Holder ikke med «Ringenes Herre» og «Aliens».

Video er ikke lenger tilgjengelig.

SE VIDEO: I denne videoen fra i fjor høst forteller spillmaker Ken Levine om det kommende «BioShock».
Video: IRRATIONAL GAMES


(Dagbladet.no): En av grunnene til at spill gjerne ikke blir omtalt som høykultur, kan ha noe med at de gjerne går ut på fotballspilling, bilkjøring og machomenn som skyter med unaturlig kraftig skyts.


Foto: IRRATIONAL GAMESDette til tross for at spill i aller høyeste grad kan formidle historier på en måte ingen andre audiovisuelle kulturformer klarer.

- Kunne ikke laget «Gears»
Spilldesigner Ken Levine er snart aktuell med det kommende skytespillet «BioShock» til Xbox 360 og PC. I et intervju med MTV News forteller han at tingenes tilstand i spillverdenen ikke er helt som han skulle ønske.

Man skulle tro at alle spillskapere skulle ønske tilsvarende suksess som skaperne av kassasuksessen «Gears of War» nylig har oppnådd - over tre millioner kopier av spillet er solgt til nå. Ken Levine er imidlertid ikke interessert i å gå den veien:

- Det ligger ikke for meg å lage store fyrer i rustningdrakter som snakker tøft og alt det der. Det er ikke min greie og noe jeg aldri kunne gjort. Jeg har bare lyst til å lage det jeg synes er kult, sier Levine.

- Viktig med variasjon
Og det Levine synes er kult sammenfaller ikke med hva han mener andre spillskapere bryr seg om:

- Mange dataspill-folk har lest en bok og sett en film i deres liv, og det er «Ringenes Herre» og «Aliens», eller variasjoner av disse. Det er fine greier det, men det er også viktig med litt variasjon, forteller Levine, som ærlig innrømmer at han stjeler ideer - bare fra andre kilder.

Selv beskriver spillskaperen seg som «halvparten totalt videospill-nerd, og halvparten pretensiøs, kjedelig Vassar-utdannet gjøk». Til Dagbladet.no karakteriserte Levine seg tidligere i høst enkelt og greit som en «sick fuck» - en påstand det mørke temaet i «BioShock» kan understøtte. Han har en bakgrunn som kunsthistorie-student, og har lest seg opp på markedsliberalisten Ayn Rand.

- Gir blanke
På tross av at Levine nå risikerer møtbør fra bitre kolleger i forkant av utgivelsen av «BioShock» - et skytespill som finner sted i en dystopisk undervannsby - er han fullstendig klar over hva han har med å gjøre:

- I bunn og grunn er det vel slik at spillerene gir blanke, innrømmer han.

Forventningene til «BioShock» er uansett store - spillet slippes på Xbox 360 og PC i juni.
 

Les også