DEL MED BABYEN:  Babyer tåler mange ulike matvarer.  Hvorfor gi mat på glass til minstemann når større barn og de voksne spiser smakfulle grønnsaker, spør kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea. Illustrasjonsfoto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIX
DEL MED BABYEN:  Babyer tåler mange ulike matvarer.  Hvorfor gi mat på glass til minstemann når større barn og de voksne spiser smakfulle grønnsaker, spør kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea. Illustrasjonsfoto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIXVis mer

Babymat:

- Det er trist å se babyer spise industrimat, mens resten av familien koser seg med ren, ekte mat

Også babyer liker ferske grønnsaker, gjerne med ingefær og hvitløk.

- Hvis barna hadde fått bestemme, ville de ha valgt mer smaksrik mat, sier Margit Vea.

BABYMAT: Margit Vea har holdt kurs i babymat i 17 år.  Foto: CAPPELEN DAMM Vis mer

Vea er foredragsholder, faglærer i ernæring, mor til tre og aktuell med boka «Babymat», hennes tredje om samme tema. Vea har også eget TV-program på Matkanalen.

- Når små barn får mat som smaker, blir de så glade. De skjærer kanskje noen grimaser, men spreller med beina og vil ha mer, sier hun.

Sitron og ansjos

Margit Veas eldste sønn gumlet ansjos som baby. Nestemann ble rolig med en skål oliven foran seg.

Sitron er en slager hos mange babyer. Hvitløk og ingefær blir tatt vel imot. Og chili? Barn tåler det også.

SPISE SELV: Barn som får lov til å spise selv, med skje eller hånda, spiser ofte mer, er erfaringen til Margit Vea, aktuell med boka Babymat.  Foto: EDGAR G. BACHEL/CAPPELEN DAMM Vis mer

- Poenget er gradvis tilnærming, og små mengder, sier Vea, som har holdt barnematkurs i 17 år.

Samme mat for babyen

Ifjor var hun medforfatter på kokeboka «Brødskiva», en hyllest til hjemmebakt brød, ekte pålegg og smakfullt tilbehør. Nå er det babyene som får sitt.

- Det er trist å se babyer spise industrimat mens resten av familien koser seg med ren, ekte mat, sier hun.

KARDEMOMME: Om det hadde vært opp til barna selv, ville de valgt smaksrik mat, mener Margit Vea. Her  kardemommegryte til babyer. Foto: EDGAR G. BACHEL/CAPPELEN DAMM Vis mer

- Er det ikke for mye å forlange at travle foreldre skal lage mat fra bunnen av til babyen?

- Nei, det synes jeg ikke. Hva barnet spiser i starten er viktig for helsa nå og senere i livet. Det behøver ikke ta lang tid å lage mat til de minste. Det kan være så enkelt som å mose den maten de andre i familien får og spe den litt, sier hun.

«Død mat»

Vea er motstander av barnemat på glass.

- Det finnes noen produkter som er ok, men det er kjedelig mat og den er ikke fersk, sier hun.

Hun er aller mest kritisk til «død mat», mat som er forandret til det ugjenkjennelige eller full av tilsetningsstoffer for å øke holdbarheten.

Som eksempel nevner hun pølsebrød og ost på tube.

- Dette er mat med mange tilsetningsstoffer. Babyer har det bedre med morsmelk og ferske grønnsaker, sier hun.

Les også: Å få barn til å spise variert kan framstå som kamp. Men det finnes metoder for å få barna til å spise maten de elsker å hate.

Vent med grøt

Vea mener at vi er opphengt i grøt i dette landet.

- Vi tror gjerne det er best for babyer. Men grøt er tungt fordøyelig. Min anbefaling er å starte med grønnsaker og vente med grøten, sier hun.

Ifølge Vea styrkes tarmen hos spebarn av gode fettkilder (se faktaboks) og grønnsaker, gjerne kokt i kraft.

- Når tarmen er sterk nok, kan du begynne med grøt. Bløtlegg kornet over natta, så blir maten lett fordøyelig. Grøten lager du lett selv, sier hun.

Når barnet ikke vil spise

Kolikk, netter med gråt og mat som spyttes rett ut er en utfordring for mange. Hva gjør man hvis barnet ikke vil spise?

- Får barnet vondt i magen, prøv andre, milde matvarer, sier Vea.

Er barnet urolig, ta vekk melk og gluten. Og la barnet spise selv.

-Gi barnet egen skje så fort det er klar for det. En så liten detalj kan være avgjørende for at appetitten øker.

SMAKSRIKT: Familiens gryte kan ofte tilpasses babyen. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

Å lytte til barnet er viktig.

- Noen barn er tidlig utviklet, andre modnes senere. Begge deler er helt ok. Det gjelder bare å følge utviklingen til sitt egen barn.

Mange er engstelige

Veas viktigste budskap er å få foreldre til å stole på seg selv.

- Mange er engstelige. Det er ikke så rart. Mange kan mye om ernæring, men vet ikke hvordan de lager babymat fra grunnen. Da er man like langt. Babyer spiser jo mat, ikke næringsstoffer.

Så lenge babyen får ren, fersk mat og introduseres for nye smaker litt etter litt, er det lite foreldrene kan gjøre feil, mener Vea.

Erfaringen gjennom mange års kontakt med småbarnsforeldre er at kunnskap gir trygghet.

- Foreldre som kan mer, er bedre rustet til å velge riktig mat for sitt barn, sier hun.

MODIGE: Mange babyer våger mer i matveien enn du kanskje tror. Foto: EDGAR G. BACHEL/CAPPELEN DAMM Vis mer