MÅLMANNEN: I 2009 fikk Ronny Brede Aase Kulturdepartementets pris for nynorskpris for journalister. Det er han stolt over. - Ei jente skrev nylig mail og fortalte hun har gått opp to karakterer i nynorsk ved å tenke på måten jeg snakker på når hun skriver. Stort! 
Foto: Siv Johanne Seglem
MÅLMANNEN: I 2009 fikk Ronny Brede Aase Kulturdepartementets pris for nynorskpris for journalister. Det er han stolt over. - Ei jente skrev nylig mail og fortalte hun har gått opp to karakterer i nynorsk ved å tenke på måten jeg snakker på når hun skriver. Stort! Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Ronny B. Goode

Han tåler at du spøker med øyet hans og svarer gjerne på hvor lenge han har vært forelska i Live. Det som gjør Ronny Brede Aase (25) trist, er om du tror han feiker blid på radio.

DET SIER GANSKE MYE om Ronny Brede Aase (25) at han i dette øyeblikket ikke sa noe som helst. At kraftprateren fra «P3 Morgen» bare nikka og gikk videre, den ellers så meddelsomme førdianer, supersnakkeren som har gjort klingende sundfjordsdialekt til selve lyden av morgen for stadig flere radiolyttere her på bruket.

Det var i vikingskipet på Hamar, under geekfesten The Gathering, da Ronny var omtrent sytten år og på sitt mest datanerdete, at en med-nerd kom bort til ham i dokøa.

- Herregud mann, du må få sjekka øyet ditt! Det nytter ikke at du tar deg en hvil, du må til lege, det ser helt for jævlig ut, mente den omsorgsfulle med-nerden.

- Ja, nikka Ronny bare, og gikk.

- Ja, for hallåi, ka skulle eg sei? Eg hadde ikkje hjarte til å seie du, eg er faktisk blind på auget. Eg syntes synd på karen, ler han i dag.

SELV OM ETTERMIDDAGSSOLA står høyt på oslohimmelen over kafébordet vårt, er det ingenting ved snakketøyet til Ronny som røper at det har vært i full vigør siden sekstida på morgenkvisten.

At over åtte timer er gått siden han var på plass i studio på Marienlyst, side om side med sin trofaste radioradarpartner gjennom tre år, Live Nelvik.

På plass for å boble i gang det norske folk, i kjent stil med bånn gass på nesten samtlige trykkstavelser, og så mykje fynd og klem på rulle-r-ene de ikke bare rulles, de sentrifugeres. Det er liksom ittno knussel over Ronnys: «Godmorrrgen, fire minutta over halv sju, ditta var Coldplay, og her e P3 Mårrrgen». Fin scwhung har han også i sitt definitive favorittuttrykk: Good times!

Det er like lite knussel når han med et smil sier jo da, han har registrert at på Artige.no er et bilde av ham linka til et enøyd Ivo Caprino-troll.

- Jeg tenkte faktisk at det var litt gøy observert, da jeg så det. Hva kan jeg gjøre? Jeg er en offentlig person og ser jo jævla snål ut, sier Ronny.

Han har også registrert at dersom du googler navnet hans, så kommer det opp utallige søkeløsninger som «ronny+brede+aase+øyesykdom» og «ronny+dysfunksjon+øye».

KRIMINELL? Til tross for at han heter Ronny, bedyrer P3Morgens Ronny Brede Aase at han aldri har gjort noe kriminelt. Unntatt å stjele et julehefte i barnehagen. Han angrer fremdeles. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Haha, det er artig at dette ser ut til å være det eneste folk vil vite om meg, for det er ingen som spør meg direkte. Men saken er rett og slett grå stær.

- Jeg ble født med blødninger på øyet, de forsøkte å operere, det gikk til helvete. Jeg er blind på ene øyet, og jeg ser veldig dårlig på det andre. Jeg liker å tenke at det er en fordel når jeg er på pub. Jeg kan ikke se dobbelt, he-he.

- Ellers legger jeg ikke vekt på dette. Det er ikke relevant. Ikke noe issue i livet mitt som jeg vil definere meg ut ifra.

FAKTISK BEDYRER RONNY å være såpass tilfreds med det meste at han må tenke seg godt om for å komme på noe som gjør ham trist. Dette medfører femten sekunders stillhet, imponerende lenge til ham å være.

- Jo! Reint faglig blir jeg skuffa når vi hører fra noen som tror jeg feiker glad på lufta, at jeg later som om jeg er i godt humør! Hælløw, humøret mitt er så ekte som det kan bli. Jeg har jo dømmejobben! Å få formidle musikk og gøyale ting, få prate til en haug. Jeg har digga P3 sida jeg var liten, jeg husker det godt. Jeg var åtte ni år, hjemme fra skolen. Mamma vaska golvet og satte på radio, hun var ikke så nøye på kanal. Jeg fikk da høre «Alle Barnas Radiostasjon» på P3 og ble helt hekta der og da, forteller han.

- Det var stemningen som catcha. Etter det fulgte jeg med på alt, som «XL», «Howard og HC», «Holger Nilsens Metode». Så du kan tenke deg at jeg synes jeg har kongejobb. Og jeg elsker å få lage radio til spesielle tider, som påskeradio og ja, morgonradio. Da er du med folk i et eget modus, sant.

- Om morgenen er vi en del av rutina til folk, det er awesome, eg diggar det, det gjææær eg.

AT RONNY HVER DAG trosser sin natur og kjemper seg opp før klokka seks for jobbens skyld, sier mye. Han har nemlig vondt for å få lagt seg i tide. Like vondt har han for å komme seg på trening.

I høst ble han utfordret i P3 Morgen til å trene seg opp til å klare hundre kilo i benkpress. Det gikk akkurat ikke, dessverre. Og til tross for at han fortsatt har medlemskap i bedriftsidrettslaget, har det blitt fint lite gymming etter jul. Han er den første til å gå med på at han ikke representerer norsk ungdom på sitt sunneste. Det er heller nærliggende å si at den hårete førdianer deler en del likhetstrekk med Ludvig i Flåklypa. Han sier:

- Jeg trives godt i det komfortable og jeg er grunnleggende skeptisk og pysete når det gjelder alt nytt.

Bortsett fra en forkjærlighet for å gå på pub med venner, tilbringer Ronny helst sine kvelder i sin «store, awesome» lenestol foran mac'en. Der går det i masse trash tv og tv-seriemaraton. Gjerne til langt på natt.

AKSJON-RADIO: I 2009 var Ronny innelåst i et radiostudio på Youngstorget i Oslo for å samle inn penger til TV-aksjonen. Foto: Morten Holm / Scanpix . Vis mer

- Jeg har dårlig samvittighet for at jeg svikter når det kommer til dette med kosthold og trening, men jeg føler meg ikke som et dårlig menneske av den grunn. Det kan jeg takke trash-tv for. Trash-tv, åhåi, eg elskar det! Alt som minner meg om hva jeg ikke er sjøl. «Paradise Hotel» var vel inngangen, jeg liker omtrent alt på TV3, som «Luksusfellen».

- Det er så jævlig gøy, sant, når folk samler på Disneyservise til de går konk. Da kan jeg trøste meg sjøl og tenke, vel, jeg har elendig økonomistyring, men ikke så elendig, sier han.

- Og når jeg ser Paradise, så kan jeg tenke at vel, greit at jeg er en fyr som sitter hjemme og ser for mye TV og er for glad i vaner, men jeg er i hvert fall ikke Paradise-materiale, en som er supersunn, men innehaver av elendige verdier, sier han.

- Jeg liker å tenke at jeg i det minste har fått utdelt verdier hjemmefra som jeg er stolt av å kunne formidle på radio. Derfor har jeg heller ikke problem med å brette ut de skavankene jeg måtte ha, for jeg tenker at i bunn og grunn så er jeg jo en fin fyr, sier Ronny.

EN SKAVANK SOM VIES mye sendetid, er hans mildt sagt kresne gane. I P3 Morgen-spalten «Ronny smakar på vanleg mat» har han vågalt utsatt sine smaksløker for avanserte, eksotiske nye smaksopplevelser som reker, leverpostei og brunost. Samtlige av disse tre fikk ham til å brekke seg. På kafeen plukker han også vekk agurk fra kyllingsmørbrødet som fra før ble servert «utan ananas, er du snill!».

- Jeg er nok redd det stemmer at jeg ikke gjør god nok innsats på matfronten når det gjelder å lage sunn mat, men jeg veit liksom ikke helt hvor jeg skal begynne. Det er ikke alltid jeg har overskudd, heller, så det blir fort mye ferdigpizza og Toro-poser, men jeg eter mye forskjellig, altså.

- Jeg er bare ikke inne i fiskeland. Eller maisland. Eller agurk... Hm, nei. Det er nok sant. Jeg er veldig skeptisk til mat, ler han.

Forrige torsdag ble smakstesten en trist påminnelse for de nærmere 250.000 lytterne som er tilhengere av radarparet Live og Ronny om at det nå blir andre boller i studio. For Nelvik har som kjent bolle i ovnen. En halsbrannframkallende bolle som sådan. Derfor ble stakkars Ronny på torsdag tvunget til å smake på hennes medisin mot sure oppstøt på lufta, sånn i solidaritet. Og snart må han også styre skuta alene mens Live tar fri for å klemme en Sagen ut av magen.

DET BLIR BRUDD FOR DUOEN som med tida har framstått som NRKS mest uatskillelige spleis siden Pompel og Pilt. I en tv-reklame som har surret etter at de i fjor vant den gjeve tittelen «Årets radionavn», sier Live at «Ronny er verdens snilleste mann og beste kollega. Kunne han giftet seg med radio, ville han gjort det». Koselig, men ikke originalt sagt. De fleste som kjenner ham sier nøyaktig det samme.

Om Live sier Ronny at hun er den tøffeste, men samtidig luneste han kjenner. Ronny bedyrer at det skal gå greit å klare seg i studio alene, riktignok med assistentene Yngve Hustad Reite og Silje Therese Reiten Nordnes.

-Er du helt sikker, Ronny? En innskriver i herværende Fredagsmagasins spalte «Sterke meninger» antydet nylig at du virker å være ulykkelig forelsket i Live? Har du vært det lenge?

PREMIEREFEST: Ronny støtter kollegene i Radioresepsjonen ved å kaste glans over deres TV-premierefest i 2010. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

-Hahaha, det så vi! Vi la ut bilde av innlegget på nett, og fem hundre trykka «enig». Det er veldig gøy, klinger det godt over det agurkfrie kyllingsmørbrød.

- For nei, jeg er ikke det. Tilfellet er bare at vi har veldig god jobbkjemi.

- Hun er snarere litt storesøster, jeg litt lillebror, hun gir klar beskjed når jeg må klippe meg, ja, jeg vil nesten si hun tar litt vare på meg, sier han.

- Live og jeg har en kjempefin, upretensiøs tone med lave skuldrer på jobb. Men vi har prata om det, at det nok kan oppfattes litt fnisete under sending fordi vi lett kan sette hverandre i fnisete situasjoner på lufta. Hun elsker å si ting som kan sette meg ut. Slikt blir det bra radio av. Som da hun for noen uker sida plutselig spurte når jeg klina for første gang...

- Ja, når var det?

- Det var første året på videregående, og det var meget mislykka. Det vil si, vi var egentlig veldig dårlige på å kline begge to, rent kvalitetsmessig, var vel uerfarne i halvbrisen tilstand i solnedgang på fest, humrer Ronny.

DET BLE IKKE NOE FORHOLD av kliningen, og stadig er han singel. Uten sans for å bedrive sjekkevirksomhet, sier han.

- Altså, eg vil tru eg er dårrrleg på sjekking om det er min intensjon å prøve å være sjekkete. Det fungerer ikke i det hele tatt. Da blir jeg bevisst keitete og rar.

- Jeg gjør meg nok bedre dersom jeg ikke går inn for å sjekke. For da er jeg ubevisst keitete og rar. Det er bedre, humrer han, mens han med nesa i mobilen registrerer per tekstmelding fra venner at i dag blir en pøbbdag.

Fornøyd pusler han snart av gårde, stadig uten å vise et fnugg av slitasje i kraftkjeftamentet sitt. Tvert imot.

- Good times, lyder det, langt nedover gata.

DAGBLADET FREDAG: Dette intervjuet er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG. Der kan du også se fantastiske bilder av noen av Norges mest ihuga «Hunger Games»-fans, stylet som karakterer i suksessbøkene til Suzanne Collins. Vis mer