Margit Sandemo (75) har tenkt å skrive så lenge hun kan holde en penn. Og hun er fortsatt glad for å ha sine usynlige hjelpere.

Svært mange benyttet anledningen til å stille spørsmål da 'Isfolkets mor' møtte leserne på nettet. Les det åpenhjertide intervjuet!
 
Publisert fredag 23.04.1999 kl. 16:53, oppdatert 11:46

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Hei Margit

  Jeg digger bøkene dine.Særlig "Sagaen om Isfolket"Men "Heksemesteren" og "Lysets rike" er supre de også. I Isfolket har jeg lest alle bøkene nesten 3 gonger nå, og slektstreet deira kan jeg utenatt.Og så til spørsmålet:Kor gammel var du da du begynnte å skrive bøker?
  Ildri

Jeg var 40 år da jeg begynnte. Tusen takk for meg, tiden er ute.
Vennlig hilsen Margit

Kyrkan?

  Var ligger den kyrkan där du fick inspirationen till isfolket? Mvh, Christa
  Christa

Visste jeg bare det - den ligger i Småland, og det er alt jeg vet. Jeg så bare bildene i en avis, og der stod det hva kirken heter, men det har jeg glemt.
Margit

DIN mening!

  ??? Wauw, nu er der endelig en lille bitte chance for at spørge DIG om noget og og og ...jeg er ved ikke hvad det skal være!!!Du er virkilig den bedste forfatter jeg har nogensinde lest Margit!!! jeg er lidt(selvfølgelig meget!!) nysgerrig ang. om du personlig selv tror på nogle af de ting, du skriver med så meget Hede og kærlighed! for jeg ved ihvert fald at jeg gør... Du er Den Bedste!!!
  Sóldís Sigurdardóttir

Takk-takk. Nå er jeg tilbake på Island igjen, i nummer 18 av lysets rike. Jeg tror ikke på alt jeg skriver. En hel del vet jeg er korrekt, men jammen ikke alt (da hadde jeg jo vært sprø!). Tro ikke alt hva du leser, men la din fantasi tro det. Da åpner det seg en ny verden for deg.
Margit

Hjelpere

  Du nevnte engang at vi alle hadde en hjelper. Vi skulle spørre høyt ut i luften om å få se hjelperen og i løpet av en ukes tid skal det skje. Jeg gjorde det. Etter noen dager var det noen som banket på vinduet, jeg var opp i andre etasje. Da jeg snudde meg for å se var det en liten fugl som kikket inn. Han flakset med vingene slik at han sto nesten helt stille. Vi kikket på hverandre i ca 20 sekunder før han fløy angårde. Kunne det ha vært en av mine hjelpere som viste seg i form av en fugl ? Dette har aldri skjedd før eller senere. Det virket som han så meg rett inn i øynene. Takk for eventuelt svar. Maila
  maila

Ca et menneske av 100 000 kan se sin hjelper, men de kan sende bud. Og det at de bruker fugler, er et veldig vanlig tegn. Så det skal du ta som et fint tegn fra din hjelper.
Margit

Föreningar

  Jag skulle vilja fråga vad du tycker om alla dessa isfolksföreningar i alla länder?
  Jezzica

Det tycker jag er veldig trevligt, og jag har god kontakt med dem alla.
Margit

  Har du noen gang fått undersøkt hjernen din med EEG, MR, eller CT for å få påvist at det forskjeller i forhold til vanlige mennesker uten disse "evnene"? Thomas Henden
  Thomas Henden

De har undersøkt Anna Elisabeth Westerlunds hjerne (hun er den mest synske kvinnen i Norge i senere tid) etter at hun var død: Det fanntes ingen forskjell.
Margit

Ellers?

  Hei Margit! Hva gjør du når du ikke skriver? Gjør du noe annet enn å skrive? Ellers vil jeg bare tipse deg om at jeg synes de bøkene med mysterier i er de morsomste, ikke de der hovedpersonene blir forfulgt av noen slemme... Hvor lenge skal du forresten svare på spørsmål i dag?
  Huldra

Når jeg ikke skriver, løser jeg kryssord, legger kabal, og reiser til Island på actiontur på rafting.
Margit

HEI DU

  egentlig har jeg ikke noen interesange spørsmål men jeg kan fortelle deg en ting.Du er kjempeflink .Jeg kan fortelle deg en ting jeg meg slv hater og lese bøker jeg blir enten lei eller så har jeg ikke tålmodighet en en vennine sa at jeg skulle prøve og lese en av dne bøker fordi hun vet min interesse for det overnaturlige og hun synes og jeg er litt rar som tror på sånt???men når jeg leste den første boka i isfolket serien ble jeg betatt kanskje tilogmed avhengig.jeg vil takke deg for og ha skrevet noen bøker som jeg interesserer meg for.
  Lillian fossum olsen

Takk-takk
Margit

"Privat"

  Hej Margit ! Sandra här igen, om du vill får du gärna skriva till mig om du får reda på om vi är släkt. Använd gärna ovanstående adress. Hotmail är inte så pålitligt. (Ta inte med detta på nätet) Kram Sandra
  Sandra Nilsson

Hei Sandra Send meg din adresse på mail til [email protected] så videresender jeg den til Margit.
Unn. Dagbladet.

Hälsningar från Finland!

  Hej! Hälsningar från en finsk isfolksfan. Äntligen har hela serien kommit ut här och nu kommer häxmästaren ut, nr.5 har just kommit. Det skulle vara trevligt om böckerna kom ut i snabbare takt, men man kan väl aldrig vänta för länge på nåt bra :o) Tack än en gång för serierna och ha det så bra!!! Kram, Halkatla
  halkatla

Hei Halkatla Det er konstig at inte bøkerna kommer oftare, derfor at jag har skrivit dem for lenga sidan.
Margit

Margits "familiehemmelighet"

  Kjære Margit Hva synes du om boka om Margit Sandemos "familiehemmelighet" av Audun Thorsen? Hilsen Gudmund Harildstad
  Gudmund Harildstad

Jeg har ikke lest boken, vil ikke lese den heller. Da det går så hardt inn på meg, at jeg ikke kan skrive og ikke har lyst til å leve lenger.
Margit

  Siden du hevder at du har paranormale evner, at du kan "se" vesener fra andre dimensjoner: Har du noen gang fått uavhengige bekreftelser fra andre mennesker med tilsvarende "evner" at de har sett de samme som deg? Thomas Henden
  Thomas Henden

Ja det har jeg. Flere ganger.
Margit

Barnebruden

  Jeg vil gerne vide om der kommer en forsættelse til Barnebruden, eller du vil skrive flere af samme slags.
  Helle Schou

Det kommer ikke noen fortsettelse av Barnebruden, men det kommer mange like. Den som kommer i september, heter 'Ensom i verden', og er av samme type.
Margit

Hjelp meg, Margit!

  Nå sliter jeg fælt, kan du tro! Etter flere refusjoner er det vanskelig å holde koken oppe, så nå trenger jeg et par trøstens ord her.... Hvordan "overlever" refusjoner? Jeg får mest lyst til å gi vedkommende et godt spark bak, men det får ikke mine glimrende verk på trykk! Hjelp meg, Margit! MetteO.
  MetteO.

Det er bare å fortsette og forsøke andre forlag, selv ble jeg refusert flere hunder ganger før det slo til. Hvis du har romaner som passer for det, så prøv ukebladene som følgjetogn.
Margit

Takk Margit Sandemo og gratulerer med 75-årsdagen

  Dine bøker er de beste jeg noen gang har lest, du slår alle "seriøse" forfattere synes nå jeg. Men hva er nå egentlig seriøst forfatterskap? I dine bøker kjenner man seg ofte igjen i små og store hverdagssituasjoner, og alle personene - også de "utenomjordiske" fasinerer meg. Tenk om det kunne vært en verden så god som "kjernen" i Lysets Rike? Du stiller deg solidarisk med de svake og misforståtte, vi føler sympati med personene. Vi skulle alle ta oss mer tid til å ta vare på hverandre i det virkelige livet også, synes jeg. Og dyrene! TAKK for at du skriver så fint om dyr, de har jo sjel, det har du bevist! Det var jo spørsmål du skulle besvare her, så derfor spør jeg om følgende:Kommer du til å skrive flere serier eller kanskje flere romaner? Uansett, dine bøker lyser opp i hverdagen, med sitt spennende innhold, din humor og ikke minst din medmenneskelighet. TUSEN TAKK FOR MANGE GODE BØKER - JEG HAR LEST DE ALLER FLESTE. Håper det blir mange flere i årene som kommer. Klarer aldri å legge fra meg en av dine bøker før jeg har lest den ferdig! Så atter en gang, tusen takk for kjempeflotte bøker, må det komme mange flere. Ha det riktig godt og god sommer. Vennlig hilsen Valborg Floberg.
  Valborg Floberg

Hyggelig-hyggelig. Tusen takk, jeg kommer til å skrive så lenge jeg kan holde i en penn.
Margit

Dansk

  Jeg er meget glad for at læse dine bøger, og har haft held til at læse dem på norsk, men jeg er dansker og jeg vil spørge om du har indflydelse på at de ikke alle er oversat til dansk. Bla. serien om Heksemestren og Sagnet om Lysets Rike og nogle stykker i Sandemoserien.
  Helle Schou

Nei, jeg har dessverre ikke innflytelse på om de kommer ut i Danmark eller ikke. Det gikk ikke så bra med Isfolket, så de vil vel ikke gjenta det.
Margit

Vad tycker DU??

  Hej igen! Skulle bara fråga, vilken av alla dina böcker tycker DU bäst om?? Otroligt nyfiken. oändliga kramar // Jezzica
  DrakhTula igen =)

Den jeg liker best, er vanskelig å si, men jeg er mest fornøyd med nummer 41 av Sagaen om isfolket. Den ble som jeg ville.
Margit

  Hei Margit! Tusen takk for fenomenale bøker, Isfolket spesielt, men også de andre! Men det er en ting jeg lurer litt på, noe som jeg ikke har funnet eksplisitt svar på i noen av bøkene: hvordan så Gråstensholm ut? OK, det var høye steinmurer, men var selve huset av lafta tømmer, og var det to eller flere etasjer? Fint om du kan svare, for dette lurer jeg ganske mye på! Gratulerer med dagen som har vært, forresten!
  Camilla Bilstad

Takk for gratulasjon. Jeg ser for meg Gråstensholm som et mer slottsliknende sted, men ellers har jeg ikke noe rent bilde av hvordan det ser ut. Men jeg syns det er morsomt at du har det.
Margit

morgan kane

  leser du morgan kane?
  lurelusk

Nei
Margit

Redd...?

  Har du noen ganger vært i en situasjon der du har blitt konfrontert med et spøkelse/gjenferd/poltergeist osv, der du har vært virkelig redd??
  Ghostbuster

Ja, som barn og ung var jeg det. Men nå er jeg ikke redd lenger. Jeg har min hjelper som beskytter meg mot onde makter.
Margit

  Er alle dine bøger udkommet på Bladkompaniet i Oslo, eller har du brugt andre forlag. Hilsen Helle Schou
  Helle Schou

Alle er ute på Bladkomaniet. Jeg har også kommet ut på andre forlag, men det er de samme bøkene.
Margit

  Jeg har lest alle bøkene dine fra isfolket til lysets rike. Jeg har også lagt merke til at de siste bøkene stort sett er fyllt med mange sider av kjedelige episoder og forklaringer som egentlig bare gjør at man sliter seg gjennom hver bok? Hvor er all actionen blitt av, den røde tråden, den onde personen man kjemper mot, sensualiteten, spennende personligheter, og magien som er et under og ikke en selvfølgelighet, de tragiske skjebnene, brutaliteten og forbannelsene?
  Anna

Jeg syns du skal lese Heksemesteren, den er også med i det hele. Kanskje du har mistet noe der.
Margit

Framgangsmåte

  Kan du på en enkel måte beskrive hvordan du går fram når du skal starte på en helt ny serie eller bok?
  Bjørn

Jeg skriver bøker slik man ikke skal skrive dem: Jeg finner en bra tittel og så begynner jeg på første siden, setter inn personene og miljø, og så tar historien av av seg selv, og jeg følger bare med.
Margit

Bok

  Hvilken bok(serie) betyr mest for deg???
  Bølle

Av andre forfattere: Tolkien.
Margit

Gi tilbake?

  Finnes det en overnaturlig måte å gi tilbake det onde som en person har påført deg?
  Renate

Nei, det skal man aldri blande seg i. Det finns ikke.
Margit

  Hvor mange bøker har du skrevet alt i alt? Hvor tar du alt fra? Er det historier du har opplevd selv? Klem
  Therese

Jeg holder nå på med bok 137. Jeg tar det fra min hjerne, og jeg skriver aldri om mennsker jeg kjenner eller ting som har skjedd. Det er ren fantasi alt sammen. Det eneste jeg tar fra virkeligheten er det uvirkelige - det jeg har opplevd av overnaturlige ting.
Margit

Fortælle evne

  Hvordan finder du på dine historier, ved du allerede hvordan din skal slutte i eksempelvis i Lysets Rike. Hilsen Helle
  Helle Schou

Jeg har problemer med å stoppe alle de ideene som kommer rasende. Jeg vet ikke hvor de kommer fra. Jeg må bare skrive. Jeg vet for det meste ikke hvordan dew slutter, men jeg vet hvordan Lysets rike slutter
Margit

Du er enestående!

  Hei, Margit! Jeg synes du er en fabelaktig forfatter! Jeg har ikke noe spørsmål egentlig, men vil bare si at jeg har hatt mange gode stunder med dine bøker. Klem fra meg!
  Ulrika

Tusen takk. Det var en hyggelig melding.
Hilsen fra meg

Kan man se ånder?

  Er det mulig å ha kontakt med ånder, og hvem er det som får se ånder og spøkelser? Hva betyr det om man ser et overnaturlig vesen en gang i ens liv?
  Renate

Man skal aldri søke kontakt med ånder, men hvis jman tilfeldigivis ser et gjerferd skal en ikke bli redd. De går sin egen vei og bryr seg ikke om menneskene. Det betyr bare at man er mottakelig enn vanlige mennesker. Å se det en gang i sitt liv betyr at du ikke er spesielt mottakelig. Det betyr ingenting annet.
Margit

Hva etterpå?

  Hei Margit! Tusen takk for alle bøkene, jeg leser dem igjen og igjen, og likevel blir jeg ikke lei. Håper det kommer mange flere føljetonger, men en ny serie er kanskje for mye å forlange. Har du noen konkrete planer for hva du gjør ETTER Lysets rike? Forresten, blir det 19 bøker i Lysets rike? Siden det står at du driver på nr. 18 og at du driver på den nest siste... PS. Hils alle personene i bøkene dine. :) Hilsen Huldra http://huldra.evang.priv.no/bok/ (Hvis du vil lese hva jeg synes om div. av bøkene dine)
  Marianne

Ja, det ligger to andre bøker klar, som kommer ut i september. Det er to løsrevne bøker, som kommer til høsten. Ellers så har jeg ingen bestemte planer, men det raser på en del ideer.
Margit

Skjebne?

  Har du noensinne kunne sett skjebnen til en person du har møtt, og i så fall, hvordan reagerte du på det?
  Renate

Nei, jeg er ikke synsk på den måten. Jeg ser bare vesener fra andre dimensjoner. Det er en form for synskhet.
Margit

KURS

  Går det an å lære seg å sanse overnaturlige ting?
  Terje

Nei, det trot jeg ikke. Noen sier at man kan det, men jeg tror det ikke. Det er omtrent som å ha gehør og ikke gehør, man kan ikke lære seg det.
Margit

Hei Margit

  Må bare takke deg for så mange flotte bøker å jeg har lest dem alle sammen! Har alle bøkene dine untatt Piken med sølvhåret. Jeg lurer på hvor mange bøker sagnet om lysets rike blir på? Håper at det blir flere bøker fra deg i tiden som kommer. Med hilsen fra Ann-Cecilie
  Ann-Cecilie

Det kommer til å bli 20 bøker. Jeg holder på på nummer 18 nå. Den er straks ferdig.
Margit

Isfolket

  Jeg er helt fortapt Isfolket. Jeg har lånt serien av gode venniner og lesten den 1 og 1/2 gang. Det jeg lure på er hvordan jeg kan få tak i hele serien (pocket utgaven)? Det er rimelig tomt i hyllene rundt omkring i landets bokbutikker. Hilsen lille meg..
  Ann

Da må du skrive til forlaget. Det er Bladkompaniet. Postboks 148 Kaldbakken. Oslo.
Margit

Släkting?!

  Hej Margit! Undrar om vi är släkt på långt håll? I rakt nedstigande led är Karl XI min förfader. Han fick barn med Kloka Elin, hon var en så kallad "klok gumma" fast hon var ung när de möttes... MvH Sandra
  Sandra Nilsson

Det er vi sikkert. Jeg skal forsøke å finne det ut en gang. Jeg har det i stamtavlen så det går nok bra.
Margit

Dramatiseres?

  Skal Sagaen om Isfolket, Heksemesteren og Lysets rike noen gang bli film ? Eller er det det allerede?
  Agnes

De holder nå på det ellevte forsøket for å lage film og tv-serie av isfolket. Men jeg tror det ikke før jeg får se det.
Margit

Hvor mange spraak?

  Hvor mange spraak er isfolket oversatt til? Engelsk? Hvor er det mulig aa faa tak i isfolket i USA?
  Agnes

Den er oversatt til norsk, dansk, islandsk, finsk, polsk, ungarsk og tysk. Den er ikke utgitt i USA, jeg kan ikke svare på hvordan du kan få tak i den der.
Margit

Syn på Jesus?

  Hvordan ser du på Jesus som person? Guds sønn som døde på korset for å tilgi våre synder, et godt menneske, eller bare en bløff?
  Åge Kjærstad

Jeg ser han som et godt menneske.l Et stort og godt menneske.
Margit

Ny Serie??

  hej igen! Jag får väl fråga som dem står, kommer du att börja på någon ny serie efter Legenden om Ljusets Rike?? Hoppas det. kram, Jezzica
  DrakhTula

Den siste i lysets rike åpner for en ny serie, men jeg tror ikke at jeg kommer til å skrive den. Derfor att det er science fiction, og det er lite for svårt for mej. Men jeg kommer sekert til å skrive mye mer innan jag blir ferdig.
Margit

TAKK!

  Jeg har egentlig ikke noen spørsmål, men vil bare si at jeg har lest hele Isfolketserien minst tjue ganger, og noen bestemte bøker ennå flere ganger. Så jeg vil takke Margit Sandemo for en veldig flott bokserie. Og så lurer jeg på hvilken bok du har som favoritt. Selv er jeg kjempefan av Heike, og aller best liker jeg nr. 24 I jordens dyp. mvh Mari
  Mari

Så hyggelig. En favoritt er alltid den boken man holder på å skrive -- det er for øyeblikket nr. 18 i Sagnet om Lysets Rike. Den heter Så dyp en lengsel.
Margit

Fødselsdato

  Eh.. jeg bare lurer på når du er født...? Har lurt på det ganske lenge nå, og derfor fant jeg ut at jeg skulle spørre her!
  Ann Kristin

Hei - da er vi i gang. Beklager forsinkelsen. Jeg fylte akkurat denne uka 75 år - så jeg er født 23 04 1924.
Margit

Les også