Norges 10. viktigste film.

 • Les også: 9. plass, internasjonale filmer.


  10. plass, norske filmer «Orions belte» Ola Solum, 1985


 • Jeg var seks år og sykelig opptatt av Ronja Røverdatter det året. To år senere skulle Helge Jordal gjøre det slik at jeg stadig forbinder ham mer med Bårr i Bekmørtna i «Nattseilere» enn som Tom på «Sandy Hook». Men i likhet med resten av ungene i gata, var «Orions belte» det eneste stjernebildet jeg kunne kjenne igjen på himmelen i 1985.

  Premieren på «Orions belte» fant sted tre uker før rettssaken mot Arne Treholt startet. Og Gorbatsjov hadde ennå ikke kommet til makten da kameratene Tom, Sverre og Lars fraktet gods og turister langs Svalbardkysten for svarte penger.

  Under en av toktene ved Spitsbergen, kommer kompisene over en russisk peilestasjon, midt i den demilitariserte sonen. Møtet med stormakten kulminerer i at de dreper en russisk soldat. I en scene som er blant det beste sjangerhåndverket i norsk filmhistorie, blir de jaktet på som selunger av et sovjetisk helikopter. Det går fryktelig galt.

  Storpolitikk
  «Orions belte» er ikke bare Norges mest suksessrike actionfilm. Historien forholdt seg også til sin politiske samtid på en ganske enestående måte. Jeg vet ikke om Jon Michelet var redd for sovjeterne da han skrev romanen i 1977. Men de storpolitiske undertonene traff publikum som et prosjektil da filmen gikk på norske kinoer. Og det var nettopp historiens forhold til virkeligheten som gjorde fortellingen så treffsikker. Dette handlet om ekte følelser.

  Men filmen var autentisk på flere måter. De tre hovedrolleinnehaverne Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og avdøde Hans Ola Sørlie, var hardbarka mannfolk.

  I ramt alvor badet de i iskalde elver og trosset kulde og angst for å komme seg ut av spionenes kikkertsikter. Men som sagt, gikk det galt. «Sandy Hook» sank med Sverre og Lars om bord. Bare Tommy kom seg unna. Men Tommy måtte til slutt også bøte med livet etter at han i all hemmelighet ble skysset til Oslo og hemmelige forhør. Og han ble drept hele to ganger.

  Engelsk versjon
  Etter noen måneder på kino, hadde filmen nemlig spilt inn nok penger til at man kunne spille inn og finpusse på en mer troverdig drapsscene.

  Også en engelskspråklig versjon ble spilt inn parallelt med den originale, med en engelsk regissør.

  Produsentene Dag Alveberg og Petter Borgli og den avdøde regissøren Ola Solum, hadde internasjonale ambisjoner. Filmen ble blant annet solgt til både USA og Storbritannia.

  Sett av 700 000
  «Rambo 2» og «Rocky 4» kom det samme året. Det gjorde også kassasuksessen «Tilbake til framtida» og Sydney Pollacks «Out of Africa».

  Men Hollywood fikk surre med sitt. Det var en helt annen film nordmenn ville se. Bevisstheten omkring lille Norges posisjon i kampen mellom øst og vest, solgte nok en god del av de 700 000 billettene som «Orions belte» spilte inn.

  Visst var jeg for ung til å verdsette filmen da den kom. Muligens er jeg også blant dem som i etterpåklokskapens ånd er blitt programforpliktet til å like filmen. Men jeg tør likevel påstå at «Orions belte» er Norges beste actionfilm gjennom tidene. Kall meg gjerne en frosk i en brønn, som ser opp på en liten flekk av stjernehimmel, og tror det er hele Melkeveien. Da svarer jeg: 700 000 frosker i 1985 kunne ikke ha tatt feil.

  11. plass: «Slipp Jimmy fri», Christopher Nielsen, 2006
  12. plass: «Dei mjuke hendene, Margreth Olin, 1998
  13. plass: «Ti kniver i hjertet», Marius Holst, 1994
  14. plass: «Den brysomme mannen», Jens Lien, 2006
  15. plass: «Stella Polaris», Knut Erik Jensen, 1993.


  Parallelt med fagjuryens filmliste skal vi også lage en folkeliste. Vær med på å nominere filmer fra de siste 25 årene, og vinn fine premier. Du kan nominere opp til 10 utenlandske og norske filmer. Filmene som får flest nominasjoner danner grunnlaget for en avstemning som starter 16. juli: