Jonas Hassen Khemiris suksessdebut filmes i Sverige.

BLIR FILMET: Jonas Hassen Khemiri debutroman «Et øye rødt».

BLIR FILMET: Jonas Hassen Khemiri debutroman «Et øye rødt».
Foto: LARS EIVIND BONES

(Dagbladet.no): Debutanten Jonas Hassen Khemiri ga ut «Ett öga rött» i 2003. Siden det har boka solgt i rundt 150 000 svenske eksemplarer.

Boka er Halims fortelling, skrevet på gebrokkent svensk i dagbokform. I 2004 utkom boka på norsk, oversatt til «kebabnorsk» av Andreas E. Østby. Den har siden også kommet i billigutgave.

Nå blir boka film, melder Svenska Dagbladet.


Innvandrersvensk
I filmen presenterer Halim sin nye drømmeregjering, i en scene manusforfatteren har lagt til fortellingen. Regjeringen består av folk av alle Sveriges nasjonaliteter og bare én «ordentlig» svenske: en blond dame.

Slik vil Halim stoppe «svenskifiseringen» av innvandrene som han er så imot.

Premieren er planlagt høsten 2007 etter at innspillingen begynte i Stockholm i august. Filmen lages delvis også i filmstudiobyen Trollhättan fram til 7. oktober.

- Det har gått bra å overføre romanens spesielle språk til film. Det er jo en oppfunnet innvandrersvensk, vi lærer å kjenne Halim gjennom hans språk og får høre hans tanker om det, forteller manusforfatteren til Svenska Dagbladet.


Ung hovedperson
Alle på filmlaget er langfilmdebutanter. Manusforfatteren, produsenten og regissøren møttes på prestisjeskolen Dramatiska Institutet, der regissøren Daniel Wallentin var den yngste registudenten som noen sinne har kommet inn.

Hovedpersonen spilles av 15 år gamle Youssef Skhayri, som har marokkansk bakgrunn akkurat som Halim i boka. 500 gutter hadde meldt seg etter at filmlaget gikk ut i alle Stockholm-skolene - gjennom arabisklærerne.

- At skuespill skulle være så vanskelig hadde jeg aldri trodd. Jeg har sovet veldig lite, særlig nå som skolen har begynt, forteller han.

Les mer:

  • Om boka

  • Om filminnspillingen
  •