Trenger litt hjelp her... Nå har det seg slik at jeg har fått noen små knupper på penis. De er vel på størrelsen med tuppen på en kulepenn, og stikker så litt ut av huden. Har vel fått ca 10stk av disse. Forslag til hva dette kan være? Ser vel litt ut som små føflekker som stikker litt ut av huden, men har vanlig hudfarge. I begynnelsen trodde jeg at det kanskje var bare en kvise, men de forvinner jo ikke! Det er ikke noe som er plagsomt eller merkes på noen måte, bare ser litt rart ut... Har vel litt angst for å komme med utstyret til legen, derfor er det lettere å spør her først. Håper dere kan hjelpe meg..???

Svar:
Hei!
For å si det med en gang, så kommer du nok ikke fra et legebesøk. Uten å stille noen diagnose her og nå, høres det litt ut som du kanskje har fått kjønnsvorter. Det er en virussykdom som mange er plaget av i en eller annen form, og som smitter. Det finnes flere måter og behandle det på, men behandlingen er det bare en lege som kan hjelpe deg med. Som oftest vil en kunne bli kvitt kjønnsvortene med behandling, men det er ikke uvanlig at de dukker opp igjen på samme sted eller i andre områder på kjønnsorganene.
Trond Haugmark, Sykepleier


Sammenfallende infeksjoner?
Kan man ha bakteriell vaginose og soppinfeksjon samtidig? har avsluttet en antibiotikakur for bakteriell vaginose og føler fortsatt svie, og har fortsatt utflod...vil gjerne bli ferdig med det snart...

Svar:
Heisann!
Det er fullt mulig å ha en bakteriell vaginose og soppinfeksjon samtidig. Dersom du har avsluttet en antibiotika kur, er du nok sikkert kvitt bakteriene som forårsaket den bakterielle vaginosen, men soppsporene som forårsaker en soppinfeksjon er nok der ennå og gir deg plager. Derfor trenger du behandling for det også. Anbefaler deg å gå på apoteket og spørre etter et middel for sopp i underlivet. Dersom det ikke gir bedring, oppsøker du fastlegen din slik at du får en behandling som kan hjelpe deg.
Trond Haugmark, Sykepleier


Herpes
Når skal man fortelle sin sexpartner at man har herpes? (ikke i munnen)

Svar:
Hei Jolylle!
Dette er et etisk dillemma som det er vanskelig å gi noen konkrete råd for. Dersom en har utbrudd, bør en jo ikke ha sex. Og dersom en ikke har utbrudd, vet vi at en kan smitte allikevel, men at partner ikke nødvendigvis vil få utbrudd dersom han eller hun blir smittet. Herpes er en virussykdom som mange er bærer av, men nødvendigvis ikke symptomer. Andre er mer plaget. Kondom kan til en viss grad gi en beskyttelse da den blir en barriere mellom smittede slimhinner.
Trond Haugmark, Sykepleier SPØR OSS

Tittel:

Ditt spørsmål:

Ditt kallenavn:
 MEST LEST

PÅ DIN SIDE
 

 VIDEO

 På DIN SIDE PÅ TV mandag


06:30: Antikkduellen (17)
07:00: Det gode bondeliv (2)


00:50: Luksusfellen Sverige (12)


05:25: Hvem bor hvor? (10)


05:15: Fråga doktorn (16)
10:00: Engelska Antikrundan (15)

Komplett TV-program