Tomat- og løksuppe: Stort enklere enn denne supersunne suppa til Brimi kan ikke en suppeoppskrift bli. Server gjerne med grillet brød med god, norsk ost og litt skinke. Foto: Mette Møller
Tomat- og løksuppe: Stort enklere enn denne supersunne suppa til Brimi kan ikke en suppeoppskrift bli. Server gjerne med grillet brød med god, norsk ost og litt skinke. Foto: Mette MøllerVis mer

Arne Brimis billige supper:

Arne Brimi gjør det enkelt og billig når han lager sunne januarsupper

Det er nytt år og nye muligheter. Hva med å bestemme seg for å kutte ut posesuppene for godt, og lage suppene fra bunnen av?

Det er slett ikke vanskelig å koke hjemmelaget suppe, og noen oppskrifter går faktisk nesten like raskt som å varme opp suppepulver og vann.

Dessuten er hjemmelaget suppe mye sunnere, helt fri for kunstige tilsetningsstoffer og stappfull av nyttige næringsstoffer.

- Men det viktigste er at suppa smaker så mye bedre når du tilbereder den sjøl. Og så er det en fin måte å utnytte råvarer på. De litt slappe grønnsakene nederst i kjøkkenskuffen er fenomenale å bruke i ei suppe eller ei god kraft, sier Arne Brimi, som holder seg langt unna suppepulver på pose.

Vitaminrik tomatsuppe

Han setter fram en rykende varm kjele med suppe kokt på løk, tomater, vann og salt. Ikke noe mer.

SUPERT MED SUPPE: En rykende varm bolle med suppe er perfekt januarmat. Arne Brimi byr på tre gode og sunne oppskrifter. Dette er fiskesuppa. Foto: Mette Møller Vis mer

- Så enkelt kan det gjøres. Dette er sunt og vitaminrikt, og suppa smaker bare enda bedre om tomatene er godt modne. Bruk gjerne både små og store tomater, og de minste legger du oppi hele, sier Brimi, som serverer løk- og tomatsuppa med en tynn skive grillet brød med god, norsk ost og litt skinke.

Betasuppe med mye pepper

I en annen kjele koker rotgrønnsaker, purre og løk sammen med indrefilet av svin skåret i terninger.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Foto: Mette Møller Vis mer

Ei klassisk betasuppe som det finnes utallige lokale varianter av rundt om i landet, men fellesnevneren er kokt kjøtt eller pølsebiter og masse grønnsaker.

Brimi lager sin egen variant av betasuppa, og krydrer den med masse brent og knust pepper før servering.

- Bruk rikelig med pepper, og du får ei skikkelig god pepperbetasuppe. Betasuppe er en av nasjonalrettene våre, og det er morsomt å lage vrier på kjente ting. Dette ei varmende og smaksrik suppe nå på vinteren, og det er sunt - så spis mye, smiler Brimi.