Dukker opp i neste «Rock Band», «Guitar Hero» og «Singstar»?

Video er ikke lenger tilgjengelig.

ALDRI HØRT OM TURBO: Da Dagbladet.no møtte Harmonix-sjef Alex Rigopulos i Los Angeles i fjor sommer, hadde han aldri hørt om Turboneger. Nå har mest sannsynlig pipen fått en annen lyd.
Video: SNORRE BRYNE


(Dagbladet.no): I går ettermiddag sendte Funcom ut en pressemelding der de annonserte at Turboneger hadde spilt inn den nye låta «Destroy All Monsters» til «Age of Conan»-soundtracket.
Video er ikke lenger tilgjengelig.

VANSKELIG: Europasjef for Sony Computer Entertainment, David Reeves, forteller her om hvor vanskelig det er å få artister med voksne tekster med i «SingStar».
Video: SNORRE BRYNE
Om man leste pressemeldingen nøye, skjulte det seg imidlertid en annen og temmelig stor nyhet i skrivet. I presentasjonen av Turboneger sto det ikke bare at de hadde hatt låter i tv-serier som «CSI» og «Jackass», men også at de skulle delta i musikkspillet «Rock Band 2».

Ikke bare var dette en aldri så liten annonsering av Turbonegers planer for musikkspill, men det var også en bekreftelse på at spillet - som ennå ikke er offisielt annonsert - er på vei.

Hele tre spill
- Vel, det var aldri meningen at det skulle stå i den pressemeldingen, ettersom det ennå ikke er 100 prosent bekrefta, forteller Turbonegers manager og tidligere bandmedlem Rune Grønn til Dagbladet.no.

Når vi snakker med ham, viser det seg imidlertid at det ikke bare er «Rock Band» Turboneger kan være aktuelle i. Også de andre store musikkspillene, «Guitar Hero» og «SingStar» kan snart kunne by på Turbo-musikk, om alt går rette veien for bandet.

- Det jeg kan si, er at vi har vært i dialog med produsentene av de tre spillene der dreier seg om her, og vi har klarert bruk av låtene til alle tre. Det betyr ikke nødvendigvis at låtene faktisk ender opp i spillene, og vi skjønner såklart at spillprodusentene ikke kan gå ut med dette før de uttaler noe offisielt om spillene, sier Rune Grønn til Dagbladet.no.

- Kjempemulighet
Han er imidlertid svært positiv til at Turboneger ser ut til å kunne nå flere via et nytt marked:

- Dette er en kjempemulighet for oss til å få musikken vårt ut til et nytt publikum. Uten at jeg har oversikt over mange som kjøper spillene, vet jeg at det dreier seg om svært mange. Det er veldig hyggelig med interesse på dette området også, sier Grønn.

Både «Rock Band» og det kommende «Guitar Hero» lar spillere spille på plastgitater, trommer og synge i mikrofoner til originallåter fra kjente band. Den norske bestselgeren «SingStar» handler på sin side bare om synging.

Felles for de tre spillene er at spillene selger i milliontall - noe som har ført til at etablerte band som Mötley Crüe selger mer av samme låt i «Rock Band» enn de gjør i iTunes.

Fans som utvikler
Interessen for samarbeidet kommer fra både bandet og spillutviklerne:

- Jeg vet at vi har masse fans blant de som utvikler disse spillene, pluss at vi har et forlag som jobber profesjonelt bevisst med å plassere musikken vår, sier Grønn, som kan fortelle at det hovedsakelig dreier seg om låtene «Do You Dig Destruction» og «High on the Crime» fra de to siste skivene utviklerne er interesserte i.

- Det er mest singlene det går i ja - jeg tror ikke det er så mye rom for mye av det smalere materialet vi har, sier Grønn.

En av fansene som Grønn sikter til, er «Rock Band»-produsent Helen McWilliams, som Dagbladet.no intervjuet  under spillmessen E3 i fjor. Da vi fortalte at vi var fra Norge, fortalte hun uoppfordret at hun var blodfan av Turboneger, medlem av Turbojugend, og at hun selv spiller Turbo-coverlåter med sitt eget band.

Dette tok vi så videre til sjef for «Rock Band»-utvikler Harmonix, Alex Rigopulos. Han hadde på sin side aldri hørt om Turbo før.

- Men om det er et stort band i Norge, kan du regne med at de dukker opp i «Rock Band», sa han til oss.

Dagbladet.no ringte i går til Harmonix, som ikke kunne kommentere noe om dette utover at de «fortsatt er store fans av Turboneger».

- Turboneger?
Silje Viste Grønli i Electronic Arts, som skal distribuere «Rock Band» i Norge når det slippes, har også lenge jobbet for å få Turboneger med i selskapets spill.

- Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte disse ryktene, men vi har jobbet lenge med å få Turbo med i noen av spillene våre - så dette er uansett hyggelige rykter, sier Grønli til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har flere ganger møtt produsenten av «SingStar», Paulina Bozek i Sony. Hver gang har vi sneket inn et spørsmål om hun ikke snart skal vurdere Turboneger til «SingStar».

- Turbonegro? Hva er det, svarte Bozek første gang vi spurte. Heller ikke neste gang hadde hun oppdaget bandet.

Mye av problemet med å ha med band som Turboneger i musikkspill, er ofte at tekstene inneholder ord og fraser som ikke egner seg for et yngre publikum - noe som spesielt angår «SingStar».

- Vi har hatt noen sanger som vi har måttet fjerne banneord fra, men med tanke på merkenavnet har vi styrt unna den slags til nå. Men med den nye distribusjonsformen, der vi kan tilby langt flere sanger, samt foreldreinstillingene på PlayStation 3, tenker vi nå på muligheten for å inkludere sanger med en høyere aldersgrense, sa Bozek til Dagbladet.no i fjor vår.

Må være konservative
Da vi møtte Sonys Europasjef David Reeves nylig, fortalte han at det fortsatt er vanskelig med voksne tekster i «SingStar»:

- Vi må sikre oss at vi ikke kan gjøre feil ved å la unge barn synge feil sanger. Derfor må vi være konservative, sa Reeves til Dagbladet.no.

Hos Nordisk Film, som representerer PlayStation i Norge, er det ingen definitive svar å få på Turbo-involveringen i «SingStar» - annet enn at det jobbes med saken:

- Vi har kontinuerlig forespørsler liggende på sanger vi ønsker å ha i «SingStar» eller på SingStore (musikkbutikken i spillet, journ.anm.). Akkurat nå har vi liggende et sterkt ønske om to utvalgte sanger fra Turboneger. Hvor langt Sony har kommet i denne dialogen med bandet selv kan jeg ikke si noe om, men det jeg kan si er at de ikke blir klare til neste «bulk» med sanger blir lagt ut på SingStore, sier Hege Røe i Nordisk Film.

- Når vi har ytret våre ønsker om hvem vi vil ha med, så ligger resten av prosessen i artistene og deres managements hender, sier hun videre.

Modererer tekstene
Rune Grønn forteller til Dagbladet.no at Turboneger er vant til å måtte moderere tekstene sine om det kreves.

- Ettersom vi har hatt en rekker låter med i MTV-programmer som «Jackass» og «Wildboyz», har vi måttet lage versjoner der de verste ordene er byttet ut. Dette er noe hip hop-artistene er godt vant til, sier Grønn til Dagbladet.no.

MTV, som også er med på å utvikle «Rock Band» har strenge regler for hva som kan sendes på kanalen. Hvor strenge de vil være på en eventuell Turbo-tekst i «Rock Band» gjenstår å se - men Turbonegers villighet til å endre tekster er

- Hadde vært toppen
Hos det svenske kontoret til Activision, som gir ut «Guitar Hero»-spillene, er det med en blanding av forundring og begeistring at Turbo-nyheten blir mottatt. PR-ansvarlig Petra Tell forteller at de på det skandinaviske kontoret stadig sender forlag på gode band til hovedkontoret i USA.

- De har fått masse eksempler på band fra oss, men jeg vet ikke hva som hender med dem eller hvem de velger. Jeg er ikke med på det arbeidet, så jeg vet ikke hvem som er plukket ut - men dette hadde vært toppen om Turboneger er med, sier Tell til Dagbladet.no.

- Det hadde vært bra for dere nordmenn, og bra for oss som liker bandet. Når jeg selv spiller «Guitar Hero», velger jeg ofte svenske Backyard Babies og In Flames. Nå håper jeg på positive nyheter om Turboneger, sier Tell videre.

Ettersom «Rock Band» ikke er lansert i Norge ennå, er det ikke lett å si når «Rock Band 2» kan dukke opp her til lands. Det knytter seg nå spenning til hvilket av de to «trommespillene» som blir lansert først i Norge, ettersom ikke alle har råd eller plass til to trommesett i stua ...
 

Les også