«Veien ut» handler om hans første år uten innlagt strøm og vann. Og om verdens undergang.

(Dagbladet.no): - Jeg har alltid vært fascinert av isolerte samfunn. Jo mindre og mer avsondret et samfunn blir, jo tydeligere kan man kanskje se hva det egentlig er å være menneske, sier Bjørn Gabrielsen.
«BARE MEG OG FLOKKEN»: Bjørn Gabrielsen lever for og med huskyhundene sine. Treningsturene legger de ofte til natta - for å unngå å møte Nordmarkas mange turgåere.

«BARE MEG OG FLOKKEN»: Bjørn Gabrielsen lever for og med huskyhundene sine. Treningsturene legger de ofte til natta - for å unngå å møte Nordmarkas mange turgåere.
Foto: LINDA NÆSFELDT

HUNDESPANN OG SJØLBERGING: Her er Bjørn Gabrielsen med på Femundløpet, som altså er et hundeløp.

HUNDESPANN OG SJØLBERGING: Her er Bjørn Gabrielsen med på Femundløpet, som altså er et hundeløp.
Foto: PEDER KVELLO

EN HYTTE I SKOGEN: «Hun kom aldri i noen virkelig berøring med selve skogens ånd ... om den da var i besittelse av noe så fjollet,» skriver D.H. Lawrence i «Lady Chatterleys elsker». Hva sier du, Bjørn, finnes skogens ånd?

EN HYTTE I SKOGEN: «Hun kom aldri i noen virkelig berøring med selve skogens ånd ... om den da var i besittelse av noe så fjollet,» skriver D.H. Lawrence i «Lady Chatterleys elsker». Hva sier du, Bjørn, finnes skogens ånd?
Foto: LINDA NÆSFELDT«Life ... but how to live it,» tenkte jeg da jeg hadde vært og besøkt ham på hytta i Nordmarka, den som ligger på et hemmelig sted i boka «Veien ut», men som finnes, det er klart den finnes, Bjørn Gabrielsen driver ikke med tøys.

I boka skriver han om et alternativ til den måten de aller fleste av oss lever - og vil leve. Vi vil ha strøm, vi vil ha vann i springen, vi vil ha lange, varme dusjer. Vi vil kanskje ha bil?

Det vil ikke Gabrielsen. Han vil bo i skogen, komme på besøk til Oslo ved hjelp av et hundespann langs landeveien og et tog. Han vil bo uten annen strøm enn han kan lage ved hjelp av solcellepanel. Og han gjør det ikke bare som et «Doppler»-aktig prosjekt; det er ikke for å skrive bok han flyttet ut i skogen 17. mai 2005.

- Hvem er det du vil nå med boka?

- Aller helst? Folk, menn, som ikke er som meg. Og da tenker jeg kulturelt og standsmessig. Det er ikke verdens beste litteratur, men det er min presang til menneskeheten, sier forfatteren med et smil.


Minste motstands vei
Presang, ja. Han blir nemlig ikke rik av å skrive bøker. Det stjeler tid fra annen skriving, som litteraturkritikken han skriver for Dagens Næringsliv, som er hovedinntektskilden hans.

- Boka forteller mye om deg?

- Ja, familien min har sagt «Nå blir vi jo litt kjent med deg», svarer Bjørn og antyder at de ikke får møttes så ofte, sånn som han bor.

- Ut fra hvor mye en bok blir lest, kan man egentlig skrive hva som helst. Men det er klart, du blir den du iscenesetter deg som. Da jeg begynte å skrive anmeldelser, ble det etter hvert mitt grep å presentere meg selv. Jeg er ikke så god på rein fiksjon, heller, og dette er den late manns fiksjon - researchen er jo allerede gjort, sier han.

Lat og lat, fru Blom. I boka forteller han om hardt arbeid - og læring gjennom feiling. Mislykkede forsøk på å leve uten strøm, dyrke egen mat, og så videre. Men det handler mye om gode møter med fysiske og praktiske utfordringer, som Gabrielsen mener vi er fjernt unna i vårt samfunn - både som individer og på samfunnsnivå, som han sier.

- Mislykketheten er et forsøk på å komme leseren i møte. Jeg vil gjerne få leseren til å tenke «Hva om jeg gjorde det selv?» Men hvor mye kan du lese om folk som ikke kan hugge ved? Jeg vil også formidle den utrolige gleden av å ikke føle seg helt dømt.

- Samtidig utfordrer du leseren, jeg føler i hvert fall på en dårlig samvittighet for mitt forbruk?

- Jeg tror den ubehagsfølelsen ligger latent hos de fleste, men at man til daglig har et par mekanismer for å unngå å konfrontere det helt.

Så kommer altså boka til Bjørn Gabrielsen og utløser det hele. Han gjør det imidlertid uten å moralisere. Og selv mener Gabrielsen at det mest av alt handler om å bli klar over at uansett hvordan vi lever, har vi valgt det selv.

- Jeg mener bestemt at jeg har valgt minste motstands vei.

- Virkelig?

- Ja, ut fra mine interesser og hva jeg drømmer om.


Konfronterer
Det handler mye om forbruk. Men uten noen klar moralisme. Eller som kritikeren i Klassekampen Aage Borchgrevink skrev om boka: «Cirka seksti ganger lengre enn en kronikk av Steinar Lem, men atskillig raskere å lese.» Og cirka seksti ganger mer underholdende, kunne han godt lagt til.

Gabrielsen mener det handler om å bli konfrontert med at alt forbruk er et valg.

- Når man konfronteres tydeligere, blir man mye mer fornøyd. Som hvis man for eksempel kjøper noe som er dyrt fordi man bare ha det, det er en følelse jeg kjenner igjen, det er en del av «unne-seg-kulturen», sier Gabrielsen.

- Jeg bruker jo tydeligvis en hel årslønn, så jeg har et forbruk det synger av. Men jeg liker ikke den ritualiserte shoppingkulturen. Ingen tror vel på ramme alvor at vi blir lykkelige av å forbruke ting? Men når man kritiserer forbruk blir man ofte feiltolket. Å påpeke fakta blir tatt personlig.

- Hva er målet ditt med boka?

- Hvis man skal tillate seg riktig stormannsgalskap, så vil jeg at boka skal føre til en hyggeligere debatt om forbruk, sier han, og ja, han bruker nettopp ordet hyggelig.

- Jeg vil at vi skal ha en mer presis bevissthet om hvor mye energi som er gått med for å få en ting fram til deg, sier han og peker fra det ene punktet på bordet til det andre.


Undergang
Et kapittel heter «Apokalypse nå» og er ganske sterk lesning. «Verden er blitt forlatt. Det er bare meg og flokken,» skriver han om en hundespanntur i vinterstillhet. Kapittelet handler om en gjentakende redsel for at samfunnet går til grunne. Hva om vi plutselig ikke lenger har energi?, strøm?, lys?, forbindelse til omverdenen?

- Jeg er bekymret for den dagen vi skal på gamlehjem, ja. Og jeg tror ikke de som er barn nå, kan fly til New York for 4000 kroner når de blir store.

Forfatteren hadde lyst til å ta apokalypsen enda lenger ut.

- Jeg lurte på å la bare polakkene overleve, sier han og ler:

- De er de eneste i Norge som egentlig kan noe.

 
Publisert torsdag 02.11.2006 kl. 13:35, oppdatert 16:29

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Bjørn Gabrielsen nedenfor.

Grønnsak

  Hva skjedde med grønnsakene dine? Ingen sjangs for at du kommer til å gjøre et litt mer vellykket forsøk på å dyrke din egen mat??
  Innsendt av: Tzarole
Jo, jeg har ikke gitt opp. Men må bli flinkere til å justere hva jeg planter etter hvordan forholdene er i VIRKELIGHETEN. Fikk noen tomater i sesongen etter den boka handler om. Ganske stolt.

Bjørn
 

ØL

  Brygger du ditt eget øl?
  Innsendt av: promisekeeper
Å, gjett om jeg har lest masse om brygging! Men har ikke kommet så langt.

Bjørn
 

Unabomber


  Er du broren til the Unabomber?

  Innsendt av: Halvor
Det er et slektsap der et sted, ja. Men noen helt essensielle forskjeller.

Bjørn
 

Regnestykket

  Hvordan ser, overslagsmessig, regnestykket ut for deg? (Tenker på hvor mye du må ha for å klare deg på det viset du gjør, og - i all dristighet - hvor mye du, sånn circa, har.)

  Og kommer du deg til Finnmark, så får du rope i skogen om du trenger noe handlerhjelp!
  Innsendt av: habbahabba zuttzutt
Kult. Jeg har vært der før, vil tilbake.

Regnestykket er ikke så veldig bra, men det skyldes litt at jeg er en rotekopp. En gjennomsnittlig norsk årslønn gikk med, ja. Men så har jeg jo lån på hytta og måtte skaffe meg en del nytt utstyr.

Bjørn
 

Kan godt fortelle deg hva polakkene sier om nordmenn...

  De snakker stort sett veldig pent om oss, og synes nordmenn flest er veldig hyggelige....
  ...MEN (og dette bekrefter poenget ditt) - de oppfatter oss også som lettere egoistiske, litt bortskjemte, overfladiske, litt kalde og lite hjelpsomme og praktiske.

  Vi har det så bra her i landet at vi virkelig har noe å lære av polakkenes gjestfrihet og varme.
  Innsendt av: Christian
Det var interessant.
De er klart mer kompetente som verter og blodferske bekjentskaper, ja. Det er også min erfaring.

Bjørn
 

Hva er luksus for deg?


  Hva er luksus for deg? Når du skal belønne deg selv.
  Innsendt av: Gubben
Hm. En DVDfilm på pc'en. Har bare gjort det fire, fem ganger. Det er ganske storslått.

Bjørn
 

Snille Bjørn

  Eg er fryktelig glad for at du skriv! Fortsett med det, du gir meg noko.

  Kva er det du brukar årslønna di på?

  Og tekstene dine framstår som sjeldent balanserte, fulle av iver etter å finne rett vinkel på ting. Er dette fordi du ser dei om igjen og om igjen frå alle mulige vinklar? Er du så rastlaus og "nevrotisk" som du påstår? Er det ikkje slitsomt å vere nevrotisk?


  Innsendt av: Øystein, begeistra
To månedslønner gikk med til en operasjon på en bikkje. Ellers har jeg på en måte etablert meg på nytt, og trengt mer utstyr som jeg ikke trengte tidligere.

Jeg vet jo ikke hvordan det er å være på noen annen måte, så jeg kan ikke si om det er slitsomt.

Jeg er helt klart opptatt av å se ting fra alle sider, ja.

Bjørn
 

LOVE

  Har du kjæreste?
  Innsendt av: Villmarkens datter
Nei. Ikke som sådan.

Bjørn
 

tidskrifter

  Hva leser du? Hvordan får du tak i dem? Og har du noen bra nettsteder å anbefale?
  Innsendt av:
www.makezine.com
www.theonion.com
Har noen andre anbefalinger rundt omkring her.
Leser masse som jeg anmelder for avis. Et vidunderlig menneske i redaksjonen leverer manuskriptene på en kaffebar på jernbanestasjonen i Oslo.

Bjørn
 

Forbruk, stillhet og nærvær

  Hei
  Jeg synes artikkelen om deg i Magasinet forleden var god lesning. Der du blant annet tar opp det totale fravær av takknemlighet for hvor godt vi har det sammenlignet med de fleste. Selv føler jeg ofte på en tydelig fremmedgjorthet og meningsløshet. En kronikk i Stavanger Aftenblad forleden, skrevet av Anne Bente Hadland, dominikanerinne, omhandlet Stillheten i Chartreuse, om munkeordenen karteuserne. Anbefalt lesning...En tysk fimskaper laget en 3 timers lang film om livet i klosteret blant munkene. Den ble en publikumssuksess. Ingen effekter, ord, ledsagende musikk, kommentarer. Alt på klosterlivets og munkenes premisser. Hva forteller det om det moderne menneskets søken og savn etter enkelhet, stillhet, nærvær...Var det en sterk drivkraft for deg forut for veivalget - søken etter stillhet, ettertanke, bevissthet..?
  Innsendt av: Bjarte, Stavanger
Den filmen må jeg få med meg.

Ja, jakten på stillhet var en drivkraft. Det ble ikke KJEMPEstille, det må jeg si. Mange ting som må gjøres hele tida. Men det ble en annen slags bakgrunsslyd, om jeg kan si det sånn.

Bjørn
 

Musikk

  Det høres ut som et fasinerende liv å bo i en hytte oppi skauen. Skal prøve å få gjort det senere i mitt liv jeg og. Hører du mye på musikk eller er det stort sett stille rundt deg? Spiller du noen instrumenter? Har du mobil dekning?
  Innsendt av: Mose
Har mobildekning, gitar, fløyte og munnspill. Er ikke så god til å spille, må jeg innrømme. Blir mye radiolytting.

Bjørn
 

Hei Bjørn

  Lenge siden Ljan skole og Optimus nå Bjørn. Godt at du er så synlig, da kan jeg følge med deg uten å møtes stadig vekk. Deler forøvrig Apocalypseforestillingen. Det tror jeg mange gjør. Fanget av oss selv. Kjipt.
  Innsendt av: Gevir
Hey... kanskje vi kunne laget et spesialnummer av ungdomstidens lokalavis? Er fremdeles stolt av å ha vært med på det prosjektet der.

Bjørn
 

stillehet

  Har du vært på hytta så lenge at du har sluttet å lytte til stillheten?
  Innsendt av: Tone Svalastoga
Det blir kanskje litt sånn, ja.

Bjørn
 

Venner

  Hei!
  Har akkurat lest boka di, en liten fest i seg selv! Du påpeker et sted at du etter litt regning var kommet frem til at du antakelig hadde flere gjester på besøk enn de du kjenner som bor i byen. Hvordan fortoner det seg egentlig, med så liten plass og så begrensede massetransportmuligheter?
  Innsendt av: Kirsten
Det er veldig, veldig små mennesker som forflytter seg fort!

Når man først er framme, er man glad for å komme inn og det hele går av seg selv...

Bjørn
 

Meg igjen

  Hvordan har du fått kapret hytta du bor i? Løvenskiold er jo en blodsuger - så jeg regner med at du ikke leier av ham. Er på utkikk selv jeg - men jeg har en snikende følelse av at det kan bli litt ensomt alene inni skogen. Er et utpreget sosialt menneske som trenger selskap en gang i blandt. Kanskje det finnes en hytte i nærheten av deg? - så kan vi være enstøinger når vi vil og sosiale når vi trenger det. Synes det er en strålende idé. Det er IKKE Reidar som skriver dette!
  Innsendt av: Kristin Devor
Nja, jo lenger man er fra folk, jo mer sosialt blir det med de få som bor nærmest. Har aldri hatt det så sosialt som etter jeg flyttet til Maridalen for tolv år siden.

Jeg var heldig og fant en annonse på finn.no

Bjørn
 


  Har du noen formening om at du nå er kvitt den gnagende følelsen av at "noe mangler" som man forsåvidt for inntrykket av at altfor mange sliter med i hverdagslivet? Man forestiller seg jo at det gir spesielle tanker å være i kontakt med skogen hele tiden, og slite seg gjennom ikke så altfor trivielle gjøremål som å skaffe seg et dugandes måltid.

  Med hundene der er det vel passe levelig? Da er du jo i grunn aldri alene.
  Har tenkt å lese boken din. Dette er tøft.
  Innsendt av: T
Takk.
Har faktisk ikke den følelsen av at "noe" mangler, selv om det rent fysisk er noen ting som definitivt er fraværende. Har ikke tenkt på dette før nå.

Bjørn
 

Finaser

  Hvordan finansierer du f.eks mat til bikkjene, dyrlege osv. Har polarhunder selv og det koster jo gryn.
  Innsendt av: Polvottracer
Det koster, ja. Men så har jeg vitterlig gitt avkall på andre ting. (Noe du utvilsomt har gjort også.) Har god jobb i Dagens Næringsliv.

Bjørn
 

besøk

  Vil du ha besøk da, eller blir du for opptatt ;-)
  Innsendt av: Huldra
Jeg har besøk rett som det er. Er ikke så glad i overraskelsesbesøk. Det blir litt lovlig ungkaraktig der oppe til tider.

Bjørn
 

Kaldt

  Hva gjør du om spriten fryser?
  Innsendt av: Are
DA har jeg et problem!

Bjørn
 

Sjanger?

  Har lest vinterkrigen og USA-tingen, og prøver å få med meg mest mulig av det du publiserer i DN (og tidligere Morgenbladet og N&D). Vil bare si at etter min mening skriver du klart best når det er kortere tekster som ikke handler om altfor mye (mediefenomen, filosofi, antropologi.). Da skriver du til gjengjeld utrolig godt og uten sidestykke i Norge! Hva med en essaysamling e.l.? Tror det passer din stil bedre, om det enn er et noe smalere publikum
  Innsendt av: Fan
Er ikke helt uenig med vurderingen. Jeg er vel mest komfortabel med det korte formatet, ja. Men har virkelig lyst å få til det med bøkene også. Har jo skrevet sikkert tusen bokanmeldelser, men bare sju (med litt velvilje) bøker.

Bjørn
 


  Det er definitivt drømmekvinnen som skriver. Reidar er sikkert en fin fyr han - men denne gangen er han helt uskyldig. Skriv en e-post til meg du - så skal du få svar.
  Ser fram til et møte i skogen - jeg tar med bikkja mi, Luna. Fin trekkhund, men hun trenger litt å løpe etter, akkurat som meg.


  Innsendt av: Kristin Devor
Å du og du.

Bjørn
 

Idè

  Hvor lenge har du bodd slik? Og hvordan har det seg det at du bor sånn?
  Har du lært mye av å bo sånn?

  Jeg synes det er interessant slik so bor nå:)

  Vurderer å prøve slik en gang i fremtiden.
  Innsendt av: Sarah Sølverød
Har bodd slik i snart halvannet år.

Jeg har lært meg at alt må forberedes og planlegges i mye større grad enn ellers. En hyttetur i ny og ne er en ting, et langt opphold er litt anderledes.

Prøv det ut! Det er ikke så vanskelig.

Bjørn
 

Nødvendighet  Er det noe du er helt avhengig av i skogen, som du virkelig ikke har lyst til å være avhenging av?

  Gleder meg noe helt skrekkelig til å lese nyboka di.

  Innsendt av: Snorre
Hm. Godt spørsmål.
Kanskje jeg skulle vurdert det med kaffen. Skal si jeg bruker mye tid på den.

Bjørn
 

Omvendt person

  Hei Bjørn. Jeg er en gutt/mann som elsker alle godene det moderne samfunnet gir meg og jeg omfavner og bruker de til det de er verdt. På den måten så er jeg muligens helt omvendt av deg, MEN jeg må si jeg virkelig beundrer deg for det du gjør og jeg er faktisk nesten litt missunnelig. :-)

  Keep up the good work.
  Innsendt av: Pierre
Jeg elsker også godene. Mest mat og kvinner. I utgangspunktet ganske miljøvennlige de også, når jeg tenker etter.

Bjørn
 

Hei Bjørn Gabrielsen!

  jeg har ingen spørsmål til deg, men vil benytte anledning til å ønske deg en god vinter i Nordmarka. Misunner deg guts'n til å gjøre noe annet enn resten av det den vanlige bunchen gjør med 8-16 jobber, pendling + stress & mas.

  Kos deg i vinter!
  Innsendt av: Hege
Takk. Det er virkelig koselig. Og på et plan ganske bekvemt!

Bjørn
 

Hvordan?

  Hvor ofte er du ute blant folk da?Er du på butikken og sånn eller? hvordan er dagliglivet der ute?
  Innsendt av: Henriette
Ja ja, men sann. I byen flere ganger i uka. Dagliglivet der ute går jevnt og trutt, men krever kanskje litt mer selvdisiplin enn det jeg har. Blir lett litt for mye kaffedrikking i forhold til vedhogst.

Bjørn
 

Ved

  Hvis alle i hele verden skulle holde varmen ved å fyre med ved, hvordan ville forurensningen blitt da? Og hvordan hadde det gått med skogen? Bare noe jeg kom til å tenke på.


  Innsendt av: Kjersti
CO2regnskapet ville blitt det samme som om trærne råtnet, men det blir jo mye annen skit i luften, da. De nye vedovnene reduserer dette betydelig.

Så mange folk som vi er, og så tett som vi bor, og så mye transport som må til for å frakte ved, er nok vannkraft vinneren i regnskapet her.

Bjørn
 

sightseeing

  Du bør få besøk av alle barnehager i hele Norge, slik at når ungene blir store, så vil de huske at den rare mannen i skogen virkelig fantes og at han hadde alle spørsmålene:-)

  Kan jeg ta med nevøen min og besøke deg?
  Innsendt av: Shabana Rehman
Jeg ser på listen over gjestene jeg ønsker meg mest. Dere er øverst.

Bjørn
 

Tiden

  Hvilket forhold har du egentlig til tid og tidspress? Har du kastet klokka?
  Innsendt av: Britt Elin
Er under konstant tidspress. Stell av dyr er ingen ting man kan ta lett på. Sitter strengt tatt på overtid her nå.

Bjørn
 

Du er bra

  Jeg liker å lese det du skriver. Du skriver ting som ikke andre skriver. F.eks. i DN skriver du om ting på en måte som jeg ikke kjenner igjen fra andre aviser eller medier. Det er forfriskende lesning.

  Tusen takk
  Innsendt av: Øyvind
Takk. Mye har jeg stjålet fra andre. En av mange fordeler med å kunne obskure språk.

Bjørn
 

De eneste som KAN noe??

  Hei!

  Du sier, trolig noe satt på spissen, at polakkene er de eneste som KAN noe her i landet.

  Reis litt ut av hovedstaden, og finn ut at folk faktisk kan langt mer enn å sende epost og se på Skavlan.

  Hvis du er genuint interessert i ideen om selvberging, ta turen ut på landet, snakk med eldre mennesker. De har kunnskap om dette som er i ferd med å bli borte med deres generasjon. Kanskje en ide til en ny bok for deg?
  Boka om måter å være selvberget på. Bruk av bark til brødbaking, utnyttelse av torv, vekster i naturen som kan nyttigjøres osv.
  Mener dette seriøst, bare så du ikke tror jeg er ironisk. :)

  Lykke til!
  Innsendt av: Selv Berget
Det med polakkene traff hardt, ser jeg.

Bjørn
 

Intervju?

  Hvordan kan jeg kontakte deg angående et fremtidig intervju?
  Innsendt av: André
På Kagge gjør de ikke annet enn å administrere mitt offentlige liv.

Bjørn
 

Hei

  Du er avhengig av låne eller leie av hytte? Hvordan stiller du deg til det? Ikke engstelig for å bli utkastet?
  (Du virker jo virkelig som en fri sjel, som rår over egen integritet og (mangel på) eiendom...)
  Innsendt av: Bjørn Skogmo (reelt navn:)
Hytta er mi. Og femten mål med sump rundt omkring.

Bjørn
 

lesetips

  dette er alltid en bok jeg kunne tenkt meg å skrevet, men uten å ha peiling om hva jeg snakker om. har du noen gode lesetips for en som vil finne opp det "harde livet uten strøm og innlagt vann i forlatte hus" uten å vite hva han snakker om?
  Innsendt av: dr. pli
"The complete guide to self-sufficiency" av John Seymour (Seymoure) må være selve bibelen.

Bjørn
 

Bikkjetrening

  Får du tid til noen skikkelige langkjøringer oppi all boklanseringa, Bjørn?
  Innsendt av: Nina, Lappland
Hei Nina. Artig rekkefølge på spørsmålene her.

Jeg har tid. Men det var det at jeg kjører så dårlig bil at jeg ikke en gang får lov...

Bjørn
 

Lars Monsen!

  Hvem er toeffest av deg og lars monsen?
  Innsendt av: Sigurd P
Jeg har tenkt at hvis vi styrtet i havet og kom oss på en øde øy, ville Monsen ha husvær, ild og mat klar i løpet av tretti minutter. Jeg ville bruke kvelden på å fortelle middels interessante anekdoter om stillehavskulturer. Og håpe at han hadde noe mat til overs for meg.

Bjørn
 

Øl

  Hva er rekorden din på halvlitere på Last Train?
  Innsendt av: Hroar
Jeg har nok vært oppe i åtte, ni. Ikke et vakkert syn. Og ganske lenge siden.

Bjørn
 

topp

  jeg synes alle burde oppleve å være uten innlagt strøm og vann. har ei gamme sjøl, og du verden for en fred og fin stillhet det er å finne der. opplever du det likedan som meg?
  Innsendt av: ken
Du har valgt rett! Du verden, så bråkete det kan bli i sivilisasjonen.

Bjørn
 

Gamle hunder - gamle tricks

  Det er farsdag på søndag. Mr Gamal må ringe hjem.
  Innsendt av: Josef Arimithea
Shukran. I will call.

Bjørn
 

Back to the land

  Hei, synes du skriver skitbra. Likte særlig det om de mindre kjente beboerne i marka rundt Oslo. Også bokanmeldelsene da! Ække noen i Norge som skriver bedre om off-mainstream-bøker enn deg assa.

  Med fare for at du allerede har gjort det i boka di; har du vurdert skrive om nordamerikanske survivialister, eller?
  Innsendt av: Thoreau
Har nevnt dem så vidt. Et blad for segmentet finner man på www.backwoodshome.com .

Bjørn
 

Gymsokker

  Hei!
  Bruker du gymsokker hele året?
  Innsendt av: GV
Nei, faktisk aldri. Men ullundertøy ni måneder av tolv.

Bjørn
 

apokalypsen

  Hei Bjørn !
  Kan du utdype litt om hva du mener med at polakker i norge er de eneste som egentlig kan noe...

  hilsen fra "Tom By" med mye folk.
  Innsendt av: kjell
Svarte litt på det noe tidligere.

Bjørn
 

fra skau til by

  Hvorfor ikke gjøre det samme i byen som du gjør i skauen, da kan du til og med ha ei dame med på lasset? Mindre PR, mindre "doppler-aktig", men lengre holdbarhetsdato og mindre "prosjekt".
  Innsendt av: odd ragnar myhr
Tanken falt meg ærlig talt ikke inn. Verdt å tenkte på.

Bjørn
 

Bjørn!

  Har du kjæreste? Hvis du ikke har det, inviterer jeg meg selv på hundekjøringskurs.
  Innsendt av: Kan fyre opp en primus og har litt.vit. hovedfag
Jeg er stum.

Hvis det ikke er deg igjen, da, Reidar.

Bjørn
 

Vaskemidler fra naturen?

  Hei du! Beundrer deg! Litt hygiene må du vel ha selv i ødemarken. Har du funnet en måte å lage brukbare vaskemidler selv? Mener å ha hørt om briskelåg (einer) og pors, men hvordan gjør man det i praksis?
  Innsendt av: Dame (selvsagt) 44
Jeg har prøvd med bjørk. Lagt blader i pose og ristet. Det skummet litt og virket greit nok. Sjekk www.motherearthnews.com for mange tips.

Bjørn
 

UTEN STRØM OG VANN BARE !!

  Besteforeldrene mine levde i stt uisolerte hus hele sitt liv. I nord i Scandinavien. På/ i fiskeværet Bugøynes i Finnmark.
  Om vinteren frøs vannet. Min oldefar satte opp vindmølle til dette huset og to andre hus før mine besteforeldre overtok dette. Vindmøllen blåste ned før de flyttet inn. Strømmen kom senere til husveggen deres. Men forsvant regelmesig mange, mange ganger hver vinter.
  De kunne kun nå Vadsø eller Kirkenes med båt. Veien hadde ennå heldigvis ikke fått lov til og strekke seg dit.
  Imidlertid får jeg ikke lov til og flytte inn i huset der jeg ble født , da noen mener jeg ikke vil klare dette.
  Og sitter derfor på Gran Canaria og sender deg denne e-mailen.
  Som du leser nå. Lider du overhodet av noen mangler der du selv har valgt og bo. ?. Jeg kan ikke skjønne hva du nå gjør. Hyper du markedet ????.  Innsendt av: Jan Gaski
Har merket meg at prisen på "nøkterne hytter som ligger ensomt til" er de som vil øke mest i pris. Dette var ikke tiltenkt, og det er vel ikke en gang noen kausualitet her.

Lider ikke mer enn jeg ville lidd hvis jeg bodde i rekkehus. Antakelig mindre. Det er vel litt avhengig av hvilke interesser man har.

Bjørn
 

ord og handling

  Det er ingen tvil om at vi ikke kan fortsette slik vi gjør nå med forbruk, både ifht miljøet og produksjonslandene for alle klær og dingser vi ikke trenger. Er boka di bare et generelt bidrag som skal gi folk dårlig samvittighet eller har du noen alternativer til handling? Skru av lyset og varmen og kle på seg før man legger seg? Flytte opp på hytta og ha hjemmekontor mens man leier ut huset til polakker? Dra på stormsafari på Sotra heller enn savannesafari i Afrika?
  Innsendt av: Krise
Godt spørsmål.

Jeg føler selv at jeg har fått skrelt av meg en del illusjoner om hvor enkelt det er å leve enkelt. Og det med samvittighet tror jeg man bare må hoppe bukk over.

Jeg føler vel at mye av forbruket kunne vært eliminert bare ved ørsmå justeringer av våre daglige vaner.

Huff, jeg roter vel bare til hele debatten.

Bjørn
 

hei

  Hva heter han (amerikanske, som du trakk fram i et Anne Grosvold-intervju) filosofen/forfatteren som du liker så innmari godt? Og hvorfor? Lykke til med å være kortfattet.
  Innsendt av: Eirik
Tror det må har vært Henry David Thoreau. Boka hans "Livet i skogen" kommer ut på norsk på Pax nå.

Bjørn
 

Svalbard

  Heisann, når kommer du opp til oss på Svalbard? Fine muligheter for en overvintring i en fangst hytte her opp. Garantert uten strøm!
  Innsendt av: Svalbard Indianer
Å, dette har jeg fantasert om!

Bjørn
 

Bart

  Hei Bjørn Gabrielsen. Hva sier du hvis jeg sier at det er utrolig viktig å ha bart?

  Og enn hvis jeg sier at Dagens Næringsliv er verdt å lese, iallfall på lørdagene, selv om man hater kapitalister (noe jeg ikke gjør, men av og til sier jeg det til folk som hater dem)?
  Innsendt av: Bart Habart
Heh,
Kan ikke argumenter mot noen av punktene.

Bjørn
 

Hva er poenget?

  Hvorfor uten strøm? Er det et PR forsøk, eller er det for å "komme nærmere" naturen?

  Uansett svar, jeg synes det er tåpelig! Du får ingen "wow" og "hurra" fra meg. Det du skriver kommer jeg aldri til å lese! Du får be til gud om at det ikke blir 50- ute.
  Innsendt av: Kjell Medstrøm
Tror ikke strøm eller ikke strøm avgjør nærhet til naturen. Jeg hadde hytta først, den var i utgangspunktet uten strøm, så kom bokideen.

Skulle alle hatt solcelle og batteri ville det ikke vært bly nok til hele verden. Så det er ikke en løsning på alle problemer! Men en konsekvens er at jeg har lært meg ganske mye om elektronikk, og om hvor mye eller lite man trenger. Litt livsfjern type, egentlig, veldig spennende for meg å lære slikt.

Bjørn
 

Å leve som man egentlig ønsker

  Jeg trenger å snakke med en som deg, som har tatt den avgjørelsen du har, å leve en smule på siden av samfunnet forøvrig. Jeg og min samboer snakker for tiden om å gjøre noe helt annet enn det vi per tiden gjør.... Kan du vurdere å snakke med/møte meg?

  Innsendt av: Siv Sagnes Pettersen
Det er så mange spennende ting å gjøre!
Ta kontakt med Kagge forlag.

Bjørn
 

Wow:-)

  Jeg må bare si at det er kjempe tøft gjort av deg å bo i skogen ass.. Men blir det ikke fryktelig kaldt å trist på kveldene å sånt?? Det tenker jeg mye på, at man kan føle seg veldig ensom...!
  Har respekt for deg, og syns det er bra gjort at du lever av naturen, STÅ PÅ:)
  Innsendt av: ingrid:-)
Hverken ensomt eller kaldt. Bikkjene har flerbruksområde slik sett!

Det er også praktisk å bo smått, sånn oppvarmingsmessig.

Det minner meg på: Jeg må kjøpe tettelister idag!

Bjørn
 

Hvordan fikse....

  en hytte i marka? Jeg er som deg - i fag og hode - og har de samme verdiene. Men jeg må reise til fjellet (tre timer) i bil for å komme meg i "fred". Og det er en hytte det tar halvannen time å gå til om vinteren. Med minus 20 blir det jo noen timer med fyring...

  Har du noen triks for hvordan man får tak i en hytte i marka?

  Ellers: Respect! Har utrolig sans for folk som våger å stoppe opp og sette spørsmålsmålstegn med de verdiene vi lever etter, og ikke minst de vi gir videre til barna våre.

  Stå på!


  Innsendt av: Pålg
Tusen takk!
Det er jo ikke flust i Oslomarka, men det dukker opp rett som det er. Hvis man er villig til å dra litt ut stuper prisene mens standarden øker. Men som du påpeker, det er det med bilen...

Min erfaring er at det går ganske greit selv med en lang, muskeldrevet pendletur. Man bare lærer seg å organsiere resten av livet rundt det. Det er utrolig hva som finnes av muligheter for transport med sykkel. Sjekk www.xtracycle.com .

Bjørn
 

Gledar meg!

  Eg må seie at eg gledar meg noko vanvittig til å lese den nye boka di! Las "Lutefisk på Prærien" tidlegare i år og vart oppslukt av din fantastiske forteljarkunst. Eg skriv ein del sjølv og lurar litt på ein ting.

  Kven er dine favoritt-forfattarar?


  Innsendt av: Hans J
Ai, ai. Hva skal jeg si?

Kurt Vonnegut er nok den som har påvirket meg aller mest.

Liker ellers mye sakprosa. Bill Bryson må vel trekkes fram.

Douglas Coupland føler jeg er merkelig undervurdert.

Litt engstelig for å nevne norske forfattere. Har jo som jobb å anmelde dem jevnlig.

Bjørn
 

hei

  har du det fint?
  Innsendt av: Ingrid
Takk, jeg har det ikke så verst. Jeg føler på alvor at jeg lever en drøm. Det er pris å betale for det, men det synes jeg ikke er en overraskelse.

Jeg har noe rot som skyldes at jeg er litt treg og uorganisert. Men det er en sann glede å ikke ha noen andre å skylde på.

Håper du har det bra.

Bjørn
 

Ute av verden?

  Jeg leser alltid med nysgjerrighet og glede din faste spalte i Vårt Land! Jeg, som mange andre, fascineres av et valg om å leve enkelt utover korte ferier på telttur eller hyttetur... Levde du relativt enkelt også tidligere eller var overgangen svært stor for deg? Føler du at du er litt "ute av verden"? Hvordan opplever du i så fall balansegangen mellom det å "være en del av verden" og samtidig leve noe tilbaketrukket? Gode hilsener fra Hege
  Innsendt av: Hege
Takk, leserene av den spalten er noe for seg selv. Maria Solheim har en tilsvarende spalte i VL, som til tider er dritgod.

Mye av tiden går med til bare å løse praktiske utfordringer. Transportere bikkjemat, sy potesokker til dem så de ikke får sår når det er skareføre og så videre. Jeg må innrømme at overlatt til meg selv føler jeg meg ikke så veldig spesiell.

Overgangen til den vanlige verden er utfordrende rent praktisk. Vaske håret, ha rent tøy og bysko etc. Psykologisk går det helt greit. Men jeg blir nok litt rastløs etter en lang dag i byen.

Bjørn
 

Polakkene er de eneste i Norge som egentlig kan noe

  Hvordan overlever vinteren Bjørn Gabrielsen?
  Innsendt av: Rolf Ulf
Med nød og neppe.

Bjørn
 

Ikke standard, men hvorfor?

  Jeg levde 9 mnd i en leilighet i Oslo uten komfyr, kjøleskap, tv, radio eller varmt vann. Jeg levde et normalt liv; gikk på jobben som vanlig, festet, gikk på kino, spiste på restaurant mm. Ingen fattet "mistanke" om mitt noe avvikende mitt levesett. Det blir ikke plass til et langt ressonement, men hva tror du er årsaken til at alle lever tilnærmet likt mht basis/standarløsninger? Kan det være som bla Heidegger skriver; at menneske helt siden Aristoteles har vært så opptatt av å beherske og kontrollere naturlovene og elementene, at man helt har "glemt" hvilke andre muligheter det å være menneske gir?
  Innsendt av: Alexander
Utrolig kult! Det hender at jeg nesten skjemmes over oppmerskomheten jeg får, men jeg skylder på at dette tross alt er jobben min.

Jeg har blitt litt kjent med selgere av bladet =Oslo i det siste. Jeg har virkelig blitt slått av fellestrekk med såkalte naturfolk jeg har møtt tidligere. De er alltid på jobb, men har alltid en slags fri. De kan føre en lang samtale uten på død og liv spise kake eller drikke kaffe. Og her kommer Heidegger inn: De må ha en høyere smerteterskel. Dermed blir behovene også anderledes.
Jeg merker noen få likhetstrekk selv. Kan sove omtrent hvor som helst. Vet hvilket aktivitetsnivå jeg må holde for ikke å fryse. Har en mer instinktiv forståelse av når jeg må spise. Sånne ting. Det har vært spennende å oppleve.

Høres ut som jeg er tre år gammel.

Bjørn
 

Undrer du deg noen gang...

  ...over hvor stupide folk er? At du bor i en hytte uten strøm er da slettes ikke noe stort, for bare 50-100 år siden var dette på ingen måte uvanlig. Og for to hundre år siden var alt annet utenkelig. Likevel lurer folk på hvordan du skal klare deg.
  Vel, hvordan klarer du å opprettholde et sunt menneskesyn?
  Innsendt av: Oppgitt
Jeg tenker en del på det, på hvor mange generasjoner som har klart å overleve bare for at resultatet skulle bli... meg.

Jeg er ganske ydmyk for interessen jeg har fått, tror den til dels skyldes at mange har sneiet innom tanken selv, og lurer på hvordan et sånt liv kan kombineres med alt det andre vår tids samfunn krever. Det er nok ikke så mange som synes at det jeg gjør er like imponerende som at etiopiske bønder klarer å overleve, mer at det er litt interessant at det går an å velge bort tilsynelatende "livsviktige" ting som vi innerst inne vet ikke er så livsviktige allikevel.

Men det med menneskesynet er ikke alltid lett. Det skal du ha.

Bjørn
 

Ville du hatt naboer?

  Til Bjørn,

  Jeg kunne tenkt å gjøre noe lignende som deg, men er litt redd for å bli sittende å kukkelure alene ute i skogen. Kunne du tenkt deg å starte et lite samfunn der ute?

  Vennlig hilsen

  Innsendt av: Ann
Jeg er sublimt dårlig egnet til organiserte sosiale fellesskap. Men jeg har ønsket at noen ANDRE kunne skape et samfunn med god ideologisk takhøyde og ellers gode verdier, så kunne jeg bo i utkanten og komme på besøk.

Bjørn
 

når skal sleden tas fram?

  Nå har det falt snø, og det blir lettere å ta seg fram i skogen for de med trekkhunder. Er det sledeføre helt opp til deg nå? Jeg bare lurer
  Innsendt av: Rita (hehe?)
Det er faktisk det, Rita!

Men det er ikke, som vi hundekjørere sier, noe ankerfeste. Så man må passe på, mellonya!

Bjørn
 

Inne eller ute!?

  Er hytta til låns !?
  Neida, tulla! Selv har jeg lenge hatt lyst å hoppe av karusellen en stund. Det jeg lurer på. Er det mulig å sette alt på "vent" et års tid? Jeg tenker på husleie, post, bank, regninger, selvangivelse,,,, osv. Hvordan melder man seg ut for et år? Er det mulig?

  Boka di heter "veien ut" hva mener du med "ut"? ville det ikke være mer riktig å si veien inn? Unskyld meg, men jeg er litt hekta på at vi alltid sier "ut i naturen" som om vi er inne. Slik jeg ser det så er det vi som er ute, og trenger og komme inn igjen. he he,, en liten detalje, men språget er viktig vet du. :-)
  Innsendt av: Roy A
Jeg meldte meg nok ikke så mye ut som du antyder her. Jeg har også vært fascinert av tanken på VIRKELIG å gå i hi. Det må da gå an, Sysselmannen på Svalbard leier jo ut fangstmannshytter til et jevnt sig av folk som åpenbart har klart å fikse det med banken og kemneren og slikt.

Jeg ser ditt poeng i det med "ut" og "inn".

Bjørn
 

Skriv mer!

  For en som tilbringer tiden alene i en hytte i skogen, skriver du altfor lite. Jeg har med økende bekymring fulgt din synkende produktivitet helt siden du var den eneste gjenværende lesverdige i Natt & Dag. "Vinterkrigen" og "Lutefisk på prærien" er lest i filler, og jeg abonnerer på DN kun for å lese dine sjeldne bokanmeldelser.

  Du har potensiale til å bli en slik som i fremtiden selges i skinninnbundne samlede verker. Men med denne utgivelsestakten kommer du bare til å dekke hyllecentimetere, og det blir ikke dikterhøvdinger av slikt. Jeg synes du burde du være bevisst ditt ansvar for historien, og la bikkjene passe seg selv litt oftere mens du skriver. Vi blir ikke yngre, vet du. Spørsmålet blir derfor: Når kommer neste bok?
  Innsendt av: Erik Shelby
Tusen takk!

Har veldig dårlig oversikt over framtiden. Har lyst å skrive mer. Problemet er at hvis jeg ikke leser og opplever masse, blir det noen virkelig grusomme gjentakelser i framtiden.

Bjørn
 

Down and Out in Thoreau og Walden

  Da er det bare å håpe at dine opplevelser med kemneren ikke blir like ille som de Thoreau til slutt fikk. Gratulerer med en velskrevet og underholdende bok!
  Innsendt av: torgrim
Tusen takk!

Thoreu var visstnok flink med hendene, og dårlig med damer og økonomi.

Jeg er bare middels flink med hendene.

Bjørn
 

Bikker & Sivilisasjonskritikk; okey!

  Lest noe av Derrick Jensen? Tror du ville ha likt et par av bøkene han.
  Satt deg inn i "peakoil-problematikken"? Hvis ikke, så er det nok av interesse?

  Uansett, hva med bikkjene dine; er det sibirske eller alaska huskyer?

  Planlagt å delta i Finnmarksløpet eller? (Det virker jo som om du har stor nok bil til å kjøre til femunden med hele gjengen.)
  Innsendt av: habbahabba zuttzutt
Ikke lest Jensen, tar tipset til meg.

Alaskan husky, ja.

Bikkjene skal nok delta i Femundsløpet. Vi ser på økonomien om ikke det kan bli Finnmarksløpet også.

Den bilen min ja.... Vet ikke hvordan du vet om den, men der er det jo en ulempe at a) den ikke går og b) jeg ikke har lov å kjøre.

Bjørn
 

Fan

  Ville bare si tusen takk.
  Jeg synes dette er særdeles modig.
  Man trenger å kunne samtale om forbruket, ikke bare diskutere det.

  Igjen, takk for flott bok og for et flott initiativ. Modig.
  Innsendt av: Thomas
Det føles ikke så modig. Men takk!

Bjørn
 

apokalypsen

  føler du deg rede for apokalypsen nå etter drøye halvannet år i marka? du trenger vel bare en Atombørste for å være komplett utstyrt. Etter at du har børstet av deg støvet, kan du børste polakkene, og be dem til gjengjeld gjenreise hytta til en hyggelig pris
  Innsendt av: helge
Veldig godt tenkt.

Jeg er nok grusomt dårlig forberedt, i grunn.

Bjørn
 

Tekniske spørsmål

  Hei, du har altså solcellepanel, og hvor mange W yter dette, hvor stor batteribank har du, og hva slags elektriske innretninger har du tross alt?

  Er nysgjerrig fordi jeg lurer på hvor lite strøm man kan klare seg på, spesielt om man likevel har mobiltelefon/bærbar PC/TV og noen lampepunkter. Men du har vel kanskje ikke alt dette? :-)

  Innsendt av: Thomas Henden
Hva du trenger avhenger av om du skal bruke anlegget kontinuerlig, eller bare i helger og ferie.

I ditt tilfelle, og her bare tar jeg det på sparket, ville jeg anbefalt dette om en hytte som brukes i helgene og mest om sommeren:

120 watt panel
Et 300 Ah batteri (kjøp det dyreste først som sist)

Til daglig bruk må du nok opp i 240watts panel. Og knipe igjen om vinteren.


Bruker man hytta mindre enn, si, 30, 40 dager i året er nok det mest økonomiske å kjøpe et digert fritidsbatteri og lade det med en god batterilader (C-tek) hjemme. Dette forutsetter at det er bilvei fram til hytta. Og at man har bil.

Katalogen til butikken Sunwind har et utrolig nyttig skjema som viser hvor mye strøm hver variant av solpanelene klarer å suge til seg i de forskjellige månedene i året.

Bjørn
 

Neste?

  Vet det muligens er litt forhastet å spørre om neste prosjekt når du nettopp er kommet med ny bok, men mye vil ha mer. Hva er i rørledningen?

  Vil også benytte anledningen til å si at det ikke finnes noen annen norsk skribent som har brakt meg så mye glede og underholdt meg så mye som deg, gjennom både bøker, anmeldelser og artikler. Jeg vil nesten gå så langt som å kalle meg en fan. Thank you for the music!
  Innsendt av: Karl Ruben Weseth
Du er helt klart et godt menneske.

Det er mange ting jeg vil skrive om. (Et år på hotell har falt meg inn, men ikke helt på alvor.)

Kanskje noe som ikke handler eksplisitt om nordmenn. På den andre siden, hvis ikke vi skriver om oss sjøl, så kommer sannelig ingen andre til å gjøre det.

Alt godt.

Bjørn
 

Kunnskap

  Vet du ikke om noen andre i Norge som kan noe enn polakker? Har du i så fall bodd veldig lenge veldig isolert?
  Innsendt av: Anne Herbstad
Jobben min er å koke ned, destillere og overdrive.

Ser man på det fra en snever og ondskapsfull vinkel, kan det da virkelig se ut som om det bare er polakker som BÅDE kan OG vil gjøre noe.

Bjørn
 

Hei.

  Hvordan klarer du deg uten strøm?
  hadde jeg ikke hadd strøm så vet jeg ikkke hva jeg hadde gjort.
  man må jo ha strøm, så kan man spille data å Play Station.
  Innsendt av: Kristoffer
Som sagt har jeg et solpanel.

Mye ny teknologi er herlig strømgjerrig. Du ville ikke trengt mange solpaneler for å drive en flatskjerm. Jeg er ikke så inneforstått med Play Station, men hvis du klarer deg med PC ville det gått greit.

Bjørn
 

Hei Bjørn!

  Jeg må vel helt ærlig innrømme at jeg virkelig beundrer deg... har hatt som en liten drøm selv og bare kunne leve i naturen, uten noen moderne hjelpemidler. Men et spørsmål har jeg: Blir du aldri ensom? og i tilefelle hva tenker du da du får den føelsen?
  Innsendt av: Tommy
Blir faktisk aldri ensom. Det hjelper å ha seks bikkjer, som jo ikke er alle forunt.

Da jeg bodde i byen kunne det gå flere dager uten at jeg snakket noe særlig til noen som helst, annet enn "takk" og "ja, to poser" til kassadamen. Det er nok flere som har det slik.

Jeg har dessuten kullsviertro på at snakke og være sammen med folk skal man gjøre i bolker, ikke uavbrutt.

Bjørn
 

Groucho

  350 kr for 250 sider - er ikke det litt dyrt? Da blir det kanskje ikke så mye til overs for å forbruke andre ting? Og forhåpentligvis havner boka på riktig mange biblioteker uansett?
  Innsendt av:
Nei, siden det ikke er skjønnlitteratur er det ingen automatikk i at den kommer i bibliotek.

Jeg er selv litt forsiktig med å si at ting er "dyre". Dyrt i forhold til hva? Da jeg kjøpte piggdekk til sykkel første gang og det fremdeles var nymotens kostet det 1400 for et par, og alle rullet med øynene. Men jeg hadde ikke stjålet pengene, jeg valgte bare å ikke bruke dem på noe annet.

Folk har noen utrolig merkelige interesser der ute, som gjør at de bruker utrolige mengder med penger på, si eksklusive klokker. Jeg kritiserer aldri sånt. Det er umulig å vite hva som gjør livet verdt å leve for andre.

Bjørn
 

God idé

  Hei, synes det du har gjort virker som noe av det smarteste man kan gjøre. Har du plass til leieboere? Evt. vet du om noen ledige hytter i nabolaget?
  Innsendt av: Joe
Jeg har, i teorien, plass. Men mine nevroser og behov gjør at det aldri vil gå.

Jeg la i sin tid inn et autosøk på finn.no med stikkord som "nordmarka". Da dukket det opp noe rett som det var, gitt!

Bjørn
 

Hei!

  Jeg vil bare si meg enig.
  Den beste tiden jeg har, er alene på stølen på Slettefjellet i Vang i Valdres, uten støm og innlagt vann. Fokuset blir et annet. Nå er jeg der de kan noe, i Polen, som utvekslingsstudent. Jeg skal snarest få boken din tilsendt, og gleder meg til å lese.
  Lykke til videre.
  Marit.
  Innsendt av: Marit Ødegården
Gadd vite hva polakkene sier om nordmenn seg imellom. Hørte intervju med en statsviter som jobbet som hushjelp hos en norsk professor. Da han fikk besøk av en kollega snakket de bare om hva de betalte sine hushjelper, som om hun ikke var til stede.

Som du sikkert vet, er det hviterussere som plukker jordbær i Polen. Jeg vil ikke vite hvem som plukker jordbær i Hviterussland.

Håper du liker boka!

Bjørn
 

hva er forbruk?

  Heisann!

  Jeg gleder meg til å lese boka - har likt det du har skrevet tidligere.

  Hva mener du med forbruk? Hvor setter du grensene mellom nødvendighet og luksus? Er ord og musikk luksus?

  Hvor mye strøm får du ut av solcellepanelet ditt?

  Råkk ånn!
  Innsendt av: Mats
Mitt patetiske 60wattspanel holder et batteri på 125Ah i beredskap si ni, ti måneder i året. Jeg er i ferd med å innstallere tre nye 60wattspaneler og har kjøpt nye batterier.

Si at du har et 60w panel, og at sola lyser på "max effekt" i ti timer. Da har du, teoretisk, nok strøm til å forsyne en 60watts lyspære i ti timer. Så dette er ikke noe å koble opp til en 2000watts panelovn.

Når det gjelder forbruk tror jeg det er fåfengt å appellere til folks "samvittighet". Vi bruker det vi har, det har alle folk i alle sivilisasjoner gjort. Men vi som faktisk har mulighet til å se konsekvensene, kunne innrettet ordninger, blant annet gjennom skatt, som gavnet miljøvennlig forbruk.

Historisk er det bare de aller verste samfunnssystemene som har hatt minsket forbruk som et ideologisk mål (fordi alt overskudd må pløyes inn i krigsindustrien, eller for å stemple de rike som samfunnsfiender), så man må holde tunga rett i munnen.

At enkelte rike mennesker lever ut sine, og andres drømmer, gjennom sinnsvakt stort forbruk synes jeg helt oppriktig er moralsk uproblematisk. Løsningen ligger andre steder.

Bjørn
 

God dag!

  Tøft gjort!
  Hva føler du er meningen med livet?
  Innsendt av:
Det må jeg si.

Har det på hjernen at man skal forsvare ikke bare de som er anerkjent undertrykte, men også de som er upopulære. Som Mesteren sa, "De fattige vil alltid være blant dere."

Det er jo ikke noen mening i og for seg.

Bjørn
 

Kvinnebesøk


  Hei Skogmann

  Blir det noe kvinnebesøk på deg, der oppe i de mørke skoger?
  Innsendt av: Haakon F. Stenersen
Det blir MYE kvinnebesøk. Stort sett av jenter under seksten, en venninne over femti og eks'en.

Bjørn
 

Hei!:)

  Hva savner du mest ved å bo slik du nå har valgt å gjøre?
  Innsendt av: Ka(\",)
Dette er interessant, at det er et såpass vanlig spørsmål.

Når jeg sitter der og kokkelimonker for meg sjøl, er ikke savn særlig høyt på dagsordenen. Jeg bruker mye mer tid på å pønske ut løsninger. Ofte løsninger på problemer som ikke er så presserende en gang, men bare fordi det ville vært gøy å se om man fikk det til. Det finnes et eget blad som heter "Home Power" bare om slike ting, hvordan man får soloppvarmet dusj selv i kalde klima og så videre.

Bjørn
 

Jeg er imponert

  Denne boka er satt på ønskelista til jul. Jeg beundrer deg for å faktisk leve som du gjør. Hva er det største savnet du har når du bor som du bor?
  Innsendt av: Olsen
Det med klesvask blir veldig dominerende. Så jeg har feiget ut og vasket mye klær hos eks'en. (Hun var eks FØR jeg flyttet ut, hun har ikke fått avsmak av meg fordi jeg vasker klærne hos henne.)

Ellers savner jeg veldig lite. Jeg kunne kanskje ha skrevet mer fra utlandet hvis jeg ikke hadde slik en ekspansiv husholdning. Men jeg synes egentlig det er helt greit at jeg ikke kan gjøre absolutt alt i hver eneste periode av livet mitt.

Bjørn
 

Liker deg

  Jeg liker deg, men jeg gadd ikke å lese artikkelen om at du skal på hytta.
  Innsendt av: Hr. Nilsen
Heller det en omvendt.

Bjørn
 

smågnagere

  Blir det no´ mus på deg der langt ute i skauen?
  Innsendt av: Byrotta
Svar 1:
Man blir helt hysterisk med å rydde opp alt av smuler og matrester for at ikke mus skal venne seg til at det er mat å hente.

Svar 2:
Jeg steller dyr.
Jeg skriver bøker.
Jeg hogger ved.

Bjørn
 

savn

  hei. hva er det du savner mest fra den mer urbane verden? og jakter du i skogen?
  Innsendt av: roger
Jeg jakter ikke. Er jeg ute, så er jeg med bikkjene mine. Og de er ganske fokusert på transport og regner med at maten kommer fra Gud.

Lettvint klesvask er nok den biten av sivilisasjonen som er genuint tids- og arbeidsbesparende. Mange av de andre tilbudene kan jeg enten slepe med meg hjem (bøker) eller klare meg uten.

Bjørn
 

Rastlöshet

  Jag antar att det finns mycket att göra under sommaren, men hur klarar du dig under vintern egentligen? med en radio samt en liten stuga omringad av massa snö och kyla måste vara frustrerande efter ett tag om man inte har vant sig till det som du antagligen gjort. Det är fascinerande och väldigt viljestarkt,men rastlösheten, hur tåler du den?
  Innsendt av: Mimmi
Vinteren er ikke så vanskelig som man skulle tro. Det er lysere. Og renere. Det med renheten blir man helt besatt av når man ikke har innlagt vann, men mye kontakt med gjørme.

Jeg trener trekkhundene mine ganske mye fordi de beste velges ut og deltar i løp med eks-kjæresten min som hundekjører. (Stort sett bruker hun sine egne bikkjer, men hun trenger noen ekstra.)

Dermed er mye av kuldeproblematikken løst, i og med at jeg er i aktivitet store deler av døgnet. Og det går ikke all verdens med ved hvis man ikke er mye innendørs.

Ellers blir det en del lesing. Og, Gudhjelpemeg, håndarbeid. Stopping av sokker, litt småmekking og slikt. Akkurat som man skulle tro.

Bjørn
 

Gnu Gabrielsen

  Ville du heller vært en gnu?
  Innsendt av: Tallak L. Øvestad
Har ikke tenkt på det sånn.

De greske kynikerene ville være som hunder. Jeg misunner dem litt, i de fleste tilfeller der de utsettes for noe tenker de at vel, sånn er det vel nå. Og så legger de seg for å sove.

Bjørn
 

Misunnelig!

  Endlig en som tar skrittet fullt ut! Trenger du selskap av et grepa kvinnfolk som kan hogge ved, fyre på peisen, sove ute i all slags vær, lage mat av nesten alt, som er flink med dyr og glad i hunder, som er drittlei byens tjas og mas, som kan litt om det meste som er verdt å vite, som ikke er redd for å få skitt på fingrene, som klarer seg uten kaffe latte, som er fysisk sterk og full av energi, som elsker natur og fysiske utfordringer, som er liten, lett uredd og ganske søt, som er utdannet, belst og bereist (men er ferdig med det) - så ta for all del kontakt. Møtes gjerne hvor som helst i skogen. Ønsker deg forøvrig en fin vinter. Gleder meg til å lese boken din.
  Innsendt av: Kristin Devor
Enten er dette drømmekvinnen.

Eller så er det deg som kødder med meg, Reidar.

Bjørn
 

Uten strøm?

  Håndskriver du dine manus?
  Innsendt av: Tom
Vanskelig det uttrykket "uten strøm". Jeg lever uten INNLAGT strøm, men har et litt astmatisk solpanel. Det holder til computador og telefon.

Har et nevrotisk forhold til forbrenningsmotor. Ikke så sjarmert av aggregat.

Bjørn
 

Litteratur

  Har du forsøkt å lese bestialitetens historie eller hærverk når du sitter helt alene, forlatt og kald i en liten hytte ute i ødemarken?

  Håper ikke det ...
  Innsendt av: Mr. Schabjing
Ikke akkurat dem. Men jeg er forbløffet over hvilken høy toleranse jeg har for skrekk. Give it to me!

Bjørn
 

Løsunger

  Blir det mye bling bling oppi skauen? Budeier i nød o.l. eller blir det mest hånderotikk?

  Har du noen løsunger du vet om?
  Innsendt av:
Veldig godt formulert spørsmål. Jeg kjente en fyr en gang som var blandingsmisbruker og bodde under noen pressenninger i skogholtet ved togholdeplassen. Han hadde ofte med seg kvinnfolk hjem, han.

Utrolig hva man kan få til.

Ingen løsunger.

Bjørn
 

Øl, øl, øl

  Hvor mange øl må du drekke før du virkelig kjenner det?

  Hvis du mener du har vokst fra dette fenomenet, så svar teoretisk eller etter magefølelsen.

  Hvis tid: Blir det mer drikking alene på et øde sted enn i "sivilisasjonen"?

  Da er det vel bare en ting å si:
  Skål for villmarken!


  Innsendt av: AA
Skål, du!
Det blir definitivt mer tid til alenedrikking, ja.

Jeg er blitt litt vek med årene. Fire pils, uten Zyrtec, og jeg er helt ødelagt.

Bjørn
 

Markens grøde

  Hvorfor skal vi lese boka di når vi allerede har "markens grøde"?
  Innsendt av: LL
Sammenligningen er i og for seg veldig smigrende. Fremste grunnen, tror jeg, er at jeg er uendelig mer bortskjemt enn noen figur Hamsun kunne funnet på. Min konfrontasjon med naturen og de basiske behov er kanskje litt lettere å leve seg inn i for gjennomsnittsnordmannen.

Isak Sellanrå lever. Men stort sett i andre land.

Bjørn
 

Om boka di!

  Skildrer du helt konkret hva du gjør? Eller har du en del fiksjon?

  Hva er "drivet" i fortellingen? At det blir kaldere eller??


  Innsendt av: f
Det er et en til enforhold med hva jeg gjør og hva som står i boka, ja.

Drivet i fortellingen er vel mest at jeg hele tiden møter meg selv i døra. Har ambisjoner om å være så miljøvennlig, men ender opp med å bruke en masse parafin. Skal dyrke ting selv, men bruker så mye tid på stell av dyr at det ikke blir tid til plantene.

Jeg forestiller meg at vi ofte undervurderer hvor sinnsvakt vanskelig det var å overleve før. Noen superstjerner blant oss klarer å overleve med jakt og fiske, og vi innbiller oss at det ikke er så langt fram dit.

Bjørn
 

Familie

  Hei. Sinnsykt rått sånn som du leve! E det itj ein befrielse? Slæpp stress og mas?
  All ære te dæ:-)
  Innsendt av: Maja
Jo, det er en befrielse.

Mye av utfordringen ligger i å ikke være til belastning for andre: Lukte rart, komme i tømmerhoggerskjorte til begravelse, levere tidsnok til deadline og slikt. Det å lage mat og komme seg fram og tilbake er, i seg selv, forbløffende overkommelig.

Bjørn
 

hvordan hugger man

  hei,
  jeg har min egen "lom-å-gjøre-lek" som består i å finne ved i parken og skogen og ved akerselva, og se hvor langt det rekker til peisen.

  og det rekker langt, jeg bruker peisen hver vinterdag når jeg er hjemme.

  jeg fikk noen svære kubber av en nabo. jeg skjønner meg på de små, men de som er så store at det ikke nytter å hugge og ikke nytter å bare dytte innpå, hva gjør man med dem?

  økser og økser? spett? jeg tør jo ikke ta i en motorsag.

  Innsendt av: fr.martinsen
Svært imponerende!

Jeg er enig med deg i at man skal holde seg unna motorsag.

Jeg har en såkalt "kløyveøks" som er veldig bred i huet opp mot skaftet. Den tar det meste. Er det skikkelig svære greier, "fliser" jeg av kubben i kantene. Noe jeg ikke har gjort selv til dette formål er å bruke kiler og slegge. (Merk at utstyrsparken stiger her as we speak!)

Og dette vet du nok, men det lønner seg å plassere kubben opp ned i forhold til vokseretningen. Visstnok lettere å kløyve da. Har ikke undersøkt dette på noe vitenskapelig vis selv.

Bjørn
 

YO"

  Kor i Norge kan ein dyrke enstøingtilværelsa slik som du? Eg vil også, men finnar ingen plassar! Hyttane på fjellet e jo svindyre fortia
  Innsendt av: Viggo
Kysten (i sør) og fjellet er kinkige. Tror skogen, i snitt, er det mest økonomiske. Har sett mye forlokkende i Hedemark. Som hobby hender det jeg går inn på www.gardsbruk.no eller www.vesttelemork.no, der finner man upraktiske småbruk ned til 300 000.

Bjørn
 

Dracula

  Hei,

  Jeg overnattet oppe i Nordmarka i helgen, og et par ganger i løpet av lørdagskvelden for du forbi med doningen. Lydløst gled du forbi med lyset fra hodelykten som skinte i oktobernatten. Jeg fikk en ubeskrivelig nifs fornemmelse av at det var Dracula med sin vogn som raste forbi! Føler du deg som Dracula der ute i Nordmarka noen gang?!
  Innsendt av: BVA
Jeg håper forbikjøringene gikk greit! Det hender at bikkjene passerer møtende farlig nær for å få med seg den deilige, og informative duften av en fremmed. Det kan virke guffent.

Jeg føler meg ikke som Dracula selv. Men det hender at bikkjene får et eller annet for seg, og begynner å ule uten noen grunn som jeg kan oppfatte. Da pleier jeg å si at "nå kommer Dracula".

 

Les også