- Vi ville bare ødelegge noe vakkert.

I DET SOM tilsynelatende er en tysk families ferievideo kan man se de kornete men likevel oppsiktsvekkende bildene: Kepler-stjernen til kunstneren Vebjørn Sand eksploderer rett foran øynene til de reisende.

- FORFERDELIG BARNSLIG: - Men jeg syns fremdeles videoen er morsom, sier kunstner Hanne Rivrud i dag.

- FORFERDELIG BARNSLIG: - Men jeg syns fremdeles videoen er morsom, sier kunstner Hanne Rivrud i dag.
Foto: PrivatFamilien sitter i en bil på vei fra flyplassen og sludrer (på tysk) om ferien og hytta de skal til i Norge, når stjernen plutselig sprenges i lufta. Bildene er amatørmessige og uskarpe.

Sands stjerne har vært et landemerke utenfor flyplassen på Gardermoen siden den ble reist i 1999 i forbindelse med fredsprisutdelingen.

DET HELE ER fiksjon, et humoristisk kunstprosjekt, et slags ungdommelig opprør mot det etablerte, laget av duoen «Schulstadt und Riveroth» i 2005. 

Bak navnet befinner kunstnerne Hanne Rivrud og Kristian Skylstad seg.

De laget videoen «We just wanted to distroy something beautiful» da de var elever ved Kunstakademiet i Oslo. Tittelen er hentet fra filmen Fight Club, og et lite glimt av de to kunstnerne - en monoframe - ses helt til sist i videoen, et grep som også ble benyttet i filmen. 

Rivrud betegner prosjektet som et uttrykk for et barnslig ønske om å se noe sprengt. Å ødelegge nettopp stjernen til Sand var noe hun og Skylstad hadde snakket om lenge.

- Vi ville kanskje ødelegge noe for å bane vei for oss selv, knuse den jevne kunsten for å lage noe helt nytt. Det var ikke meningen å disse Vebjørn Sand, men han er en kunstner mange kjenner til, hele Norges Vebjørn på et vis. Vi ville også kommentere den type kunst, forklarer hun.

- DET Å GJØRE noe nytt av andre kunstneres verk, kanskje til og med ødelegge dem, er ikke noe nytt i kunsthistorien, sier Rivrud.
 
Erased de Kooning Drawing er et eksempel. Kunstneren Robert Rauschenberg kjøpte en tegning av kunstneren Willem de Kooning, visket den ut og stilte det ut i 1953.

- I dag syns jeg videoen vår er morsom, men også forferdelig barnslig. Den hører virkelig til som et studentarbeide. Teknisk og innholdsmessig sett jobber jeg helt annerledes nå, men videoen er gøy å ha bak seg, sier hun.

De to studentene ville at filmen skulle virke amatørmessig og langt fra hollywoodske eksplosjoner.

- Vi ville på en måte gjøre det subtilt. derfor ble det laget som om det var en hjemmevideo av tyske turister. 

DAGBLADET.NO HAR tidligere vist en av videoene til Rivrud, «I think i feel a little hurt», og vist deler av prosjektet «Two girls, a car, ten magnets» hun laget sammen med Monja Wiik.

I disse dager jobber de to jentene med flere videoer som skal vises i Sydney i april, alle er svært ulike studentprosjektet fra 2005.

Vebjørn Sand har så vidt Rivrud vet aldri sett «sprengningen» av sin egen stjerne.

- Han ble invitert til åpningen på galleri Arena da vi viste videoen, men han kom ikke. Jeg har veldig lyst til at han skal se den, sier Rivrud.

Hun er helt klar på at stjernesprengningen er ikke ondsinnet ment.

DET HAR IKKE lykkes Dagbladet.no å få kontakt med Vebjørn Sand for å vise ham «We just wanted to distroy something beautiful» eller få hans kommentarer.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.