Oslo, 20170207. Restaurant Savoia 
Til Robinson & Fredag.
inne v peisen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20170207. Restaurant Savoia Til Robinson & Fredag. inne v peisen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Anmeldelse av restaurant Savoia

Ikke akkurat italiensk for viderekomne, men: - Denne har de fått til!

Mange spisesteder i Oslo serverer italiensk
 for viderekomne. Savoia er ikke blant dem. 

Det er ikke lenge siden Robinson & Fredag lot seg imponere av den rimelige maten på Aymara og den smått magiske Asian Box. Denne uken har de vært på italienske Savoia:

Knitrende fyr på peisen, det er jo koselig…

– Og godt over halvfullt med folk. Det er bra gjort med Villa Paradiso som nærmeste nabo.

Robinson og Fredag satt ved et bord – innerst i Savoias lange, smale lokale på Frogner. Rundt dem så folk ut til å hygge seg rundt bordene, deriblant en kjent norsk forfatter med bustehvitt hår. Likevel. Det var noe som skurret.

– Imitert treverk, ingen duker, Ikea-aktige speil på veggen... Interiøret er enkelt på en ikke-stilig måte. Mer sliten åttitallskantine, mumlet Fredag.

– Eller fritidsklubb. Vannglassene er også av simpleste sort. Jeg får umiddelbart en litt stusselig vibb, nikket Robinson diskré.

Men, han minnet straks om å beholde et åpent sinn. Kanskje var Savoia bare veldig autentisk Italia: Et beskjedent førsteinntrykk, 
før det eksploderer i en kulinarisk fest på tallerkenen?

En vennlig servitør åpenbarte seg. Brød og noe som ble presentert som «trøffelsmør», ankom straks.

– Vel. Ekte, fersk trøffel er det nok neppe snakk om, smattet Fredag mens Robinson nippet til en helt grei chardonnay fra 
Piemonte, servert i gigantiske rødvinsglass.

Som antipasto hadde de bestilt involtini dello chef – altså små ruller med godsaker kokken måtte ha for hånda. Den erkeklassiske varianten serveres med kalv. Fredag hadde også fått en vidunderlig variant med sverdfisk en gang, på Sicilia. Savoias versjon var enkel: halvsmeltet tallegio-ost surret i spekeskinke.

– Jeg smaker nesten ikke osten for bare salt. Og søtt, av balsamicosirup og honning, sa Robinson.

Desto større var gleden over linguinen. Den kom med rause biter av oksekjake.

Restaurant Savoia anmeldes av Dagbladets Robinson & Fredag. Inngang Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

– Perfekt ihjelkokt. Kjøttet smelter i munnen, noterte Fredag, og Robinson ga også uttrykk for større entusiasme for barberaen de nå hadde fått skjenket i glasset.

Vegg i vegg med Villa Paradiso steg nå spenningen. Kunne Savoia konkurrere med pizzaen til Jan Vardøen?

Bunnen er jo fin. Tynn og sprø. Men igjen … Toppingen smaker mest salt, sukket Robinson, som hadde valgt en diavola med pikant salami og chili.

Fredags spinaci? Heller ikke den en fulltreffer.

– God gorgonzola. Anonym spinat. Generelt en mangel på friskhet og aroma, lød dommen.

De begynte å bli mette nå. Og ennå var de ikke kommet til hovedretten! Et villsvin skulle også få plass i magen. Heldigvis ikke en hel gris, bare en indrefilet, som de hadde bestilt på deling. Helstekt, med ristet hvitløk og babyauberginer, servert på planke.

– Nøff. Mildt og mørt kjøtt. Men igjen: 
lite egenart, ingen matopplevelse man blir gående og smatte på i dagevis, mente 
Robinson.

En tiramisu på deling fikk sette punktum for måltidet. Fredag lyste opp.

– Denne har de fått til! Luftig og frisk mascarponekrem, med en rik smak av marsala.

Regningen landet på 1500 inkludert tips.

– Beklager, altså, men du får bedre mat for den summen mange steder i Oslo. Både innen kategorien italiensk og andre kjøkken, sa Robinson da kortet var trukket.

Robinson og Fredag var fornøyed med pastaen på Savoia.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det beskjedne førsteinntrykket hadde aldri eksplodert i noe som helst. Her gjaldt det å være streng, men rettferdig.

– Oksekjaken, tiramisuen og hyggelig betjening trekker opp, men vi lander ikke på mer enn en treer.

Les også

De beste billigrestaurantene: Anmelderens favoritter

Tvers igjennom deilig mat

Desserten var et høydepunkt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer