Sovnet stille inn på Diakonhjemmet i går kveld.

(Dagbladet.no): Skuespilleren Arve Opsahl er død, 85 år gammel.

OLSENBANDEN: Arve Opsahls mest kjente rolle var som Egon Olsen (til høyre) i Olsenbanden. Her sammen med Sverre Holm og Aud Schønemann, begge avdøde.

OLSENBANDEN: Arve Opsahls mest kjente rolle var som Egon Olsen (til høyre) i Olsenbanden. Her sammen med Sverre Holm og Aud Schønemann, begge avdøde.
Foto: SCANPIX– Han sovnet stille og rolig inn klokken 23.30 søndag kveld, opplyser Opsahls svigersønn Erling Riisnæs til NTB.

Arve Opsahl har ligget på Diakonhjemmet de siste åtte ukene.

– Egentlig var det vel hjertet som sviktet. Han ville fylt 86 år 14. mai, sier Riisnæs.

Kjent og kjær
Arve Opsahl ble født 14. mai 1921 i Oslo. Han har vært en av landets kjente og mest kjære skuespillere i en årrekke, og har vært med i drøye førti filmproduksjoner.

Opsahl debuterte på film i 1941 og som revyskuespiller hos Jens Book-Jenssen på Chat Noir i 1942. Han var ansatt på Oslo Nye Teater i 16 år og har blant annet gjestet Det Norske Teatret og Trøndelag Teater.

Mest kjent er han nok for sin rolle som Egon Olsen i «Olsenbanden»-filmene, men hadde før det hovedrollen i storfilmer som «Operasjon Løvsprett», «Hurra for Andersens» og revyfilmen «Kjære lille Norge». På 90-tallet hadde Opsahl en sentral rolle som Henry i tv-serien «Mot i brøstet».

Ble hedret
Opsahl ble tildelt Aamodt-statuetten i 1974 for fremragende innsats i norsk filmproduksjon, og fikk hedersprisen da Komiprisen 2002 ble delt ut.

I 1945 platedebuterte Opsahl med slageren «Når det kommer en båt med bananer», og han ga ut ytterligere åtte gramofonplater frem til 1950. Han har senere gitt ut en rekke klassiske sjømannsviser med revytekster, og samarbeidet blant annet med Kjell Aukrust i «Flåklypa Radio».

De siste årene har det vært et fast innslag i det lokale 17-maitoget for Lilleaker skole å gjøre stopp utenfor huset hans i Bestumveien. Hele korpset stoppet opp, og spilte den velkjente melodien fra «Olsenbanden». Han og kona kom alltid ut og hilste - når man ikke hadde et slott å passere, var Egon like bra.

HARALD HEIDE-STEEN JR.: - En epoke er over
LESERNE TAR FARVEL: Send din siste hilsen

Refset komiker
Opsahl lå to måneder i respirator i 1999, og måtte amputere et bein. At Kristopher Schau brukte denne hendelsen som spøk som gjest i «Mandagsklubben» på TVNorge, syntes Opsahl var sårende.

- Da en standupkomiker spøkte med at «Arve Opsahl har slanka seg, han har amputert beinet», var det mange som ble såret, sa Arve på direktesendt fjernsyn da han ble tildelt hedersstatuett under Komiprisen 2002.

- Man skal være litt forsiktig med hva man spøker med. Da jeg lå i respirator, etter å ha amputert det ene beinet, fikk jeg høre den grove spøken. Meg såret den ikke, men det såret mange andre. Og en annen, uten min stahet og mitt pågangsmot, kunne blitt veldig lei seg, sa Opsahl til Dagbladet etter prisutdelingen.

- Snart på hell
I desember 2005 ble Arve Opsahls død annonsert på VG Nett.

- Riktignok er jeg gammal. Blir jo 85, og er snart på hell. Men det føles rart å få det annonsert, humret Opsahl den gang med østkant-trykk på første stavelsen av ordet.

Den gamle humor-kjempen la til:

- Den dagen jeg går hen og dør, kommer det vel på tv-nyhetene, og ikke bare på VG Nett.