GULLBAREN: Godt skjult i tredje etasje på Sentralen finner du Gullbaren. Hit finner bare de innvidde fram. Foto: Lars Petter Pettersen
GULLBAREN: Godt skjult i tredje etasje på Sentralen finner du Gullbaren. Hit finner bare de innvidde fram. Foto: Lars Petter PettersenVis mer

Oslos skjulte restaurant-og barperler:

Bak anonyme dører: Sjekk ut de hemmelige hippe stedene i Oslo

Inn en port, opp en trapp, bak en anonym dør. Oslo har perler du må vite at er der.

- Jeg traff en dame. Hun gikk opp og ned gata med et kart. Hun skulle til Himkok, men gikk rett forbi døra gang på gang.

GODT GJEMT: Himkok ligger i likhet med en håndfull andre Oslo-perler godt skjult bak en anonym dør i en bakgate. innenfor åpner det seg et univers bevarte hemmelighet. Foto: MICHAL ROHAL Vis mer

Mannen som forteller er Dan Alexander Nypan, restaurantmann som selv holder til bak en godt synlig dør på vestkanten av byen. Om kort tid åpner han Nord og Vin på Solli Plass, et nytt sted med surøl og naturvin, to ting som du vil ser mer av på mat-og drikkefronten i Oslo 2017.

For utvalgte

Situasjonen Nypan beskriver er typisk.

Mange har hørt om Himkok. Langt fra alle finner fram. Det er heller ikke meningen.

ANONYMT BARUNIVERS: Snart to år etter åpningen er Himkok på listen over verdens 50 beste barer. Å finne baren er vanskeligere ennå finne informasjon om den. Studerer du bildet av inngangen i Youngsgate øverste i denne saken, har du en fair sjanse. Foto: Endre Vellene Vis mer

Da forsvinner jo eksklusiviteten! Men verden er for alle. Her er de «hemmelige» Oslo-stedene å lete etter. Noen så nye at selv hipsterne ikke har rukket innom, og en åpner først i mars. Husk gode sko.

1. HIMKOK

COCKTAILS: Himkok er er sted å nippe til særegne drikker fra eget destilleri. Foto: Endre Vellene Vis mer

Da Himkok i fjor høst som første norske bar noensinne ble kåret til en av verdens 50 beste barer, var det mange som aldri hadde hørt om stedet.

Bak en anonym dør i en bakgate til Storgata i Oslo finner du et barunivers over tre etasjer med eget destilleri, bakgårdsservering, ciderbar - og midt oppi det hele - en barberer.

Bartenderne er ulastelig antrukket i hvite laboratoriefrakker (dette er tross alt også et destilleri), de kommer fra hele verden, de yngste utplassert fra hotellfagskole i Spania. Himkok har adresse Storgata og en liten dør der, men hovedinngangen er fra Youngsgata.

Og finner du døra, så gjør deg klar til en helt spesiell opplevelse.

Grunderne, med Yunus Yildiz i spissen, holder internasjonalt nivå, det er barer i flere etasjer, ute og inne, destilleriet er godt synlig og deres egne, lovlig framstilte sprit, har ofte oppsiktsvekkende ingredienser. Hva synes du for eksempel om gin med Hapå? Følger du med på Facebook, har du sjansen til å få med deg noen av verdens beste bartendere, booket inn for gjesteopptreden i løpet av 2017.

2. IZAKAYA

Går du oppover St. Olavs gate i retning Ullevålsveien, passerer du flere portrom. I et av dem er det en dør inn til høyre. Der ligger et lite stykke Japan. I gamle dager betød ordet izakaya et utsalgssted for sake, i dag er en izakaya en japansk bar med småmat.

Izakaya er et samlebegrep for alt fra classy, high end izakaya-småmat til mer bråkete nabolags izakaya. Stedet i St. Olavs gate tilhører sistnevnte kategori.

Gå andre steder om du vil flashe dyre merkeklær og høye hæler.

IZAKAYA: Izakaya er et samlebegrep. En izakaya er en japansk bar med småmat. Intyeriøret er ofte påfallende likt, her en izakaya i Okinawa, Japan. I Oslo finner du den i et portrom i St. Olavs gate. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Izakaya har japansk kokk, men henter inspirasjon fra andre verdenskjøkken.

Her finner du kinesiske og koreanske småretter som også passer til sake. Dette er stedet for nye smaker, også på drikke. Alt sammen uten å ruinere deg. Regningen kan snarere bli en hyggelig avslutning.

Her får du cocktails, shochu (alkohol destillert fra søtpotet, ris, kastanje og bokhvete) og umeshu (shochu ellersake lagret med plommer og sukker).

DELERETTER. Izakaya er småretter som kan deles, du får dem i alle priskategorier. Illustrasjonsfoto: Reuters/Issei Kato  Vis mer

3. BAR BABYLON
Er du først ved St.Olavs plass, gå ikke glipp av Babylon.

Inn en port, forbi noen søppelkasser og gjennom en bakgård, finner du Bar Babylon, tilhørende samme kompleks som Teketopha og Happolati.

En dunkel bar med hems og kriker og kroker, perfekt for drinker og klining. Babylon har hatt ulike konsepter opp gjennom årene. Nå går det i surøl og sushi , men du får cocktails også. Finner du ikke fram, gå gjennom restaurant Teketopha på St. Olavs plass..

4. TAXI TAKE AWAY

Ifølge nettstedet Underskog er Taxi Take Away «en revolusjonær forpost» som er god på brennevin og dårlig på blandevann. Bak den shabby fasaden hvor «ingen skulle tru at nokon bar kunne bu» er kredittkort bannlyst. Nysgjerrige snobber bør nok også holde seg unna, ellers er det fritt fram.

Et klubbsted med ulike happenings, dj's, mingling, drikking og veldig lave skuldre.

Hvorfor navnet Taxi Takeaway? Det skal ha vært et taxistopp her. Ved siden av var det en take away. Mat kan du se langt etter.

5. BAR ROBINET GURRIK

INTIMT:Robinet er en av Oslos desidert minste barer.Den har holdt det gående siden år 2000 og klart å opprettholde sitt gode rykte. Robinet er et ideelt sted å starte kvelden  eller møtes for en drink. Det er hit rockere og barfolk gjerne går.  Foto: Jon Hauge Vis mer

Bar Robinet Gurrik er muligens Oslos minste bar. Tre små bord, en liten bar og et toalett er alt Til gjengjeld har den et godt utvalg drinker.

ROBINET: Inngangen til Oslos antagelig minste bar er ikke prangende. Foto: Karsten Wiik Vis mer

Kanskje er det plass til 30 personer, men da er det stinn brakke. De fleste kaller den bare Bar Robinet. Gurrik er innehaveren, som også står bak Izakaya.

Det er lett å føle seg hjemme. Hvis du først får plass, er det lett å bli sittende.

6. GULLBAREN

Sentralen holder til i de gamle lokalene til Christiania Sparebank i Kvadraturen. Å finne Sentralen er lett. Å finne Gullbaren i samme hus er mer krevende. Men fortvil ikke. Langt flere enn den lille kretsen av kokker og arkitekter og kulturfolk som først oppdaget steder, har funnet fram.

Gullbaren er den «hemmelige» delen av restaurant-og kulturhuset Sentralen, som åpnet våren 2016. Når du kommer opp marmortrappa til 3. etasje, fortsetter du rett frem. Da er du på rett vei.

GULLGUTTA: i Gullbaren henger de gamle bankdirektørene i gullrammer på veggen. Bak baren lages drinker i samarbeid med Fuglen Cocktailbar. Foto: Lars Petter Pettersen Vis mer

Gullbaren har kontorrekvisita fra en svunnen tid og bankdirektører i gullramme på veggen. Her finner du klassiske og nye cocktails komponert i samarbeid med anerkjente Fuglen, og bartendere som går med lue inne.

Gullbaren er sjelden åpen. Det skyldes ifølge presseansvarlig Per Mejlænder Brynning at det er så lytt til konsertsalen vegg-i-vegg. Tommelfingerregel: Er det konsert i forstanderskapssalen, er Gullbaren stengt.Når den først er åpen, blir opplevelsen mer eksklusiv. Sjekk om baren er åpen på Sentralen Mats facebookside og Sentralens nettsider.

GÅ FOR GULL: Mange har spist her, i første etasje. Få vet om Gullbaren. Følg marmortrappa til tredje etasje. Der ligger den. Gullbaren er så sjelden åpen at hver åpningsdag gjøres til en liten happening. Foto: Lars Petter Pettersen Vis mer

7. BAR LARDO

Bar Lardo har en hjemmeside hvor det virvler av solbrune kropper og biler i retroutgave. Lardo er et «hull i veggen» i Møllergata med plass til rundt 20 gjester.

MØRKT OG INTIMT: Bar Lardo, for dype samtaler, gode drinker eller henting av forhåndsbestilt kjøtt. Foto: TIMON BOTEZ Vis mer

Bar Lardo byr på naturlig og ufiltrert vin, men her får du både «fett, salt, vått og rart». Lardo er en italiensk betegnelse på en spekematgruppe som italienerne kaller for salumi, ifølge Bar Lardo perfekt snacks til vinen.

Er du på jakt etter gode pølser eller annen kjøttmat til heimen, er det her mulig å slå to fluer i ett smekk, altså handle kjøtt mens du ta en drink i baren.

Her kan du hente ren lardo fra IO Mat – Indre Oslo Matforedling - laget av purker fra Hedmark. Det eneste du bør ha gjort på forhånd er å melde deg inn i Tantrum Sausage Club. Så er det bare å stikke innom på vei hjem fra jobb, eller, om du husker, på vei hjem utpå natta.

8. PJOLTERGEIST

SMÅHEMMELIG: Bak denne døra ligger en av Oslos beste restauranter. Vis mer

Hvor spiser Maaemo-sjefen når han selv skal spise godt i Oslo? Han går til Pjoltergeist. Det samme gjør andre toppkokker og matskribenter som Anders Husa.

Har du en 795 kroner å svi av på kvalitetsmat, med vin og en pjolter eller tre, er «zuperpakki» på Pjoltergeist en opplagt kandidat.

Den islandske kokken Atli Mar Yngvason. ( tidligere sous chef på Ylajali) og hans mildt sagt spesielle univers ligger bak en sliten dør med en påklistret papplate med navnet Pjoltergeist og klar beskjed om at her er ingen barn, ingen kredittkort og ingen hunder velkomne.

RØFT: Pjoltergeist er uformelt innredet. Her får du det mange mener er Oslos mest spennende mat. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Bordbestilling bare mulig om du går for full «zuperpakki». Pjoltergeist åpnet i 2013 i de gamle lokalene til Hell’s Angels-stedet Rubber Duck og har plass til 25 gjester. Atmosfæren er hjemmekoselig, mens maten er asia-inspirert med islandske innslag. Maten får du på Mummitroll-servise.

9. KAMAI

Japansk-peruanske Kamai har kafe ut mot gata, mens restauranten holder til i en fordums stall i en bakgård på Grünerløkka.

GODT GJEMT: Kamai ligger i en gammel stall i en bakgård. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Om du ikke vet det, skjønner du ikke at her drives restaurant. Så bortgjemt ligger lokalene, som tidligere tilhørte tidligere Kolonihagen.

RØFT: Den gamle stallen gir en rustikk ramme rundt peruansk-japansk mat. Foto: John T.Pedersen.   Vis mer

Nå er det asiatisk fusion over to etasjer som gjelder, nærmere bestemt matkulturen Nikkei, en retning som oppsto blant japanske immigranter i Peru. Det mange ikke vet er at Kamai også har en bar, i to deler. De hippeste søker seg gjerne til «minibaren», så liten at du knapt får plass. Til gjengjeld er atmosfæren livlig og drinkene kreative. Her har man spesialisert seg på skandinavisk gin og japansk whisky. Latino-drinker får du også.

LUNT: I huset bakenfor huset på løkka finner du Kamai, med bar og restaurant. Foto:  Vis mer

10. PIGALLE

OSLOS FØRSTE: Pigalle startet i 1965. Etter mange ulike perioder er baren nå innredet i art deco stil og drinkene lages med stolthet. Foto: Terje Andersen Vis mer

Kanskje har du vært på Olympen, eller Lompa, på Grønland, og aldri tenkt på at trappa til annen etasje fra husmannskosten og pilsen skulle før deg noe sted. Men det gjør den.

Pigalle holder koken. Har du levd en stund, har du kanskje sittet i en av båsene hvor du kunne ringe til nabobordene og be om en dans, eller noe mer.

Siden åpningen i 1965, har Pigalle vært diskotek (Oslos første), go-go bar og konsertlokale.

Pigalle er etter oppussingen for et par år siden en moderne tolkning av cocktailbarene på 1920-tallet. Lang bardisk, luftig interiør i art deco-stil.

Anne Maurseth har på kort tid blitt en barsjef å regne med. Hun jobber hardt for selv å komme på listen over verdens beste barer. Drinkene lages med stolthet og vilje til fornyelse. Skulle du ikke få tid til å sjekke ut stedet nå, så er terrassen inn mot bakgården med art deco hagemøbler og fontene et funn på varme sommerkvelder.

PIGALLE: Opp en trapp fra lompa finner du gode drinker, art deco interiør og en terrasse med springvann om sommeren. Foto: PIGALLE Vis mer

11. BUSHWICK

På nettet ligger følgende beskrivelse av Bushwick , «en mørk og intim cocktailbar, skjult bak noen søppelcontainere ved utestedene Rockefeller og John Dee».

Å finne fram er ikke alle forunt. Man må inn en bakdør som bevoktes av dørvakter, ned noen trapper og inn en anonym dør. Gjestene som lykkes, blir ofte veldig glade.

BUSHWICK:  Dunkel bar skjult bak noen containere ved Rockefeller og John Dee. Foto. Rockefeller Vis mer

« Man får en god følelse av dette. Man føler seg eksklusiv.Man føler seg som en VIP», skriver en av dem.

Bushwick har hentet inspirasjon fra forbudstidens USA, og de hemmelige barene fra perioden.

Her er det drinker som gjelder, for eksempel Old Fashioned, men de har billig øl også. Egentlig holder det å kikke bak den blå containeren, og se etter folk som verken står i John Dee- eller Rockefellerkø. Da er du sannsynligvis på riktig sted.

12.BORTENFOR

BORTENFOR: Nyåpnet og godt gjemt helt nede ved Akerselva. her får du cocktails med tyttebær og multer. Foto: Mira Zahl  Vis mer

Hørt om Ingensteds? Ikke det. Det hippe utestedet ligger i Brenneriveien, i bakken ned mot Blå, og er både klubblokale og selskapslokale. Området, som kaller seg KUMA, har marked i helgene, og det var her Oslos matbiler samlet seg i fjor sommer. Bortgjemt bak Ingensteds ligger Bortenfor, en helt ny cocktailbar, et slags gjemmested i byen. Målet er å skape et tilfluktssted for gode samtaler og mer behagelige lydtepper enn i Ingensteds .

Til Bortenfor er det ingen skilt, ingen piler. Og slik skal det være.

FINNER FRAM: Etter bare noen ukers drift er det godt med folk på baren Bortenfor, som i helgene smelter sammen med Ingensteds. Gå helt ned til Akerselva før du begynner å lete. Da er det lettest å fnn. Foto: Foto: Ingrid Strykestad Vis mer

Let etter porten i Brenneriveien 7, eller finn porten på Ingens bro over Akerselva. Det siste er lettest, ifølge dem som driver baren. Bortenfor er åpen alle dager i uka unntatt mandag,. Du får drinker med nordisk profil ( coktails med tyttebær, multer) og spekemat fra glade griser, laget av Indre Oslo Matforedling. I helgene klinger dansemusikken fra Ingensteds mens samtalen fortsetter på Bortenfor.

13. BAREN OVER TRANEN

Da baren over Tranen, også kjent som Bar Morgenstierne, stengte for et års tid siden, ble mange skuffet. Nå er det duket for glade ansikter. Baren, med nytt konsept og nytt navn, åpner 2. mars. En barsjef er allerede ansatt, og åpningen forberedes for fullt, forteller Eirik Sevaldsen, daglig leder på pizzastedet Lofthus Samvirkelag/Åpent Bakeri i Tranens lokaler. I baren blir det drinker, hemmelige konserter og overraskelser fra torsdag til lørdag hver uke, lover Sevaldsen. Hvordan finne fram? Gå opp en vinglete trapp. Så kan du se etter en brun lav døre med en luke.

Hvis du vil inn i andre småhemmelige rom i Oslo, sjekk magasinet Natt & Dags nominasjoner for beste utested 2016. Her er Bar Lardo med.

Les også: Restaurantanmeldelse Bar Brutus: Hvor hipt kan det bli?

Bortgjemt matopplevelse på Baltazar

Ukjent Stavanger-restaurant rankes på nivå med Maaemo