BØNNESTUND:  Soyabønner er godt, næringsrikt, billig og miljøvennlig — så lenge de brukes som menneskemat.
BØNNESTUND: Soyabønner er godt, næringsrikt, billig og miljøvennlig — så lenge de brukes som menneskemat.Vis mer

Det beste jeg vet, oppskrifter med soyabønner:

Bønner for kloden: Spis mer soyabønner!

Du vet kanskje at vi i spiser for mye soya. Men vet du at løsningen på problemet er å spise mer?

Det øyeblikket du begynner å bry deg om mat som noe mer enn bare det man må spise for å holde deg i gang – som drivstoff, en nødvendig selvfølgelighet – er det som gå inn i en labyrint.

Alle valg har konsekvenser, men ingen er enkle. Jo lenger du går, jo mer mister man retningssansen.

Og du kan ikke godt snu heller.

Vi må jo ha mat.

Er det en ting de fleste er enige i, er det at soya er den globale verstingen.

Ifølge WWF fører soyaproduksjonen – særlig i Sør-Amerika – til ødeleggelse av regnskog, erosjon, klimaendring – både lokalt og globalt – ødeleggelse av lokale kulturer, og – kan man godt legge til – et galopperende forbruk og usunn mat-produksjon.

Kutt forbruket, spis mer!

Så hva er løsningen? Spis mindre soya? Ja. Eller det vil si … nei. Paradoksalt nok er løsningen å spise mer soya.

Soyabønner er gode, de er næringsrike og mettende. Og de er billige. Ikke egentlig noe galt med dem.

Problemet er at det dyrkes så mye av dem. Og grunnen til at det dyrkes så mye av dem er at nittini-komma-noen-prosent av all soya ikke blir brukt til menneskemat i direkte form.

Soyaen blir raffinert, foredlet, sneket inn i de merkeligste produkter der vi ikke aner det.

Og ikke minst blir soya brukt til dyrefor, til å fete opp griser og kyllinger, som får importert soya i stedet for rusk og rask, til kuer og sauer, som får det i stedet for gras, og til laks, som aldri frivillig har meldt seg inn i vegetarmatklubben.

Soya brukes fordi det funker, men det er ikke akkurat det som fører til distinkt smak og unik kvalitet.

Bytt kyllingkjøtt med soya

Løsningen er å droppe mellommannen. Eller mer presist mellomdyret.

Spiser du soya uten å la den gå via et dyr, er miljøbelastningen anslått å være rundt fire prosent – en tjuefemdel – av det den er hvis du spiser kyllingfilet eller et stykke magert svinekjøtt.

Det kan innvendes at soya ikke smaker så mye.

«Bli bønnhørt: Spiser du soya uten å la den gå via et dyr, er miljøbelastningen anslått å være rundt fire prosent av det den er hvis du spiser kyllingfilet eller et stykke magert svinekjøtt.»

Ja, det er en riktig innvending. Men ingen bruker kyllingbryst på grunn av smaken.

Vi bruker det for å bygge ut en rett, få litt ekstra fylde, gjøre den mer mettende.

I salater eller karrier er det lett å fylle på med kjedelig kjøtt fordi vi er vant til at det hører med.

Da er det mye bedre å bruke soya. Begge deler smaker det samme – men bare soyaen er seg selv.

Soyafalaffel

Jeg har også forsøkt å lage soyamelk, men jeg må innrømme at det ikke er noe jeg kan forstå at man lar seg begeistre av.

Og selv om hjemmelaget tofu – som man lager av soya-melken – er bedre enn kjøpetofu, er det fortsatt ikke noe jeg kommer til å lage igjen.

Men i den sånn passe vellykkede prosessen med å lage min egen tofu, oppdaget jeg at malt soya passer kjempegodt til å lage små friterte boller.

For at de ikke skal minne om min barndoms erstatningskjøtt av soya, smaksatte jeg med masse krydder. Og resultatet er deilig – en slags falaffel.

Mer fra Andreas Viestad:

Oppskrifter med gresskar

Rimelige og gode kikertoppskrifter

Tacodietten - med grønnsaker