NYE GRAND: Grand Café var en gang Henrik Ibsens stamsted. Nå åpner restauranteier Bjørn Tore Furset det historiske lokalet til glede for nye gjester. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ny meny, nytt interiør og vinbar i kjelleren på Grand Cafe:

Gjenåpner: Slik blir nye Grand Cafe i Oslo

Ut med smørbrød, inn med sesongmat og vinsjef fra Maaemo. Ymse meninger om interiøret. Sjekk bildene fra kafeen før og nå. 

I nye Grand Cafe sitter 30 servitører og vinkelnere i jeans og genser og sniffer på hvert sitt vinglass mens sjefsvinkelneren gir sine siste instruksjoner.

Torsdag 20.oktober åpnes dørene etter at kafeen har vært stengt i over et år.

Satser på vin

At de ansatte pugger vin, er ikke tilfeldig. Nyåpningen handler om et stykke kulturhistorie mange har et forhold til - og sterke meninger om, og om å lykkes i en tøff restaurantverden.

Oppskriften til nye Grand Cafe er mer moderne mat, sesongråvarer og ikke minst en massiv satsing på vin, over to etasjer.

Den kanskje største overraskelsen er ikke kafeen, men vinbaren i etasjen under.

VENTER BRÅK:  Grand Cafe har en over 140 år lang historie. Her har både Munch og Ibsen fått servering og Per Krohg har tre berømte malerier på veggene. Interiøret har gjennomgått store forandringer i stengningsperioden. Reaksjonene hos dem som har sluppet inn før åpningen har variert fra avsky til applaus. I morgen kl 16 åpner dørene. Da kan du sjekke selv. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Les også: Slik blir du en bedre vinkjenner

Store forandringer har skjedd med en av Oslos første moderne cafeer i internasjonal stil da den åpnet på 1800-tallet.

I tiårene rundt 1900 var Grand Café et fast møtested for byens kunstere og intellektuelle. Henrik Ibsen var så god gjest at han fikk egen stol med navneskilt på - og egne glass med navnet sitt ingravert. siden har det skjedd utallige endringer i kafeen og i kjelleren, som en periode het Bonanza og var nattklubb, noe bildene i denne saken viser.

Dårlig butikk

NY KUNNSKAP: Servitører og vinkelnere samlet tisdag denne uka til vinsmaking og gjennomgang av drinkeoppskrifter. Fra imorgen settes de på prøve i den nye kafeen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Grand Cafe framsto for mange som gammelmodig og var dårlig butikk før den stengte i fjor. Kafeen har ikke klart seg i konkurransen og flere ganger fått dårlig anmeldelse i Dagbladets restaurantspalte Robinson og Fredag.

Kafeen opplevde også en konkurs i 2003.

- Noe måtte gjøres, sier innehaver Bjørn Tore Furset i Fursetgruppen, som overtok stedet i fjor.

TØFFE TIDER:  I 2003 ble Grand Café slått konkurs. Bildet viser  daglig leder Geir Texnes (t.h.) og kjøkkensjef Hans Robert Bruun, som begge var sterkt preget av situasjonen. FOTO: ANDERS KNUDSEN/NTB SCANPIX Vis mer

Les også: Grand cafe kan bli vernet

Gruppen står bak 21 spisesteder i Oslo, blant dem Ekebergrestauranten, Tjuvholmen sjømagasin og Maaemo.

GRAND CAFE 2016: Stolene er de samme, men nå lyse. De hvite dukene er borte. Det samme er gardinene og båsene mellom bordene. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Furset håper det nye interiøret faller i smak, men er forberedt på bråk.

FORVANDLING: Grand Cafe slik den så ut i 2010. Bare stolene er de samme når kafeen åpner i morgen. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

- Mange har et forhold til dette stedet, alle vil ikke like det vi har gjort, sier han.

Presis kl 16 i morgen ettermiddag åpnes dørene til kafeen, som så dagens lys allerede i 1874. Planen er å servere lunsj og middag sju dager i uka.

Furset ønsker seg gjester som kommer for kombinasjonen mat og vin, gjerne litt spontant, uten å etterlyse klassiske smørbrød og hvite duker.

VINKJELLEREN: Der det engang var nattklubb er det nå blitt vinkjeller og vinbar. Vinsjef Fabio Borgianni åpner dørene til 16000 flasker sortert etter druesort for innehaver Bjørn Tore Furset  i Fursetgruppen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Vi ønsker alle velkommen og håper vi kan appellere også til yngre gjester, selv om smørbrødene nå forsvinner, sier han.

Spleiselag

Grand Cafe og vinbaren i kjelleren er et spleiselag mellom Fursetgruppen og eiendomsinvestoren Christian Ringnes. Til sammen har de investert rundt 30 millioner kroner i prosjektet.

Etter overtakelsen hadde Ringnes ingen planer for stedet.

Planene er blitt til underveis.

Mindre porsjoner

NATTKLUBB: I kjelleren der det nå skal smakes og læres om vin, var det engang liv og røre og dans etter maten. Bildet er tatt i 1969.  Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

I matveien satser kjøkkenet på enkelte klassiske hovedretter i vanlig størrelse og mange retter mellom forrett og hovedrett i størrelse.

Hva som konkret vil stå på menyen og om prisnivået vil reflektere mindre mat på tallerkenen, er foreløpig ukjent.

Mens Furset-drevne Maaemo satser heløkologisk, vil ikke Grand Cafe ha slik profil. Kafeen får ellers et lite utvalg vegetarretter, og ingen barnemeny.

BORTE: Slik så det ut dengang man gikk på Grand for å spise smørbrød. Bildet er fra 1999. Nå må du gå et annet sted. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Barna skal heller få mindre porsjoner,.

Råvarene bestemmer

Matprofilen blir sesongbasert med smaker fra hele verden.

- Jeg ønsker ingen grenser. Menyen skal bestemmes av råvaretilgangen, sier den ene av to kjøkkensjefer, svenske Christofer Bengtsson.

«Reaksjonene har vært alt fra applaus til «gratulerer med å ha ødelagt Grand cafe»

Bengtsson er tidligere kjøkkensjef på Oro og Baltazar og tidligere matfaglig rådgiver på Kulinarisk Akademi (KA) hvor han ikke gikk av veien for å utvikle originale retter. En av dem var laks med locustgresshopper i samabeid med skadedyrfirmaet Rentokils årlige begivenhet Pestaurant i Mathallen.

Kafeeens andre kjøkkensjef, Alexander Østli Berg, har fartstid fra Oro, Continental og Palace Grill og er kaptein på kokkelandslaget.

Vinkelner fra Maaemo

Den nye vinbaren i kjelleren har ingen tradisjonell bardisk, derimot et enormt vinsmakingsbord med spyttebakker, omtrent så langt du kan komme fra tida da nattklubben Bonanza holdt til her. Da var det få som spyttet i glasset.

Bak solide låser ligger nå 16000 vinflasker sortert etter druesort, i soner med temperaturer fra 7 til 14 grader.

Den italienske sjefsvinkelneren (chef sommelier) Fabio Borgianni er hentet fra Maaemo, dit han kom etter vinutdannelse i Italia og michelinrestauranter i Sveits, England, Frankrike og Spania.

Inntil nylig sørget han for vin til michenlinmaten på Maaemo.

FRA MAEEMO: Italienske Fabio Borgianni kommer fra jobben som chef sommelier på Maeemo
(tre stjerner i Michelin-guiden). Nå er han sjef for vinbaren under nye Grand Cafe. Her skal du både få dyre og billige viner, 40-60 varianter på glass. Har du savnet en fagperson å snakke vin med, er kanskje Fabio mannen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nå skal han gi vinråd til vanlige bargjester og styre millionverdier på flaske.

Vin på glass

Et femtitalls viner skal serveres på glass.

- Moderat priset, sier Borganni, og viser tre flasker fra mindre produsenter i Italia.

Har du penger til overs, kan du leie en del av lokalet og invitere på noen glass. Det er plass til mange.

Kjelleren er på rundt 500 kvadratmeter, med 200 kvadratmeter tempererte rom for vinlagring.

Nysgjerrige

BAR MED SPYTTEBAKKER: Vinbaren får lettere matservering, vinsmakingsområde, utsikt til 16000 flasker vin og selskapslokale for private arrangementer. Foto: FURSETGRUPPEN Vis mer

Det er stor interesse for kafeen hvor kunstnerne holdt til i forrige århundre. Bak vinduene mot Karl Johan hopper enkelte nysgjerrige opp og ned for å få en glimt av lokalet før åpning.

Over feltet som sperrer for innsyn ser de at Per Krohgs maleri Kristianiabohemen fra 1928 er intakt.

Ellers er det meste forskjellig fra den Grand Cafe som stengte dørene 1. september i fjor.

KJELLERMAT: I 1969 var det både matlaging, dans og moro i nattklubben Bonanza i kjelleren. Nå blir det skinke, vin og ost. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Da den stengte ifjor hadde det nesten gått i ett i 141 år for kafeen som engang hadde «vegger dekket med speil, marmorbord, plysjtrukne møbler, og ringeklokke til bruk når man ville ha tak i oppvarter Østbye, som løp mellom anretningsdisk og tilstøtende værelser med rødkantede øyne på grunn av all tobakksrøyken.»

BEVART: Per Krohgs maleri Kristianiabohemen fra 1928 er intakt. Foto: LARS EIVIND BONES  Vis mer

Spleiselag

Veggene er nå malt i burgunder og gråblått. En gammel himling fra 1920-tallet er åpnet og gjestene har innsyn til kjøkkenet fra to kanter.

Utvalgte gjester har vært innom på lukkede arrangementer de siste dagene. Reaksjonene har vært alt fra applaus til «gratulerer med å ha ødelagt Grand cafe. »

NÅ: Slik ser det ut i kafeen, som engang var favoritt hos Munch og Ibsen. Skinnsofaene er fjernet, taket vesentlig forandret. Foto: LARS EIVIND BONES  Vis mer

Selv er Furset storfornøyd.

FØR : Restauranten er helt bygd om siden dette bildet ble tatt i fjor. Den runde takdekoren er erstattet av ny himling og veggene er malt i burgunder og blågrått.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det mangler noen vegglamper og lysekroner. Når alt er på plass blir det kjempefint. Da kan vi bare vente på Robinson og Fredag,

Les også: Slik er det å spise på nakenrestaurant

Er du en dårlig restaurantgjest?

Syv tips til deg som skal spise alene på restaurant