Portishead er tilbake.

5

«Third»

  • Artist: Portishead
  • Plateselskap: Universal

CD: Hvis man skulle vurdert den britiske byen Bristol etter hva slags musikk som ble produsert der på nittitallet, sitter man igjen med bildet av en blek, industriell og ihjelfrossen by, der de gale og ulykkelige varmer fingrene på ildtønner av pulserende paranoid triphop. Selv om Portishead riktignok er oppkalt etter nabobyen der Geoff Barrow vokste opp, ble deres majestetiske og blåsure hiphop/elektronika/jazz-fusjon «Dummy» fra 1994 selve bildet på det fremmedgjorte urbanhelvetet. Aldri har selvmedlidenhet vært så sakralt.

Rytmemelankoli
Ti år etter at vi hørte fra dem sist, er det fortsatt desillusjonen som er musikkens grunnstamme, mens bladverket har forandret seg betraktelig. Beth Gibbons synger riktignok på samme hutrende vis gjennom «Third» sine elleve sparsommelig titulerte spor. Men låttitlene er også det eneste som er enkelt på plata. Der «Dummy» var stilistisk og renskåren, består «Third» av lag på lag med abstrakt rytmemelankoli.

En utfordring
Det knirker, spraker, durer og knaser. Helikopterflapping gir dramatiske «Plastic» en følelse av noe eller noen er i ferd med å bombe Beths kjærlighetsliv sønder og sammen, mens «Deep Water» består av helskrudd zombie-doo-wop. Minimalistiske og selvbeskrivende «Machine Gun» høres ut som en blanding av Kraftwerk, Bjørk og Biosphere, mens «The Rip» er skral og underskjønn elektrofolk, Nicos «Chelsea Girl» rullet i programmert piggtråd. «Third» er med andre ord en utfordring, med en Beth som tidvis høres ut som om hun er helt på gråten. Noen ganger får man lyst til å ta dama i nakkeskinnet og filleriste henne. Men samtidig fletter låtene seg inn i blodårene, de er vakre, slemme, introverte og humørsyke. Akkurat som storbyene verden over.


2«Third»
Portishead
Portishead er tilbake!
[29.04.2008]

2Mudcrutch
Mudcrutch
Deilig overskuddsprosjekt.
[29.04.2008]

2The Great Northern
Seven Doors Hotel
Americana med Jayhawks-link.
[29.04.2008]

2«Rocket Ship Love»
Julian Berntzen
Julian Berntzens «Rocket Ship Love». Møt ham på Dagbladet.no.
[29.04.2008]

2Re-Vision
Nils Petter Molvær
Dvelende vakker filmmusikk.
[29.04.2008]
 

Les også