Foreldre raser mot ny russebok.

(Dagbladet.no): Den norske fotografen Jørn Tomter har i fem år fulgt norsk russefeiring gjennom fotoapparatet, og i nå kommer den påkostede fotoboka «The Norwegian Way» på et britisk kunstforlag. Foreldrene til noen av de avbildede russejentene reagerer imidlertid sterkt på publiseringen.

EmneordDa det ble holdt lanseringsfest for boka på Fotogalleriet i Oslo i forrige uke, tok faren til en av de avbildede jentene ordet og opplyste forsamlingen om at Tomter ikke hadde fått lov til å mangfoldiggjøre et bilde der to jenter framstår toppløse.


Blåst opp på invitasjon
– Min datter framstår toppløs og i et lite heldig lys på bildet, som er det mest kompromitterende i hele boka. Det var dessuten dette bildet som på spekulativt vis ble blåst opp i A2-format og brukt på invitasjonen til lanseringsfesten. Denne invitasjonen ble spredd til en rekke norske reklamebyråer i Oslo og London, sier han til Dagbladet.no.

Faren til jenta som synes best på det aktuelle bildet – som ikke er blant dem Dagbladet.no publiserte i går – mener det særlig er bruken av bildet på invitasjonen som er graverende.

– Men fotografen hadde heller ingen tillatelse til å bruke det i boka og utnytte bildet kommersielt. Vi har bedt ham om å fjerne bildet, eller trekke boka tilbake, og beklage det som har skjedd, uten å nå fram.

– Fotografen har brutt åndsverklovens paragraf om at et bilde ikke kan vises offentlig uten samtykke av den avbildede, og det vil slå tilbake på ham selv som profesjonell, sier faren, som forfølger saken med juridisk bistand.


Ble invitert med
Jørn Tomter mener imidlertid han har sitt på det tørre i forhold til alle bildene som er trykket og viser til at han ble invitert per e-post til å være med russebussen som fotograf.

Faren hevder på sin side at Tomter bare var i kontakt med en av jentene på bussen, og at denne jenta ikke hadde noen hjemmel til å gi samtykke på vegne av de andre. 

– Men jeg tilbrakte en hel dag sammen med dem og mener jeg har vært svært påpasselig med at alle visste hva jeg jobbet med, og at alle ga sitt samtykke. Det er ikke akkurat sånn at jeg har ligget i skjul med kameraet, sier Tomter.


Får ikke snakke med datteren
Han viser til at han ikke har mottatt noen innvendinger fra den avbildede jenta, som var myndig da bildet ble tatt, bare faren hennes.

– Jeg har forsøkt å komme i kontakt med jenta selv, men det ønsker ikke faren. En venninne på den samme russebussen bekrefter imidlertid at alle ga sitt samtykke til fotograferingen, sier fotografen.

Han vektlegger at fotoprosjektet handlet om å dokumentere russefeiringen som et nasjonalt fenomen, mener dette er av offentlig interesse, og derfor ikke har fokusert på enkeltindivider eller brukt navn på de avbildede ungdommene i boka.

– Jeg forstår at faren ikke er enig i det datteren har gjort, men jeg forholder meg til dem som myndige mennesker og mener jeg har opptrådt ryddig, sier han.

Les også: Lagde kunst av halvnakne ungdommer - uten å spørre
 

Les også