STOLT AV HANS ERIK: Skuespiller og musiker Juliette Lewis ledet Hank von Helvete mot scientologikirkens rusavvenningsprogram. - Først i ettertid fikk jeg vite at han faktisk gjennomførte, sier Lewis. Foto: Scanpix/AP Photo/Victoria Will
STOLT AV HANS ERIK: Skuespiller og musiker Juliette Lewis ledet Hank von Helvete mot scientologikirkens rusavvenningsprogram. - Først i ettertid fikk jeg vite at han faktisk gjennomførte, sier Lewis. Foto: Scanpix/AP Photo/Victoria WillVis mer

- Han var veldig nysgjerrig på scientologi

Juliette Lewis dro helvete ut av Hank. Nå hyller hun den rusfrie Hans-Erik Dyvik Husby.

- Etter megasuksesser som «Cape Fear», «Natural Born Killers» og «From Dusk til Dawn», har du satset på rockemusikken de siste åra. Hvorfor har du takket ja til «The Firm», din første store TV-serierolle siden 1989?

- Jeg liker variasjon og mangfold i alt jeg gjør, og har derfor turnert mye de siste seks årene. Nå følte jeg at jeg var moden for å utforske hvordan det er å ha en nine to five-jobb, selv om det i praksis må sies å være nine to twentytwo, hehe. Jeg ble også fascinert av karakteren Tammy. Hun er ei som mildt sagt er opptatt av og spiller på utseendet. Der er hun stikk motsatt av meg. På den andre sida ligner vi hverandre i den forstand at hun kommer overens med alle. Hun har sosiale ferdigheter som kommer godt med i Mitch's «etterforskninger».

- Du har spilt en lang rekke, skal vi si, smått dysfunksjonelle karakterer som blodtørstige, psycho Mallory i «Natural Born Killers». Hvordan velger du roller?

- Rollene velger meg mer enn jeg velger dem, føles det som. Jeg har ett kriterium og det er at jeg ikke liker å gjenta meg sjøl. Jeg er også lite interessert i endimensjonale karakterer. De må være virkelige mennesker med flere lag. Uansett velger man aldri en rolle alene, man velger pakka rundt, som regissør og medspillere. Slik sett ga Malloryrollen meg en fantastisk mulighet til å få jobbe med Oliver Stone, en av de viktigste filmskaperne i Amerika. Og jeg eeeeeelsker tanken på å spille ut emosjoner fra den djupeste, mørkeste dal i menneskesinnet. Jeg ville teste meg selv for å se om lille meg på nitten år kunne overbevise som morder.

TV-AKTUELL: Juliette Lewis ser du for tida i «The Firm», som går på TV 3. Foto: TV 3 Vis mer

- Hva tenker du når du hører om crazy copycats som går bananas og reiser ut på mordtokt i filmens navn?

- Det er mediene som trekker slike overforenklete linker mellom en film og virkeligheten. Slik sett beviser dette bare hvor ekstremt smart «Natural Born Killers» er, nemlig en kommentar til mediene og deres sensasjonalisme.

- Apropos sensasjonalisme. I Norge får vi ikke nok av å høre om hvor knust Jennifer Aniston ble da Brad Pitt gikk fra henne. Men du var faktisk kjæresten hans i fire år lenge før den tid. Er du glad du ikke er blitt gående Aniston-knust?

- Gud, det opplegget der er også bare medieskapt. Jeg spilte inn filmen «Switch» med henne for to år sida og kan forsikre om at hun har det ypperlig.

ROCKER: I flere år har bandet Juliette & The Licks hatt prioritet for Lewis. Her på MTV Europe Music Awards i 2006. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- En annen som har det ypperlig nå, er din musikervenn Hans-Erik Dyvik-Husby, tidligere kjent som Hank von Helvete. Han har sagt at det var du som inspirerte ham til å oppsøke en Narconon-klinikk, altså scientologiens rusbehandlingsopplegg, for å få hjelp til å bli kvitt sine rusproblem. Hva sa du egentlig til ham?

- Vel, han var åpen om sine rusproblemer da bandet mitt varmet opp for Turboneger. Han var veldig nysgjerrig på scientologi, og jeg som scientolog forklarte etter beste evne, blant annet om Narconon. Ikke før seinere fikk jeg høre at han sjekket inn og gjennomførte. Wow, så kult at han «takker» meg! Han er helt fantastisk. Jeg husker jeg så ham på scenen, jeg elsker måten han kommuniserer med publikum på. En leken, morsom rocknroller med stort talent som jeg forguuuuder. Jeg elsker hans historie, at han tok tak, endret livet sitt, er blitt en mann - uten skinnchaps og eyeliner, hehe. Jeg støtter alle som gjør et så modig valg. Selv har jeg jo vært dopfri i femten år nå.

- Ja, for det var en periode, sånn litt etter Brad Pitt, at du var i overkant glad i å fest med någgå attåt selv?

- Joda, jeg gjorde meg noen dumme erfaringer en periode. Men ærlig talt, dop, det er bare barnslig. Det er ikke radikalt engang. Det krever langt mer mot, og er mer radikalt, å være frittalende, utadvendt, vite hvem du er og forfølge dine artistiske ambisjoner som clean. Jeg vil si jeg er blitt mer rebelsk, vill og gæren. For meg betyr det nemlig å være ekspressiv. På scenen kan jeg slippe til alle følelsene mine. Da føler jeg meg som en superhelt.

RUSFRI: Hans Erik Dyvik Husby har selv gitt scientologikirkens avvenningsprogram æren for at han er blitt rusfri. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer

- Hvordan havnet du i scientologien, og hva har det gitt deg?

- Det begynte enkelt. Jeg tok et kurs. Vet ikke helt hva jeg falt for, men L. Ron Hubbard (scientologikirkens grunnlegger, red.anm.) er en god skribent. Jeg kan relatere til mye han skriver om, særlig gjelder dette måten å kommunisere på. Jeg var ikke så god til å uttrykke meg, få brukt alt jeg hadde av kreativitet oppe i hodet. Jeg fikk tips om hvordan jeg kan ta kreativiteten i bruk. Det mest radikale jeg har gjort, var uten tvil at jeg i en alder av tretti år sa til meg sjøl at jeg ville slutte å være sjenert og begynne en ny karriere som rockemusiker. Jeg mente alvor med valget, og det er det skumleste jeg har gjort. Nå ønsker jeg å inspirere andre til å finne sin egen sti.

DAGENS MAGASIN: I dagens FREDAG kan du også lese om Tuva Novotny og Elin Kling. Vis mer