Kjøp av digitalt innhold. Slaveri? Frihet? Nettekspert Håkon Wium Lie svarte leserne.

TIL NORGE: iTunes Music Store er lansert i Norge. Men hva må du tenke på når du handler digitalt innhold?

TIL NORGE: iTunes Music Store er lansert i Norge. Men hva må du tenke på når du handler digitalt innhold?
Foto: SCANPIX

Dagbladet.no): Apple lanserte den norske versjonen av iTunes Music Store rett etter midnatt i dag. Musikkbutikken har vært en suksess for datagiganten og har for mange vært inngangen til lovlig nedlastning av musikk.

- iTunes Music Store har revolusjonert hvordan vi oppdager og lytter til musikk. Vi selger nå flere enn en halv milliard låter per år, skriver Apples visepresident for programvare, Eddy Cue, i en pressemelding.

Her i Norge koster sangene 8 kroner. Albumene starter på 80 kroner.

Et kjapt søk i butikken viser at du kan kjøpe musikk fra kjente norske artister som Lene Marlin, Turboneger, Morten Abel, Anneli Drecker og Madrugada.


Men hva er det du kjøper?- Mange er ikke klar over at de binder seg til et system når de kjøper iPod eller en annen digital avspiller, sier redaktør Nick Ross i datamagasinet PC Pro til BBC.

Den uttalelsen går rett inn i kjernen av problemet med kjøp av innhold på nettet. De fleste som selger digitalt innhold, som eksempelvis musikk, bruker en digital rettighetsadministrasjon, eller DRM: en forkortelse av det engelske begrepet «Digital Rights Management».


Fra forbrukerens ståsted
Hva betyr så dette for deg som forbruker? Gisle Hannemyr ved Universitet i Oslos Institutt for informatikk har følgende forenkling:

- Skal man først forenkle ville en riktigere betegnelse være «avspillingssperre». DRM-systemet sjekker at du har det «riktige» utstyret for å spille av, og nekter å spille av mediet dersom du har utstyr fra «feil» leverandør.

Et eksempel er Norges-aktuelle iTunes Music Store. Datagigantens musikktjeneste har et DRM-system kalt «Fairplay». Det sikrer at de låtene du kjøper fra iTunes bare kan spilles av på de rette avspillerne, som eksempelvis Apples egen suksessmaskin iPod.


Spør Operas Håkon Wium Lie
Hva betyr så DRM for deg? Bør du vente med å kjøpe digitalisert innhold? Hva bør du vite før du laster ned lovlig musikk? Nå kan du spørre Håkon Wium Lie om DRM, hva dette kan bety for musikksamlingen din, filmene du ser, spillene du spiller og hvilken programvare du har på datamaskinen din.

Wium Lie er teknisk sjef hos norske Opera Software som blant annet lager nettleseren Opera, og han er en ivrig forkjemper for åpne standarder.

 
Publisert tirsdag 10.05.2005 kl. 12:17, oppdatert 20:51

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Håkon Wium Lie nedenfor.

Mulig å stoppe?

  Tror du det vil være mulig å stoppe fildeling i fremtiden?

  For eksempel fildelingsprotokoller hvor filene er krypterte og sendes via en 3. part som ikke vet hva han videresender, hvordan tror du platebransjen/politiet kan stoppe det?

  Vil fremtiden føre med seg strengere regler for kryptering og mer avlytting?
  Innsendt av: Markus Mark
Nei, jeg tror ikke det er mulig å stoppe fildeling. Jeg tror heller ikke samfunnet er tjent med å bruke mye ressurser på å stoppe fildeling. En vil kriminalisere litt for mange for å sikre fortidens distribusjonmodell. Men tror det er mulig å lage gode tjenester mange vil betale for og dermed sikre inntekter til dem som fortjener det.

-h&kon
 

Sharpmusique

  Hva er din holdning til for eksempel Sharpmusique ( http://nanocrew.net/software/ ), som gjør iTunes-låter tilgjengelige for oss som ikke vil nedverdige oss til å kjøre windows for å spille av vår lovlig kjøpte musikk?

  Har det vært noen rettsaker relatert til dette og lignende programmer?
  Innsendt av: Øivind
Jon Johansen er en helt!

-h&kon
 

Videresalg av vare

  Hvis jeg kjøper en CD eller programvare i en butikk så står jeg jo fritt til å selge denne videre. Mister jeg denne muligheten når jeg kjøper musikk online, og er dette "riktig"
  Innsendt av: johnnyb
For å finne ut av dette må du nok lese den lange lisensteksten som vises i et bittelite vindu nå du installerer programvaren. Den som er ganske uleselig fordi de ikke vil du skal lese den og DERFOR OFTE BRUKER STORE BOKSTAVER I HELE AVSNITT. DEN SOM SIER AT DEN KAN ENDRES "NÅR SOM HELST OG UTEN VARSEL". Dy bør nok ikke satse på store inntekter fra bruktmarkedet...


-h&kon
 

Argument fra ignorans

  Professorene Bing og Torvund tar det for gitt at "det er vanskelig å tenke seg en måte å tjene penger på musikk på uten DRM". Når det står alene er dette åpenbart en "argumentum ad ignorantium", en logisk feilslutning, "jeg kan ikke tenke meg A, altså ikke-A".

  Jeg anerkjenner at det kan være en forskers plikt å sette foten ned når det er et overveldende forskningsmateriale som viser at, i dette tilfellet, DRM er nødvendig.

  Kjenner du til hvilket forskningsmateriale Bing og Torvund baserer seg på? Eller baserer de seg på en ren logisk feilslutning?
  Innsendt av:
Jeg synes også det er dumt at Bing og Torvund har støttet MP3-loven offentlig, selvom de begge er mer nyanserte nå man kommer litt nærmere innpå.

Jeg tror det er feil av bransjen å basere seg på DRM. DRM vil ikke stoppe kopiering. Jeg tror det er helt andre grunner til at DRM har funnet støtte i industrien. Microsoft, for eksempel, ønsker at du fortsatt skal bruke deres operativsystem. Dersom du har brukt mye penger på innhold som kun kan spilles av på Windows er sjansen for at du bytter til Linux liten. Det at Microsoft lager et produkt som ergrer brukerne vil likevel kunne bli et problem for dem på litt sikt...


-h&kon
 

Opphypet?

  Er jeg den eneste som synes at iTunes er litt vel opphypet? Får nesten inntrykk av at lanseringen av iTunes i Norge skulle være det samme som "endelig kom sivilasjonen til Norge"!
  Mvh ikke-iTunes bruker i daglig arbeid :-)
  Innsendt av: Ove Lysaker
:-)

Jeg tror også vi klarer oss fint uten iTunes. Jeg klarer meg også fint uten iPod.

Men det er fint det var så mange iPod-brukere da forlslag til ny Åndsverkslov ble lagt fram. Noen politikere hører faktisk på en generasjon som protesterer...

-h&kon
 

Lovlig?

  Kan det her være lovlig? Det blir jo i prinsippet det samme som kjøpsberetigede konkuranser? Det er da ikke lov? Eller?
  Innsendt av: Morgan
Det er et interessant spørsmål om DRM er lovlig eller ikke. Jeg kan se argumenter for at den bryter mot konkurranseloven m.fl.

Dessverre er "MP3-loven" i ferd med å gi DRM lovbeskyttelse og en klaps på ryggen.

-h&kon
 

Frykt

  Skjønner ikke helt den store DRM-frykten. Man får da kopiere og brenne låtene fler ganger enn man pleier å gjøre? Hadde det ikke vært så enorm fokus på hva folk IKKE kan gjøre tror jeg heller ikke folk i noen stor grad hadde lagt merke til det.

  Uten DRM hadde platebransjen aldri åpnet opp for lovlig nedlastning uansett.

  At DRM-systemene låser brukere til en tjeneste/avspiller kan sikkert være negativt i lengden, men det er jo en meget ung industri som sikkert vil åpne seg opp etterhvert som en formatstandard fremstår som overlegen i markedet.
  Innsendt av: Anders A. Cruz
Jeg dere ikke din optimisme om formater. På området dokumenter (som egentlig er mitt fagområde) har vi sett at Microsoft's Office-format ikke har åpnet seg opp. Det er fortsatt ikke dokumentert og Microsoft søker nå om en drøss med programvarepatenter for fortsatt å ha kontroll.

Å overtale en monopolist til frivillig å åpne seg opp vil være umulig. Det er best å ikke ta den sjansen. En grei måte å si sin mening på er å ikke kjøpe musikk med DRM.

-h&kon
 

Hvilke muligheter har åpne standarder?

  I dag finnes bl.a. Ogg Vorbis formatet som et åpent alternativ. Det gir bedre lydkvalitet en mp3 på samme bandbredde. Det er også mulig å kjøpe musikk fra russiske websider i ogg-format.

  Tror du vi vil se en kommersiell utbredelse av slike typer formater, med bærbare spillere, bilspillere, salg av musikk etc. eller vil de store stygge ulvene seire med sine proprietære formater?

  Stå på videre med kampen for åpne standarder! Du og Opera har til nå gjort en kjempeinnsats! Hvis vi greier å stoppe softwarepatenter finnes det vel fremdeles håp... :-)
  Innsendt av: Bjørn Tore Hagen
Takker for tilliten. Åpne standarder er viktig for at data-ene våre skal leve lenger enn boksene vi bruker. MP3-loven er i så måte en trussel: den gir beskyttelse til lukkede formater, og oppfordrer derfor til bruk av disse. Det blir forbudt å bryte sperrer for å konvertere til åpne formater.

Jeg tror likevel åpne standarder vil brukes mer og mer: det er rett og slett for dumt å bruker formater som kontrolleres av private monopol.

Programvarepatenter er en annen fare. Microsoft søker om 3000 patenter årlig. Det bransjen trenger er mer konkurranse, og ikke 3000 nye programvaremonopol.

Her har Konkurransetilsynet en rolle å spille. Dessverre er de ikke på banen.


-h&kon
 

Både-og

  Hvis jeg kjøper og laster ned en DRM-beskyttet sang, f.eks fra iTunes Music Store, og samtidig laster ned den samme sangen fra en fildelingstjeneste uten DRM-beskyttelsen slik at jeg kan høre på sangen både på min iPod og på min billig-mp3spiller. Har jeg gjort noe ulovlig da?
  Innsendt av: Armin
Platebransjen hevder du har gjort noe ulovlig, ja. Bransjen er opphengt i "eksemplar"-begrepet og du har, teknisk sett, lagd et nytt eksemplar.

-h&kon
 

Myndighetene på forbrukernes side?

  Hei. Tror du at det finnes noen mulighet for at forbrukermyndigheter eller konkurransetilsynet e.l. kan gripe inn overfor noen av problemene som følger med DRM? Tenker f.eks. at du må betale på nytt dersom disken kræsjer, og at man bindes til samme avspiller / OS så lenge man ønsker å nyte musikken?

  Hilsen Arnstein
  Innsendt av: Arnstein
Konkurransetilsynet i Norge har dessverre vist liten interesse for det digitale domenet -- de er mest opptatt av ost og slikt. Jeg utfordrer dem til å ta Microsoft, Apple og andre mulige monopolister på alvor.

Diskkræsj skjer dessverre, og det er derfor viktig å kunne ta sikkerhetskopier. Det er regel #1 i databransjen. Dessverre vil MP3-loven gjøre det ulovlig å ta sikkerhetskopier dersom produsenten har lagt inn en sperre.

Dette er en av mange feil med det nye lovforslaget. Det finnes et bedre alternativ: Lov om leserett:

http://efn.no/lovforslag.html

-h&kon
 

Forenkling

  Gjengivelsen av Hannemyrs uttaleser er nok en smule forenkling av fakta.

  Musikken man kjøper på iTunes er rettighetsbeskyttet, det er riktig. Imidlertid så er det intet hinder i å brenne musikken til en vanlig musikk-CD, og da forsvinner kopisperren. Man kan da spille den på en hvilken som helst CD-spiller, eller for den saks skyld re-importere den til PC-en og den vil da være uten kopisperre.

  Hadde det ikke vært en idé og ta med disse momentene når man skal skrive en slik artikkel?
  Innsendt av: Eirik Kirkerud
Jeg er helt på linje med Gisle i denne saken.

Det er riktig at du kan brenne spor fra iTunes til CD i dag. Men kan du det i morgen? iTunes-lisensen kan endres "når som helst og uten varsel"...

-h&kon
 

Hvorfor

  Hvorfor skal man betale hele 8,- nok for en låt med bitrate på 128kbps?? Kvalitetsmessig er det jo langt under CD-kvalitet på lyden. Jeg kommer ALDRI til å kjøpe lydfiler med så dårlig kvalitet! da skal kvaliteten i hvertfall gjenspeiles i prisen. 1 krone hadde vært nok
  Innsendt av: Superman
Hva som er rett pris er et vanskelig spørsmål. Et annet viktig spørsmål er hvem som fortjener pengene -- de som lager musikken? De som distribuerer musikken? De som lager DRM-systemet til musikken?

Internett og vebb har gjort veien kortere fra produsent til konsument av informasjon. Denne effektivisering bør gjenspeiles i prisen. Og det åpner samtidig for en rekke spennende nye tjenester. Jeg tror vi har noen interessante år foran oss.

Jeg håper ikke DRM vil klare å gjøre det om til en istid.
-h&kon
 

Palladium

  Er det riktig å betrakte iTunes' DRM-system som en variant av TC/Palladium/NGSCB-baserte platformer? Når tror du disse kommer for fullt?
  Innsendt av: Stig
Jeg kjenner ikke detaljene på ditt nivå. Jon Johansen, som jeg forøvrig hadde en hyggelig lunsj med i dag, er rett person.

Det jeg vet er at ingen platformer kommer for fullt dersom ingen kjøper dem. Bruk Opera! Bruk Linux! Bruk MP3!

-h&kon
 

DRM

  Vil DRM sette begrensninger i forhold til hva jeg kan ta opp på fra satellitt på min DVD-opptaker med HD?
  Innsendt av: Jan Reidar
Antagelig, ja. I følge "MP3-loven" er det er forbudt å bryte tekniske sperrer -- det spiller ingen rolle om disse kommer vi satelitt eller på en CD. Derfor blir det litt feil å kalle loven "MP3-loven"; den har mange flere konsekvenser enn å hindre konvertering til MP3.

Loven vil kunne gjøre det ulovlig å snuse rundt i bilen din, kamera'et dit, garasjeåpneren din, eller printeren din. For dem som ønsker å oppnå monopolsituasjoner blir loven et viktig verktøy.

-h&kon
 

En sikkerhet i et illegalt marked

  Jeg ser det illegale markedet som en sikkerhet. Jeg har masser av kjøpte produkter i hylla, men kommer ikke til å kjøpe flere Disney fordi de har så mye reklame i forkant av filmen at for meg har de illegale kopiene med dette fjernet langt større verdi.

  Hvis det å se en film hadde kostet en dollar, det å abonnere på en hel TVserie (piloten gratis) hadde kostet 10 dollar, er det ingen tvil hva man hadde gjort.

  For meg er det illegale markedet et overhengende spøkelse som ser til at produsenter må holde utsalgsprisen lav og kvaliteten høy. Dersom monopolsituasjonen oppstår igjen, vet de mindre naive av oss hva som skjer.

  Hilsen en kjøpesterk forbruker som har fire hyllemeter med kjøpte CD'er og DVD'er og dermed ikke noen dårlig samvittighet mot bransjen totalt sett.
  Innsendt av: Tormod
Interessant vinkling. Jeg tror mange fildelere ofte har kjøpt (og kjøper fortsatt) mye media. Bilde- og lyd-bransjen tar nok langt mer av vår inntekt i dag enn for en generasjon tilbake.

-h&kon
 

Mail i Opera

  Hei!
  Jeg lurer på om mailklienten i Opera (M2) kommer til å endres slik at man kan sende ut mail med rik-tekst-formatering, eller HTML?
  M2 er jo en genial mailklient, men jeg skulle gjerne kunne valgt å skifte font, samt sette tekst i fet, kursiv, undertekst eller hva det måtte være..
  Innsendt av: Qualbeen
Hyggelig du liker vår epost-klient. Jeg skal sende dine ønsker videre til våre utviklere. Fint vi sitter i nærheten, ikke sant?

(Men selv foretrekker jeg epost skrevet i vanlig, enkel tekst.)

-h&kon
 

Bare musikk?

  Hvorfor denne enorme fokusering rundt MUSIKK i bærbare mp3-spillere? Har folk glemt at LYD kan være så mye mye mer...?

  Personlig hører jeg nesten aldri på musikk, i hvert fall ikke "låter". Derimot fyller jeg opp spilleren min med hørespill, foredrag og språkkurs.

  Akkurat nå sitter jeg og overfører et gammelt spanskkurs jeg har på kassetter til mp3. Hva sier loven om dette?

  Innsendt av: Anders
Du kan lage nye ekspemplarer til privat bruk, både i den "gamle" og "nye" åndsverksloven. MEN, i den nye loven kan du ikke bryte sperrer for å lage kopier. Spansk-kurset ditt har neppe slike sperrer.

-h&kon
 

avspillingssperre

  I Apples iPod og lignende hvor det begrenses hvor du kan høre musikk, som om Pepsi forlangte at det skulle bli ulovlig å drikke Pepsi fra annet enn spesielle glass?

  Digitale rettigheter slik det har blitt fremstillt blir som å forsøke innføre lovverket for billister i luftfarten.

  Hvordan kan noe slikt få holde på? Er det på grunn av politikernes data- analfabetisme?
  Innsendt av: Ralf
Pepsi-eksempelet er godt. Problemene skyldes nok litt at politikere ikke har samme forhold til teknologi som mange unge, men hovedproblemet er at politikerne i Norge has sagt fra seg retten til å bestemme ved å akseptere WIPO-traktater og EU-direktiv. Disse organisasjonene lobbes hardt av store firmaer som har mye å vinne på å oppnå monopolsituasjoner. En kan nærmest se fettflekkene fra dyre Brussel-restauranter på MP-loven...

-h&kon
 

Titler og crack

  Enkleste grunnen til at jeg laster ned er at musikken jeg vil ha ikke finnes noen andre steder hverken i butikker eller webshop. Hadde utvalget tilfredstillt mine preferanser hadde jeg stoppet, men jeg vil høre på det jeg vil, derfor laster jeg ned. Utvalget må utøkes og jeg trur det ikke er mange som gidder å laste ned sålenge en ikke kan spille av på alle platformer. Dette blir som VHS og BETA . Beta var bedre men det var VHS som stakk av med seieren siden det var flesteparten som hadde det. Trur dette blir succè ? og trur du det kommer warez som fjerner sperren ?
  Innsendt av: Torbjørn
Jeg tror du vil kunne finne programvare som fjerner sperrer. Men jeg ønsker ikke å bli forbryter når jeg fjerner sperrer. Jeg mener det er legitimt å fjerne sperrer på data man har lovlig tilgang til. Dessverre er "MP3-loven" ikke enig med meg her: den beskytter sperrene.

Vi kan håpe at norske politikere bruker det lille de har igjen av makt til å lage flere unntak i loven. F.eks. bør det være lov å bryte sperrer dersom det ikke finnes avspillere på den platformen du bruker.

På den måten vil ikke Apple eller Microsoft kunne tvinge deg over på sin egen platform. Selv bruker jeg Linux...

-h&kon
 

Itunes

  Hva er Opera?
  Innsendt av: Petter Olsen
Opera er en norsk nettleser som er kjappere enn den du bruker. Opera er også multimedia: sang, musikk og litt rare tekster. Noen av oss liker begge typer Opera.

-h&kon
 

Regler?

  I Sverige så er det ikke ulovlig å laste ned musikk,filmer o.l. Men hvordan er lovgivningen i Norge på dette.
  Innsendt av: Tor
I dag er situasjonen litt uklar. Forslaget om endringer i Åndsverksloven (bedre kjent som MP3-loven) vil gjøre det ulovlig å laste ned musikk, dersom kopigrunnlaget (dvs den fila du kopierer) ikke er lovlig. Det vil fortsatt være lov å laste ned musikk og filmer dersom kopigrunnlaget er lovlig.

-h&kon
 

DRM

  DRM == blæ?
  Innsendt av:
Kanskje "Digital Restriction Management"?

-h&kon
 

CD-kvalitet?

  Apple lar deg laste ned musikk fra iTMS, men jeg må si at jeg ikke akkurat har ventet på denne tjenesten. Jeg er Mac- og Linuxbruker, og er selv opptatt av frihet for de digitale filene jeg laster ned.

  Når jeg vil støtte et band fordi jeg liker musikken, går jeg heller og kjøper en CD. Nettopp fordi jeg kan bruke musikken i høyeste tilgjengelige kvalitet og gjøre hva jeg vil med den - også gjerne ha den inn i iTunes.

  Er det ikke lureri å selge brukerne (ofte i god tro) musikk i (god) web-kvalitet når man tror at det er jevngodt med å kjøpe plata?
  Innsendt av: Christoffer
Jeg støtter kravet om frihet for filer man kjøper: vi må kunne lage kopier til privat bruk, samt konvertere filene til andre formater. EFN har lansert et lovforslag om "leserett" til data du har lovlig tilgang til:

http://efn.no/lovforslag.html

Jeg liker den loven mye bedre enn "MP3-loven" :-)

-h&kon
 

naive

  Hei

  Er virkelig mac/ms, og de andre som bruker drm, så naive at de tror vi tror på dem når de sier at de gjør det for å hindre videre kopiering og deling på nett?

  Dette for meg blir bare for dumt, man vil alltid kunne logge seg på en eller annen form for fildelingsnettverk å hente den musikken man vil ha uten noen form for sperre. Og siden itunes sperrer for alt annet enn o'holy mac software/hardware, som utelukker min creative zen micro, blir dette lovlige alternativet ikke et alternativ for meg. Og tror dette er noe som går igjen hos mange brukere.

  Tror du at de vil se dette i fremtiden, eller vil de fortsette å buse frem som de gjør i dag og stenge ute store deler av markedet?
  Innsendt av: Torgeir
Jeg er enig: fildeling på nettet er mye enklere og mer brukervennlig enn de betaltjenestene vi har sett tilnå. Jeg tror bransjen vil måtte lære seg til å leve med fildeling; alternativet er at vi kriminaliserer en hel generasjon og det kan også bli dyrt. Samtidig må vi sørge for at artistene vi liker har inntekter. Selv går jeg mye på konserter...

-h&kon
 

Ulike Mp3-spillere

  Vi som nekter å la oss kue av den hvite bølge, les iPod, hvordan kan vi vite at musikk som kjøpes fra f eks iTunes kan spilles av på vårt utstyr?
  Vil ikke dette være et brudd på norske forbrukerretitgheter? Dommen mot DVD-Jon slo jo fast at har man kjøpt et produkt har man lov til å spille det av på det utstyret man har. Eller tar jeg feil her?
  Innsendt av: Olav
Det er vanskelig å vite hvilke filer som kan spilles hvor. Det tryggeste er å satse på MP3-filer eller CD'er uten sperrer av noe slag.

Jon vant en heroisk seier mot Økokrim og dommen slo fast at det var lov å lage DVD-avspiller på Linux. MP3-loven vil gjøre det ulovlig å bryte "effektive" sperrer for å lage avspillere. Vi håper i det lengste at norske politikere forstår at dette blir feil og gjør de nødvendige endringene i lovforslaget.

Kontakt gjerne en stortingsrepresentant fra ditt område eller parti om dette!

-h&kon
 

Kan 'hackerne' bekjempes?

  Hei!

  Uansett hva musikk- og filmbransjen finner på, virker det som om hackerne alltid ligger et steg foran. Hvis det kommer en ny kopisperre eller et nytt DRM-system, tar det ikke lange tiden før disse er gjort foreldet.

  Dette vitner vel kanskje også om mye om holdningene til publikum generelt. Hva skal bransjen gjøre for å få på plass et sikkert system, og ikke minst endret holdningene til flere tusen brukere?

  PS: Håper Opera kaprer markedet, det er en fantastisk nettleser!

  Mvh,
  Bjørn
  Innsendt av: Bjørn
Hyggelig at du liker Opera. Jeg er enig: DRM vil aldri bli effektivt. Så fort en person har brutt koden vil kopiene spres raskt. Jeg mener bransjen burde akseptere at fildeling er en del av folks hverdag og tenke kreativt på hvordan man kan lage gode systemer der de som skaper musikken også blir kompensert. Jeg tror ikke kriminalisering av en hel generasjon er veien å gå.

-h&kon
 

Programvare

  Finst det program som kan fjerne DRM?

  PS: Opera er verdas beste nettlesar! Kjem Opera 8 på nynorsk snart? Eg held meg til 7.54 til den nyaste versjonen kjem på språket mitt...
  Innsendt av: Daniel
Hyggelig du liker Opera -- alle språk er viktige for oss og nynorsk versjon vil komme.

Det finnes programvare som fjerner DRM, men dersom forslaget til ny ånsdverkslov blir vedtatt (MP3-loven) vil det bli ulovlig å lage, distriuere og markedsføre slike produkter. Bruk vil også være ulovlig, men med noen unntak. Forslaget har en logisk feil: hvor skal man kunne kjøpe verktøy for å fjerne DRM dersom det er forbudt å markedsføre slike verktøy?

-h&kon
 

Platebransjen og media

  Det har i det siste vært mye snakk om musikk på digitale dingser i media. Jeg ser også at nedlasting av musikk til privat bruk konsekvent blir omtalt som "ulovlig nedlasting." Siden det ikke finnes noe forbud mot kopiering/nedlasting av musikk og film til privat bruk pr i dag, kan det virke som om det er to forklaringer på dette:

  1. Jornalistene som skriver dette har bare referanser fra de store amerikanske plateselskapenes pressemeldinger. Dette tyder på en viss ignoranse overfor kildekritikk og vanlig journalistisk "research."

  2. Plateselskapene i Norge driver aktiv lobbyvirksomhet rettet mot journalister for å få dem til å omtale en fullt lovlig aktivitet som ulovlig. Dette tyder på en viss uærlighet innen journalistyrket, siden de faktisk velger å lyve for leserne.

  Har du noen formening om hvorfor det meste av populærmedia bruker begreper som "ulovlig nedlasting?" Tror du noen av disse punktene skissert ovenfor stemmer, eller har du en annen forklaring på fenomenet?


  Innsendt av: Jeppe
Jeg tror du kan ha rett i dine mistanker. I Norge er IFPI med Sæmund Fiskvik en særdeles aktiv lobbyist, kanskje Norges beste. Samtidig er det endel journalister som forstår området, og opptil flere av dem er i dagbladet.no. Jeg synes også journalistene har skrevet rimelig bra om forslaget til ny åndsverkslov (MP3-loven). Nå er det opp til norske stortingspolitikere å sørge for at vi får en lov vi kan leve med. Den viktigste endringen er at vi må kunne lage avspillere på alle platformer: Apple eller Microsoft skal ikke kunne tvinge brukere over på sin platform vha. DRM.

-h&konm
 

Apple er sleipe

  Hva mener du om måten Apple lurer deg til å kjøpe musikk du kun kan spille av på Apples egen mp3-spiller og Apples eget musikkprogram?

  Dette er lureri!
  Innsendt av: Daniel
Jeg synes det er dumt at Apple ønsker å låse deg inne i en teknologisk koffert. De burde tilby avspillere på alle relevant platformer. Heldigvis har vi mennesker som Jon Johansen som ser viktigheten av å ha avspillere på mange platformer. Opera driver egentlig med akkurat det samme: en nettleser er en "avspiller" for internett. Derfor var det så viktig at Jon vant over Økokrim i norsk rett.

-h&kon

 

CD-brenning
  Skjønner ikke problemet med DRM, når man kan brenne alt man kjøper fra iTunes på CD. Da blir det jo det samme som å gå i butikken...
  Innsendt av: Trykkleif
Korrekt. I dag kan du brenne CD-er fra iTunes. Kan du det i morgen? Lisensen kan endres når som helst, og Apple kan kreve at du bruke nye versjoner av programvaren.

-h&kon

 

Vilje til omstilling
  Hei!

  Er det bare meg som synes musikkbransjen viser alt for lite vilje til å omstille seg?

  Det vi i dag ser av digitalt salg, ødelegger egentlig mer enn det hjelper.
  Hvorfor skal en kjøpe noe, når det man får tak i gratis er enklere og friere å bruke?

  Så lenge alt som selges av digital musikk har så betydelige sperrer, vil det som er gratis "frie" mp3 ALLTID være å foretrekke! Er det bare jeg som tror bransjen hadde tjent på å være friere i distribusjonsmetoden?

  Ja til CDen! Så lenge vi ikke får skikkelig digital musikk!
  Innsendt av: NTNU student...
Jeg er enig. Bransje forsøker å forsvare gamle monopol med nye lover. Filmbransjen kjempet også lenge mot videokasetten. MP3-filer vil leve lenge og er et brukervennlig alternativ til filer med DRM.
 

Et par spørsmål.
  Hei Herr Lie,
  Jeg har et par spørsmål ang. DRM;

  1) Har ikke nettbutikker et plikt til å informere kunden om begrensningene DRMet deres fører med? (Og ikke gjemt i et kontrakt, men tydlig og enkelt å finne fram for den gjennomsnittelige nettbrukeren.)

  2) Nå er det jo en ny ånndsverklov i verkene, hvis den går gjennom slikt som planlagt vil det da være ulovlig å rippe kopisperrede cder om til mp3 for å ha de på mp3spilleren sin. Vil dette da gjelde DRMert musikk også? (Altså risikerer jeg å bli straffeforfulgt hvis jeg gjør musikk kjøpt på apples nettbutikk om til mp3er for min egen mp3spiller som ikke støtter apples format?)

  3) Hadde det vært noe å skape et åpent DRM standard som støttes ac samtlige nettbutikker? (og forhåpentligvis mp3spillere) Er det i det hele tatt mulig med dagens "krig" mellom forskjellige leverandører? (apple vs microsoft f.eks.) Burde vi som er forbrukere skape press for å få et åpent standard, og isåfall hvem skal vi presse/be om å skape et? Har du noen tanker omkring dette?


  Du får unnskylde dette "spørsmåls-regnet", men jeg føler det er viktig at folk får svar på noe nav disse spørsmålene. Takk for din tid.

  Mvh
  -Spider Jerusalem
  Innsendt av: Spider Jerusalem
Du har mange gode spørsmål. Nettbutikker bør absolutt informere om begrensninger, men dette gjøres i liten grad. Jeg tror ikke det er ulovlig å bruke liten skrift, men brukervennlig er det ikke. Såvidt jeg vet kan du lovlig brenne CD-er med iTunes, og disse kan deretter konverteres til MP3. Men det er ikke sikkert dette er lov i neste versjon. Dersom du leser EULA'en (end user license agreement) som følger med iTunes vil du også se at lisensen kan endres "når som helst og uten varsel". Oi. Derfor er det bedre å kjøpe MP3-filer uten DRM, eller CD'er uten kopisperrer. Det er kanskje mulig å utvikle "åpne" DRM-løsninger. Men det er best å slippe DRM; det funker ikke som kopisperre, kun som konkurransesperre.