NØYAKTIG: Grevinne Enrica Rocca (t.v) overlater ikke noe til tilfeldighetene verken når det gjelder mat eller sex. Kokebokforfatter Mariangela Di Fiore får høre det når løken ikke er finhakket nok. Foto: JOSEFIN LINDER
NØYAKTIG: Grevinne Enrica Rocca (t.v) overlater ikke noe til tilfeldighetene verken når det gjelder mat eller sex. Kokebokforfatter Mariangela Di Fiore får høre det når løken ikke er finhakket nok. Foto: JOSEFIN LINDERVis mer

Mariangela Di Fiore med lokale oppskrifter i ny, prisbelønt kokebok «Mitt Italia»:

- Det er to ting man aldri skal kompromisse med: god mat og sex!

Italienerne vet hva man må legge sjela si i. 

Har du planer om å reise til Venezia, kan det hende du skal droppe den rådyre turen i gondol og heller besøke Enrica Rocca, en vaskekte grevinne som vokste opp i et hjem der alle måltider ble servert av butler med hvite hansker.

VIKTIGE SAKER: Mat er livets sjel, og ikke noe man kompromisser med, mener mange i Italia. Her fylt ravioli med spinat og ricotta. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: JOSEFIN LINDER Vis mer

Lidenskap

Rocca er i likhet med mange andre landsmenn lidenskapelig opptatt av det gode liv og formidler gjerne sine synspunkter til tilreisende - uten filter. Hun vet hva man ikke går på akkord med.

Å lage god mat er like viktig som god sex, mener grevinnen.

Hu tror hemmeligheten med god mat ligger i forståelse av råvarene. Det er, som sex, ikke noe man lærer på en-to-tre.

- Mat vekker sterke følelser hos italienere. Ingen snakker om mat med mer lidenskap, sier Mariangela Di Fiore, aktuell med kokeboka «Mitt Italia», der grevinnen i Venezia er en mange matelskende fra ulike italienske regioner som deler lidenskap for - og kunnskap om mat.

Saftig tørrfisk

Boka er hennes andre kokebok fra Italia, og ble denne uka kåret til beste italienske kokebok på nasjonalt nivå av juryen i The Gourmand Awards, som årlig bedømmer kokebøker fra hele verden.

I «Mitt Italia» møter du blant annet en sauebonde fra Sicilia, en slakter fra Toscana, en nøttefamiliie fra Piemonte, en matglad venninnegjeng fra Roma og altså grevinnen fra Venezia.

«For å lage en vellykket pizza må du behandle den slik du behandler en kvinne du vil kurtisere, altså med ømhet og tålmodighet.» Michele Condurro, pizzakonge, Napoli 

Rocca er en flagrende skikkelse som vet å gjøre tørrfisken saftig og akkompagnerer matlagingen med bobler fra en proseccoflaske med hennes eget navn på etiketten.

Samler landet

MAT OG KURTISE: Michele Condurro lager pizza slik han kurtiserer kvinner, med ømhet og tålmodighet. Her sammen med kokebokforfatter Mariangela Di Fiore. Foto: JOSEFIN LINDER Vis mer

Matinteressen binder folk sammen i støvellandet, mener Di Fiore - Mange er ikke klar over hvor ulik mat og hvor ulike råvarer som brukes i regionene. Italia ble først samlet på 1800-tallet. Den regionale tilknytningen er veldig sterk, sier Di Fiore, som selv er halvt italiensk.

- En flott opplevelse. Folk er stolte av sine spesialiteter, usnobbete i tilnærmingen og utrolig rause, sier Di Fiore om reisene til ialt sju regioner hvor folk åpnet dørene for henne.

Hos grevinnen i Venezia gikk det mye i fisk, sopp, ris og grønnsaker. I Venezia-området brukes lite pasta, heller lokalt dyrket ris, og heller smør enn olivenolje.

Kurtiserer råvarene

Lenger sør handler det mer om grønnsaker, pasta og pizza, i Napoli, særlig grønnsaker og pizza.

ITALIA RUNDT: Mariangela Di Fiore har reist fra Sicilia og nordover og møtt italienere med et lidenskapelig forhold til mat. Foto: CAPPELENDAMM Vis mer

- For å lage en vellykket pizza må du behandle den slik du behandler en kvinne du vil kurtisere, altså med ømhet og tålmodighet, sier Michele Condurro, også kalt pizzakongen i Napoli i boka til Di Fiore.

Hos den ulastelig antrukne Condurro og hans L'antica Pizzeria da Michele får pizzadeigen hvile i opptil 30 timer før den stekes.

Condurro slipper bare inn gode råvarer og kjæler for dem slik at de blir til pizza folk står i kø for.

Ifølge ham selv har han spist pizza hver dag, hele livet. Det eneste han elsker like høyt som pizza er sannsynligvis kvinner.

Condurro hadde en gyllen stund i egen restaurant da Julia Roberts spiste pizza i restauranten hans under innspillingen av filmen «Eat Pray Love» («Spis elsk lev »på norsk)

MATGLEDE: Kvinner og menn fra hele Italia har åpnet dørene for Mariangela Di Fiore. Her er kjøkkenvenninnene i Roma, som har møttes hver uke i 15 år for å lage mat sammen. De har delt oppskrifter, kjøkkentriks, forelskelser, brylluper, fødsler, sykdom og død - og gir seg ikke. Foto: JOSEFIN LINDER Vis mer

Mariangela Di Fiore vokste opp i Norge, men tilbragte flere månder hvert år i Napoli. Hun har skrevet skjønnlitteratur og dokumentarer, blant annet om den napolitanske mafiaen. Hennes første kokebok kom for to år siden og var tilegnet hennes italienske bestemor og hennes kjøkken.

Fylt pasta og mandelkake fra Sicilia

Fra denne boka deler hun oppskrifter på en frisk, siciliansk mandelkake med sitron, kremet tørrfisk med hvitløk og persille - baccalà mantecato - en rett grevinnen i Venezia gjerne serverer - og fylt pasta med spinat og ricotta fra regionen Emilia Romagna, hvor Bologna er hovedstad. Buon appetito!

Les også:

Syv ting du bør ha i skapet for å lage italiensk mat

Gudfaren av italiensk mat besøker Viestad på kjøkkenet.

Så enkelt er det å lage mat på italiensk.