Otto Jespersen gjentar jødevitsing.

(Dagbladet.no): I forrige uke ble Otto Jespersen politianmeldt av Kurt Valner (89), etter at Jespersen spøkte om holocaust i sin avslutningsmonolog på Torsdagsklubben.
- UKULTUR: Willoch mener det er uansvarlig av Jespersen å tro at alle klarer å gjennomskue karikaturene hans.

- UKULTUR: Willoch mener det er uansvarlig av Jespersen å tro at alle klarer å gjennomskue karikaturene hans.
Foto: Scanpix

Les hele monologen her:

« Jeg har jo som kjent erta på meg noen jøder den siste uka. Nå er ikke jeg så stressa for selve anmeldelsen, men jeg er veldig stressa for at de fornærmede kan ha gode kontakter i Israel.

Jeg vet jo hvordan Israelere reagerer når de misliker noen her til lands. I 1973 sendte de agenter fra den israelske etteretningsorganisasjonen Mossad for å knerte en fyr her i Norge. Da skjøt de feil mann, nemlig en uskyldig kelner på Lillehammer. Og med denne blemma friskt i minnet er jeg nå bekymret for at noen som ligner på meg skal få svi for mine uttalelser. Så for ordens skyld: Blomster-Finn er han til høyre i bildet (viser bilde fra forrige sending).

Men la det være helt klart: Det var aldri meningen å såre noen av dere jøder. Men nå som et par av dere prøver å ødelegge julestemningen min med nazi-stempler og politianmeldelser føler jeg at det er på tide å bringe klarhet i mitt forhold til dere. For det første: Jeg er ikke antisemitt…jeg er heller ikke semitt. Men kanskje noe midt i mellom?

For det andre: Jeg har ingen grunn til å hate jøder i særdeleshet. Jeg irriterer meg like mye over alle folkeslag uansett rase eller religion.

For å være helt ærlig har jeg knapt møtt en jøde engang. Men dette regner jeg med kommer til å endre seg nå som finanskrisa er i gang. For i likhet med mange andre så må vel jeg også ta meg en tur til pantelåneren etterhvert.

I det siste har det vært mye snakk om en gryende antisemittisme i Norge. Krefter i Israel hevder faktisk at vi er en av de mest jødehatende nasjonene i verden.

Men når det gjelder dere norske jøder tror jeg ikke dere er tjent med å hive dere inn i konkurransen om å fremstå som den mest forfulgte minoriteten her til lands. Dere er ikke på topp ti engang, i hvert fall ikke på hatlista mi.

Dere må nok finne dere i å bli slått av både parkeringsvakter, eiendomsmeglere og telefonselgere.

Og skal dere komme dere inn på den lista må dere nok enten begynne å bøffe med taxi-regnskaper, gå bananas i khat-rus med jungelkniv, eller importere et titalls analfalbeter av noen fettere fra utlandet for å gifte bort døtrene deres.

Jeg tror ikke folk flest i Norge har noe imot jøder. Men det jeg vet folk har noe i mot er apartheidstaten Israels behandling av palestinerne. Dere har utnevnt dere selv til herrefolk i Midtøsten og driter langt i alle internasjonale konvensjoner. Dere har bygd en mur rundt hele vestbredden. Og selv om dere er glad i å denge huene deres mot klagemuren så steinpussen drysser, betyr ikke det at palestinerne syns det er like stas å bruke arbeidsdagen til å stå og banke nepa i stål og betong, når de strengt tatt skulle vært på den andre sida og tatt seg av åkeren sin.

Okei. Jeg skjønner jo at dere israelere blir litt mugne når dere kommer for å tiltvinge dere husene til palestinske undermennesker, og de er så frekke at de setter seg til motverge. Da er det forståelig at dere får fantomsmerter i forhuden.

Men her vil jeg faktisk oppfordre dere i Israel til å lære litt av oss. Vi har jo også slitt med en vrang minoritet her til lands i alle år, nemlig Samene. Men vi valgte å legge bort kjeppen og slippe dem til på tv isteden. Hvis dere gjør det samme med palestinerne, så kanskje nasjonen Israel greier å få i hvert fall ett sympatisk trekk: Nemlig at dere omsider greier å hevde dere i melodi grand prix junior.

Det sitter kanskje noen nynazister og ytterliggående muslimer der ute nå, som blir våte i skrittet og tenker at: ”Nå har vi fått Otto med på laget” Glem det! Med tanke på at man må skrape sammen en 30-40 av dere for å oppnå en iq som er på høyden med vettet til en gjennomsnittelig jøde, tror jeg dessverre ikke vi blir bestevenner med det første.

Helt til slutt vil jeg bare ønske alle norske jøder god jul…nei hva er det jeg sier! Dere feirer jo ikke jul dere!? Det var jo t.o.m dere som hang opp Jesus på korset.

Takk for meg. »


Valner mistet faren og åtte andre familiemedlemmer under jødeforfølgelsene, og karakteriserte Jespersens uttalelser som «respektløse og krenkende».

Men om målet for Valners anmeldelse var å få Jespersen til å slutte å vitse om jøder, slo taktikken feil. I kveldens monolog langer Jespersen nok en gang ut mot folkegruppen:

- For å være helt ærlig har jeg knapt møtt en jøde engang. Men dette regner jeg med kommer til å endre seg nå som finanskrisa er i gang. For i likhet med mange andre så må vel jeg også ta meg en tur til pantelåneren etterhvert.

Bedriver Jespersen jødehets?

 Ja, her går han klart over streken!
 Ja, men ikke mer enn han hetser andre folkgrupper
 Nei, men jeg skjønner at folk blir støtt
 Nei, dette er helt problemfritt
Se resultatet


Nedringt
- Jespersen er med på å vedlikeholde gamle fordommer om jøder, sier Kurt Valner til Dagbladet.no.

- Er Otto Jespersen ute etter jøder?

- I visse kretser blir Otto Jespersen betraktet som en notorisk antisemitt og rasist, sier Valner.

Til Dagbladet.no sier Valner at han er blitt nedringt av folk fra hele landet som har støttet anmeldelsen av Jespersen.

- Underbygger ikke jødehat
Jepersens uttalelser faller heller ikke i smak hos filmskaper og samfunnsdebattant Nina Grünfeldt, hvis far var en av de få norske jødene som klarte å komme seg over til Sverige under Den andre verdenskrig.

- Det vitner om dårlig smak og holdning. Jespersen utmerker seg ikke som en stor humorist, sier Grünfeldt til Dagbladet.no

- Enten så gjør man humor med varme og kjærlighet, eller så gjør man det slik Jespersen har gjort, med en karakter av mobbing.

Grünfeldt tror imidlertid ikke at Jespersen underbygger antisemittiske krefter i Norge.

- Jo lenger han går i karakteristikkene sine, desto mindre underbygger han jødehat. Men det skal sies, uttalelsene setter ham ikke i et godt lys.

- Uansvarlig og uheldig
Tidligere statsminister, og Israel-kritiker, Kaare Willioch frykter konsekvensene av Jespersens uttalelser.

- Det er et farlig spill Jespersen driver med. Jeg er redd for at noen kan bli påvirket på en uheldig måte, sier Willoch til Dagbladet.no.

- Hans motiv er ganske sikkert ikke å krenke noen, men å lage en karikatur som er så grov at man gjennomskuer den.

Willoch presiserer at han har liten tro på straffetiltak, og at folkeopplysning er den eneste måten å få bukt med fordommer på.

- «Folk flest» skjønner nok dette meget godt, men det er uansvarlig å ta sjansen på at alle klarer dette. Det er svært uheldig å ta sjansen på at noen mennesker skulle tro at det er noe i disse stereotypiene, sier den tidligere statsministeren, og tilføyer:

- Dette er ukultur.

- Opp til enhver å anmelde
Jespersen har imidlertid full støtte fra ledelsen i TV2.

- Jeg mener at monologen må tale for seg selv. Den slenger jo alle veier, og hvis man skal ta den alvorlig, så er det flere enn bare jøder som bør føle seg tråkket på, sier programdirektør Nils Ketil Andresen i TV2 til Dagbladet.no.

- Vi har foreløpig ikke mottatt noen anmeldelse fra Valner. Det er selvsagt opp til enhver å anmelde, men vi støtter uansett Jespersen fullt ut, sier programdirektøren.

- Det er jo ikke første gang noe slikt skjer, vi har også blitt anmeldt for brenning av det amerikanske flagget. Men den ble henlagt, og det regner jeg med vil skje denne gangen også, sier Andresen.
 

Søk i skattelistene

 
 

 TEGNESERIER - Dagens striper

Rocky av Martin Kellerman

 |  Les flere i arkivet |  Les andre tegneserier

© Martin Kellerman martin_kellerman@hotmail.com