Bare to nye bunader er godkjent i år. Å lage en bunad er nitid arbeid, det tar opp til ti år.

MYE FINT Å SE PÅ: Bunad- og folkedraktrådet kommer tilbake og svarer på bunadsspørsmål 18. mai. Følg med!

MYE FINT Å SE PÅ: Bunad- og folkedraktrådet kommer tilbake og svarer på bunadsspørsmål 18. mai. Følg med!
Foto: SCANPIX

BUNAD PÅ LAVPRIS. De siste årenes lav-på-livet-moten er ikke like stilig på bunader. Bunadsørepynt og hvite sko brukte de heller ikke på 1800-tallet.

NEI, NEI!  I 2003 stilte NRKs 17. mai-reportere Espen Graff og Anne Ardem til feiring uten hodeplagg og med helt feil skotøy. De fikk kepet sitt påskrevet. Bunadspolitiet var ikke begeistret.

NEI, NEI! I 2003 stilte NRKs 17. mai-reportere Espen Graff og Anne Ardem til feiring uten hodeplagg og med helt feil skotøy. De fikk kepet sitt påskrevet. Bunadspolitiet var ikke begeistret.
Foto: METTE MØLLER

NITID ARBEID: Bunadssjef Magny Karberg er direktør i Bunad- og folkedraktrådet, som er landets bunadsmyndighet.

NITID ARBEID: Bunadssjef Magny Karberg er direktør i Bunad- og folkedraktrådet, som er landets bunadsmyndighet.
Foto: AGNETE BRUN

EN FAVORITT: To ganger har Dagbladet.nos lesere kåret Norges vakreste bunad. Nordlandsbunaden har gått av med seieren begge årene i kvinneklassen.

EN FAVORITT: To ganger har Dagbladet.nos lesere kåret Norges vakreste bunad. Nordlandsbunaden har gått av med seieren begge årene i kvinneklassen.
Foto: JEANETTE LANDFALD

NYLIG GODKJENT: Denne bunaden fra Indre og Midtre Sogn har nylig gått igjennom hos Bunad- og folkedraktrådet. Det er Bjørg Hovland (på bildet) har laget den. Hun brukte ni år.

NYLIG GODKJENT: Denne bunaden fra Indre og Midtre Sogn har nylig gått igjennom hos Bunad- og folkedraktrådet. Det er Bjørg Hovland (på bildet) har laget den. Hun brukte ni år.
Foto: PRIVAT

TIDLIG UTE: Mette-Marit på stylter som niåring.

TIDLIG UTE: Mette-Marit på stylter som niåring.
Foto: SCANPIX

SLIK SER EN SKIKKELIG BUNADSSKO UT:

SLIK SER EN SKIKKELIG BUNADSSKO UT:
Foto: JEANETTE LANDFALD

BEHN I BUNAD: Aris er fra Nordmøre.

BEHN I BUNAD: Aris er fra Nordmøre.
Foto: SCANPIX

MANNLIG MOTE: Vidar Riseth og Harald Brattbakk viste seg fram i bunad allerede i 1999. Siden har flere menn begynt å handle på Husfliden.

MANNLIG MOTE: Vidar Riseth og Harald Brattbakk viste seg fram i bunad allerede i 1999. Siden har flere menn begynt å handle på Husfliden.
Foto: KEITH HAMMET

FAKTA

r

Det var ingen som kjøpte bunad på Cubus eller Coop, den gangen. I 2003 ble barnebunader laget i Kina solgt raskere over disk enn du kan si Bunad- og folkedraktrådet.

De er den øverste bunadsmyndigheten i Norge, og tolerante i klesveien. Men total skiveutglidning, det er de nok ikke like begeistret for.

- Man kan jo bli forbauset over folk som har laget seg en bunadshette av en fin gardin i mangel på broderikunnskaper, men stor sett er vi flinke her til lands. Det er nok i USA vi finner de mest spenstige sakene når det gjelder bunad, sier Magny Karlberg. Hun er direktør i rådet. En gang så hun en kvinne i bunad, cowboyboots, oppkneppet rosa skjorte og blomster i håret.

SURF AND TURF. Folk vil gjerne ha bunad, men noen velger det beste fra Vågå til Voss. Kniv på kvinnebunad, for eksempel, hvem fant på det? Bunadrådet observerer fra sidelinja.

- Vi liker vel egentlig ikke å bli kalt bunadspolitiet. I utgangspunktet er vi jo en rådgivende instans, men siden vi er autoriteter på feltet oppfattes man jo gjerne som politi. Men vi har jo ingen politimyndighet, ler førstekonsulent Jon Fredrik Skauge i Bunad- og folkedraktrådet.

Rundt en av fire nordmenn bruker bunad på 17. mai. Alle har en mening om naboens bunad. Med over 1,2 millioner bunader og folkedrakter i Norge av rundt 450 ulike slag er det mange som vil være med å passe på folk som har kommet i skade for å kle på seg sjøl.

- Jeg har i flere sammenhenger sagt at folk flest like gjerne er bunadpolitiet, sier Skauge.

For når man har en bunad så vet man gjerne hvordan det skal se ut. Er det noen som skiller seg ut, iler passpåskriverne til.

DE GIR «FRÅSEGN». Fra sitt kontor på Fagernes skriver konsulentene i Bunad- og folkedraktrådet sine «fråsegner» om norske bunader. De fleste andre vil vel kalle det for en godkjenning eller en anbefaling.

- En uttalelse. Det er viktig å ikke kalle det godkjenning, sier Skauge.

Det er lokale bunadsmakere som sender inn de nye bunadene de har laget for å høre om drakten er noe Bunadrådet kan stå inne for.

- Det er ikke nødvendigvis en verdisetting om bunaden har fått et slikt stempel, sier Skauge forsiktig.

TO NYE BUNADER. - Vi jobber vel med en 13 - 14 bunader i året. To - tre av dem kan slippe gjennom nåløyet ett år, de andre går arbeidet videre med. Det er et veldig tidkrevende arbeid, sier direktør Karlberg.

Hun har godkjent to i år, kvinnebunaden fra Indre og Midtre Sogn og kvinnebunaden fra Aure og Hemne. Bunadrådets uttalelse varmet antakelig. Det tok ni år å lage Sognebunaden. Lista over alle bunadene som har fått uttalelse fra rådet lukter prestisje.

Snart er det nytt godkjenningsmøte i rådet. Det ligger antakelig an til enda flere nye bunader med kvalitetsstempel i Norge.

- Men det kan vi ikke gå ut med ennå, sier Karlberg.

Det gis ikke negative uttalelser til bunader som ikke er bra nok, de får med brev tilbake om å fikse på dette og hint. Og det gjør bunadsskaperne, som kanskje får bunaden godkjent ved akklamasjon ved neste møte i Bunadrådet.

I tillegg lages det mange bunader og drakter som ikke sendes inn til Bunadrådet. De får gå i fred for dem.

- For folk flest er alle bunader like verdifulle, selv om Bunad- og
folkedraktrådet jobber for at bunadene skal være best mulige kopier av
gammel draktskikk, sier førstekonsulent Skauge.

- Mange bunader brukes uten at det foreligger en uttalelse fra oss.

Bunadrådet vil helst at de lokale entusiastene samarbeider med dem om å lage en ny bunad.

- Vi ønsker å komme tidlig inn i arbeidet med rekonstruksjon og registrering av gamle klær fra området, vi ønsker at det skal være mest mulig likt gamle folkedrakter, sier Skauge.

Kontinuerlig flikkes det på bunadsmateriale i Norge. For tida er mange av bunadene som ble skapt rett etter krigen under rekonstruksjon. Det trengs revidering.

STORINDUSTRI. I år liker til og med moteekspertene bunad. Søljer er inn. En grunn til at bunadssalget går godt er også at mennene har skjønt at det ikke blir fest uten ullvest.

- For noen år siden lå det rundt 730 millioner kroner i bunadsproduksjon i året, sier Tove Gulsvik er direktør i Norges Husflidslag. Tallet har vokst siden. Butikkene i kjeden selger all slag bunader.

- Både anbefalte og ikke-anbefalte, sier Gulsvik. For hun vil ikke være med på at noen bunader er stygge.

- Men det har mye å si hvor godt sydd den er og om den passer personen. Er den sydd til en annen er det ikke alltid veldig pent å se på, sier Gulsvik.

HAR DU PLETTFRI BUNADSVANDEL Eller lurer du på om ullstrømpene dine skulle ha vært i en annen farge?

Stakkfasiten, sølvknappprisene og strykerådene er ikke langt unna. Du kan sende inn alle dine spørsmål om bunad til nettmøtet med Bunad- og folkedraktrådet.Og kanskje får du til det med linskjorta i år.

 
Publisert onsdag 11.05.2005 kl. 09:00, oppdatert 09:18

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Bunad- og folkedraktrådet nedenfor.

ingen svar...

  kvifor vert ikkje mitt spørsmål om nordhordlandsbunaden besvart?
  Innsendt av: ane
Jeg beklager Ane at du ikke har fått svar på ditt spørsmål. Jeg vil si til alle som har skrevet inn spørsmål (og det er mange) at det er utrolig morsomt for oss og se den store interessen bunaden vekker!!!!
Vi har svart konstant i de 4 og en halv timene vi har vært på nettet og det er fortsatt igjen over 350 ubesvarte spørsmål.
Fortvil ikke!
Send en e-post med ditt spørsmål til Bunad- og folkedraktrådet
[email protected]

eller kontakt oss på
telefon:
61 36 62 50

og alle vil bli besvart!

Ellers vil et nytt nettmøte vil bli opprettet 18.mai.

med hilsen
for Bunad- og folkedraktrådet

Jon Fredrik Skauge

 

Belte
  Hei, jeg har igrunnen to spørsmål. Det ene, jeg har en Sunnmørsbunad, men kommer fra Sotra og skal derfor skaffe meg en Sotrabunad også. Hvilket belte bør jeg velge når jeg ikke er gift? Søljebeltet er vel egentlig konebelte, men hva med perlebeltet? Litt usikker her. Og så lurte jeg på om Bergensbunaden er en godkjent bunad, eller om det er en festdrakt. Mye diskusjon rundt akkurat det.
  Innsendt av: Cecilie
Som skrevet i tidligere svar anbefaler vi gjerne at ugifte har en noe mer moderat sølvbruk, slik det var i den gamle draktskikken.
Når det gjelder Bergensbunaden kan du se i et tidliger fyldig svar.

BFR
 

Kniv til Røros-bunad.

  Hei. Jeg er i ferd med å skaffe meg en Røros-bunad. ( Min fars famile er derfra, og jeg bor 4 mil unna). Min mors onkel er knivmaker og har laget en flott kniv som skal være til. Den kan minne om standardkniven til Rørosbunaden, men er selvfølgelig noe annerledes. Jeg kommer nok til å benytte denne kniven, den er staselig og den representerer den andre siden av familienmin; mors slekt fra Hafslo i sogn. Men hvordan ser bunadspolitiet på saken? Er dette fy-fy?
  Innsendt av: Anders Korssjøen
Vi anbefaler at bruker tilbehør som en har arvet. Er man interessert kan man jo gjerne sette seg inn i de ulike områdenes særpreg på blant annet kniver. Så vet en jo selv om den kniven en har arvet stemmer over ens med det som eventuelt ble brukt i området fra gammelt av.
Bruk kniven din grandonkel har laget med glede!

BFR
 

Bunadssko

  Var nyleg innom husfliden for å handle nye bunadssko. Og mellom alle Klavenesmodellane dei hadde, hadde dei også skol utan sølv på, som for meg igrunnen såg ut som kva som helst anna svarte sko. Er slike sko anbefalt på lik line med "vanlege" bunadssko?
  Innsendt av: Signhild Stave Samuelsen
Denne skoen ble utarbeidet etter et Nordisk Draktseminar som tok for seg "Fottøy". Den ble utarbeidet på grunnlag av en type sko som er mer preget av empiremoten og mangler spenna som er blitt så karakterisktisk for bunadskoen. Vi anbefaler gjerne denne nye bunadskoen. Men er en interessert i om det finnes belegg for denne skotypen i de enkelte draktområdene kan en ta kontakt med Bunad- og folkedraktrådet:

[email protected]

BFR
 

Bunadsjal og forkle

  Jeg har den nye valdressbunaden i sort. Går det ann å bruke sjal til den? Jeg vet man kan velge ullkep eller kort ulljakke også.

  Finnes det forkle til bunaden min?
  Innsendt av: Anniken foss
Det er ikke utarbeidet forkle til den "nye valdresbunaden". Som du sier brukes det trøye eller kep til ytterplagg, men har du ikke dette anbefaler vi jo generelt at en kan bruke et nøytralt svart ullsjal til ytterplagg.

BFR
 

tromsbunad

  Er det sorte strømper som skal være til en Tromsbunad? Må man forresten bruke hodeplagget? Det er jo sort og det varmer så utrolig oppe på hodet når sola steiker.. EN annen ting,om det regner,hva skal jeg ta på utenpå bunaden så jeg ikke blir drivende våt??

  Men som jeg gleder meg til å bruke bunad på tirsdag! HURRA!!!
  Innsendt av: veronika
Til Tromsbunaden kan du ta fram svart bomullsstrømper, og bruk gjerne hodeplagget som om det oppleves som varmt. Hodeplagget er jo med å gir bunaden særpreg.
Hvis det regner så får du ta fram en paraply.

Ja hurra for 17.mai og gledelig bunadsbruk!

BFR
 

Sunnhordalandsbunad

  Er det en regel for hvilken farge det skal være på strømpene (rød, svart?). Er det en spesiell type bunadssko en bør bruke (er ulike spenner, mønster etc..)
  Innsendt av: Cathrine
Det brukes gjerne svarte eller blå strømper til denne bunaden, vi kjenner ikke til at det er kopiert lokalt særpregete sko til denne bunaden. Så du får bruke noen av de generelle spenneskoene som er i handelen

BFR
 

Vestfold

  Vil gjerne at min datter skal ha en bunad/drakt fra Vestfold men er ikke særlig begeistret for Vesfold-bunaden. Finnes den andre drakter fra fylket - nye/gamle? Hvor finner vi evt bilder av dem?

  HIlsen AG
  Innsendt av: Anett Gustad
Vi kjenner ikke til andre bunader fra Vestfold enn modellen fra 1932 og 1956.
Det har vært arbeidet med innsamling av kildemateriale for draktskikken i Vesfold, men jeg kjenner ikke til at noen har gjort noe mer med dette materialet.

BFR
 

Grafferdrakt

  Hei! Kjøpte en nydelig, veldig gammel grafferdrakt for noen år siden. Min bestemor hadde en lik, men hun solgte den på 70-tallet og jakten på en lik begynte. Hun gav seg ikke, og fant flott en hos en dame i Vestby som skulle ha 6000 kr for herligheten.

  Mitt spørsmål er; skal man ha cape eller hodeplagg til denne drakten? Har lyst til å være komplett!!! Stoffet er grovt og gammelt, med litt blassere farger på mønster enn jeg ser hos andre. Min mor har brodert taske, sølvbelte og tre søljer på bomullsskjorte. Hva er riktig?

  takk for svar! Cecilie, 25 år
  Innsendt av: cecilie
Til Grafferbunaden som er utarbeidet i flere varianter. Den ble revidert i 1952 og det er slik den blir produsert av blant annet Hufliden på Lillehammer i dag. Til denne varianten finnes det ei trøye i samme stoff som stakken. Til hodeplagg brukes ei botthuve i også i stakkestoffet med et lignende broderi.
Ta kontakt med Husfliden Lillehammer eller Heimen i Oslo.

BFR
 

Trønderbunad

  Det er flere valg av veststoff, veskemotiv osv til trønderbunaden. Hvordan så den ut opprinnelig?
  Innsendt av: Jorid
Det er flere ulike varianter av "veste"-stoff og veskemotiv til Trønderbunaden.
Ta kontakt med Husfliden i Trondheim og få tilsendt brosjyrer:
TLF: 73 83 32 33

Denne bunaden ble revidert en gang på 1950-tallet og fikk sitt nåværende utseende. De typene som ble produsert før det er ikke i handelen lenger.

BFR
 

hardangerbunad

  Finnes det en versjon av hardangerbunaden som har lang bukse?
  Innsendt av: Tor Johannessen
Det finnes Hardangerbunader med langbukser.

BFR
 

rutastakk fra Valdres

  Hei. Har arvet en gammel rutastakk fra Valdres, (sort og rødrutete stakk).
  Kan du fortelle meg noe om den?
  Innsendt av: Inger
Denne bygger på draktskikken i Valdres omkring midten av 1800-tallet. Det er kopiert mange ulike rutastoffer, og det brukes flere forskjellig forklær i ull og silke. Det brukes gjerne ei pullue og eller et tørkle på hodet. Det er også kopiert trøye som kan brukes som ytterplagg. I halsen brukes gjerne silketørklær. Utenpå trøya har det tradisjonelt sett vært brukt ulike belter. De gifte kvinnene har hatt stølebelter.
Vil du vite mer ta kontakt med
Bunad- og folkedraktrådet

[email protected]

BFR
 

kniv på kvinnebunad

  I artikkelen hevdes det at kniv på kvinnebunad er et nymotens påfunn. Er dette virkelig tilfelle? Når dukket kniven første gang opp på en kvinnebunad?
  Innsendt av: Johan L. Tønnesson
Det er riktig at kniv i slire til kvinner er et relativt nytt påfunn. Jeg har selv arvet en kniv som ble sagt var kvinnekniv, den er mindre, men hadde ikke slire og var aldri båret i reim. Det finnes bl. a tradisjonsopptegninger på at kvinner gjemte kniven i strømpen eller når de var ute og gjetet eller trengte en kniv til utendørs arbeid.
Vi kjenner ikke til noen områder som tradisjonelt har hatt kniv til festdrakt for kvinner. Knivbruken er gjerne et påfunn blant noen ivrige produsenter.

BFR
 

stryking ????

  Jeg er mor og skjortestryker til to jenter som har rogalands bunad. Det jeg hvert år lurer på er om skjorteermene skal rundstrykes eller om de kan ha strykekant, altså flatstrykes.
  Innsendt av: Elisabeth Lien
Skjortestryking er jo et evindelig problem. Vi mener det må være et individuelt spørsmål om en vil rundstryke eller stryke med strykekant. I fra gammelt av var man nok ikke så nøye med strykingen som vi er i dag. Dampstrykejernet er nok en relativt moderne oppfinnelse.

BFR
 

Bunadsparaply

  Hvorfor er det fy med bunadsparaply?
  Innsendt av: Nyskjerrig
Det er i utgangspunktet ikke fy med paraply. Om det regner må man jo selvsagt få skjule seg under en paraply 17. mai selv om paraplyene ikke fantes den tid folkedrakten var i levende bruk i de fleste områdene.
Vi anbefaler gjerne at en bruker en nøytral svart paraply.

BFR
 

Søljer

  Har jeg lov til å bruke andre søljer enn "originalene" til bunaden min? Jeg har innheredsbunad, men fikk storsøljen til trønderbundaden av min mor i konfirmasjonspresang fordi hun "syntes at denne var mye finere"
  Innsendt av: mathilde
Det er fint at en er bevist på hvilke søljer som tilhører bunaden, men vi anbefaler jo at man tar i bruk gamle arvesøljer hvis man er så heldige og ha det.
Bruk din konfirmasjonsgave og vær stolt av den.

BFR
 

Karmøy

  Finnes det noen gammel bunad/drakt fra Karmøy,Visnes? Jeg har ikke funnet noen fra 1800tallet, kun at en del bruker drakter av nyere dato fra Rogalandsområdet.
  hilsen Berit
  Innsendt av: Berit Vigsnæs
I Rogaland finnes det mange komponerte drakter som brukes som bunader. Etter det vi kjenner til finnes det ingen bunad i fra Karmøy som bygger på gammelt draktmateriale. Det er imidlertid laget komponert en drakt i fra Karmøy som ble ferdig utarbeidet i 1984.

BFR
 

Herrebunad fra trøndelag

  I forbindelse med at jeg øsnket meg bunad, og er fra trøndelag, gikk jeg til husfliden i trondheim. Der fikk jeg beskjed om at det som hele trøndelag oppfatter som herretrønderbunad ikke var mulig å få kjøpt, fordi den ikke var "ekte". Dvs godkjent av dere. De ville heller selge meg noe oppkonstruerte gerier som kalles "borgerdrakt fra trondheim". Ikke er slekta mi fra trondheim by, og en oppjazzet gammel dress syntes jeg ikke noe om.
  Hva er det som skal til før også menn skal få bunad som er "ekte"?
  Ikke at jeg bryr meg, jeg har fått min trønderbunad, med mørk vadmelsnickers, hvit jakke, og mønstret vest, som jeg er meget godt fornøyd med.
  Problemet er mer at Dere, sammen med husfliden, ødelegger en masse for tradisjonelle bunader som har blitt brukt i flere tiår.

  Innsendt av: Tor
Bunaden du har fått deg kalles gjerne:
Trønderbunad med røtter i Gauldalen og ble utarbeidet av Ragna Rytter. Den er blitt produsert av Østlunds Skredder i Trondheim.
Det er riktig at den ikke er blitt sendt inn til vurdering hos Bunad- og folkedraktrådet, men det er det mange bunader som ikke er. De er like mye bunader for det.
Når det gjelder Borgerbunaden er den utarbeidet av Husfliden i Trondheim i den senere tid, men den har heller ikke blitt sendt inn til Bunad- og folkedraktrådet til endelig vurdering.
Det er de lokale nemndene eller produsenter som velger om de vil sende inn bunaden og få en uttalese i fra Bunad- og folkedraktrådet.

Jeg er glad du fikk skaffet deg din Trønderbunad og bruk den med glede!

BFR
 

Selbu bunad

  finnes det kyse til selbubunaden, hvordan ser den ut isåfall.
  Innsendt av: Marthe
Selbubunaden har en brodert pullue. Ta kontakt med:
Annepett Sandvik
Tlf: 73 81 85 82

BFR
 

Pannelin og konebelte

  Til rogalandsbunaden er det muleg å bruka såkalla "pannelin"; eit slags kvitt lin-"trekk" til å ha over kysa. Kven kan bruka det? Er bruken opprinneleg knytt til sivilstand eller ekstra festlege høve? (Eg har kun sett eldre, ugifte kvinner bruka dette plagget - som jo er skikkeleg fint! )
  Det finst også stølebelte (kone-/sølvbelte) til rogalandsbunaden, men høyrer det eigentleg til? Tykkjer det ser litt prangande ut, særleg med tanke på at desse bunadane sitt opphav var eit område med små gardar og lite rikdom.

  Innsendt av: Ann Kristin
Når det gjelder bruke av pannelinet, vil vi gjerne undersøke dette litt nærmere, for å se hvordan det ble brukt i det gamle materialet.

Som sagt tidligere så har sølvbeltebruken fått større utbreding i dag enn den hadde tidligere. Flere området har tatt i bruk sølvbelter og de brukes gjerne av ugifte som gifte. Tidligere var dette den gifte og brudens belte.

Ta kontakt med Bunad- og folkedraktrådet

[email protected]

BFR
 

Mansjettknapper

  Skal mansjettknappene til damebunad, hardanger, vises fram eller bak?
  Sømmen på disse skjortene gjør at mansjettknappene kommer på innsiden av ermet. På vanlige skjorter går sømmen mer under ermet og mansjettknappen skal være ut/bak slik at den vises. Men fester man mansjettknappene slik på bunadskjorten, iallefall hardanger, så vises den ikke med mindre man vrir armen eller løfter den opp.
  Innsendt av: Anne
Det generelle er at mansjettknappen vises slik at hovedsiden av kanppen vises bak på overermet.

BFR
 

Ofotbunad?

  Hei,
  Jeg har forstått det slik at den s.k. Ofotbunaden ble godkjent som bunad for noen få år siden. Er dette riktig? Den finnes ikke på noen av "godkjentlistene", verken fra Bunad- og folkedraktrådet eller på oversikten fra Husfliden. Hvor kan jeg evt. få nærmere opplysninger om denne drakten, som etter min mening er en av Norges vakreste?
  Hilsen Kirsten

  Innsendt av: Kirsten Voje
Arbeidet med Ofotbunaden ble startet i 1975 av Petra Øien, vi kjenner desverre ikke til om den er "godkjent" av noen instans.
Den er ikke sendt inn til vurdering hos Bunad- og folkdraktrådet.
Bunaden produserers bl.a av:

Inger Aspeslett
Tlf: 76 94 38 49

Du kan for eksempel ta kontakt med henne for nærmere svar.

BFR
 

"sommer bunad/ vest telemark"

  Jeg er gift og lurer på om det er noe hodeplagg som hører til denne drakten?
  Innsendt av: Gjærum
Vi kjenner ikke til spesille hodeplagg til denne bunaden. Tradisjonelt har håret vært vippet i dette området. Utenpå er det gjerne blitt festet et stort tørkle, "tulleplagg"

BFR
 

Festdrakt

  Jeg har en festdrakt ifr Åsen i N. Trøndelag m/hatt. Kan jeg bruke hatten i kirker og andre innomhus arr.? Eller skal jeg ta hatten av når jeg er innendørs?

  Innsendt av: Einar Lund
I dag er det vanlig at menn tar av seg hatten når en går inn i kirka eller andre hus.
Det finnes imidlertid opplysninger om at luer (som man gjerne hadde under hatten) ble beholdt på inne i kirka i gammel tid.
Vi bør nok imidlertid holde oss til dagens etikette og ta av hodeplagget.
Det samme gjelder ikke for kvinner som kan beholde hodeplagget på.

BFR
 

Landingsdrakt

  Hei.
  Jeg er ganske stolt over min Landings drakt, men jeg lurer på om den er en bunad?
  Er den "godkjent" av dere?
  Landingingsdrakta er laget etter Hulda arborgbunaden og broderiene er i fra Hadeland. (Som ikke hører til Land.)
  Kan den da kalles landinsdrakt? Og er dette da en drakt/bunad å bruke for meg? Mamma er fra Søndre Land og Pappa i fra Toten.
  Har veldig lyst på Toten drakt også.
  Er det en bunad?

  Innsendt av: bunadsjinta
Bunad- og folkedraktrådet har retningslinjer for hva man kaller bunad. "Landingsdrakta" er komponert og som du sier så broderiet hentet i fra kvite sjal fra Hadeland. Men drakten er blitt innarbeidd som bunad i fra Land. Den går under betegnelsen "Landingsdrakt" men vi ser på den som en bunad.
Du kan godt velge denne bunaden som din bunad.

BFR
 

festdrakt

  Vi har Oslo sin jubileumsdrakt 2000, da vi kjøpte stoff for å sy ble det sagt at det ikke var noen regler for sko og strømper. Stemmer dette?
  Innsendt av: Kri
Vi kjenner ikke til regler for sko og strømper til denne drakten:
Ta kontakt med
Eva Lie: 22 44 18 72

BFR
 

ROMERIKSBUNAD

  Hei

  Jeg har stor og mellomstor sølje til bunaden min, og jeg lurer på om det er regler for hvem av søljene som skal sitte øverst og nederst på skjorta?
  Innsendt av: Laila
Plasser gjerne den minste sølja øverst ved kragen.

BFR
 

viking - drakt

  Jeg har sett noen gå med slike vikingdrakter, som har store, ovale sølv-"kopper" på brystet som holder en enkel forklelignende fotsid kjole på plass. Under er det bare en fotsid serk. Disse er nydelige, synes jeg. Hva heter de? Er de offisielle som folkedrakter eller noe, med en kjent design? Hvor kan man få tak i en slik? Er de dyre?
  Innsendt av: Tove Johansen
Vikingdrakt kan fås fra:
Viking-tekstil
V/Aase Folkvord
7600 Levanger
Tlf: 74 08 23 29

Dette er en komponert drakt på mer eller mindre historisk grunnlag. Vi kjenner ikke til prisen på slike drakter.

BFR
 

Skjælingsdrakt

  Jeg lurer på om Skjælingsdrakta fra Numedal i Buskerud er en bunad eller en drakt?
  Innsendt av: Linda
Skjælingsdrakta fra Numedal fikk tilråding av den daværende Landsnemnda for Bunadspørsmål i 1959.(Nå BFR) Det er en bunad.

BFR
 

Rondastakk

  Hei. Min datter har Rondastakk med rutaliv som hun har fått etter meg, fra da jeg var på samme alder. Jeg ser imidlertid at jeg har et hvitt forkle, med rødt broderi, til denne drakten. Skal dette egentliv være svart?
  Innsendt av: Linda
Det brukes ulike forklær til rondastakken.
Svart brodert forklær, svart forkle med vevd mønster eller kvite forklær.

BFR
 

Tilpasning av bunad

  Hei,
  Jeg er den stolte eier av østfoldbunad, mannsdrakt. Denne er tilvirket på kurs og etter "bunadspolitiets" anvisninger.

  Første gangen jeg brukte den dovnet imidlertid armene bort. Overarmen var for trang. Etter å ha tatt opp dette med kursholderen var svaret at det er slik den skal være.

  Det kan ikke være seriøst ment at en drakt man betaler tusenvis av kroner for ikke skal tilpasses den som skal bære den? Dette bør da være mulig innenfor fornuftige regler for hvordan en folkedrakt skal være? Kanskje dere i nemda bør presisere ovenfor de som møter publikum at et er et poeng at drakten passer brukeren slik at man faktisk liker å bruke drakten?

  Det hører med til historien at hverken jeg eller min bror som opplevde samme problemet med drakten, er overdimensjonerte i overarm.
  Innsendt av: Hein Stavlund
Det er viktig at en bunad er godt tilpasset brukeren. Vi ser ofte at det er litt manglende kunskaper om dette blant enkelte produsenter.
Det skal selvsagt ikke være så trangt at det er ubehagelig i bruk.
Men en rekonstruert bunad på grunnlag av gammel draktskikk følger det tidstypiske snittet for plaggene. Enkelte snitt kan føles uvanlige i forholdt til dagens klæssnitt. Blant annet kan trøyeermene være trangere enn det som er vanlig i dagens jakker.

BFR
 

Vest-Telemark
  Lurer på om det er lov med nikkers til Vest-Telemarksbunaden? Har fått en slik bunad, men med bukse. Og hvilket stoff skal den være i? Min er ikke i ull, og jeg lurer på om det er feil.
  Innsendt av: Telemarksgutt
Det finnes ulike Vest-Telemarksbunader. Alle har bukser laget av ullstoff.
Bunaden i rundtrøyesnitt bør ha langbukser, men blir og levert med knebukser.
Mannsbunaden utarbeidet av Eldrid Robberstad har knebukse.
Den rekonstruerte mannsbunaden med gråtrøye kan ha både lange og korte bukser.

BFR
 

Sunnfjordbunad
  Hei! Har ein sunnfjordbunad med blått liv, og har fått ei lue til denne. Det er ikkje den vanlege "spiss-lua", men ei som har form som ei babylue (stoppar midt på hovudet, ca med øyra), og har lange svarte pyntebånd. Sjølve stoffet er svart med eit slags blomstermønster. Langs kanten er same blondekant som på spiss-lua. Har ikkje sett ei slik lue før, og lurer på om denne lua verkelege høyrer til min sunnfjordbunad?
  Innsendt av: Tove
Sunnfjordbunaden bygger i hovedsak på draktmateriale fra Jølster. Det finnes en del registrerte luer fra andre deler av Sunnfjord som er pulluer. Det er trolig en slik lue du har fått deg. Hvis du vil vite mer nøyaktig om dette kan du ta kontakt med Bunad- og folkedraktrådet

[email protected]


BFR
 

Grafferdrakt
  Jeg lurer på om Graffer-drakten er en budnad eller om det er folkedrakt.
  Innsendt av: Trine
Viser til tidligere svar om folkdrakt og bunad.
Denne er en bunad.

BFR
 

Bunadkategori
  Jeg ser du henviser til bunadskategorier, finnes det oversikt som viser hvilke bunader som er i hvilke kategorier.
  Innsendt av: Nina
Disse kategoriene ble utarbeidet for at en lettere skulle behandle de ulike bunadfenomene som eksiterer. Opp igjennom 1900-tallet har det vært forskjellig bunadideologi, der vi har nærmet oss mer nøyaktig kopiering av det gamle folkedraktplaggene. Samtidig kan en se at de ulike ideologiene lever side om side i dag.

Vi venter på at det skal komme et Bunadleksikon i regi av Damm Forlag, der vil det stå henvist til hvilken kategori de ulike bunaden tilhører.
Dette leksikonet blir gitt ut våren 2006.

med hilsen


BFR
 

Hodeplagg
  Jeg har mannsbunad fra Nordland og lurer veldig på om det går an å bruke hodeplagg til denne bunaden og evt hva som er korrekt.
  Innsendt av: Pål M. Lia
Det er ikke utarbeidet noen hodeplagg til denne mannsbunaden. Men enkelte har begynt å bruke en rundpullet hatt.

BFR
 

Vestfold-bunad
  Hvilken farge skal det være på strømpene til svart Vestfold-bunad? Og til hvilken av Vestfold-bunadene kan man ha forkle? Og hvem kan ha broderier på vesken?
  Innsendt av: Anette
1932-modellen med svart liv:
- kan du bruke kvite strømper.
- denne modellen har brodert lomme.
- modellen har ikke forkle.

1956- modellen med rødt eller grønt liv:
- kan du bruke kvite eller røde strømper.
- til denne finnes det to ulike forklær.

BFR
 

nasjonaldrakter
  Er det lov å bruke nasjonaldrakter fra andre land man selv ikke kommer fra, feks kilt hvis man ikke er skotte, eller har noen tilknytning til det landet?Selv syntes jeg det er så fint og staselig med en slik "galla-kilt" at jeg mer enn gjerne kunne tenkt å spandere på meg noe slikt, og brukt i anledninger hvor bunader gjerne kommer frem...Kanskje litt feil forum og spørre men jeg sjanser.Hilsen gutt 29 fra Bergen , med øsfolds aner..
  Innsendt av: Per-Christian Storheim
Vi kjenner ikke til regler for bruk av andre lands nasjonaldrakter. Dette må bli ei individuel vurdering. Kilt er helt klart et flott plagg!!

BFR
 

Bunadskjorte
  Heisann
  Jeg har Vestfoldbunaden og skjorta til den er i lin, det jeg lurer på er om jeg kan vaske den skjorta på ullprogram med milo i maskinen eller skal jeg vaske den for hånd?
  Innsendt av:
Viser til hvordan du kan vaske bunadskjorter på våre internettsider:
http://www.bunadraadet.no/bunadstell.htm

BFR
 

17 mai sløyfe
  kan man he 17 mai sløyfe til bunaden?
  Har hørt at man a få kjøpt spesielle til å ha på bunaden.Hvor får man kjøpt de?
  Hva slags øredobber bør man ha.Har hørt mange ulike meninger om det
  Innsendt av: camilla
Viser til tidligere svar om 17.mai sløyfer. Vi kjenner ikke til at det er utarbeidet egne sløyfer for bunad.
Øredobber var ikke vanlig i den gamle folkedrakttradisjonen. Mange bunader har i dag eget sølv til ørene som er laget på bakgrunn av søljer. Hvis du vil at det skal være mest mulig samsvar mellom de historiske kildene og din bunadbruk, kan du legge bort ørepynten. Konstruerte bunader har ofte ørepynt.

BFR
 

Bergensbunaden
  Jeg har hørt at Bergensbunaden ikke er godkjent som bunad. Den er en designet drakt fra 1957 som vissnok er pattentert under egennavnet "Bergensbunaden".

  Da jeg spurte i butikken om den var godkjent som bunad fikk jeg til svar at den var godkjent som Bergensbunaden.
  Da jeg spurte videre om den var godkjent av bunadstyret fikk jeg til svar at de ikke hadde sendt søknad til bunadstyret (så den kunne ikke være godtkjent der) men var nevnt i en bunadbok. Eneste godkjenning de hadde den gangen var patentstyret, som Bergensbunaden - pga egennavnet. Dette fant jeg ganske så misvisende.

  På sin internettside sier de med store bokstaver at den er registrert som en bunad.

  Kan dere utdype dette noe mer?

  Veldig mange bergensere har kjøpt denne drakten og det ville være kjekt å få vite om den er en bunad eller en drakt. Dette er en diskusjon som har gått i Bergen i veldig mange år. De som ikke har kjøpt den hevder den er en drakt, mens de som har kjøpt den blir selvsagt fornærmet når noen påstår det ikke er en ekte bunad.

  Den har kanskje eksistert så lenge, og blir brukt av så mange, at den faller inn under kritieriene som en bunad?
  Innsendt av: Lise Jensen
Bunad- og folkedraktrådet har ikke "godkjent" bunader siden 1967. Vi gir i dag uttalelser om hvordan bunaden samsvarer med det gamle draktmaterialet.
Det er riktig at Bergensbunaden ikke er sendt inn til Bunad- og folkedraktrådet. Vårt arbeidsområdet omfatter i dag ikke konstruerte bunader som f. eks Bergensbunaden.
Om det er lokale nemnder eller enkeltpersoner som har "godkjent" denne bunaden kjenner vi desverre ikke til.
Siden den ble utarbeidet i 1956 og har vært i bruk i lang tid vil nok mange oppfatte dette som en bunad.
Vil du ha et utfyllende svar, ta kontakt med Bunad- og folkedraktrådet.

[email protected]
 

Bunadssko
  Hei,
  Jeg har en hvit fjellbygdsbunad og lurte på om jeg kan ha belte til denne. Jeg lurte også på hvor det er best utvalg av bunadssko. De som var avbildet i denne artikkelen så veldig fine ut. Men hvor får jeg kjøpt de?

  Glad for svar!
  Innsendt av: Christina Undli
De fleste skobutikker og enkelte bunadprodusenter produserer bunadsko. Til noen av de kvite komponerte bunadene har produsenten anbefalt kvite bunadsko.

BFR
 

Valg av bunad
  Jeg ser at Ari Behn har bunad fra Nordmøre. Er det ikke slik lenger at man skal ha tilhørighet til bunaden fra distriktet du er født. Hvis jeg fra Oslo flytter til Dovre, skal jeg da velge Dovrebunad?
  Innsendt av: Per Arnold Backe
Såvidt vi kjenner til har faktisk Ari Behn slektstilknytning til Nordmøre og har derfor valgt denne bunaden.
I følge gammel drakttradisjon som vi beskrev i et tidligere svar, kan du velge bunad for begge områdene.

BFR
 

Camilla
  Jeg har blå bunad fra Romerike. Skal jeg ha svarte eller hvite strømper. Jeg pleier å ha svarte, datteren min (2 år) hvite. Hvor skal mine søljer sitte? jeg pleier å ha den mellomste øverste på skjora, den store nedenfor, festet på skjorta.
  Innsendt av: Camilla
Viser til tidligere svar om strømper for Romerike. Når det gjelder søljer kan du bruke den minste øverst, slik som vi har beskrevet tidligere her.

BFR
 

søljer på nordlandsbunad
  hvor skal søljene på en nordlandsbunad være plassert? skal begge være plassert på skjorta, eller skal de være fordelt på vesten også?

  spennene på vesten skal sitte ganske nære hverandre? eller?
  Innsendt av: Renate
Viser til tidligere spørsmål og svar om samme tema.

BFR
 

Romeriksbunad
  Heisann! Jeg lurer på om det ska lvære svarte eller hvite strømper til blå Romeriksbunad. Har sett begge deler.
  Innsendt av: Vibeke
Nok en gang strømpespørsmål:
Til Romeriksbunadene er det anbefalt kvite strømper.

BFR
 

Strikket bunad
  Jeg har lyst til å lage strikket barnebunad inspirert av bunadene for Bardu-ogMålselv. Vil jeg da bryte en eller annen lov?
  Innsendt av: Elin Seppola Brandvoll
Det er ingen lov mot strikking av bunadinspirerte barneklær. Enkelte bunadbrukere og produsenter vil nok reagere negativt på slike tiltak.

BFR
 

Hedemarksbunad
  Jeg lurer på hvordan Hedemarksbunaden egentlig ser ut nå.Vet ikke om dere har sedt bunad-vedlegget til Hjemmet. Er det den bunaden som står under Hedemarken som gjelder hvis man skal skaffe bunad nå?
  Innsendt av: Aud S. Wasa
Vi kjenner ikke til hvilken av Hedemarksbunaden som stod i siste utgave av Hjemmet, men det er 3 ulike Hedemarksbunader
- 1985 modellen
- 1955 modellen
- og en rekonstruert type som ble lansert i 1994.

For mer informasjon kan du ta kontakt med Husfliden Hamar: 62 51 94 50
 

Hvilken bunad skal jeg ha?
  Jeg ønsker meg veldig en bunad. Mest ønsker jeg en beltestakk fra telemark med brokadesoff, de er så utrolig flotte.

  Jeg har ikke noe tilknytting til telemark, med mindre jeg går tilbake til Oldeforeldre. Jeg bor i Kristiansand, mamma er fra Oslo og pappa er fra Vestfold. Mine besteforeldre er fra Tromsø, sognefjorden og vestfold.

  Jeg har ikke lyst på vest-agder bunaden. Hilken bunad skal jeg ha?

  Innsendt av: Camilla
Viser til tidligere svar om valg av bunad.

BFR
 

Vest Telemarks bunad
  Jeg har brodert min egen bunad, men skjorta er ikke ferdig! Er det galt av meg å bruke en standard skjorte til denne bunaden?
  Innsendt av: Nina
Inntill du blir ferdig med skjorta, må du gjerne bruke en standard skjortemodell!
Ta i bruk bunaden og gled deg med det arbeidet du allerede har gjort!

BFR
 

Tilbehør til bunad
  Hei
  Jeg har en østfold-bunad. Jeg brukte den for første gang i fjor 17.mai - jeg har ønsket meg det i alle år, og er veldig stolt av endelig å ha fått bunad.
  Sort stakk, grønt liv.

  Til denne bunaden hører det forkle og to typer lue/kyse som jeg ikke ser for meg på mitt hode.
  Jeg synes også forkleet er veldig glorete i forhold til de andre fargene på bunaden.

  Er det FEIL å ikke bruke tilbehøret som faktisk finnes?

  Til østfoldbunaden hører et tøybelte med sølje/hekte foran. Nå er det produsert et belte med masse støler på.
  Dette beltet er det flere diskusjoner om. Jeg snakket med den lokale sølvsmeden som sier at man kan jo godt kjøpe det, men det er ikke godkjent til østfold-bunaden. Og ikke vil det bli det heller.
  Jeg har ikke dette beltet.
  Hva er riktig?

  Takk for svar!

  Innsendt av: T. Eng
Vi anbefaler jo at en bruker det som hører til bunaden. Vårt moderne fargesyn stemmer alltid over ens med tidligere tiders fargesmak.
Estetikken endres over tid.

Det er ikke tradisjon for bruk av sølvbelter i Østfold, og vi anbefaler jo at en bruker det beltet som er utarbeidet til bunaden.

BFR
 

Nordlandsbunad
  Jeg ser mange varianter på hvordan sjal, søljer og spennene på vesten til nordlandsbunaden sitter plassert, og alle er bestemte på at sin måte er korrekt. Jeg mener det skal være kun to spenner nederst på vesten, den lille sølja festes i skjorta ved vestens topp, og sjalet skal ligge stramt rundt nakken. Er dette korrekt eller ikke?
  Innsendt av: Gro
Når det gjelder spenner på livet("vest"):
Det er to par spenner ved livlinjen og et par spenner ved halsringingen.
Når det gjelder søljer, skal de tradisjonelt sett festes på skjorta og ikke på livet. Enkelte konstruerte bunader kan ha søljer som festes på livet.
Det er vanligvis slik at de minste søljene festes øverst ved halskragen.
Når det gjelder festing av sjal til Nordlandsbunaden kan du ta kontakt med en av husflidene i Nordland.

BFR
 

Godkjent som bunad
  Vet dere når Lofotstakken ble godkjent som bunad?
  Innsendt av: liven
Lofotbunaden ble tatt i bruk i 1948 og samme år ble broderiet godkjent av Nordland Husflidsforening.
BFR kjenner ikke til når bunaden ble godkjent.

BFR
 

hår og bunad
  Finnes det en håretikette i forbindelse med bunadsbruk? Tenker: oppsatt, fletter, løst hår osv? Jeg har en Ringeriksbunad(eller drakt?) hvis det er forskjellig fra stakk til stakk.
  Innsendt av: Lena
Hår og bunad kan være vanskelig.
I den tradisjonelle draktskikken som de fleste bunader bygger på skulle det meste av håret til den gifte kvinnen være skjult. Det finnes mange ulike håroppsetninger i de ulike draktområdene. Generelt sett bør en sette seg inn i tradisjonen for det området en har bunad i fra. Erfarne bunadbrukere eller produsenter kan gjerne gi råd.

Til Ringeriksbunaden som har lue, kan du gjerne dele håret i et midtskill og samle håret inni lua bak i nakken.

BFR
 

Hodeplagg......
  Jeg kommer fra Vestfold og har den vanlige røde og svarte 1952-bunaden, men har valgt å ikke bruke brokadelua som hører til rett og slett fordi jeg syns den ikke passer sammen med ull- og lin-stoffene i resten av bunaden. Kan du foreslå ett alternativ? Er det for eksempel noe "koneskaut" registrert for Vestfold?
  Innsendt av: Marianne Kalleberg
Hvis du vil bruke hodeplagg bør du bruke de allerede utarbeidete luetypene. Vi kjenner ikke til noen annen hodeplaggtradisjon i fra dette området.
I det gamle folkedraktmaterialet ser en ofte at det blandes ulike typer stoff, som f. eks ull og silke. Eller lin og silke. Det er blant annet denne variasjonen som gjør det gamle folkedraktmaterialet så spennende.

BFR
 

Strømper?!?!
  Hvilke farger i strømper er de rette å ha på seg til en grønn nordlandbunad?????
  Har lurt på dette mange ganger, men får forskjellig svar. Har selv brukt naturfarget (brune), eller sorte.
  Innsendt av: Silje
Viser til tidligere svar på samme spørsmål.
Strømpefargen er lik for blå og grønn bunad.

BFR
 

Lundebybunad
  hei! det sies at lundebybunaden stammer fra både lillehammer og et annet sted jeg ikke husker hvor er.
  hvor vil dere si den er fra??
  -lillehammer jente med lundebybunad
  Innsendt av: Elisabeth
Lundebybunaden ble laget av Ulf Lundeby som bodde på Lillehammer og den ble tegnet til ei venninne av han som 50 års-gave.
Lundeby var selv i fra Våler i Solør.
Bunaden brukes derfor blant annet i Solør og Odal, Gudbrandsdalen og også i Vest-Oppland.

med hilsen

BFR
 

Østfold-bunaden Løken
  Er "Løken" en bunad eller er det en drakt? Tidligere ble den omtalt som drakt, men i markedsføringen heter det nå bunad.

  Hva med hodeplagg? Hvor "pliktig" er bruken av dette og hvor stort er mitt overtramp når jeg velger å ikke bruke dette?
  Innsendt av: Lene Viola
Vi anbefaler jo hodeplaggbruk til alle bunader.

BFR betegner dette som en bunad. Den har i dag innarbeidet bunadstatus. Den faller inn under vår inndeling av dagens bunader i gruppe 5.

http://www.bunadraadet.no/u-bak.htm

med vennlig hilsen

BFR
 

Vestfoldbunad
  er den godkjent i grønn
  Innsendt av: Maka
Vestfoldbunaden ble revidert i 1956 og fikk da en variant med grønt liv. Den ble utarbeidet av Den norske Husflidsforening med Ragnar Nordbye i spissen. Bunaden ble utarbeidet i ei tid da en ikke hadde det samme kravet til kildemateriale som Bunad- og folkedraktrådet stiller i dag. Den har ikke fått endelig uttalelse fra BFR. Du kan lese mer om de ulike bunadtypene som finnes i dag:
http://www.bunadraadet.no/u-bak.htm

med hilsen

BFR
 

Vest-Telemark
  Hei. Jeg er så inderlig heldig å ha arvet min oldemors vest-telemark bunad, hun har sydd denne selv og jeg fikk den for fire år siden. Det fulgte ikke med hodeplagg til denne er det OK? Jeg må også ha ny skjorte da den jeg har arvet begynner å bli veldig gammel og deler seg i hals og ermkant. Hvor kan jeg få laget en slik og hva med farger? Jeg er redd fargene på ny skjorte skal bli altfor "skarpe"..... Ønsker deg en riktig flott bunad's 17.mai, Mvh. Trude
  Innsendt av: Trude
Når det gjelder hodeplagg oppfordrer vi jo til at folk skal ta det i bruk. Det kommer litt an på hva slags Vest-Telemark bunad du har arvet, men "tulleplagget" brukes til mange bunader for Vest-Telemark.
Du trenger ikke å engste deg for fargene på det nye broderiet. De gamle skjortene var gjerne ganske skarpe i fargene.
Her er noen produsenter av kvinnebunader i Vest Telemark:
-
- Vinjebue A/S
3890 Ytre Vinje Tlf. 35 07 11 30

- Husfliden A/S
Storgt. 96
3921 Skien Tlf. 35 55 44 74

- Stoffbua
Kverndalsgt. 8
3717 Skien Tlf. 35 52 28 39


BFR

 

Nordmørsbunad
  Jeg har en nordmørsbunad med broderte blomster på vesten, sort stakk og duse farger på forkleet. jeg har sett så utrolig mange versoner av bunaden (grønn vest, rød vest, plommerod vest og dus rød vest osv.), så jeg lurer på om alle disse versonene er godkjent.
  Innsendt av:
Til Nordmørsbunaden kan en blant annet velge mellom disse livtypene:

1)høyrød ulldamask
2)mørkrosa ulldamask
3)blå/grønn ulldamask
4)rosa, brosjert ulldamssk

Det finnes mange bevarte gamle liv fra dette området og variasjonsmuligheten kan bli enda større.

BFR


 

Follobunad
  Hei! Jeg har nå sydd flittig på en Follo kvinnebunad, endelig blir den ferdig til 17 mai. MEN; er det noen regler for strømper? Jeg er ugift, skal jeg bruke svarte eller røde strømper? Og hvor langt ned kan stakken senkes??? Setter stor pris på svar!
  Innsendt av: Lise Berit Henriksen
Til follobunad kan du bruke svarte strømper til den blågrønne stakken og kvite eller svarte strømper til den røde stakken.
Vi ser gjerne at mange ønsker side stakker i dag, men tradisjonelt sett var stakkene fotfrie.
Et generelt mål er at den bør gå 15 cm opp fra golvet uten sko.

BFR
 

Utstyr og Dill dall
  Har Herrebunaden til Nordland/Troms.
  Hvordan er det med å komplettere denne med bunadskniv. tenker da på en slik standardkniv de ar hos gullsmedene. Øsnker også å bruke lommeur i vesten. Er det spesielle ting eg bør tenke på før inkjøp av slikt. mht bunaden og stilen.
  Innsendt av: Jensemann
Det er få områder som har kopiert tidsriktig tilbehør som kniver og lommerur til herrebunader. De fleste må derfor nøye seg med standerdmodeller som gullsmedene fører.
Vi kjenner ikke til at det er kopiert originale kniv/lommeur for Nordland.

BFR
 

Hedmarksbunad
  Hei!
  Jeg lurer på hvilken farge det egentlig skal være på strømpene til den "ny-gamle" hedmarksbunaden (fra 80-tallet)?
  Og finnes det noe hodeplagg foruten hårbåndet til denne bunaden?
  Innsendt av: Sigrun Skjelseth
Til Hedmarksbunaden 1985- modellen kan det brukes grå eller svarte bomullsstrømper.
Det kan brukes samme lue som til 1955-modellen, men i tillegg hårbåndet som du nevner.
Ta gjerne kontakt med Husfliden på Hamar.

BFR
 

Strømpebånd
  Hvor mye av strømpebåndene skal stikke ut i nedkant av nikkersen?
  Innsendt av: Pelle
Mange lurer på hvordan strømpebåndene skal festes, det er en egen "knute" som en kan lære av en erfaren bunadbruker eller bunadprodusenten.
Selve strømpebåndene skjules mer eller mindre under linningen på buksa. Endene av strømpebåndet bør ikke henge lengre ned fra knuten enn ca 10 cm totalt.

BFR
 

gulaktig linskjorte
  Hei!
  Jeg har en forholdsvis ny Finnmarksbunad. Skjorta er veldig gulaktig. Er det noe jeg kan gjøre for å få den hvit?
  Innsendt av: Sølvi
Enkelte bunader har skjorter i ubleika Bomull/lin og må derfor ikke blekes.
Ellers kan du se på våre nettsider med tips om skjortevask:
http://www.bunadraadet.no/bunadstell.htm

BFR
 

Etne
  Etne i Sunnhordland har eigen kvinnebunad. Fins det Etnebunad for menn, og i tilfelle ikkje, kva bunad skal menn frå Etne då velgja?
  Innsendt av: fl
Det finnnes ingen mannsbunad fra Etne. Etne ligger i Sunnhordland og en kan da gjerne velge en bunad fra de nærliggende områdene. F. eks Kvinnherad.

BFR
 

Strømpebukse
  Hei! Jeg har blå nordlandsbunad. hvilken farge på strømpebuksa er riktig? (Jeg har i alle år gått rundt med )
  Innsendt av: tromsø frøken
Viser til tidligere svar

BFR
 

Alkohol og bunad
  Da jeg fortalte min mor at jeg skulle i et bryllup hvor jeg var nødt til å ha bunad på meg ikke bare under vielsen men utover hele kvelden ble hun helt fra seg.
  Hun mener at bunad og alkohol/fest er noe alle vet at ikke går sammen..lett å få rødvinsflekker mm. (Min mor er ikke avholdsmenneske så derfor forbauset det meg at hun følte så sterkt for denne saken).
  Hun hadde aldri hørt om at man brukte bunad til den type "fest".
  Finnes det bunad regler for dette?
  Er det også noen forskjell på hvor man bor i landet? Min mor er fra Nordland og bryllupet er i sør.
  Hilsen Renate
  Innsendt av: Renate Jensen
Det finnes ingen regler for alkhol og bunadbruk. Mange har din mors oppfatning da bunaden er et høytidsplagg. De første tiårene da bunaden ble tatt i bruk på 1900-tallet var det gjerne av motkulturbevegelser, der avholdssaken stod sterkt. Denne oppfatningen er gjerne overført videre.

BFR
 

Oslo
  Bunad for Oslo? Jeg synes at den blå er ikke pen, men har hørt at det er andre? Stemmer det?
  Innsendt av: Trine
Den blå Oslodrakten ble laget til 150 årsjubileet for Steen og Strøm og ble ferdig i 1950.
Alternativer for deg kan være:
- Akerdrakten som leveres av Husfliden i Oslo.
- Jubileumsdrakten laget av Eva Lie
- Bydrakt laget av firmaet Haugtussa
- Sørkedalsdrakt som produseres av Heimen Husflid.

BFR

 

Strømper til grønn Nordlandsbundad
  Hva slags strømper skal jeg egentlig bruke til min grønne Nordlandsbunad? Jeg har arvet en gammel bunad og kan dessverre alt for lite om reglene.
  Innsendt av: Michelle
Mange lurer på strømpefarge til Nordlandsbunaden.
Her kan en velge mellom kvite eller svarte bomullstrømper.

BFR
 

Strømper
  Jeg har Rogalandsbunad fra Nordaker og lurte på om man skal bruke røde strømper dersom man ikke er gift??

  Lurer også på om stølebeltet er forbeholdt gifte??
  Innsendt av: Sølvi
Mange har spørsmål om strømpefarge. Her bør en i størst mulig grad rette seg etter det produsenten eller tradisjonen sier om strømpebruk i de ulikeområdene. Dersom en ikke kjenner til lokal bruk eller tradisjon kan en bruke mørke bomullstrømper.

Til Sølvi:
Vi kjenner ikke til at det er forskjell mellom gift og ugift når det gjelder strømper hverken i Rogaland eller andre områder. Til Rogalandsbunaden kan en velge mellom svarte eller røde strømper.

Når det gjelder stølebelte var det gjerne forbeholdt bruden og gifte kvinner når folkedrakten var i levende bruk. I dag brukes sølvbelte til mange bunader og historisk sett også i områder som ikke har stølebeltetradisjon. Bunad- og folkedraktrådet oppfordrer gjerne til en noe mer moderat sølvbruk.

BFR

 

Bunad og solbriller
  Har hørt at bunad og solbriller ikke "er tillatt". Jeg har migrene og kan ikke gå ut uten solbriller hvis det er sol ute. Må jeg da ha på meg noe annet på 17 mai hvis det er sol ?
  Innsendt av: Lilla Madsen
Bunaden er et plagg av i dag, og hvis man trenger solbriller må man selvsagt ta de på seg - vel vitende om at man ikke hadde slike briller da folkedrakten var i bruk.

BFR
 

Hva betyr produksjonssted?
  Min kone har i lang tid ønsket seg en bunad fra Setesdal. Hvis vi skal kjøpe en som er laget i Norge, blir det for dyrt for oss akkurat nå. Men siden vi skal på ferie til Vietnam til sommeren, og de der håndsyr klær for en billig penge, tenkte jeg at jeg kan få noen sydamer der nede til å lage en?
  Men da blir jo spørsmålet: Blir det en ekte setesdalsbunad hvis den er laget i Vietnam? Hvor får jeg tak i mønster? Er det tilgjengelig på engelsk?
  Innsendt av: Svein Rune
Produksjonssted er i utgangspunktet ikke så viktig, dersom kvaliteten på produktet blir ivaretatt. Vi ser eksempler på nydelig utført søm som ikke er gjort i Norge. Men vi ser også at uttrykket til dels kan bli annerledes, da det har vært ulike uttrykk i broderikunsten i de forskjellige land.
Bunad- og folkedraktrådet er opptatt av at kunskapen om produksjonen av bunader ikke skal gå tapt, en utflagging av produksjonen vil på sikt føre til at kunskap om tradisjon og handtverket går tapt.
Når det gjelder mønster må en henvende seg til lokale produsenter, og det er liten sannsynlighet for at de er tilgjengelige på engelsk.

BFR
 

kan
  kan eg bruke vilken som helst bunad vist alle mine røter er fra rogaland .??
  vilken ep kan en bruke til rogalandsbunad?
  Innsendt av: heidi
Henviser til tidligere spørsmål om valg av bunad.
Velg en du liker selv!

med hilsen

BFR
 

Hvorfor er alt så nøye?
  I bunadsens opprinnelse byttet folk ut stoff, bånd og broderier etter når de hadde råd til å bytte til noe mer moderne, dyrere og flottere. Slik var det et levende plagg i endring. Hvordan er det mulig å plukke ut en som er "rikrig"? Beltestakken fra Telemark er vel den eneste "bunaden" med muligheter for individuell tilpassning og utskifting i dag? Eller er ikke den godkjent?
  Innsendt av: Astrid
Henviser til Bunad- og folkedraktrådet skille mellom bunad og folkedrakt.
http://www.bunadraadet.no/f-drakt.htm

Det er riktig at da folkedrakten var i bruk så ble stoff/mønstring endret over tid og etter tilgang. Folkedrakten var som du sier et levende plagg i endring. Da folkedrakten gikk ut av bruk stoppet den levende tradisjoen. Disse endringen skjer til ulik tid for de ulike draktområdene i landet vårt. F. eks Hallingdal var folkedrakten i levende bruk til langt etter siste krig. (60-70-tallet)
Bunaden i dag er en mer eller mindre gjenopptaking av folkedrakttradisjonen. Og vi har hverken mulighet eller innsikt i alle variasjonen som fantes på den tid folkedrakten var levende. Det varierer fra området til område hvor stor kunskapen er om den gamle draktskikken.
Når det gjelder Telemark som du nevner finnes det mye bevart folkedraktmaterieale og den generelle kunskapen om denne draktskikken er stor. Dermed har en mulighet til også stor variasjon i dagens bruk beltestakken.
For andre bunader har en mindre kunskap om variasjonsmulighetene.
Bunad- og folkedraktrådet arbeider for at bunadene i dag skal være mest i samsvar med det gamle folkedraktmateriale, og vi vil gjerne at varisjonsmuligheten blir tatt i bruk.
Bunad- og folkedraktrådet gir bare uttalelser til bunader som blir sendt inn til vurdering. Beltestakken har ikke vært inne til vurdering hos BFR.
Det er flere bunader som ikke har vært inne til oss.

med hilsen

BFR

 

Nordfjord
  Jeg har bunad fra Nordfjord, med sort liv (finnes også med grønt liv). Hodeplagget mitt er en sort "silkelue" med en hvit kant rundt ansiktet og med lange fløyelsbånd som knytes som en liten sløyfe i nakken og henger nedover ryggen. Er dette riktig hodeplagg for meg som er gift eller er dette et hodeplagg for ugifte? Finnes det alternative hodeplagg til denne bunaden?
  Innsendt av: Kari Anne
Det finnes 3 ulike hodeplagg til denne kvinnebunaden for Nordfjord.
1) Svart silkelue for gifte.
2) Mønstre silkekue til ugifte.
3) Det kan også brukes et kvitt skaut med kulørt broderi
Den svart lua er i mange områder forbundet med den gifte kvinnes hodeplagg. Så du har riktig hodeplagg.
Det er flott at du vil ta hodeplagget i bruk, det er sjelden og se Nordfjordinger med hodeplagg!

med hilsen

BFR

 

Vest-Telemark
  1. Vi har gamle bunader brodert med naturfarget tråd, og "blasse" farger. Når de broderes i dag velges sterke farger. Er det en smaksak om man velger svake eller sterke farger i dag, eller er det ene mer riktig enn det andre? Dette gjelder vanlig Vest-Telemark.
  2. Vi har også Gammel Vest-Telemark med fløyels-liv ("Jordbær-bunad"). Hva slags skjorte event annet tilbehør er passende til denne?
  Innsendt av: Kari Ullmann
1) Når en skal kopiere gamle plagg bør en prøve å komme nærmest mulig de opprinnelige fargene i originalplagget. Da må en gjerne se litt på vranga der fargene ikke er falma av sollys.
I de gamle folkedraktplaggene kan det være riktig sterk fargebruk, som kan virke uvant for oss idag.
2) Fløyelsliv er siste leddet i folkedrakten i Vest-Telemark. Til denne ble det gjerne brukt bomullskjorter med kvitsøm eller gjerne kulørt broderi på erme- og halskrager. Det ble brukt tradisjonelt sølv i fra Vest Telemark. Hodeplagg er mørkt ulltørkle, som gjerne kalles "tulleplagg"

med hilsen

BFR
 

Flagg til bunad?
  Vi har en diskusjon både privat og på jobben.

  Er det korrekt å gå med norske flagg og eller 17. mai-sløyfer når man går med norsk bunad?

  På forhånd takk.
  Innsendt av: Frank Schønhardt
Bunaden er et plagg av i dag og du må gjerne bruke 17. mai-sløyfer og flagg.
Mange vil vel synes at bunaden i seg selv er sterkt nok nasjonalt symbol.

BFR
 

Tilhørighet
  Er det vanlig at man kjøper en bunad fra det stedet man er født, eller slekten "stammer" fra? Eller, kan man fritt fram bruke en bunad man rettt og slett liker best.
  Innsendt av: Bente Mjørud
Mange velger bunad fra et sted de har familie eller slektstilknyttning. Men det er også andre måter å føle tilhørighet til et område. F.eks feriested. Det viktigste er at en velger en bunad en selv liker, uansett om tilknytningen er slekt eller en annen.

Bunaden i dag er mer eller mindre kopier av klærne som var i bruk i det førindustrielle samfunnet. De historiske klærne kaller vi gjerne folkedrakt. På denne tida da folkedrakta var i levende tradisjon, hadde en klær fra det området en bodde i.

Vil du lese mer om bunad og folkedrakt se:
http://www.bunadraadet.no/f-drakt.htm

hilsen

Bunad- og folkedraktrådet
(BFR)