LUFTIGE OG ELEGANTE: Stivpisket marengs er hemmeligheten bak de luftige pannekakene, som står på kongefamiliens meny på nasjonaldagen. Foto: Sara Johannessen
LUFTIGE OG ELEGANTE: Stivpisket marengs er hemmeligheten bak de luftige pannekakene, som står på kongefamiliens meny på nasjonaldagen. Foto: Sara JohannessenVis mer

Ingen 17. mai uten denne desserten på bordet for kongefamilien

Ingen 17.mai på slottet uten disse pannekakene

En helt spesiell type pannekaker har vært servert gjennom generasjoner ved festlige anledninger på slottet. 

(Dagbladet): Pølser, is og bløtkake er synonymt med 17. mai-feiring for de aller fleste nordmenn. Mange samles til hyggelig lag rundt velfylte frokostbord, eller til grillfest i hagen når nasjonaldagen går mot slutten.

Vi har smakstestet årets nye iskrem!

HURRA!: Kongefamilien på slottsbalkongen 17. mai. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

For kongefamilien, i likhet med de fleste andre familier, er 17. mai en dag full av tradisjoner. Ikke minst gjelder dette for hva som settes på bordet når grunnlovsdagen skal feires. Men hva spiser egentlig medlemmene av kongefamilien etter vel gjennomført vinke-maraton på slottsbalkongen?

KONGELIG OPPSKRIFT: Bent Stiansen deler pannekakeoppskriften i boka Søndagsmiddag. Vis mer

Bak til 17. mai: Elins himmelske Kvæfjord-kake

Ryktene vil ha det til at en helt bestemt dessert har stått på menyen for kongefamilien gjennom generasjoner, både på denne spesielle maidagen og ved andre festlige anledninger: Pannekaker!

Pannekaker med lange tradisjoner

Som de fleste vil ane, dreier det seg ikke om vanlige middagspannekaker med blåbærsyltetøy. Nei, det er snakk om Dronning Mauds elegante, sufflerte pannekaker, servert med rørte jordbær.

Heller ikke oppskriften preges av tilfeldigheter og improvisasjon: Den stammer fra Appleton House på det kongelige Sandringham-godset i England, der kong Olav ble født i 1903. Eiendommen Appleton House var en gave fra kong Edward og dronning Alexandra til kong Olavs foreldre, prinsesse Maud og prins Carl, før de giftet seg i 1896.

17.MAI-FEIRING: Og snart er det pannekaker... Foto: NTB/Scanpix Vis mer

«Disse luftige pannekakene serveres på Slottet hver 17. mai», forteller kokken Bent Stiansen.

Opplysningen står å lese i hans bok «Søndagsmiddag», utgitt på Font forlag. Stiansen driver til daglig stjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo.

Kronprinsen har spist flest

Stiansen avslører også hvilket medlem av kongefamilien som er ekstra begeistret for de runde delikatessene: Kronprins Haakon.

TRADISJONSRIKT: Luftige, sufflerte pannekaker med rørte jordbær. Foto: Sara Johannessen Vis mer

«Fra velinformerte kilder har jeg fått vite at kronprins Haakon innehar kongefamiliens rekord i pannekakespising med 17 stk.», røper Stiansen i boka.

Før han med et glimt i øyet føyer til: «Godt han er en ivrig mosjonist.»

LES OGSÅ:

Bakedronningens favoritt: - Av 3700 oppskrifter er denne den mest populære kaka

Slik lager du Pavolva: Sjekk kaffetrikset!

Hater du kaker? Det gjorde Andreas Viestad også - helt til han smakte på svigerfars bløtkake (NB! Krever innlogging)