Jason er nominert til tegneserienes Oscar. Svarte leserne.

Les også:
Jasons strek blir film


Tegneserieforfatteren Jason liker å overraske. I sin ellevte bok tar han barten og sleiken av Adolf Hitler som forsvinner i en tidsmaskin.

- Det er i grunnen tilfeldig at ble det ble ham. Det var mest det at jeg kunne tegne Hitler som dyrefigur og at du kunne se med en gang hvem det var på grunn av mustasjen og sleiken. Det er vel første gang han er blitt fremstilt uten, sier Jason til NTB.

Mannen som er Norges meste kjente tegneserieforfatter i utlandet heter egentlig John Arne Sæterøy, er 42 år og kommer fra Molde. De siste årene har han bodd i byer som Paris, Brussel, New York og Seattle og nå sist Montpellier i Sør-Frankrike.

Med tanke på det internasjonale tilsnittet, er det ikke så overraskende at «Jeg drepte Hitler» ble laget direkte for fransk utgivelse med originaltittelen «J'ai tué Adolf Hitler».

- Jeg skriver manuset på engelsk og så blir det oversatt til fransk. Fransken min er ikke så god, forklarer han.


Dristig åpning
Åpningen i boka er dristig. En leiemorder utfører et drap mens kjæresten hans har sex med seg selv på senga.

- Jeg ville vekke leserens interesse. Jeg henter mye fra film og litteratur i bøkene mine. Den forrige var særlig inspirert av memoarene til Hemingway fra Paris på 20-tallet. Så skiftet den midt i og ble en krimhistorie. Det er morsomt å leke med sjangere, sier Jason.

Den nye utgivelsen er ikke for de aller minste.

- Jeg har publikum i tankene når jeg lager historiene, men ikke for mye. Jeg prøver å ikke sensurere meg selv. Det kommer an på hver enkelt historie. Dette handler jo om en leiemorder og da blir det gjerne blodig.

Hitler er en bifigur i den nye historien. Det er det nevnte kjæresteparet som er sentralt. Fortellingen skyter fart når hovedpersonen reiser i en tidsmaskin for å ta livet av Hitler.

- Det er mange muligheter og paradokser ved slike historier. For eksempel: Om du dro tilbake i tid og tok livet av din egen bestefar slik at du ikke ble født, hvem er da morderen?


Full kontroll
Det Jason liker med tegneserier er at du kan gjøre alt selv.

- Du har full kontroll og det er et billig medium. Du trenger bare blyant, tusj og papir.

Det første albumet han laget var i en mer realistisk stil. Det synes han ikke ble så vellykket.

- Jeg prøvde forskjellige stilarter. Dyrefigurene var jeg mest fornøyd med. Det at de er så pass uttrykksløse, er inspirert av både Buster Keaton og filmene til Aki Kaurismäki. Han tillater ikke skuespillerne å vise følelser. Jeg synes det fungerer bedre på den måten for da må leseren legge sine egne følelser inn i det. Derfor er øynene også tomme.

Streken til Jason kjennetegnes også av en realistisk bakgrunn inspirert av Tintin. Hvert av de tre siste albumene foregår i en egen by - «La meg vise deg noe...» i Brussel, «Hemingway» i Paris og den siste i Berlin.

- Jeg bodde i de to første byene i en periode. Berlin har jeg aldri vært i før og dro dit et par dager og tok bilder før jeg begynte på albumet. Når jeg legger det til en bestemt tid, må jeg tenke på arkitekturen.


Ny bok klar
Det neste og fjerde fargealbumet er allerede ferdig og kommer ut på fransk i august og på norsk neste år. «Den siste musketer» er en science fiction-fortelling à la Lyn Gordon-filmene i svart/hvit fra 40-tallet.

- De har en sjarm over seg som er helt borte i dag. Filmene har spesialeffekter som ikke er så vanskelig å gjennomskue som tråder som holder romskipene oppe.

Han synes selv han ikke er så veldig produktiv.

- Jeg bruker 5-6 måneder på å lage et album. Mens jeg jobber på et, har jeg allerede begynt å tenke på det neste.

Sin utlendighet forklarer han med at Norge ble for lite for å kunne leve av den typen album han lager.

- Nå har jeg bodd to år i Sør-Frankrike og jeg regner med at det i hvert fall blir ett år til, sier Jason - som i år er nominert til tegneserieverdenens Oscar - Eisner-prisen - for annen gang.

- Det er absolutt stas om jeg skulle vinne den. Bare det å bli nominert holder lenge.

Jason skal ikke til festivalen i San Diego i juli der prisen deles ut, men i Oslo skal han delta på tegneseriefestivalen Comics Expo 2007, som starter fredag.

(NTB)


 
Publisert fredag 04.05.2007 kl. 09:11, oppdatert 14:31

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra John Arne Sæterøy nedenfor.

Spill
  Hei Jason,

  spiller du dataspill? Er dette en kulturform du innbiller deg at du kan hente inspirasjon fra, eller er den fortsatt for umoden?
  Innsendt av: Nosaj
Jeg tilhører vel en litt feil generasjon når det gjelder dataspill, og har aldri prøvd noen i voksen alder.

Jason
 

Mulighet?
  Jason, jeg er en veldig stor fan av Vent... Litt. Synes det er det ypperste av tegneserier jeg har lest.

  Hvordan er muligheten for å få tilsent en orginaltegning fra deg? Eventuelt en ny tegning?
  Innsendt av: Marius
Originaler av meg kan kjøpes på www.beguiling.com. Jeg deltar også på en utstilling på Bommullsfabrikken i Arendal denne måneden. De fleste av originalene der er til salgs.
Serieteket har også en del originaler utstilt som kan kjøpes.


Jason
 

Will Eisner
  Du er jo nominert til Will Eisner-prisen (grattis, forresten!).

  Hva syns du selv om Eisner? Hva er eventuelt din favoritt?
  Innsendt av: Arnulf
Jeg husker fortsatt En kontrakt med Gud, som kom ut på 80-tallet. Det var en bra serie, og en forløper til dagens tegneserieromaner. The Spirit var også bra.

Jason
 

Oslo Expo
  Hva skal du gjøre her?

  Er det mulig å høre deg på et foredrag, for eksempel?
  Innsendt av: Afrei
Jeg skal snakke om serier sammen med Mads Eriksen i morgen, lørdag, kl. 11, og så blir det nok signeringer av album etterpå hvis noen skulle ønske det.

Jason
 

nordnorsk
  Trur du det kan funke å lage ei stripa med to duda som prate Tromsø-dialekt. Æ har ingenting imot søringa. Æ har mange gode vænna som e søringa. Problemet e at flowen i teksten min forsvinn når æ må knote på bokmål.
  Innsendt av:
Det ville sikkert fungere kjempebra.

Jason
 

Andre typer tegneserier?
  Hei!

  Har du tenkt på å lage en helt annen type tegneserie noen gang?

  Uten dyr, men med mennesker?
  Innsendt av: Arni G.
Kanskje, en dag. Men for tiden vil jeg nok fortsette med dyrefigurseriene.

Jason
 

Pondus
  Hei!

  Jeg digger seriene dine. Hadde vært interessert i å høre hva du mener om dagens mer kommersielle striper - som Pondus, Rocky og Nemi?
  Innsendt av: Lise M.
Jeg har sans for alle de seriene, men samtidig har stripeseriene sine begrensninger. Det må skje et eller annet morsomt i sisteruten. Personlig så foretrekker jeg vel helst lengre serier, med en mer tilfredstillende historie, og som i tillegg har en slutt.

Jason
 

Fan-to be
  Hei Jason, for en måned sia eller noe gikk jeg til bibliotekaren min på skolen og spurte etter grafiske noveller, hun viste meg mye som jeg tok med meg hjem, som Ser Du Meg Nå? og Maus men hun viste meg også dine bøker. jeg så på dem alle og så at det var veldig interresangt og plasserte dem umiddelbart i "skal lese" seksjonen i hjernen min.

  du høres veldig brilliant ut å jeg gleder meg stort til jeg får tid til å lese deg.

  -Daniel Tømta
  Innsendt av: Daniel Tømta
Takk, takk. Du får hilse bibliotekaren din fra meg.

Jason
 

Hva er din...
  favorittegneserie og hvorfor? Dersom det er snakk om en utenlandsk, hva er i så fall den norske?
  Innsendt av: franquin
Tintin og Knøttene er kanskje de største favorittene. Her i Norge ville jeg vel si Christopher Nielsen.

Jason
 


  Hvorfor har du flyttet fra Norge? Er det ikke et bra tegneseriemiljø her?
  Innsendt av: Stella
Jo, men det skader vel ikke å hente litt inspirasjon fra utlandet heller.

Jason
 


  Hvem er din største tegneseruietegnerhelt?
  Innsendt av: Carl
Lynvingen, så klart.

Jason
 


  hvorfor så trist?
  Innsendt av: trista
Vil vel sitere Roberto Benigni i Down by law her: "it's a sad and beautiful world"

Jason
 

Luke
  Hvilken Star Wars-film liker du best? Ser at temaet for lørdagens foredrag på OCE er populærkulturens inntog i tegneseriene. Hvor smal kan en sånn referanse egentlig være, uten at du risikerer at hoveddelen av publikummet ikke skjønner den?
  Innsendt av: Sindre
Det finnes kun to Star Wars filmer. Den første, opprinnelige, og The Empire strikes back. Den første er den jeg har et mest nostalgisk forhold til, men Empire er nok den beste av de to.
Jeg tror de aller fleste kjenner til Luke Skywalker og Darth Vader. De har blitt en del av vår felles kulturarv.

Jason
 

Tegneseriemiljøet i Norge
  Hvordan er det?
  Innsendt av: Gustav
Jeg har mistet litt kontakten siden jeg stort sett har bodd i utlandet de siste årene. Jeg regner med at det fortsatt er ganske lite og at alle kjenner alle.

Jason
 


  hvorofr kaller du deg jason? og hvorfor har du bosatt deg i frankrike?
  Innsendt av: :) hihi
Opprinnelig signerte jeg seriene mine med initialene mine, JAS. Så la jeg til ON på slutten. Det fungerer ikke like bra som pseudonym i utlandet, men for sent å gjøre noe med det nå.
Jeg valgte Frankrike fordi seriemarkedet der er større. De har en lengre tradisjon for det å lage serier for voksne. Og så hadde jeg lyst å lære å snakke fransk.

Jason
 

Favoritt?
  Har du norske favoritt-serieskapere?

  Hva syns du om Christopher Nielsen, for eksempel?
  Innsendt av: Alcic
Jeg har stor sans for Christopher Nielsen. Narverne er en klassiker. Forhåpentligvis får han laget mer serier nå som animasjonsfilmen er ferdig.

Jason
 

Hvem?
  Hvis du skulle velge deg en regissør som skulle lage film av en av tegneserieromanene dine - hvem?
  Innsendt av: Andros
Aki Kaurismäki.

Jason
 

Hei sveis!
  Leste her på dagbladet.no at du ikke synes det første albumet ditt ble så vellykket. Var ikke det "Lomma full av regn"? Og har ikke det blitt kåret til norges beste tegneserie en gang? Kan vel ikke være så veldig misfornøyd da? Eller kanskje det var på mest grunnlag av historien og ikke tegningene. Veit ikke. Uansett, jeg synes du er sabla flink og har sansen for seriene dine. Særlig "Vent litt..." og "Schhh!"
  Innsendt av: Magnus
Stort sett er jeg fornøyd med selve historien i LFAR, men det er noen sekvenser jeg angrer på. Selve tegningene er det jeg er minst fornøyd med. De blir litt for stive og klønete.

Jason
 

hei
  Hvilke film noir-perler kan du anbefale?
  Hvilket Franquin-konsept mener du er best?
  Er det en fordel å bo i Sør-Frankrike mht tegneserieproduksjon?

  Hva er problemet du oppfatter med Frank Millers
  filmer?
  Innsendt av: Trang Pose
The big combo, Kiss me deadly, Raw deal og The killing.
Viggo er vel det jeg liker best av Franquin. Men Sorte ideer var også bra.
Både ja og nei.
Problemet med Sin City og 300 er at de i mine øyne er for tett opp til tegneserieuttrykket. Det blir noe kunstig over de. Filmer bør fungere på sine egne prinsipper.

Jason
 

Kjipt
  Jeg synes Jason er kjipt. Skikkelig tørr og kjedelig stemning som ikke for meg til hverken å le eller grine. Hva er vitsen?
  Innsendt av: Gokkemokke
Det lurer jeg også på av og til.

Jason
 

historiefortelling
  Takk for inspirerende tegneserier.

  1.Jeg ble positivt overraska da jeg plukket opp "Vent litt...". For meg var det som en god novelle, med dybde og undertekst jeg sjelden finner i tegneserier nå til dags. Begynte du direkte på tegneserier, eller har du prøvd å lage historier i andre sjangrer også? På meg virker det som om du har lært at ikke bare det man inkluderer i historien er viktig å tenke på, men også hva man utelater.

  2. Leser du mye litteratur og/eller poesi? Har du noen favorittforfattere?

  3. Har du tre gode tegneserieromaner å anbefale?

  4. Spiller du videospill? I så fall: Selv synes jeg eventyrspill er en spennende hybrid av tekst og bilde. Figurene Sam & Max har jo både vært tegneserier, tegnefilmserie og dataspill.

  Igjen takk.
  Innsendt av: Petter
3:Epileptic av David B. I never liked you av Chester Brown. The poor bastard av Joe Matt.
4. Nei, har veldig dårlig kjennskap til videospill.

Jason
 

historiefortelling
  Takk for inspirerende tegneserier.

  1.Jeg ble positivt overraska da jeg plukket opp "Vent litt...". For meg var det som en god novelle, med dybde og undertekst jeg sjelden finner i tegneserier nå til dags. Begynte du direkte på tegneserier, eller har du prøvd å lage historier i andre sjangrer også? På meg virker det som om du har lært at ikke bare det man inkluderer i historien er viktig å tenke på, men også hva man utelater.

  2. Leser du mye litteratur og/eller poesi? Har du noen favorittforfattere?

  3. Har du tre gode tegneserieromaner å anbefale?

  4. Spiller du videospill? I så fall: Selv synes jeg eventyrspill er en spennende hybrid av tekst og bilde. Figurene Sam & Max har jo både vært tegneserier, tegnefilmserie og dataspill.

  Igjen takk.
  Innsendt av: Petter
1. Det som er utelatt eller usagt er viktig for historien. Noe bør overlates til leseren. Det er også noe av særpreget til tegneserier; det som skjer mellom rutene.
2. Jeg likte John Irving før, men kanskje mindre i det siste. Likedan Paul Auster. Raymond Carver er en favorittforfatter. Hemingway også, særlig de tidlige bøkene. Ellers: Bukowski, Tobias Wolf, Jonathan Lethem, Raymond Chandler, Charles Willeford, David Goodis. The Corrections av Jonathan Franzen var en stor leseropplevelse.

Jason
 

Dharma Bums
  jeg ser at du har laget omslaget til en "ny" utgave av "the Darma Bums".
  det må da både være morsomt, sært og særdeles bra for selvfølelse?

  Innsendt av: fremo
Det er selvfølgelig veldig spennende og flatterende å bli kontaktet av Penguin, og spurt om å lage et bokcover. I tillegg så er det en bra roman.

Jason
 


  Må først ha et fanboy-øyeblikk og si at du er noe av det mest interessante ikke bare i tegneserie-Norge, men kunst-Norge generelt.

  Jeg vil egentlig bli forfatter, men tenkte meg at jeg skulle prøve meg på tegneseriekonkurransen. Prøver å utvikle en enkel stil, siden tegning ikke er min hovedgreie.

  Det virker som om mye av det som skaper særpreget og genialiteteten til forskjellige kunstnere er hvordan de klarer å finne snarveier om svakhetene sine, eller gjøre dem om til styrker--enten det er gitarspillingen i tidlig Johnny Cash-musikk eller de enkle tegningene til Gary Larson eller de staccato positurene i Egon Schiele-bilder.

  Er noe av din nåværende stil--lite tekst, antropomorfe dyr med tomme ansiktsuttrykk og effektiv historiefortelling--født ut av noe du føler at du ikke får til? Og har du tips til snarveier når det gjelder tegning?
  Innsendt av: Kenneth Moe
Ja, tror også at ens tegnestil oftere er basert på ens svakheter mer enn på det man er god til.
Tror ikke det finnes noen snarveier når det gjelder tegning. Jeg holdt på i mange år før jeg fant fram til den nåværende dyrefigurstilen. Uansett, lykke til videre.

Jason
 

Brussel!
  Hvor i Brussel bodde du? Bor i Laeken i nærheten av kongen jeg.
  Hva vil du anbefale å gjøre for å trene opp mine egenskaper i tegning? Har mange ideer til tegneserier, men bruker så grusomt lang tid på tegningene foreløpig.
  Innsendt av: Svix
Jeg bodde et par forskjellige steder i Brussel.
Det beste du kan gjøre er vel å tegne mye. Ikke vær for kritisk til ditt eget arbeid. Det er bedre at ting blir ferdige.

Jason
 

Hitler
  Heisann! Det kom ikke fram av artikkelen når «Jeg drepte Hitler» kommer til Norge. Når? Jeg vil bare si at jeg helt oppslukt i tegneseriene dine! Og jeg vil gjøre deg oppmerksom på at de Mjau Mjau-t-skjortene som Jippi selger er utrolig merkelige i passformen. Mer som en Mjau Mja-pologenser med korte armer. Keep up the good work. Og kom til Trondheim!
  Innsendt av: Email Kolar
Albumet er ute NÅ! Og kan også bestilles direkte fra forlaget. Jeg skal kontakte Jippi angående t-skjortene.

Jason
 

stille og vakkert
  jeg har alltid trodd at teksten var det viktigste i en tegneserie, helt til jeg raidet namsom folkebibliotek for bøkene dine for noen sommere siden. jeg satt i skyggen og smilte hele sommeren. digger særlig den stripa hvor luke skywalker og darth vader spiller badminton. jeg hadde faktisk tenkt på likheten mellom badminton og lasersverddueller før. så jeg håper du fortsetter å tegne og at stripene mine en gang blir nesten like fine, melankolske, tankevekkende (og kortfattede) som dine.

  Hilsen Jonas (stokk litt om på bokstavene og se hva du får!)
  Innsendt av: Jonas
Takk,takk. Lykke til med seriene dine.

Jason
 

Flyttet fra Norge
  Er det andre grunner til at du flyttet fra Norge enn de du oppgir?

  Du har ikke "tatt en Ibsen" og flyttet fra et provinsielt tulleland?
  Innsendt av: Gustavo
Nei, tror ikke det. Det er mest at det er dyrt å bo her, og at tegneseriemarkedet er større i Frankrike.

Jason
 

Tronsmo
  Hvor mange timer i ditt liv tror du at du har brukt på tegneserieavdelingen på Tronsmo?
  Innsendt av: `Terje
Tilsammen er det vel snakk om en uke eller to.

Jason
 

Film
  Hei!

  Er det utenkelig at noen av historiene dine kan bli en live action spillefilm?

  Jeg liker strekene dine, men syns historiene ville fungert uansett.
  Innsendt av: Lise
Jeg ville ikke ha noe imot å selge rettighetene til albumene mine, men så langt har det vært få seriøse henvendelser.
 

eh... vent litt!
  Hvilket forhold har du til Molde Fotballklubb?
  Kunne du en gang tenke deg å tegne en moldesupporter som krysser gata i bakgrunnen i en av dine tegneserieruter?

  Grunnen til at jeg spør er at jeg er med i tifogruppa i Molde. Jeg regner ikke med at du skal vite hva det er, men det har med motivmaling av seil som vi supportere trekker over oss, m.m.

  Jeg er i allefall mektig imponert av dine verk, og gleder meg bestandig til å se fortsettelsen.

  Innsendt av: Øystein
Jeg har litt ambivalent forhold til MFK og Røkke. Men forhåpentligvis rykker de opp igjen neste år. Synes ellers det er morsommere å sparke fotball enn å se på.

Jason