OM LAVKARBO: Caroline Berg Eriksen snakker om lavkarbo-bråket i dagens utgave av Dagbladet FREDAG. For henne og ektemannen, fotballspiller Lars-Kristian Eriksen, er ikke lavkarbo en diett, men et varig kosthold. Foto: Benny Ottosson/Fotballfrue.no
OM LAVKARBO: Caroline Berg Eriksen snakker om lavkarbo-bråket i dagens utgave av Dagbladet FREDAG. For henne og ektemannen, fotballspiller Lars-Kristian Eriksen, er ikke lavkarbo en diett, men et varig kosthold. Foto: Benny Ottosson/Fotballfrue.noVis mer

- Vi er jo mann og kvinne, og kan ikke gjøre alt på lik linje

Fotballfrue Caroline Berg Eriksen om likestilling, lavkarbo og en mann som lager mat.

(Dagbladet): Snart skal fotballfrue Caroline Berg Eriksen (24) lære deg å lage lavkarbo-mat på web-tv.

- Hvorfor valgte du og fotballmannen din å begynne på Low Carbs High Fat (LCHF) egentlig? Ante dere hvor trendy det skulle bli?

- Kroppen min har alltid reagert dårlig på kornprodukter. Derfor har jeg alltid spist lite karbohydrater, men samtidig vært litt redd for fett. Noe som førte til at jeg ofte endte opp med bare proteiner og grønnsaker som ikke gir nok energi. LCHF overbeviste meg om at fett ikke er så farlig. Jeg så med en gang at dette var et kosthold som kom til å utfordre rådene myndighetene kommer med, derfor hadde jeg en anelse om at det kunne bli noe stort. Jeg tror på ingen måte at LCHF er noe som vil gå over.

- På en skala fra en til ti: Hvor irriterende er folks mas om at kroppen trenger karbohydrater?
- 10! Kanskje 15. Jeg er for øvrig helt enig i at kroppen trenger karbohydrater. Men ikke i så store mengder som myndighetene anbefaler.

- Matbutikkene melder at salget på fløte, egg og bacon har gått opp. Men salget av boller og sjokolade har ikke gått noe ned. Hva tenker du om dette? Har ikke folk peiling på hvordan LCHF funker, eller hva?
- Det er litt skremmende å høre, men samtidig ikke overraskende. Jeg får daglig kommentarer på bloggen angående LCHF, og mange av spørsmålene vitner om svært dårlige kunnskaper. De kan for eksempel spørre om nudler er ok å spise, og om ost og grønnsaker er fy-fy, men det er jo faktisk omvendt. Folk kan også spørre om hvorfor jeg ikke bruker magre produkter når jeg baker. Dette er jo grunnleggende kunnskaper for en som skal legge om kosten til LCHF. Magre produkter finnes ikke i vårt hjem.

- Hva slags kommentarer fikk du fra bloggleserne da du fylte kjøleskapet med fett og proteiner for første gang?
- Mange lurte på hvordan Lars-Kristian (Carolines ektemann, red.anm.) skulle overleve fotballen uten tonnevis med karber, og om ikke jeg var redd for alt fettet og kolesterolet mitt. Mange mente at jeg ikke kunne spise sånn og sånn fordi det bare var myntet på overvektige.

FREDAG: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer

- Hvor lenge planlegger dere å gå på dietten?
- For oss er ikke dette en diett, men en helt vanlig livsstil. Vi ønsker å ha et generelt kosthold basert på sunn mat, og da er LCHF et naturlig valg.

- Så dere vil leve på dette kostholdet... for alltid?
- Som det ser ut nå, tror jeg vi alltid vil etterstrebe et kosthold hvor vi begrenser karbohydratinntaket.

- Får du ikke dårlig samvittighet overfor
bakere?

- He-he, nei, de kan bake lavkarbobakst, jeg kan godt stå for oppskriftene.

- På bloggen har du i det siste fortalt mye om ditt og Trine Grungs nye prosjekt: Helsematen.no. Hvilke andre ting enn bacon, egg og fløte skal dere selge der?
- Vi skal ikke selge bacon, egg og fløte, men vi skal lage deilig mat på web-tv. I første omgang vil det dreie seg om LCHF-oppskrifter.

- Ah, når får vi se den første oppskriften?
- Det er litt usikkert ennå, men vi jobber for å få ting klart ganske kjapt. Det er mye som skal på plass, og masse, masse planlegging, men jeg gleder meg til å komme i gang. Forhåpentligvis ganske kjapt over nyttår.

- Men i miniserien «TVting» som ble sendt på bloggen din i vinter, fremsto Trine som kritisk til LCHF og spurte hva som var igjen å spise når du tok bort pasta, brød, poteter og ris. Hvordan begynte dere å samarbeide om helsemat?
- Trine er opptatt av kosthold og har selv spist LCHF, hun får bare ikke helt bestemt seg for om hun skal satse alt eller ikke, he-he. I tv-serien spurte hun som en programleder, altså det alle lurer på. Vi er begge opptatt av sunn helse og det var slik vi kom på at vi ville jobbe sammen om dette. Vi har en fantastisk tone, og jobber godt sammen. Helsematen.no vil ikke bare dreie seg om LCHF i det lange løp, men det er en fin start.

BLIR KOLLEGAER: Trine Grung og Caroline Berg Eriksen. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Ok, så du kan ikke ta æren for å ha omvendt henne?
- He-he, nei.

- Hvordan fordeles matlagingen hjemme da?
- Lars-Kristian er utrolig flink til å lage mat, spesielt etter at vi la om kosten, han er utrolig interessert i og imponert over LCHF. Vi lager mye mat sammen, men noen ganger blir det bare meg, mens andre ganger blir det bare han. Og DET er deilig. Han står forresten alltid for frokosten.

- Er du enig med Trude Mostue i at likestillingen i Norge har gått for langt?
- Det må være opp til hver enkelt, mener jeg. Vi er jo mann og kvinne, og kan ikke gjøre alt på lik linje i alle situasjoner uansett.

- Siden Lars Kristian har blitt solgt til Odd Grenland har dere kjøpt et gedigent hus i Siljan som dere flytter til om kort tid. Hvordan blir livet til en fotballfrue på landet?
- Det blir helt fantastisk! Venninnene mine er skeptiske og redde for at jeg skal kjede meg, men helt ærlig ser jeg fram til litt roligere omgivelser. Jeg kommer fortsatt til å ha like fulle dager og mye å gjøre, bare ikke midt i sentrum. Ingenting kommer til å endre seg, annet enn at jeg har et helt hus å innrede, samtidig som jeg håper å kunne senke skuldrene litt.

- Kommer du ikke til å savne bylivets sushi, latte og mange events og lanseringer?
- Jo, det tror jeg nok. Men jeg har mange venninner her, så det er ingenting i veien for å overnatte hos dem en-to ganger i måneden. Dessuten har vi hver vår bil, så jeg har troa på at jeg fortsatt kan holde på Oslolivet.

- Du virket veldig begeistret over sauene som beiter rett utenfor det nye huset? Hva er det som er så bra med dem?
- Haha, jeg elsker dyr generelt. Sauer er fine, jeg vurderer å lære hundene å gjete dem. Nei da. Sauer er landlig og et fint bevis på at man er langt unna bylivet. Jeg tror det kan ha en beroligende effekt på meg.