Dagbladet.no har møtt «Metal Gear»-skaperen Hideo Kojima. Les intervjuet og se video!

 Se bilder fra «Metal Gear Solid 4»!
 Se trailer fra spillet!


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / Konami


Foto: Kojima Productions / KonamiTOKYO (Dagbladet.no): - Før måtte jeg bruke mange ord for å få fram figurenes følelser, ettersom spillmaskinene ikke var i stand til å formidle dette grafisk. Nå har vi imidlertid kommet så langt at vi kan la spillfigurene uttrykke seg gjennom ansiktsuttrykk og bevegelser, forteller Hideo Kojima til Dagbladet.no.

Vi møter Kojima, mannen bak den suksessrike spillserien «Metal Gear Solid», i Konamis hovedkvarter i Roppongi i Tokyo. Han er i godt humør, og smiler idet vi kommer inn på et møterom fylt med flere av Konamis arkademaskiner.

- Det største målet er å klare å fortelle noe bare ved bruk av figurens øyne. Når vi før har latt figurene få utrykke «jeg elsker deg», så har det vært gjort i tekst. Vi vil nå prøve å ta dette til det neste steget, og la spilleren forstå hvilke følelser som formidles bare ved å se på figuren. Dette er noe PlayStation 3 tillater oss å gjøre, sier Kojima - via tolken som oversetter til og fra engelsk.


- Snake vil leve

Figurene i «Metal Gear Solid»-spillene har alltid føltes veldig menneskelige, på tross av at de kun kunne eksistert i et dataspill. Mye av dette skyldes Kojimas fortellerglede, der han lar intens action blande seg med subtil humor i både dialog og handling.

Kojima har nettopp vist fram spilltraileren fra sitt kommende spill «Metal Gear Solid 4» på Tokyo Game Show. Dette skulle, ved siden av avsløringen av Nintendos Revolution-kontroller, vise seg å være et av de store høydepunktene på messa.

- Et av overraskelsesmomentene i traileren var den tydelig høye alderen på Solid Snake. Ettersom du tidligere har sagt at dette vil bli ditt siste «Metal Gear Solid»-spill, kan vi forvente oss at Snake overlever spillet?

- Snake vil ikke dø i dette spillet. Og dette er ikke slutten på «Metal Gear», jeg vil bare ikke lenger være så dypt involvert - men jeg vil selvfølgelig være produsent på de kommende spillene også. Så lenge publikum vil ha «Metal Gear», vil jeg også fortsette å lage «Metal Gear». Men om de ikke vil ha det lenger, da slutter jeg selvfølgelig å lage spillene, sier Kojima, og avslører:

- Grunnen til at jeg sa at jeg ikke ville lage «Metal Gear 5» selv, er at hvis jeg designer alt i det spillet også, så vil det gå utover det neste spillet jeg har lyst til å lage.


Vil konsentrere seg om nytt spill

- Er dette noe du kan utdype litt nærmere?

- Jeg kan selvfølgelig ikke fortelle i detalj om hva jeg vil gjøre ennå. Jeg har mange ideer som står i kø inni meg, men det er spesielt én idé som jeg har tenkt mye på de siste to-tre årene, og det er den jeg vil konsentrere meg om nå. Og ettersom dette er noe helt nytt, så kan jeg ikke spørre noen andre om de kan lage det - det er noe jeg må lage selv. Derfor må jeg sette meg ned og konsentrere meg om akkurat dette, og ikke noe annet, forteller Kojima hemmelighetsfullt.

- Metal Gear Solid har alltid vist svakhetene i de forskjellige figurene. Er Snakes aldringsprosess nok et steg i den retningen, i å framstille ham som en langt fra perfekt person?

- Den gamle Snake har slåss og slåss og slåss - og han fortsetter å slåss på tross av aldringen. Dette vil også ha en funksjon i spillet, noe som jeg føler vil gi litt mer farge til Snake, forteller Kojima.

- I tillegg så føler jeg at dette er et litt selvbiografisk element i spillet. Jeg lager spill og lager spill og lager spill - og føler at jeg blir eldre i prosessen. Det er et av budskapene jeg prøver å formidle, fortsetter han, og legger til:

- For det siste så er det også litt svart humor rettet mot Metal Gear i seg selv, som er over sin storhetstid og på vei nedover - akkurat som med Snake.


- Lever og ånder for dataspill

Hideo Kojima er kjent for å gå grundig til verks når han lager et dataspill. I hans eget firma, Kojima Productions, er det ikke slik at han bare er et navn på papiret, slik man gjerne ser med andre kjente spillutviklere. Han er daglig med på utviklingen av spillene, han klipper selv til spilltrailerne og skriver undertekstene - i tillegg til å ha overordnet kontroll med det aller meste.

- Jeg er ikke spillprodusent fordi jeg har lyst til å tjene penger - jeg har bare lyst til å lage noe. Det var ingen gode produsenter på den tiden jeg var på utkikk etter en, så da gjorde jeg jobben selv. Jeg lever og ånder for dataspill, og hvis jobben min bare var å lede et styremøte eller noe sånt, så ville jeg aldri gjort den, sier Kojima.

- I tillegg er den teknologiske utviklingen så enormt rask nå. Hvis du holder deg unna utviklingsteamet i en periode, og ikke er involvert hele tiden, kan du neppe komme tilbake. Da vet du rett og slett ikke hva de snakker om. Det er derfor jeg aldri kan trå ut av utviklingsprosessen av spill, fortsetter han.


- Det er gjemsel

I spilltraileren fra «Metal Gear Solid 4» er det elementer som utspilles som et førstepersons skytespill. Dette har fått flere til å lure på om «Metal Gear Solid»-serien er ved en korsvei.

- Det er nøyaktig det inntrykket jeg ville gi folk - nemlig et feil inntrykk. Du skal tro at det er et slags «Black Hawk Down». I traileren ville jeg vise hvor førstepersons skytespill er på vei, og etterligne det, ler Kojima - før han gjør noe helt klart:

- «Metal Gear Solid» vil imidlertid ikke følge den veien. Grafisk så kan det kanskje ligne på et førstepersons skytespill, men når du spiller det så vil du vite at det er «MGS». Det er gjemsel - det er et snikespill, forsikrer Kojima, helt sikkert til manges store lettelse.


- Alt gjort på PlayStation 3

- Den grafiske kvaliteten på «Metal Gear Solid 4»-traileren var svært imponerende. Har noe av arbeidet med å lage den vært gjort på PC?

- Mange spillutviklere vil nok gjøre det på den måten. Alle andre filmtrailerne du så på E3 og TGS var laget ved hjelp av PC - eller i hvert fall noe helt annet enn en PlayStation 3. Av en eller annen grunn så liker ikke utviklerne og programmererne i Kojima Productions å jobbe på PC, derfor var alt du så i «MGS4»-traileren på TGS laget på en PS3, ved hjelp av en tidlig utviklermodell, sier Kojima.

Alt du ser i traileren vil dermed være mulig å se i spillet når det kommer - forhåpentligvis neste år. Ikke bare den svært overbevisende grafikken, men også de nye virkemidlene som tas i bruk. Blant annet kaster forskjellige gjenstander i spillet skygge på egenhånd, og fokus blir stadig vekk skiftet - akkurat som et filmkamera er i stand til.


- Måtte skitne til spillet

- Siden vi jobber med så ekstrem oppløsning som vi nå gjør, ble det ofte for skarpt og klart. Derfor må vi ta nye filmatiske virkemidler i bruk for å hindre at det blir for pent. Vi måtte rett og slett skitne til spillet, for å gjøre det mer likt en film, forteller Kojima, før han tar seg til øreflippen og sier:

- Vi demonstrerte også hvordan vi kan la solen skinne gjennom for eksempel øreflipper. Dette er noe som før var naturlig i de data-animerte klippscenene, men aldri noe vi har kunnet gjøre i selve spillet.

Også på våpenfronten finner vi nyheter, spesielt når det kommer til muligheten til å modifisere på oppsettet ditt:

- PS3 er en veldig kraftig maskin, som tillater at vi kan gå dypt inn i detaljene. Dette betyr for eksempel at vi kan tillate spilleren å modifisere våpnene og utstyr helt ned til detaljnivå, og kombinere ting mer enn før. Vi vil ha over hundre forskjellige våpenkombinasjoner i det kommende spillet, avslører Kojima.


Henter inspirasjon fra hele verden

- Spillene dine er ikke bundet opp mot spesielle land eller kulturer. Hvem er det du forestiller deg at du lager spillene dine for, og hvor kommer denne inspirasjonen fra?

- Hovedsakelig så lager jeg spillene for meg selv, eller for noen som jeg kjenner. Men denne andre personen er ikke noen jeg har hatt med å gjøre i virkeligheten, men kanskje har møtt via romaner eller filmer, forteller Kojima.

- Da jeg vokste opp var ikke TV-programmene laget kun for Japan, ettersom tv-kanalene ikke kunne holde tritt med ønskene til tv-seerne. Det ble kjøpt inn serier og programmer fra hele verden, eller så var de inspirert av amerikanske eller europeiske programmer. Så når jeg skrudde på tv-en, så fikk jeg en reise verden rundt på egenhånd, forteller han og fortsetter:

- Japan var en blandingskultur på den tiden, det var ikke så mye som var vårt eget. Mye ble absorbert av fremmed kultur, også når det kommer til musikk. Jeg hørte selvfølgelig også på japansk musikk, men mest av alt så gikk det i europeisk musikk. Det samme gjaldt med bøker - jeg leste også store mengder amerikanske og franske tegneserier.

- Jeg hadde altså en slags virtuell opplevelse av verden da jeg var liten, og mye av dette kan selvfølgelig være feil og basert på stereotypier, sier Kojima.


- Mange venter på en virkelighetssimulator

- Satoru Iwata sa på sin pressekonferanse at spillindustrien vil rammes av en krise om ikke noe stort gjøres snart - i deres tilfelle er Revolution svaret på krisen. Hva mener du om denne påstanden?

- Det han sier er sant på mange måter. Vi må fortsette å innovere på en eller en annen måte, ellers skrumper spillindustrien inn. I tillegg føler jeg at Revolution er en flott plattform, spesielt for meg som er spilldesigner - det gjør at vi må komme opp med nye ideer for hvordan vi kan utnytte konsollen til fulle, sier Kojima.

- På den andre siden er det også et faktum at mange brukere venter på en virkelighetssimulator - altså ikke et lekespill, men noe som kan vise hvor virkeligsnært et spill kan være. Det er også en sannhet vi ikke må glemme, sier han og konkluderer:

- Derfor er både PS3 og Revolution interessant for spillutviklere og spillere, men på litt forskjellige måter. Disse to er på hver sin måte den nåværende statusen på spillindustrien - den går i to forskjellige retninger. En baserer seg på lek og glede, mens den andre nesten er som en simulator.

Se bilder fra «Metal Gear Solid 4»!
Se trailer fra spillet!
 

Les også