Venus (15) forteller millioner hvordan de kan bli dukker

Norsk ekspert skremt av nettfenomenet.

(Dagbladet): 15-åringen Venus Palermo, eller Venus Angelic som hun går under på nettet, trekker millioner av seere på YouTube ved å forvandle seg selv til en levende dukke. Samtidig gir hun råd til andre om hvordan også de kan gjennomgå forandringen.

Videoene har gjort Venus til en verdensberømt 15-åring, og i videoen over kan du se hvordan hun på svært troverdig måte etterlikner ei dukke, ved hjelp av tonnevis med sminke, linser som gir henne glassøyner og antrekk som matcher det dukken har på seg.

Med over 10 millioner visninger når hun ut til sine jevnaldrende med råd og tips om hvordan også de kan bli levende dukker. Men farsotten møter motstand, og flere YouTube-brukere kommenterer og påpeker at dette er unormalt og en skadelig utvikling.

Det er professor og psykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø enig i. Han har arbeidet med barn og unges psykiske helse i en årrekke og synes nettfarsotten er uheldig.

- Dette er åpenbart en seksualiserig av unge jenter gjennom det å sminke seg og kle seg på denne dukkeaktige og forførende måten. Dette kan være ganske problematisk, sier han til Dagbladet.

- Mobbing og sex-tilbud Mørch peker på at gruppa som eksponeres for dette er i en alder der selvbildet er i ferd med å etableres.

- Det å flykte fra det naturlige og inn i et seksualisert utseende vil kunne ødelegge eller skade det reelle selvbildet. Etter en stund med slik opptreden kan det bli stor avstand mellom det naturlige og det kunstige selvbildet, sier han.

- Dette kan være ganske skadelig, sier Mørch.

På YouTube har det kommet til dels grove tilbakemeldinger på videoene til 15-åringen. Flere hetser henne for det hun gjør.

- Reaksjonene fra storsamfunnet vil være nesten utelukkende negative, det kan være en liten gruppe som gir positive tilbakemeldinger, men den store graden av tilbakemeldinger vil være av negativ art, sier Mørch.

- Og det å få negative tilbakemeldinger gjennom mobbing, negative kommentarer og kanskje også alvorligere ting som at de blir tilbudt seksuelle tjenester og slik i en alt for ung alder, er ødeleggende, legger han til.

Fornøyd mor Venus' mor, Margaret Palermo, stilte forrige uke opp på britisk TV for å forsvare dattera. Hun sier at hun ikke er bekymret i det hele tatt, og at det ville vært verre om hun eksperimenterte med alkohol eller tobakk.

- Jeg har ingen problemer med det, fjeset hennes likner allerede på ei dukke og hvis hun liker stilen er det greit for meg, sa mora da hun gjestet ITVs Daybreak.

Mørch er imidlertid bekymret for signalene slike videoer sender.

- At man framstiller seg som en dukke som kan håndteres og brukes av omgivelsene er en handling som går i retning av å fjerne seg fra denne selvstendiggjøringen vi ønsker at unge jenter og gutter skal utvikle seg i, sier han.

Han mener slike farsotter er et av problemene med nettet.

- Slike farsotter kan utvikle seg på et veldig smalt område, det ser vi på nettet mange ganger. De får utvikle seg uten at voksenssamfunnet får en sjans til å gripe inn og bremse opp. Det får leve sitt eget liv i det skjulte i lange perioder før oppmerksomheten rettes mot det, noe som kanskje skjer nå når mediene skriver om det, sier han.

- Alltid vært slik Venus Palermo selv, hun er derimot godt fornøyd med dukkestilen.

- Jeg har alltid vært slik, sier hun og legger til:

- Også etter at jeg kom i tenårene da jeg på en måte fant meg selv.

Mens trenden er unormal her hjemme og i Storbritannia, der Venus bor, påpeker hun at den er godt kjent i Asia, og særlig i Japan.

Men også der har forskere gjentatte ganger pekt på at trenden fører til en tidligere seksualisering av jenter, skriver Daily Mail.