FÅ FINERE HÅR: Vasker du håret slik ekspertene sier du skal gjøre, vil du ende opp med både finere og sunnere hår. Foto: Thinkstockphotos
FÅ FINERE HÅR: Vasker du håret slik ekspertene sier du skal gjøre, vil du ende opp med både finere og sunnere hår. Foto: ThinkstockphotosVis mer

- Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale

Du får flottere hår om du følger disse proffe rådene.

Det er noe de aller fleste av oss gjør flere ganger i uka - kanskje til og med daglig, helt sikkert uten å tenke så mye over verken hvordan eller hvorfor.

Å vaske håret er på linje med dusjing og tannpuss; det hører liksom med for at vi skal føle oss rene og pene.

Men visste du at det finnes en riktig og en gal måte å gjøre det på når det kommer til hårvask? At det ikke er fullt så enkelt som vask, skyll og tørk om du virkelig vil ha fint og glansfullt hår?

Det skal kanskje godt gjøres å bomme fullstendig, men ifølge ekspertene kan du absolutt høste frukter i form av flottere hår om du følger disse proffe rådene neste gang du skal vaske håret:

1. Ha riktig temperatur på vannet Ikke for varmt og ikke for kaldt, sier ekspertene om vannet du vasket håret i. Tenk på hvordan temperaturen på vannet er når frisøren vasker håret ditt; ofte noe midt mellom behagelig lunkent og varmt.

- Det stemmer at man ikke bør bruke for varmt vann når man vasker håret, forklarer kreativ leder hos Adam og Eva Gruppen og eier av Adam og Eva salong i Grensen i Oslo, Eirik Thorsen.

- Vannet bør heller være passe lunkent, da for varmt vann kan føre til at håret tørker ut.

Frisør Lill Signe Larsen hos Hairport er enig:

- Det skal jo være behagelig å vaske håret, så for kaldt må vannet heller ikke være. Da kan man heller skylle raskt med litt kaldere vann helt på slutten - etter både sjampo og balsam, da dette hjelper til med å lukke skjellagene og gir mer glansfullt hår.

2. Fukt håret godt Mange gjør feil ved at de har i sjampo før de har fuktet håret godt nok.

- Skyll rent vann gjennom håret i minst 30 sekunder før du har i sjampo, råder Thorsen.

- Håret skal være skikkelig gjennomvått, helt inntil hodebunnen, før du har i produkter for å vaske det.

Det samme gjelder når man er ferdig med å vaske håret.

- Bruk rikelig med vann, forklarer Thorsen.

- Vær sikker på at du har fått skylt vekk alle rester av både sjampo og balsam før du avslutter.

3. Konsentrer deg om hodebunnen Det er ingen vits å ha i for mye sjampo, da risikerer du at rester blir sittende igjen på håret etter vask.

- Ha en passe stor sprut med sjampo i hånden, omtrent på størrelse med en femkroning, forklarer frisør Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen ved frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo.

- Så starter du med å fordele sjampoen i hodebunnen og masserer lett, husk på at det skal skumme. Bruk fingertuppene for å få vasket hodebunnen skikkelig og fordelt sjampoen i håret.

Gulbrandsen forklarer:

- Det er i hovedsak hodebunnen du bør konsentrere deg om å få ren, da det er her fettrester og skitt samler seg. Lengdene av håret skal du la henge løst, og bare massere inn skummet fra hodet og nedover.

Her bommer nok mange:

- Det mange gjør feil, er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale, forklarer Gulbrandsen.

- Da skaper du jo bare et skikkelig fuglerede, og håret blir slitt og flokete.

Larsen råder også til å bruke noen minutter på å massere sjampoen inn i hodebunnen:

- Da får du renset skikkelig, og ikke minst øker du blodsirkulasjonen i hodebunnen, forklarer frisøren.

- Ha litt mer vann på med jevne mellomrom, så merker du nok at det skummer skikkelig og at håret etterpå føles både renere og friskere.

4. Vask håret to ganger De aller fleste ekspertene er skjønt enige om at man bør sjamponere håret to ganger før man går i gang med eventuell balsam.

- Den første runden med sjampo fjerner skitt og rester fra stylingprodukter som sitter igjen på håret, forklarer Thorsen.

- Mens vask nr. 2 gjør at håret får bli skikkelig rent.

Larsen er enig:

- Man bør ta vasken i to omganger, for det er alltid behov for å løsne opp og rense først, før så i andre omgang at virkestoffene i sjampoen kan få slippe til og virkelig rengjøre håret.

Skyll så ut sjampoen til vannet som renner gjennom håret er helt uten farge og bobler.

5. Bruk balsam De aller fleste, såfremt man ikke har helt kortklippet hår, vil ha effekt av å bruke balsam i håret etter vask. Men husk å klemme ut overflødig vann av håret først, ellers vil ikke balsamen ha den mykgjørende effekten den skal ha på håret.

- Jeg pleier ikke å anbefale balsam om man har hår som er kortere enn 10 cm, forklarer Gulbrandsen hos Gevir.

- For da kan håret fort bli litt flatt og tungt.

Balsam skal bare brukes i lengdene på håret, og ikke i hodebunnen eller ved hårrøttene.

- Jeg pleier å si at balsam skal has i fra høyde med ørene og nedover, forklarer Gulbrandsen.

- Man kan alltid se på de nederste 10-12 cm av håret, den delen som har hengt på lengst, at hårets naturlige beskyttende lag er mer slitt av, noe som skjer av sol, varme, kulde og diverse varmeverktøy som rette- eller krølltang. Derfor bør man alltid bruke balsam om man har langt hår, for å gi håret den ekstra beskyttelsen det trenger.

Thorsen er også fan av balsamprodukter:

- Alle bør bruke en eller annen form for balsam eller conditioner, forklarer den erfarne stylisten.

- Men det er viktig at man bruker rett produkt til sin hårtype. Har du kjemisk skadet hår, bør du ha en balsam med proteiner, har du naturlig tørt hår, trenger du en balsam som tilfører fuktighet, og har du fint hår, bør du satse på en balsam som gir volum.

Thorsen advarer også mot å bruke balsam for langt ned mot hodebunnen:

BALSAM I TUPPENE: Om du bruker balsam helt inn til hodebunnen, vil håret bli tungt og flatt. Foto: Colourbox Vis mer

- Lengder og tupper er stedene du trenger balsam, kommer den for nær hodebunnen, vil du oppleve at håret blir tynget ned.

6. Skyll godt Mange eksperter råder deg til å la balsamen virke et par minutter før du skyller den ut - om du vil ha absolutt best effekt av behandlingen.

- Men det er også viktig at du skyller godt etterpå, forklarer Larsen hos Hairport.

- Bruk rikelig med vann, og la skylle gjennom håret helt til du ser - og kjenner med fingrene - at det ikke er noen rester igjen i håret.

Gulbrandsen advarer også mot å ikke skylle nok.

- Blir det liggende igjen produktrester enten av sjampo eller balsam i håret, kan dette bidra til å gjøre hodebunnen tørr.

7. Klapp håret tørt Om du tilhører dem som gnir håret tørt med håndduken med en gang du tråkker ut av dusjen, ja da bør du legge om vanene litt.

- Håret er sårbart når det er vått, forklarer Gulbrandsen.

- Så unngå å gnukke og gni på det for mye.

Frisøren er heller ikke noen fan av den kjente og mye brukte håndkle-turbanen:

- Nei, ikke vikle et håndkle rundt håret og la det tørke inne i denne, råder Gulbrandsen.

- Det er mye bedre å klappe håret forsiktig tørt med et håndkle, og la det lufttørke til det er helt tørt. Ha gjerne litt hårolje i håret mens du klapper det tørt, og tørk i hårets fallretning ved å trykke lett.

8. Gre ut Hår som ikke er helt tørt, er mer sårbart, og bør derfor behandles deretter, også når man grer ut floker og knuter etter vask.

- Har du vasket riktig og brukt balsam i håret, bør det være lett nok å gre gjennom, forklarer Gulbrandsen.

- Bruk gjerne fingrene i første omgang for å forsiktig løse opp det som måtte være av floker, slik at du ikke sliter på håret med en børste.

Thorsen er enig:

- En grovtagget kam er også fint for å gre gjennom hår som ikke er helt tørt enda. Da løser du opp og gjør håret lettere å gre ut skikkelig når det er tørt.

Et annet tips kan være å gre gjennom håret før du vasker det.

- Da vil du ofte oppdage at det er lettere å gre ut også etter vask, forklarer Larsen.

9. Velg riktige produkter Om du vil ha det beste resultatet av den daglige - eller ukentlige - hårvasken din, er det også viktig å velge riktige produkter.

- Be frisøren din om hjelp til å velge ut sjampo- og balsamprodukter som passer til ditt hår og din hårtype, forklarer Gulbrandsen.

- Har du slitt hår som er bleket eller stripet, sier det seg jo nesten selv at du vil trenge en annen type produkter enn om håret ditt kjennes fett eller aldri har vært farget.

Thorsen er enig:

- Farget hår trenger både sjampo og balsam som er tilpasset hår med isatt farge, om du vil bevare denne lengst mulig, forklarer frisøren.

- Og det er viktig å benytte seg av regelmessige hårkurer også, og supplere hårvasken med dette.

Les også: Slik får du fine bein

Å droppe sjampoen er noe av det beste du kan gjøre for håret ditt

Disse frisyrene kler alle

Her er tipsene som redder skadet hår

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RENT OG PENT: Temperatur på vannet, fingertupper eller ikke fingertupper og håndkle-turban eller ei; det er mye å ta hensyn til om hårvasken skal bli riktig. Foto: Thinkstockphotos Vis mer