Kommer du til å bytte ut Firefox eller IE?

(Dagbladet.no): I løpet av dagen kommer Google til å tilføye enda en tittel til den allerede lange lista med egenproduserte webapplikasjoner.


Denne gangen er det snakk om en ny nettleser - kalt Chrome - som skal sikre søkegiganten markedsandeler fra Internet Explorer, Firefox, Safari og Opera. Førstnevnte kom nylig i versjon 8.Skal være sikrere
I går sendte Google - angivelig ved en feiltakelse - ut informasjon om nettleseren til flere journalister, blant annet til bloggen Google Blogoscoped. Flere detaljer om nettleseren er de siste timene kommet ut på nettet via en tegneserie laget av selskapet selv (som du finner her).

Nyheten om Googles nettleser er foreløpig tatt imot med forventning av bloggosfæren, selv om det ikke er mange som har fått testet programvaren ennå.

På den offisielle Google-bloggen skriver utviklingssjef Sundar Pichai og produktdirektør Linus Upson hvorfor de har laget Chrome.

De mener blant annet det er behov for en nettleser som er bedre rustet til å klare onlinespill og nettsider som krever mye minne - blant annet videoklipp. Håpet er også at det skal mer til før Chrome krasjer.Inspirert av Opera
Blant fordelene med nettleseren framhever Google selv fanesystemet, som skal være mer stabilt enn hos konkurrentene fordi hver fane kjører som egen prosess.

Det skal også være mulig å surfe i sikkert modus.

Brukergrensesnittet har på flere området hentet inspirasjon fra den norske Opera-nettleseren - for eksempel vil det ikke komme opp en startside hver gang en ny fane startes. I stedet vil det dukke opp små skjermbilder av de ni mest besøkte nettsidene.

I likhet med Opera vil også Chrome ha fanene øverst i vinduet, og ikke under kontrollknappene som i Internet Explorer og Firefox.

Chrome er open source-basert, og vil være tilgjengelig i en gratis betaversjon i seks måneder.- Ikke overraskende
Kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera er verken overrasket eller bekymret over nyheten:

- Dette har vi visst en stund, og det viser egentlig bare hvordan nettleseren er blitt den viktigste applikasjonen av alle. Det er umulig å si hvor langt Google kan nå med dette, men ettersom de har en relativt solid tilstedeværelse på nettet er det ikke usannsynlig at de vil at en posisjon.

Odland mener ikke det er problematisk for samarbeidsklimaet mellom Opera og Google at sistenevnte nå også blir en direkte konkurrent:

- Vi har et forretningsmessig forhold til Google, og det kommer til å fortsette. At Google kommer med en egen nettleser vil utvilsomt virke lojalitetsbyggende for selskapet, men vi er ikke redde for å miste kunder. Opera har lojale kunder. Jeg vil tro at det eventuelt vil være et større problem for Firefox og Internet Explorer, sier Odland.


 

Les også