Steinar Lem.

Les intervjuene med alle riksklagerne:

«Folk må få frihet til å gå til grunne», Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
- Sunt om vi får flere kriminelle damer, Ane Stø
Vil ikke kalles moralist, Mohammed Usman Rana
Vil opprette reservat for tidligere gårdsdyr, Siri Martinsen

Steinar Henning Lem (56)

Forfatter og informasjonsleder for organisasjonen Framtiden  i våre hender.

Fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for tekstsamlingen «Signaler»

(1973), og har også skrevet to romaner og flere fagbøker.

Kritiserer Norge for å forurense og forbruke.

- Troen på evig forbruksvekst er kreftcelleaktig og ondartet. Selv om det private forbruket i Norge har økt med 40 prosent de siste ti åra, synes vi at vi mangler mer og mer. Forbruket av klær er doblet siden 1990. Det er ikke fordi det er blitt kaldere her i landet. Det er fordi underbetalte kinesiske kvinner ødelegger helsa si på å sy billige T-skjorter til oss.

Taxfreeordningen er et annet sykdomstegn. En 20-åring som røyker og drikker blir sponset med en tusenlapp fra staten hver gang han drar på billigtur til utlandet og kjøper kvoten si. Likevel tør ikke Kristin Halvorsen ta taxfreeposene fra velgerne. Hun sier hun ikke vil være en festbrems i hverdagen!

I mitt Norge skal vi også ha fest, men uten å ødelegge klimaet på jorda. Jeg har ikke tenkt til å avskaffe jula. Prektighet er kjedelig og jeg er veldig for at vi skal gasse oss iblant, men ikke juleshoppe året rundt. Mote blir mindre viktig. Folk kjøper færre, men mer holdbare ting. Mobilindustrien begynner å lage telefoner som ikke er designet for å gå i stykker etter halvannet år, og tenåringene får ikke lenger lyst til å kjøpe ny modell hele tida fordi den har nytt deksel og de kan bruke den til å fotografere, støvsuge og barbere seg med. Mens foreldrene deres ikke er manisk opptatt av å skifte Ikea-kjøkken.

Isteden blir Norge en kultur- og opplevelsesnasjon. Vi vil få enda en opera, på den andre siden av Oslo S i det som tidligere var kjent som kjøpesenteret Oslo City, fordi kulturinteressen blir så voldsom at kapasiteten i Bjørvika sprenges. Og vi skal kose oss! Mye sex og mange restaurantbesøk!

Bare ikke bestill den største biffen på menyen. Kua promper og raper CO2 og spiser urimelig mye kraftfôr.

Én kilo storfekjøtt krever like mye dyrkingsareal som 120 flasker vin. Det synes jeg er en hyggelig sammenlikning. Hvis du dropper en halv kilo kjøtt, kan du altså øyeblikkelig unne deg 60 flasker vin.

På 1970-tallet oppfordret Framtiden i våre hender folk til å droppe to kjøttmåltider i uka og sende overskuddet til et fadderbarn i den tredje verden. I 2008 har jeg skjønt at det monner lite å appellere til enkeltmenneskets samvittighet på den måten. Det er få av oss som er helgener. Jeg kommer også hjem fra flytur med taxfreeposer som alle andre … Nei. Biffen må rett og slett koste mer enn den smaker. Det vi skal ha mindre av, må bli dyrere.

På bekostning av den spinnville veksten i flytrafikken, bruker mitt Norge 200 milliarder skattekroner på å få anlagt et nett av togskinner mellom Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Ålesund. Med høyhastighetstog vil det bare ta to timer fra Oslo til Bergen, og nesten all godstrafikk går på skinner.

Skal det likevel bo folk i hver avkrok i dette landet? Gjerne, hvis folk i distriktene aksepterer mindre mobilitet og færre servicetilbud enn i byene. Transport skal i hvert fall ikke subsidieres. Gleden over å bo nær fjell og fjord er belønning nok. I mitt Norge synes menneskene det er fantastisk å gå i naturen i håp om å se en gaupe, ja kanskje til og med en falk som slår seg ned.

Vi får færre kuer, mer produksjon av korn og grønt, og et yrende rovdyrliv: 3000 bjørner, 2000 gauper, 1000 ulver. I dag har vi jo 11 ulver som mange tror går hemningsløst til angrep på 2,3 millioner statsstøttede sauer. Isteden ønsker jeg meg færre sauer, og saueraser med instinktene intakt og vett til å passe seg.

Oljefondet bruker vi til å produsere solenergi for Afrika. Ved å strekke ut hånda til verdens fattige, bygger vi ned fiendebilder. Fundamentalistiske strømninger, særlig i islam, vil modereres. Jeg er sterkt for ytringsfrihet. Man skal til og med ha lov til å si at homofile er mindreverdige mennesker. Og samer og kvinner og miljøvernere.

Slike holdninger skal ikke møtes med forbud, men forakt.

I mitt Norge har vi fullt likeverd for kvinner, og respekt for alle mennesker, uansett legning. Samtidig som retten til kritikk er grunnleggende. Også av religioner.

Men det hadde vært OK hvis en del Frp-ere forble i Spania.