AVHENGIG: Motejournalist Sofia Hedström var avhengig av shoppingrus. —Det handlet ikke om mote lenger, det var behovet for et kick som gjorde at jeg shoppet hver uke. Foto: Siv Johanne Seglem
AVHENGIG: Motejournalist Sofia Hedström var avhengig av shoppingrus. —Det handlet ikke om mote lenger, det var behovet for et kick som gjorde at jeg shoppet hver uke. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Hun var helt avhengig av shoppingrusen

Så gikk Sofia (31) et helt år uten å kjøpe et plagg. Kunne du gjort det samme?

- DU BLIR MER KREATIV når du er tvunget til å fikse på klærne dine hver gang du har lyst på noe nytt, forteller Sofia Hedström fra en retroaktig pinnestol på Kaffefuglen i Oslo.

Motejournalisten glir rett inn blant de vintageaktige møblene som lett kunne ha vært stjålet fra et vilkårlig bestemorshjem.

Foran henne ligger den røde boka som skildrer 365 dager med shoppingdetox, og som velmenende skal guide deg til å ta motemakten. «Motemanifestet» fant veien til butikkhyllene i forrige uke.

TRENDHYSTERI, KALLER SOFIA DET det når klesbutikkene får inn varer hver uke og gatemoten skifter raskere enn designerne klarer å holde følge.

På moteukene snakker ikke folk lengre om hva som var bra, men om hva som var nytt.

- Jeg ble lei alt trendhysteriet og følte jeg måtte gjøre noe. Jeg måtte finne en helt ny tilnærmingsmetode og ta mote et steg videre. Det var slik jeg fikk lyst til å utsette meg selv for et eksperiment. Hvordan ville jeg reagere om jeg tok bort shoppingen?

De tre første månedene av eksperimentet handlet livet hennes mest om å håndtere suget fra shoppingabstinensene. Vanligvis hadde shopping fungert som trøst. Hvordan skulle hun takle frustrasjonen nå?

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Hun er yngst på Stortinget. Nå snakker Mette Hanekamhaug om kampen mot spiseforstyrrelsene • Glem Smokie og Bonnie Tyler, Xzibit og Mastodon er de nye norgesvennene • Husrydding! Møbelshopping! Oppvask! Hva er greia med The Sims? Vis mer

Det gikk nesten galt. Sofia var på vei hjem fra jobb da hun plutselig befant seg på varehuset Barneys i New York. Over armene hennes hang kleshengere fulle av splitter nye kjoler. Rundt svirret ivrige jenter rusa på shopping.

- Det var like før jeg ødela hele detoxen. Heldigvis klarte jeg å ta meg sammen, henge alle klærne på plass og dra fra butikken uten en eneste handlepose. Nå tenker jeg i stedet «hvordan kan jeg forandre dette plagget?» Så farger jeg for eksempel trusene mine i rødvinsslumper og forvandler strømpebuksene til hårbånd. Moteinteressen min har blitt mye morsommere!

PÅ SIKT HAR JOURNALISTEN tro på at flere begynner å tenke som henne, og anbefaler alle å prøve ut litt shoppingnekt. Det trenger ikke være mer enn en måned, men du må fjerne all form for kleshandling for å kunne kjenne om shoppingen har utviklet seg til kostbar avhengighet.

- Klær er en av de største miljøbombene i dag. Folk har blitt fryktelig opptatte av hvor melken og kjøttet i nærbutikken kommer fra, om det er forsvarlige leverandører som står bak. Klær er neste steg. På ti år vil det være klærne som sier noe om hvor bevisste vi er.

- Du har tro på at klesforbruket kommer til å gå ned i en stadig mer materialistisk verden?

- Absolutt! Det ser jeg allerede i New York. Der finnes det mange folk som er bevisste og alltid sjekker på merkelappen hvor klærne er produsert. De holder seg unna store kjeder som importerer klær, og det er dette som er den nye, trendy bevegelsen. I boka møter du mange fra denne bevegelsen som gir deg sine beste tips til fornyelse av garderoben.