Forfatteren bak Erik Mykland-boka er klar med ny diktsamling. Denne uka kommer boka «Tekstmeldinger». Du kan laste ned diktene på mobil! Se og hør intervju med Rem!

HAR SVART: Forfatteren av Myggen-boka Håvard Rem har skrevet «Tekstmeldinger».

HAR SVART: Forfatteren av Myggen-boka Håvard Rem har skrevet «Tekstmeldinger».

Ikke før har stormen rundt Mykland-biografien gitt seg, er Håvard Rem på banen med to nye bøker: «Mann! Bibelske mannsbilder» (Det norske Bibelselskap) og «Tekstmeldinger» (Cappelen). Sistnevnte er en samling anvendelige dikt beregnet for øyet. Diktene er korte og rommer opp til 160 tegn. Derfor har Cappelen, Rem og Dagbladet gått sammen om å levere diktene per mobil.Se videointervju med Håvard Rem

Jeg er en seiler
på kroppens hav
Jeg elsker deg

Jeg kartlegger barndommens dyp
med ekkolodd-lyden
Jeg elsker deg

Les om hvordan du får tilsendt dikt til din mobiltelefon!

Onsdag klokka 12.00 sitter Håvard Rem klar til å svare på dine spørmål.

 
Publisert onsdag 08.11.2000 kl. 16:09, oppdatert 11:39

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Vi sliter!

  Hei Håvard! Nå sitter vi og skriver. Det er vanskelig. Om bare vi kunne ha samme makt over ordene som deg! Har du noen råd? Tror du sensor setter pris på små anekdoter om fotballspillere?
  Ragna og Ane

Kjære Ragna og Ane (igjen) Å skrive er å skrive. Å skrive er ikke å tenke på å skrive eller å gruble på hva du skal skrive eller å bite i blyanten eller tastaturet. Å skrive er å skrive. Skriv. Gjerne små anekdoter. Skriv. Språket er både større og eldre enn dere. Ved å skrive, fysisk, beveger du deg inn i språket. Skriv en side som muligens er dårlig og absurd og pinlig, og som du siden kan kaste, men skriv. Skriv deg inn i språket.
Håvard

GOd ettermiddag Håvard

  Lurer på om du kunne tenke deg å spise middag med meg en kveld? Jeg er søt og snill og ganske morsom og savner litt å prate med folk som deg. Hverdagen er litt triviell akk og ve, Jeg trenger vin og mat og flørt og latter... Fristende? Mail meg da vel.. p.s. har ganske god grei på litteratur om det skulle oppstå pinlige pauser. Også du, formålet er ikke ekteskap akkurat..
  Ane

Hei, Ane Takk for invitasjonen. Fristende? Hva tror du? Vil du ha et svar, får du bruke en annen adresse: [email protected]
Håvard

Shit happens, you know...

  . Hva, i ditt liv, har gjort deg til det mennesket, den store forfatteren og poeten, som du er i deg? m.
  marius johnsen

Hei, Marius Før jeg svarer, må jeg si at hverken jeg eller det litterære miljøet i Norge ser på meg en som en stor forfatter og poet, men heller som en ganske middels. Men stor, middels eller liten - uansett er jeg forfatter, og hva som ligger bak er bl. a. to ting: 1) Noen er født musikalske. Det er ikke jeg. Men i følge min mor utviklet jeg veldig tidlig et intenst forhold til bokstaver. 2) Jeg vokste opp med Bibelen. Det bidro til å forsterke mitt forhold til bokstavene, fordi det ga meg en tro på at ord kan bety noe, forandre.
Håvard

Fotball

  Hva hadde du gjort hvis du var landslagssjef for Norges fotballlag? Og hvordan ville du fått dratt gutta opp fra grøften igjen?
  Mathilde

Kjære Mathilde Jeg egner meg ikke som sjef. Og jeg egner meg til til å ha sjefer.
Håvard

Myklandboka

  Hei Håvard! Takk for en flott bok om Mykland. Forresten bedre å skrive Mykland enn myggen..*s* Fint at noen tar opp ting som dobbeltmoral innen landslagsmiljøet. Tror heller ikke at Norge vil få det beste ut av landslaget, så lenge de spiller med så liten frihet som man gjør. Norske spillere som gjør seg kjente i europa for å score mål, er jo så trøtte når de kommer frem til målet at de ikke er rom for overraskelser. Synes heller ikke at det er bedre å ødelegge for mostanderen enn å fremme egne prestasjoner. Hva synes du? Har du endret ditt syn på Mykland etter at du ha skrevet bok om han? Hilsen Espen
  Espen

Hei, Espen 1) Enig. Egil Olsens overgangs- og gjennombruddsfilosofi kan like gjerne like til grunn for spill med høyt press som spill med lavt press. 2) Før kjente jeg ham som fascinerende fotballspiller. Han viser seg dessuten å være et fascinerende menneske.
Håvard

Sånn!

  Hei Håvard! Christiane fortalte meg om live-chatten...jeg visste ikke at du gjorde det! Velding interessant! Og også Tekstmeldinger, men det fortalte jeg deg allerede...Har noe ant å spørre deg snart..om en låte...skal du dra til Tyskland kanskje?
  Erika

Ciao, Erika, og takk for sist Ja, jeg skal til Hamburg på a-ha-konsert. Kanskje jeg også får med meg München. Har kjenninger i begge byene. Håper at du inviterer meg til Roma i løpet av vinteren.
Håvard

Hvorfor svarer du ikke på spørsmålet?

  Er du feig eller vet du ikke hva et mongodikt er? Et mongodikt er et på en måte et litt morsomt dikt, dog noe sarkastisk. Hilsen en småforbanna Otto
  Otto Ottosen

Hei, Otto Ottosen (litt morsomt, nesten sarkastisk navn) Så du synes ikke mine mongodikt kvalifiserte til betegnelsen mongodikt fordi de ikke var morsomme og sarkastiske nok? La meg svare med et mongo-grukk Den som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt Han har faktisk fattet begge dele like dårligt (P. Hein)
Håvard

Mer elektronisk tekst

  Liker de korte små diktene dine, jeg! Hva med å skrive i e-post form. Det er jo utrolig mye rare og gøyale tekster som flyter mellom jeg'ere og du'ere over nettet!!
  Ellen Karina

Hei, Ellen Karina Husker du at vi begynte på noe som kunne blitt e-post-bokens svar på Romeo og Julie for fire år siden, før alle de andre hadde tenkt på det? Hvor ble det av den lap top'en jeg lagret mailene på? Tok du den med deg til London?
Håvard

Mer elektronisk tekst

  Liker de korte små diktene dine, jeg! Hva med å skrive i e-post form. Det er jo utrolig mye rare og gøyale tekster som flyter mellom jeg'ere og du'ere over nettet!!
  Ellen Karina

Kjære Ellen Karina (Clausen?) Å skrive i e-post-form er en lysende ide. Hvorfor har ingen tenkt på det før?
Håvard

Mer elektronisk tekst

  Liker de korte små diktene dine, jeg! Hva med å skrive i e-post form. Det er jo utrolig mye rare og gøyale tekster som flyter mellom jeg'ere og du'ere over nettet!!
  Ellen Karina

Hei, Ellen Karina Å skrive i e-post-form er helt forkastelig. Det er noe alle har tenkt på.
Håvard

Myggen

  Hei Håvard Takk for en kjempe bra bok. Bra skildring og fremføring av Erik Mykland på utrolig bra måte. men hva har jentene fra drammen og han fulle skikkelsen sagt til deg i ettertid. Hva tenkte du etter ditt første møte med Dan Eggen ( første 30 min). Hvem er egentlig den kjedeligste spilleren på Landslaget. Og hva mener du om boka Beatles? Synes den er helt Konge. hvis du ser på boka om Myggen og boka om Solskjær er din helt suveren. Hva slags forhold har du til Myggen nå? Og til Slutt var det Bernt (hjernerystelse) birkeland som var med ut på byen her i høst. Anders
  påsan

Hei, Påsan Tror du har fått nok informasjon som det er. Fint at du likte boken. Jeg er stolt av den.
Håvard

  Anbefaler du kjeks
  per

Hei, Per Hvor gammel er du? 24? Jeg er ikke helt sikker på hva folk på din alder legger i ordet 'kjeks'. Derfor overlater jeg eventuell anbefaling til deg.
Håvard

gi oss litt inspirasjon

  Hei Håvard! Vi er to likanes jenter som trenger litt inspirasjon fra en duganes gutt. Hvordan ser du for deg toalettet om 400 år? Hvordan ser barneskolene ut? Drikker vi kumelk? Hva med ditt distrikt? På forhånd tusen takk. Hilsen to kjekke studiner fra Westerdals reklameskole
  Annichen og Marie

Kjære Annichen og Marie Om 400 år er allting glemt.
Håvard

  - jeg har skrevet noen dikt. sendte de inn til poetikon. fikk "hederlig omtale" som det så fint heter. - men hva betyr dette? hederlig omtale. og - var steffen iversen full under vm?
  platony

Hei, Platony Du mener vel EM? Steffen Iversen var i bobilen, men om du leser boken, står det ingenting om fyll i den forbindelse. Jeg tror vi må styrke norskfaget i skolen.
Håvard

skam?

  Trur du ikkje dine skildringar om Mykland kan ha øydelagt inntrykket fra alle tilhengarane hans. Eg tenkjer da spesielt på alle ungane som speler på løkka for å bli like god som han ein gong. Trur du boka har gitt skam på fotballsporten? Ps: Kult tekistmeldingsprosjekt!
  Jostein Matre

Hei, Jostein Matre Om boken har "gitt skam på fotballsporten"? Følger du ikke med? Bare den siste uken er to fotballkjendiser tatt for eller dømt for promillekjøring. Syns du kafebesøk er verre enn promillekjøring? Forventer et raskt svar.
Håvard

Mer elektronisk tekst

  Hva med å skrive noe i e-mail form, det svever mye morro ut mellem jeg/du-ere på nettet?
  Ellen Karina

Kjære Ellen Karina E-post-romanen er allerede kommet, på engelsk, tror jeg. Og helt seriøst: Et nytt medium utvikler ny språklighet. Jeg kan avsløre at jeg har chattet med tanke på å se om det oppsto en dialog som egnet seg som en eller annen form for litteratur. Det gikk bra helt til jeg var så blakk at Telenor tok meg av nettet. Men nå er jeg tilbake igjen, så hvem vet.
Håvard

Mongodikt?

  Hei du din forfatter! Kan du skrive såkalte "mongo-dikt" også, eller velger du å lulle deg inn i den konvensjonelle lyrikkens trygge barm? Jeg utfordrer deg herved til å komme opp med et mongodikt nå, eller et lite mongo-limerick kanskje? Vennlig dikterhilsen Otto
  Otto Ottosen

Jeg skriver masse såkalte mongo-dikt, men har ikke funnet en egnet publiseringsform foreløpig. Har du noe forslag. Her er i alle fall et par prøver: DODIKTET Det er godt å drite mye eller lite. Men den har det best som driter mest. DUSJDIKTET I natt skal jeg møte en pusher. I morgen skal jeg gråte når jeg dusjer. SURT-DIKTET Hun fikk jeg aldri purt, sa han og smilte surt. Tror kanskje de skal bli mellom oss.
Håvard

Ditt ståsted som kunstner

  Hei Håvard ! Jeg har hørt noen av tekstene dine som du skrev til Morten H. Mye av dette er rikitg bra synes jeg. Det jeg lurer på er hvilket ståsted du har til kristendommen i dag og hvorfor har du valgt det ståstedet du har? Påvirker dette din kunst og på hvilken måte? Lykke til videre!
  HC

Hei, HC Godt spørsmål. Jeg prøver å skrive en bok om disse tingene. I mellomtiden kan jeg trekke frem noen av de spissformulerte svarene jeg har gitt på lignende spørsmål tidligere Er du personlig kristen? Nei, jeg er personlig muslim. Er du personlig kristen? Jeg er norsk. Jeg er ikke personlig norsk. Er du en personlig kristen? Nei, jeg er en dårlig kristen. Er du kristen? Nei, jeg er kristnet. Tror du på kristendommen? Jeg tror ikke på kristendommen, jeg tror på Jesus. Hvorfor har du valgt kristendommen? Jeg har ikke valgt kristendommen, den har valgt meg. Husker en gang jeg stilte Leonard Cohen spørsmålet "Which religion do you have?" Som du kanskje vet har Cohen jødisk, katolsk og zen-buddhistisk bakgrunn og/eller orientering. Han svarte: "I don't know which religion I have, but I love Jesus."
Håvard

Latterig!

  Jeg syns at boka om Myggen er helt Latterlig...har lest den. Det skader både Norsk Idrett og fotballen i sin helhet. Jeg trodde du var intressert i fotball...bra jobba,....makan til danning, Håvard. dette viser jo bare hvor misslykka du er som forfatter
  Andy

Hei, Andy Takk for innlegget. Jeg begynte å bli litt paranoid fordi jeg bare fikk positive tilbakemeldinger. Begynte å tvile. Tenkte at folk av en eller annen grunn ikke ville eller turde å si fra. Ditt innlegg ga meg tro på de andre.
Håvard

Framtida

  Tekstmeldinger, ja? Det høres jo teknologisk og flott ut. At du mener at dikt er tekst og ofte en melding fra et jeg til et du, altså en tekstmelding, er også flott. Imidlertid er det utviklingen som bekymrer meg. Musikk gratis på internett, små elektroniske 'bøker' du kan lagre opptil 10.000 sider på, dikt som hentes ned via mobilnettet. Jeg er redd for at bøkene vi er så glad i etterhvert skal bli dataskjermer. Er du?
  Thomas

Hei, Thomas Nei! Jeg er ikke redd for at bøkene skal bli dataskjermer. Bøkene er det siste tradisjonelle medium skal lar seg erstatte av den elektroniske revolusjon. CD'er kan forsvinne fordi du like gjerne kan laste ned musikken (bortsett fra at platesamlere liker plater m/cover etc.) Videofilmer kan forsvinne på samme måte. Men bøkene - flotte, taktile kunstbøker for eksempel - lar seg ikke erstatte av en skjerm. Nettet blir viktig som lagringsted og søkested for tekstlig informasjon som det blir for kompliserte å holde tilgjengelig på papirbasis.
Håvard

Det utvidete kulturbegrep

  Hei, ser deg ofte på Smuget. Du virker ganske jålete. Er fotball kultur? Hilsen Bettina
  Bettina

Kjære Bettina (litt jålete navn, men det er jo ikke din skyld) Fotball er ikke kultur, men kan være kunst. Smuget er flott tiltak, men jeg er der nesten aldri annet enn på Mandagsklubben (musikkbransjetreff), og der har jeg heller ikke vært de siste månedene. Men jeg har en look a like som pynter og sminker seg hver gang han (hun?) går ut. Beklager. Jeg skal ta et alvorsord med vedkommende - på betingelse av at du vurderer navneskifte. Jeg foreslår Bente. Det ligner litt. Nå må det bli slutt på alt jåleriet!
Håvard

Annerkjent

  Hei Håvard Jeg liker innmari godt poesien din, synes du er flink til å uttrykke deg med få ord, og ikke minst få meg til å tenke på hva som ligger i det uskrevne. Jeg lurer litt på hva som skal til for å bli antatt av et forlag? Hvilken fremgangsmåte anbefaler du? Hilsen ei som skriver litt selv :)
  Siw

Hei, Siw For å bli antatt på et forlag, som er vanskelig, bør du sende inn diktene til flere forlag - fordi mye henger på den personlige smaken og det poesipolitiske synet til konsulenten. Hvis jeg skal være stygg, kan jeg anbefale deg å søke på et av skrivekursene. Der kan du få mer personlig kontakt med folk i bransjen. Prøv også å sende inn til tidsskrifter som Vagant og Vinduet, og debutantantologier, f. eks. Cappelens signaler. Ved å maile dikt til Poetikon på Dagbladets litteratursider på nett, risikerer du å ende med f. eks. Lars Saabye Christensen som konsulent. Lykke til.
Håvard

Kall på heltene

  Har sendt spørsmål før , men lurer på om det ikke ble sendt... så hvis du IKKE har fått spørsmål fra meg før... lurer jeg på: Hva synes du selv om KALL på Heltene... Jeg synes den er EnEsTåEnDe ! Gir ro, er enkel og forståelig... Har lest de andre diktsamlingene dine også... Synes du er STOR...- for ikke å snakke om tekstene til Morten Harket... Bare SÅ GODE tekster... som går RETT inn !! ... Kan du ikke lage deg ei nett-side da.. Hvor du legger inn noen GODE dikt.. Lykke til med alt ;o) jentepå29
  Vivi

Kjære Vivi Mener at jeg besvarte dette for en time siden. Mulig det tar litt tid før det kommer gjennom. Men igjen: Takk. Tusen takk. Har ikke hatt tid til å ta tak i arbeidet med en nettside. Må få levert fjorårets selvangivelse først. Kanskje du kan hjelpe meg? Er du flink på Excel?
Håvard

  Hei Håvard. Er du fremdeles tyve Prince? Ole
  Ole

Ole Nå er jeg delvis førti South State uten filter, og delvis porsjonssnus.
Håvard

Hva utgjør et dikt?

  Hei, Håvard! Siden det er ikke noen som stiller spørsmål her, skal jeg stille deg et på vegne av en venninne: Hun lurer veldig på hva som egentlig gjør et dikt til et dikt? Er det faktumet at det står i en diktsamling eller en bestemt form eller noe lignende? Hva syns du? Hilsen fra Christiane
  Christiane

Kjære Christiane Godt spørsmål. Og vanskelig spørsmål. Ingen kan definere hva et dikt er. Les Leonard Cohens diktsamling "The Energy of Slaves" (1972), på norsk i min oversettelse "Slavenes energi" (1989). Den består bl. a. av såkalte anti-dikt, dvs. dikt som prøver ikke å være dikt. F. eks. med en dårlig slutt. Dette betyr ikke at ALT er dikt. Men ingenting er nødvendigvis IKKE et dikt. Så er det den praktiske siden av dette: for å få utgitt en diktbok, må forlagskonsulenter og redaktører (og den litterære offentlighet) mene at det du mener er et dikt, er et dikt.
Håvard

Drikkekultur

  Det ble et lurveleven av en annen verden da Myggen to seg noen øl på byen flere døgn før en landskamp... Hele fotballmiljøet fordømte ham. Øl er et fullt legalt rusmiddel. Under OL ble to norske utøvere dopingtatt. De fikk full støtte fra norske idrettstopper. Rørende. Dopingmidler er illegale... Mangler vi en drikkekultur, mens vi tydeligvis har en kultur for å akseptere doping i idett? Hva ville du gitt ungene dine, øl eller nandrolon?
  pusil

Hei, Pusil Du berører et spørsmål som angår hele samfunnet, særlig i denne overgangsperioden hvor mange (unge) nå prøver å kombinere 1) tradisjonell norsk rotbløyte i helgene 2) kontinentale drikkevaner i hverdagene 3) nye rusmidler Har du hørt om Måteholdsforeningen Liv & Lyst? Send en mail til [email protected]
Håvard

HEJ!

  Sitter nå på nett i København, du kjenner mitt navn! Ville bare si hei, tenker av og til på deg! Knus (dansk)
  CL

Hei, CL Tenker iblant på deg også, men mistet mailadressen din da Communicatoren min crashet i sommer. Regner med at du har min.
Håvard

Myggen

  Hva syns du om myggen?
  Ronny Repvik

Hei, Ronny Erik Mykland er et av de mest fascinerende, ærlige, skapende, ydmyke og stolte mennesker jeg har møtt. Og jeg har etterhvert møtt en del.
Håvard

Poesimelding?

  Det går treigt med meldinga av norsk poesi i Dagbladet i haust. Ryktene går om at du har levert tilbake dei du skulle melda på grunn av Dagbladet sin respons på Myggenboka. Kan det vera sant? Og er det ikkje problematisk at ein slik konflikt går ut over uskuldig tredjepart (t.d.Kitty K.)? helsing Helge T.
  Helge Torvund

Hei, Helge Du er en stor poet. Spørsmålet ditt har jeg lyst til å ta på telefon.
Håvard

Sensur?

  Var det noe du ikke kunne skrive i boka fordi det var for sterkt for allmennheten? Og i så fall hva?
  Anders Lothe

Hei, Anders Lothe Det sier seg selv at det var en hel del som ikke kunne omtales, dels fordi det var privat, dels fordi det var så pass sterkt at vi tenkte det ville avspore den debatten om dobbeltmoral som vi ønsket å reise. Men den debatten havnet jo i grøfta uansett, dessverre. Jeg er skuffet over at idrettsledere, istedetfor å svare på viktige spørsmål, angriper de enkeltepisodene som var ment å skulle konkretisere spørsmålene. Men sånt kan de ikke holde på med i så mange år til. Forøvrig står det en del mellom linjene. Undertekst, kan du godt kalle det.
Håvard

Dikt

  Jeg liker de korte jeg/ du diktene dine, er er enkle og sier likevel mye på samme tid! Hva er neste prosjekt ut? e-mailbeskjeder? Det blir skrevet mye gøy på mail!
  Ellen Karina

Hei, Ellen Karina Var det du som jobbet i Geelmuyden.Kiese for fire år siden. I så fall, takk for sist i London! Uansett: Fint at du liker kortdiktene. Neste prosjekt? Aner ikke. Spenningen for min del består i å gjøre noe jeg ikke har gjort tidligere.
Håvard

Heij Håvard!

  Hej min venn, sitter på universitets biblioteket i København og leser Dagbladet på nett. Tenkte jeg skulle si hei, lenge siden sist og lykke til med prosjektene dine. Håper du har det bra! Knus CL
  CL

Hei, CL og takk for sist, hvor nå det var? Og hva gjør du på UB i København?
Håvard

Desolation Row

  Hei. Jeg lurer på hvorfor du oversatte "Bette Davis style" med "Synøve Svabøe stil" ? Antakelig vil Synøve Svabøe være glemt i løpet av en kort stund, mens Bette Davis nærmest er udødelig. Det samme gjelder jo resten av Dylans person galleri i "Desolation Row"
  john k

Hei, John K. Men har du tenkt på at antagelig vil "Dylan på norsk" være glemt i løpet av kort tid, mens Dylans egne cd'er nærmest er udødelige? På den måten blir jo de norske referansene "accordinly" og "riktig".
Håvard

Intervju

  Jeg jobber i Studentradion i Trondheim, og skal anmelde diktsamlingen din,Tekstmeldinger, til fredag. I den forbindelse hadde det vært flott om du hadde hatt tid til et lite telefonintervju nå til fredag, gjerne direkte. ta kontakt med meg på telefon: 40401009 vennlig hilsen trond skjæveland
  Trond Skjæveland

Hei, Trond Takk for interessen. Jeg ringer deg fredag formiddag.
Håvard

bushgorebushgore

  takk for sist! idag skal jeg til byen å kjøpe boka di...og har store forventninger...tror du sørlandet blir borte i uværet? har du foresten vært i risør etter boka om erik kom ut? vet ikke helt, jeg...................
  Mari Nymoen

Kjære Mari Takk for sist! Selvfølgelig har jeg ikke vært i Risør etter utgivelsen. Hvem vil frivillig utsette seg for lynsjing? Jeg skal dit i løpet av kort tid, blant annet for å levere tilbake utklippsbøkene jeg lånte av Oddvar, som forresten er en veldig fin fyr. Da sees vi på Prommen?
Håvard

tolkning

  Håvard; jeg tror du tolker "Ballad of a thin man" ganske så langt på villspor i Dylanboka di i Ariadne-serien, har du forståelse for et slikt syn? Selvsagt er Bob det vandrende, uforstående jeg-et som opplever disse absurde sitasjonene, men ser du at din tolkning (med sine mange muligheter & åpninger) blir snevrere og snevere jo mer du utvider den? Hilsen Dylanfan
  Bård

Hei, Bård Dette synspunktet skal jeg ta med meg hjem, fordi jeg uansett har planlagt å arbeidere videre med teksten og tolkningen - ikke minst etter at jeg i mai var på den første konserten Dylan har gitt etter 1965 i en sal med færre enn 500 seter, i Horsens i Danmark. Da jeg gikk frem til scenen mot slutten, sang han "Ballad of A Thin Man". Det var en religiøs opplevelse. Akkurat her og nå forstår jeg ikke helt hva du mener med at min tolkning blir snevrere jo mer jeg utvider den. Og jeg tror heller ikke jeg er på villspor. En dag håper jeg å få intervjuet Dylan. Er det greit for deg om jeg i så fall bringer ditt synspunkt videre til ham?
Håvard

Beer & stuff

  What's wrong with the Norwegian national team? If Southampton Fc should ban every player who had a pint or ten before training, only Trond Egil Soltvedt would be left. Keep up the good work Rem & Mykland!
  Matt LeTissier

Hello, Matt Thanks. Norway is a country of double standards.
Håvard

Rus/arbeidsrutiner...

  Hei Håvard!Jeg er nyskjerrig på fremgangsmåten til kunstnere,og dems forhold til rus(spesielt poeter og forfattere).Er det noe å hente i rusen? Håper på svar,gjerne på generelt grunnlag.Du driver vel bare med dykking nå du? Keep up the good work! ciao.
  adrian

Hei, Adrian Som de aller fleste av naturens gaver til menneskene, har også rusmidlene en god og dårlig side - i likhet med f. eks. fett. Det betyr at rusen også har en god side. Den kan sette deg i kontakt med det ubevisste, den kan få deg til å slappe av, etc. Idealet er balanse og måtehold. Men for å oppnå måtehold, må vi i utgangspunktet akseptere at rusen også har sine gode sider. Selv er jeg medlem av Måteholdsforeningen av 2000. Vil du ha mer informasjon om den, kan du sende en mail til [email protected]
Håvard

Aftenposten

  Hei Håvard! Aftenposten skrev en lørdag at du hva en "poet med rødt kort", de skrev også at du var en gang en kjekk, kristen og begavet ung mann som skrev dikt på rim. er du ikke detta lenger?
  Ronny

Hei, Ronny Det er nødvendig å dele opp spørsmålet ditt. Om man er kjekk og/eller begavet bør man nok overlate til andre å vurdere. Men jeg er fortsatt en dårlig kristen, og jeg er ikke lenger ung, og jeg skriver fortsatt dikt på rim iblant.
Håvard

Musikk

  Hva slags musikk liker du?
  Mathilde

Hei, Mathilde Dylan, Cohen, Cave, Cobain, Beck er en tradisjon jeg elsker. Det er en musikk som vil noe.
Håvard

Favoritt

  Hva er ditt favoritt dikt eller hvilket betyr mest for deg? MVH Henning
  Henning Holmen

Hei, Henning Vet ikke om det kan kalles et dikt, men "Fadervår" er nok min favoritttekst. Den første jeg lærte utenat, og kanskje den siste jeg kommer til å mumle.
Håvard

Bra bok.

  Hat lest boka di om Myggen,og den er jævla bra. Liker spesielt kritikken av spillestilen, noe som viser at du har peiling på fotball. Hvem mener du bør være Norges landslagssjef i fotball??
  Klaus Hamar

Hei, Klaus Maradona. Han er jo nå på vei inn i trener/manager-rollen. Og med Maradona som landslagssjef tror jeg nok vi får en og annen spiller tilbake på landslaget igjen. Spøk til side: Jeg tror den såkalt Drillo-stilen har hatt sin tid. Derfor mener jeg også at landslaget bør overlates til en sjef som ikke benytter seg av denne stilen. Det er mange å velge mellom. Eller er det det? Hvor attraktivt er det for en suksessrik trener å trene et norsk landslag i dag?
Håvard

Teknoangst blant lyrikarar og poetar ?

  Sjølv skriv eg dikt som kjem på trykk i trendblekker og Filmmagasin, og ikkje høglitterære fora. Derfor seg det som svært interresant å formidla dikt via mobiltelefon. Kvifor føl ikkje andre diktarar etter, er det tekno angst eller kva ?
  Kurt Olav Helle

Hallo, Kurt Olav Helle Mitt motto: "Diktet er kompatibelt med ethvert medium." Jeg tror det er en voksende forståelse også i den finlitterære poesighettoen av at diktet ikke utelukkende hører hjemme i boken. Fortsett å publisere dikt "underground". Og mail dem gjerne inn til Månedens dikt på dagbladet.no/litteratur.
Håvard

Bøker

  Kan du si litt om disse bøkerne, Erik Mykland, Bob Dylan, Dvergmål og den nye diktsamlinga tekstmeldinger?
  Ronny Repvik

Hallo, Ronny Litt? De to første du nevner, er portretter av andre. De to siste du nevner, er selvportretter.
Håvard

En liten demon....

  Hei du! Har hørt at du mener du er en liten demon,pga en hendelse i barndommen. (Du fikk vite at en liten demon var født i verden, på den tiden du selv kom til kulen, og dermed trodde du at det kunne være deg!) Er dette sant? Og i tilfellet, hvorfor nettopp deg?
  Nora

Hallo, Nora Jeg vokste opp i et religiøst miljø i en apokalyptisk tid rundt seks-dagers-krigen i Midtøsten i 1967. Da snakket de voksne en god del om at Anti-krist var født. Jeg la to og to sammen og skjønte at jeg var Anti-krist. Men jeg valgte å ikke informere mine foreldre om saken. Jeg tror det var min måte å oppleve at jeg ikke hørte hjemme i det miljøet på.
Håvard

Endelig blitt kul nå?

  Driiitkule Myggen som driiter i regler og som driiiter i hva andre mener har fått med seg Håvard Rem til å formidle driiiten. Så flott at de kule holder sammen og gjør opprør!! Driiiitkult...
  Tim

Hei, Tim Jeg har aldri vært kul, og kommer heller aldri til å bli det. Men det var spennende å få arbeide et helt år med en fyr som i ti år har fascinert meg - både som fotballspiler og menneske. Et intervju varer i noen minutter eller timer. Boken varte et år. Eriks forutsetning for å gå i gang med arbeidet, var forresten at boken skulle være ærlig. Beklager.
Håvard

Skriv om noe vettugt istedet!!!

  Hei Håvard! Du burde holde deg for god til å formidle sånne banale fylle- historier. Tidligere hadde jeg stor respekt for deg (særlig etter Morten Harktet- plata), men i det siste har heltestatusen sunket som en ubåt. Var det dette du ville oppnå???
  espen81

Hei, Espen (født 1981) For det første driter jeg i "heltestatus". Jeg har skrevet bøker siden jeg var på din alder, og når det fortsatt er minst like spennende, er det fordi jeg ikke bryr meg om å oppnå noe, men gjør det jeg har lyst til å gjøre. Og aller helst noe usikkert og uprøvd, som f. eks. å samarbeide med en popstjerne eller skrive om fotballspiller. For det andre er det ingen banale fyllehistorier i boken.
Håvard

Hva er gode dikt?

  er gode dikt? Det ser ut til at diktets *innhold* og dikterens *livsopplevelse* har hatt betydning for min vurdering av dikterisk kvalitet. ... Og fellesnevneren? Den er kort sagt og for å si det sånn en urmenneskelig og ikke-moderne opplevelse av menneskets hjemstavn i en synlig og en usynlig natur som er større enn mennesket - en opplevelse som vel å merke ikke fratar mennesket rollen som det absolutte subjekt." Enig med forfatteren? oga
  og aksnes

Aksnes Jeg er fortsatt enig med den uttalelsen som er sakset fra forordet til en bok jeg utga for ti år siden, "Den femfotete kamel. Artikler om poesi" (1990). I dag ville jeg nok forsøkt å formulere det samme på en smule mindre pretensiøs måte. I dag har jeg ikke den samme prestasjonsangsten overfor akademia.
Håvard

haiku

  hvor mange har du skrevet og hvem er din favoritt- "haijin" takker på forhånd for svar også
  og aksnes

Aksnes! Haiku liker jeg. Var i Japan ifjor og møtte en haikumester som innførte meg i kortformen. Selv har jeg aldri skrevet haiku. Litt for spøk kaller jeg "Tekstmeldinger" for jeidu (dvs. dikt fra et "jeg" til et "du" i en kortform på 160 tegn eller færre).
Håvard

Hei på deg Håvard!

  Takk for sist på "Sting" i Stavanger, du var en skikkelig gentleman, Morten og forresten. Takk for fine tekster, de er gode å ha! Takk for at du er du, og at du står fram som du gjør! Det er nok av sneversynte og firkanta folk rundt forbi, så det er godt at vi har deg. Den teksten du har skrevet "Jeg kjenner ingen framtid" er helt fantastisk, og når Morten synger den blir den bare enda mer fantastisk... Den sangen har hjulpet meg.. Takk. Kommer du til Stavanger snart? Klem fra meg.
  Mathilde

Hei, Mathilde Takk til deg også. Både for sist og for ros. Drar til Stavanger iblant. På senvinteren skal jeg ha en kveld der, arrangert av et poesiselskap som jeg tror heter Pan. Opptrer av og til på Bølgen & Moi på Oljemuseet i Stavanger. Sees?
Håvard

Kall på heltene

  Kall på heltene som du skriv da du var veeldig ung(?).... synes jeg er UTROLIG bra !!... Enkel og oppriktig.... finner liksom ro i den diktsamlingen.. Hva synes du selv om den boka ? Beste diktet der ? Den solgte vel ikke så veldig godt, eller ?.. Har også lest resten av diktsamlingene du har gitt ut... Synes du er STOOR ! Gjør du andre ting en å skrive ?? - mvh jente 29 !
  Vivi

Hei, Vivi Takk. Jeg var 17 da jeg skrev Kall på heltene. Det er forresten den boken moren min liker best. Jeg liker den fordi den er enkel. Ved å skrive på engelsk har jeg kommet tilbake til den enkelheten, fordi jeg på engelsk ikke tør å prøve meg på ordspill, ironi etc. Jeg liker "Jeg kjenner ingen fremtid" som forresten også finnes på engelsk (og på Vogts Villa). Kall på heltene solgte ikke så verst til diktsamling å være. Jeg gjøre andre ting enn å skrive, ja. Jeg dykker. Dykker mye. Persene fra ifjor er 20 meter uten flaske og 40 meter med flaske. Jeg er glad i å reise. I fjor var jeg i Japan, Jerusalem, Jamaica, Egypt, Hellas etc. Er også glad i prate med folk. Har ikke tv, så det blir god tid til det. Takk for hyggelig brev.
Håvard

Tyveri..

  Jeg husker en gang for en del år siden vi(Du også Håvard)var med en gjeng hjemme hos Randy i Risør. Randy var skikkelig Dylan frelst og det var du også. Glemmer aldri Randy når han stod å leste Dylan tekster på norsk. Han hadde oversatt de fleste(til da utkommene)Dylan tekstene til norsk. Jeg glemmer heller ikke hvilket helvete det var noen dager etter da Randy ikke kunne finne tekstene sine igjen. Nå glemmer jeg meg helt bort. Det jeg ville spørre om var: Hva het den boka som kan betraktes som ditt gjennombrudd?
  Eystein Larsen

Hallo, Eystein Larsen 1) Det var Randy som fikk meg til å begynne å skrive dikt på ordentlig. På hybelen hans i Arendal i 1975/76. Han kom fra Statene, bodde i Risør, men hadde hybel i Arendal der vi flørtet med bohemlivet. Diktene hans gjorde sterkt inntrykk. Husker mange av dem fortsatt: Ute i regnet sitter de åndssvake og stunder efter en åker Fotspor tråkkes i vannet et sted og alle fotspor er like Men jeg liker ikke at du offentlig avslører at jeg stjal Dylan-gjendiktningene hans og utga dem for mine egne. Hvis du lover ikke å gå videre med det, kan jeg tilby deg en pen sum nå som jeg tjener så utrolig mye penger. Vel. Tyveri er forresten en del av dylanologien. Dylan ble i Newsweek i 1964 beskyldt for å ha stjålet/kjøpt gjennombruddssangen "Blowin' In the Wind" fra en ukjent student. Men heller ikke det var sant. 2) Apropos gjennombrudd: Debutsamligen "Kall på heltene" (1977) var et gjennombrudd - som debut, men også fordi den fikk 40 anmeldelser, fra "Pinlig lesning" i Morgenbladet til geniforklaring i Aftenposten. "Sist jeg løp på deg" (1981) var et nytt gjennombrudd på grunn av Jan Erik Volds store og positive kritikk i Dagbladet (som tidligere hadde vært negative til en ung, kristen poet som brukte rim og rytme). "Bak dør på gløtt" (1985) var et gjennombrudd fordi det var den første diktsamlingen min som gikk i flere opplag, og ga meg større oppslag i riksmedia. Det var vært ulike gjennombrudd i ulike sammenhenger. Hils Randy! Har du forresten mail-adressen hans? En gang kommer diktene hans ut i bokform. Erik Mykland er Risørs store, lille sønn. Randy er Risørs store, ukjente sønn.
Håvard

Tøffing?

  Det ser alltid ut som om du desperat prøver å se ut som en blanding av "Hannibal Lector" og Nick Cave på bilder? Hvorfor dette behovet?
  Padron

Hei, Padron Jeg liker Nick Cave, men hvem er Hannibal Lector? Det er forresten ikke noe behov for min del, men kanskje for fotografens? Fotografene tar jo hundrevis av bilder, og velger ut det de vil. Noen ganger hender det at jeg sitter med snus og Blå Farris under fotograferingen. Da blir journalisten og fotografen helt fortvilet, og vil at jeg skal bestille en øl og tenne en sigarett.
Håvard

r.e.m. - rem

  Heisann Håvard... Hvordan er det å hete det samme som verdens største rockeband? Føler du deg ikke litt kul? Klem fra Soleil.
  Soleil

Hei, Soleil Takk for klem. For noen år siden var jeg på et Grammy-party i LA. Som utlending ble det forventet at jeg bokstaverte etternavnet når jeg presenterte meg for kjente og ukjente i Hollywoods showbiz og musikkbransje. Jo, det var kult å presentere seg og bokstavere etternavnet R. E. M.
Håvard

media

  Hei Håvard På en skala fra 1-10, hvor mye gidder du å bry deg om uttalelser fra personer som ikke har lest hele myggboken din ? Du har jo fått en del gratisreklame for bokutgivelsen med 2 ganger red.21 og annet vas på TV+ tabloid dagspresse. Synes du media er lettlurt ? enrique
  enri que

Media har sin egen agenda. De vil ha mest mulig seere/lesere. Derfor skandaliserer de sakene for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Nei, jeg synes ikke tv og presse er lettlurt. De er tvertimot ganske kyniske. De lettlurte, Enrique, er du og jeg og andre seere og avislesere som stadig lar oss lure.
Håvard

Festing, alkohol, røyk og illojalitet

  Er det noe poeng for deg å "forsvare" en livsstil som inkluderer festing, alkohol, røyk og illojalitet (bryter reglene)?? Det er tydeligvis dette som er Myggens liv- litt av et idrettsforbilde!! Takk og pris at han kom seg ut av landet! Godt vi har sånne som deg som kan "forsvare" ham og som kan hjelpe til med å videreformidle de meningsløse skrytehistoriene. Skam deg!!
  tenåring

Hallo, tenåring Les boken først. Hvis det tar for lang tid eller koster for mye, anbefaler jeg deg å lese en kronikk jeg skrev i Aftenposten tirsdag 24. oktober. Der svarer jeg på ditt spørsmål. Kortversjonen: De "episodene" vi valgte å ta med i boken, ble tatt med for å illustrere viktige poenger og problemstillinger rundt dobbeltmoral i idrettsmiljøet. Hvorfor skal en spiller nektes å ta en øl etter å ha slått Brasil i VM mens landslagslegen tilbyr dem sovepiller? Er sovepillere sunnere enn pils?
Håvard

Har det klikka for dere?

  Mener å huske at du i din tid har laget noen svært vakre tekster til Morten Harkets plate "Wild Seed"? Det var tider det. Trodde både du og Morten ville framstå som sunne, kristne forbilder, men man kan jo begynne å lure nå: Nekrofili- idiotien til Harket får stå for hans regning, men du selv burde holde deg for god til festing og rølping i bobiler...
  erik18

Hallo, Erik (18) Et øyeblikk. Da jeg lest spørsmålet ditt, fikk jeg lyst på en røyk (South State uten filter), og det er røykeforbud i Dagbladet, så du må vente i tre minutter. Skal tenke på et svar imens. (Pause.) Da jeg var på din alder, skrev jeg dypsindige dikt (som jeg også gjør i dag), men samtidig skrev jeg "søppel" i skoleavisen jeg satt i redaksjonen i. Med andre ord: Det har alltid vært slik. Men kanskje ikke så synlig som nå.
Håvard

Angående penger...

  Er det deilig å tjene litt skikkelig på ei bok for en gangs skyld? Hilsen Bård
  Bård

Hei, Bård Er det greit at jeg videremailer dette spørsmålet til Oslo Ligningskontor? Jeg tror nemlig de setter større pris på og vil se mer til de eventuelle inntektene enn forfatteren - pga akkumulert restskatt. Tidligere har inntektstoppene kommet via dikt og sangtekster på cd-album.
Håvard

Verdens nydeligste dyr

  Hvorfor skriver du så lite om giraffer?
  Bolleh

Kjære Bolleh Fordi jeg har tatt giraffen for gitt! Jeg vokste nærmest opp i Dyreparken utenfor Kristiansand der det finnes mange giraffer. Giraffer blir til og med parret og født der. Noen ganger rømmer de ut på E18 og blir foreviget av en fotoboks hvis de løper for fort. På en måte kan du si at jeg ikke har sett Giraffen for bare giraffer. Men nå bor jeg i Oslo.
Håvard

RENT

  Hei. Lurer på om du så RENT-oppsetinga på Trøndelag Teater og om du ble fornøyd med oversettelsen og framstillinga? Eirik
  Eirik

Hallo, Eirik Jeg fikk aldri sett Rent-oppsetningen på Trøndelag Teater. Jeg var med på prøvene, og var ganske fornøyd med oversettelsen, men fikk dessverre aldri sett forestillingen. Den fikk bra kritikker. Grunnen til at jeg ikke fikk sett den, var at jeg på det tidspunktet, for to år siden, hadde fast jobb i tillegg til å skrive, og drev med altfor mye på en gang. Etter at jeg sa opp jobben, har jeg fått bedre tid til å følge opp og med på egne ting.
Håvard

Håvard Dum

  Hva synes du om følgende utsagn; "Myggen hadde en jævlig tøff oppvekst.Han kommer fra en ok familie og sånn , men da han ble femten sa det bare pang i hue`hans". Eller ; "Det er egentlig en raffinert form for humor".(om å krabbe naken rundt i gangene på hotell i fylla). Må man være totalt imbesil for å få utgitt bok i Norge ?
  Egil Andresen

Hei, Egil Skarp Hvor har du de utsagnene fra?
Håvard

  Hei Håvard! Hvilken inngang til tekster har du. Da tenker jeg på dine egne. Hvilke vyer har du for fremtiden når det gjelder E-bok, print on demand etc? Har du forresten noen bestemte forfattere som favoritter? Spesielt når det gjelder dikt. Lykke til med ditt nye prosjekt! Mh Geir
  Geir Svanholm

Hallo, Geir 1) Når jeg skriver dikt (eller når diktene skriver meg) stoler jeg bare på de idéene som kommer fra magen. Som ikke har vært innom hjernen. Vet ikke om du følger med i forskningen rundt den nye "hjernen" de mener å ha lokalisert i magen, en konsentrasjon av nerveceller som er tettere enn f. eks. i ryggmargen. Impulsene som oppstår der, er kropp, de er ikke sensurert gjennom et halvt sekunds omvei via hode. Hvis du leser Erik Mykland-boken, i kapittelet "Det halve sekundet", vil du se at jeg der prøver å bruke det som en forklaring på hans evne til å "lese" spillet. Han spiller med magefølelsen, med kroppen. Uten sammenligning forøvrig prøver jeg å skrive med magefølelsen - vel å merke når jeg skriver dikt. Akkurat nå, når jeg skriver til deg, kobler jeg inn hodet også. Med andre ord: Utgangspunktet for diktene mine er de ideene, ordene, situasjonene, bildene som kommer direkte fra magen. De stoler jeg på. De tror jeg på. Også fordi jeg tror menneskene har en slags "felles" magefølelse. Faktisk ble en slik magefølelse-ide til et eget dikt, i "Galgeland" (1991) Vi ser verden et halvt sekund for sent 2) Elektronisk publisering blir viktig (og vår lille prat er et eksempel), men enda viktigere tror jeg det blir med elektronisk arkivering. Når jeg arbeider med f. eks. Shakespeare-oversettelser eller Bibelen, har jeg stor nytte av å ha Shakespeare og Bibelen liggende elektronisk til fritekstsøk. En ting er søkbarheten. En annen ting er tilgjengeligheten som følger av elektronisk publisering. Bøker er i dag praktisk talt utilgjengelige etter et par - tre år. Forlagene beholder dem ikke på back list. På en database blir de tilgjengelige. I neste generasjon håper (og tror jeg) at all skriftlig, før-digital informasjon gjøres elektronisk tilgjengelig i gode arkiv- og søkebaser. 3) Nyere, norske favorittpoeter har fra tenårene vært Rolf Jacobsen, Gunvor Hofmo, Kurt Narvesen, Jens Bjørneboe og Arnold Eidslott
Håvard

Tekst-tekst?

  Hei Håvard og hyggelig å høre om ny diktsamling, gøyale de jeg har fått med meg til nå. Har du selv blitt bitt av tekstmelding-basillen eller er dette heller en ironisk satire på alle som tekster overalt i disse dager?
  Ellen Karina

Hei, Ellen Karina Takk! Lesere gjør meg glad. Tittelen "Tekstmeldinger" er ikke ironisk. Hva er et dikt? Tekst. Og ofte en melding fra et jeg til et du. Hvis du ser i de tidligere diktsamlingene mine, finner du "tekstmeldinger" der også, dvs. korte dikt i jeg/du-form. Faktisk helt tilbake til den første samlingen som kom i 1977, før mobiltelefonen. Iblant får jeg lyst til å gjøre som denne butikken Rulle ned gardinene og sette skiltet på min dør: Stengt inntil videre Grunnet ombygging Det er mange lyrikere som skriver på den måten, både i Norge og utlandet. Det er det ene. Det andre er at jeg alltid har vært opptatt å få diktet ut av boken. F. eks. fra bok til opplesning, plakat, avis, cd, etc. Og hvorfor ikke til sms? En nyhet, javel, men engang for lenge siden var også boken en nyhet.
Håvard

Les også