UPROBLEMATISK: - Siden jeg aldri har følt skam, eller at det er unaturlig å være sammen med ei jente, sier Gro Hammerseng i den nye boka "Skapsprengere". Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
UPROBLEMATISK: - Siden jeg aldri har følt skam, eller at det er unaturlig å være sammen med ei jente, sier Gro Hammerseng i den nye boka "Skapsprengere". Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer

- Det var krig, men forholdet vårt fikk hovedoppslaget

Gro Hammerseng og andre homofile om å komme ut av skapet.

||| - Jeg håper boka kan bidra til at flere får øynene opp for at det faktisk ikke trenger å være så vanskelig å snakke om eller å akseptere at enkelte av oss er kjæreste med en av samme kjønn, skriver Gro Hammerseng i en e-post til Dagbladet.

Det er i den ferske boka «Skapsprengere» at den populære landslagskapteinen forteller åpenhjertig om tida før hun og kjæresten, lagvenninnen Katja Nyberg, offentliggjorde forholdet sitt.

Må sette grenser
- Dette handlet jo ikke bare om meg, men om mange andre også, folk rundt meg. Men jeg forsto raskt at det brant under oss, så det var bare et tidsspørsmål før pressen ville slå det opp, sier Hammerseng i boka, som utgis på Aschehoug onsdag.

Hammerseng forteller videre at hun selv ønsket å ha regi over nyheten om forholdet, og bekreftet det derfor offentlig. Kjærligheten mellom to av verdens beste håndballspillere fikk enormt med medieoppmerksomhet. Landslagskapteinen beskriver hele situasjonen som absurd.

HOMOPOLITISK: Stylist Jan Thomas Mørch Husby viser en ny side av seg selv når han snakker om reisen til USA for å gå i demonstrasjonstog. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det var krig både i Irak og i Afghanistan, og det var forholdet vårt som ble hovedoppslaget, sier Hammerseng i «Skapsprengere».

Hammerseng og Nyberg fortalte om kjærligheten rett før VM i 2005, og har siden det vært åpne om forholdet. Likevel verner paret om privatlivet. Hammerseng bekrefter overfor Dagbladet at hun ikke ønsker å snakke offentlig om privatlivet sitt. Hun har likevel valgt å stille opp i boka fordi hun tror den kan være med og utgjøre en forskjell.

Viktig med åpenhet
«Skapsprengere» skal utover høsten sendes ut til alle landets ungdoms-, videregående- og folkehøyskoler skoler.

Redaktør for boka er barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Hun mener det er viktig at kjente og ukjente mennesker støtter opp om et slikt prosjekt med sin åpenhet, og tror det kan gjøre situasjonen enklere for andre.

- Jeg har hørt mange si at «Anders Rogg er min første homo». Andre igjen forteller at Gro har spilt en viktig rolle i idrettsmiljøet, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Hammerseng skriver til Dagbladet at hun, gjennom deltakelsen i boka, har ønsket å formidle et inntrykk av idrettsmiljøet hun har vært en del av.

- Det er, og har vært, et åpent og godt miljø med plass til forskjelligheter. For meg er det helt naturlig å være sammen med en av samme kjønn. Det ønsker jeg å uttrykke, skriver Hammerseng, som i boka roser trener Marit Breiviks innsats for å gjøre landsslaget åpent og tolerant.

Homopolitisk
I tillegg til Hammerseng er en rekke andre profilerte lesbiske og homofile intervjuet i boka. Stylist Jan Thomas Mørch Husby snakker blant annet om homopolitisk engasjement.

REDAKTØR: Anniken Huitfeldt er redaktør for boka. - Historiene om å stå fram som homofil er veldig sterke, sier hun. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET Vis mer

- For ikke lenge siden begikk to 16-åringer i USA selvmord, angivelig fordi de var homser. Da er det klart at jeg må engasjere meg. Jeg blir ganske provosert når folk bruker Bibelen til å rakke ned på sånne som meg, det finner jeg meg ikke i, sier Jan Thomas i «Skapsprengere».

Huitfeldt mener det er interessant å se at Jan Thomas viser en annen side av seg selv.

- Det er tydelig at han har et politisk engasjement for denne saken. Han viser seg selv som aktivist, og ikke bare stylist, sier hun til Dagbladet.

VIKTIG FOR IDRETTSMILJØET: Med åpent homofile som Gro Hammerseng, sier likestillingsminister Huitfeldt. selv roser Hammerseng landslagstrener Marit Breivik for å gjøre landslaget mer tolerant. Foto: SCANPIX Vis mer