- andres.jpg -->Klok komikk om gruppepress.

5

De andres smak

  • Regi: Jaoui, Agnes
  • Opphavsland: Frankrike
Det er et Woody Allensk preg over denne underfundige, varme franske komedien.

«De andres smak» tar skrått og treffsikkert for seg de konvensjoner vi legger på oss selv i det sosiale livet, hvordan vi styres av andres oppfatninger og etter enkle kriterier båssetter dem med litt andre interesser enn oss selv.

Således blir fabrikkeieren Castellas (Jean-Pierre Bacri) manglende kjennskap til Ibsen helt katastrofal for hans forhold til Clara (Anne Alvaro), skuespiller og mannens engelsklærer. I en vittig scene gjøres han uforstående narr av av damens kunstnervenner, som ondsinnet samtaler om Ibsens uslåelige komedie «Et dukkehjem».

En rekke umake forbindelser innledes og avsluttes i Agnhs Jaouis regidebut, nå Oscar-nominert til beste fremmedspråklige film. Uten nervøs sjelegransking leverer hun en like presis sosial studie og satire som en Allen på sitt beste - med evne til å se komikk i hverdagslige småting og observante betraktninger av vanlige menneskers atferd.

Gjenkjennelsesfaktoren burde være høy i denne lune, omsorgsfulle filmen framført av velspillende franskmenn. De er ikke forutsigbare, ikke en gang sentimentale. De bør sees.

 

Les også