Ikke bra for barna, mener NRK.

(Dagbladet.no): Da Pippi Langstrømpe ble født under den andre verdenskrig, hadde hun en negerkonge til far. Kaptein Efraim Langstrømpe var både negerkonge og sjørøver, og idolet til verdens sterkeste jente, som har full kontroll på de voksne.
 BARNAS FORFATTER:  
Pippi Langstrømpes negerkonge-pappa var ikke noe ladet begrep da figurene rundt verdens sterkeste jente ble skapt på 1940-tallet. Nå er tidene annerledes, mener NRK Barnetimen. Astrid Lindgren døde i 2002, 94 år gammel.

BARNAS FORFATTER: Pippi Langstrømpes negerkonge-pappa var ikke noe ladet begrep da figurene rundt verdens sterkeste jente ble skapt på 1940-tallet. Nå er tidene annerledes, mener NRK Barnetimen. Astrid Lindgren døde i 2002, 94 år gammel.
Arkivfoto: AP/SCANPIX

Emneord



Men nå har NRK Barnetimen tatt fra Pippi hennes originale negerkonge-pappa og erstattet han med en sydhavskonge. Begrepet neger er ekskluderende for dagens barn, mener prosjektleder for NRK Barnetimen, Vibeke Fürst-Haugen.

Hun sier til NRK Kulturnytt at Barnetimen også har fjernet neger fra et annet hørespill som kommer i ny drakt.

- Nå i det siste har vi fjernet ordet neger fra to litterære produskjoner. Historien er like god og mer tilgjengelig for barna i dag, sier Fürst-Haugen, som mener at et slikt ord forstyrrer historien.


Nei fra Vinje
Språkprofessor Finn-Erik Vinje synes ikke noe om at Barnetimen tukler med begrepene i et slikt verk.

- Det er en måte å sette seg inn i den  kulturelle bakgrunnen å tilegne seg språket som det gjelder i de eldre tekstene. Jeg kan ikke skjønne at  at det skal være skadelig for barn å høre om negerhøvdinger og negerlandsbyer, sier Vinje.


Sydhavskonge
Men uansett - når Pippi nå skal forklare vennene Tommy og Annika hvorfor det er hun som regjerer i Villa Villekulle, kommer hun til å si:

- Pappan min er sydhavskonge, han. Det er nok ikke mange som har slik pappa.

Bøkene om Pippi Langstrømpe er oversatt til 57 språk, og regnet som en av bærebjelkene i forfatterskapet til den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren. Den første boka kom i 1945.

Opprinnelig var fortellingen om den sterke jenta som fikset alt, en trøstehistorie til Lindgrens datter Karin da hun var syk.

 

Les også