SMART, IKKE SMAKFULLT: Butikkslakter Daniel Byskov i Annis Pølsemakeri synes tanken er god, men de nye pølsene med grønnsaker i har fortsatt litt å gå på når det kommer til smak. Foto: ENDRE VELLENE
SMART, IKKE SMAKFULLT: Butikkslakter Daniel Byskov i Annis Pølsemakeri synes tanken er god, men de nye pølsene med grønnsaker i har fortsatt litt å gå på når det kommer til smak. Foto: ENDRE VELLENEVis mer

Pølser med 30 prosent grønnsaker:

Ingen vil spise den selv, men alle vil servere den til barna sine

Vi har smakt på de nye grønnsakspølsene fra Leiv Vidar for Rema 1000.

Pølser med grønnsaker?

Matnerder himler med øynene, og trekker frem tidligere mer eller mindre vellykete alternative pølser, som for eksempel laksepølsa.

Småbarnsforeldre hvis barn ikke lyser opp av glede over synet av grønnsaker på tallerkenen møter nyheten med større interesse. En enkel måte å få lurt inn litt mer grønt i hverdagsmaten.

Men hvordan smaker det egentlig?

Billigpølse best i test: Se vår test av årets grillpølser

- Vil helst ha grønnsakene utenpå

Butikkslaktemester Daniel Byskov fra Annis pølsemakeri i mathallen synes de nye wienerpølsene både ser fine ut og dufter godt.

TRE TYPER: Grønnsakspølsene kommer i tre utgaver; grill-, wiener- og kjøttpølse. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

- Det er søtt! Jeg smaker at det er noe annet, men det smaker mer søtt enn den klassiske grønnsakssmaken, sier Byskov til Dagbladet.

Både blomkål og gulrot gir sødme til pølsa, og det er rett og slett ikke nok salt og fett til å balansere.

Salt kan man heldigvis ta igjen i tilbehøret - men det kunne man kanskje også gjort med hell med grønnsakene?

INGEN USMAK: Daniel Byskov, synes ikke pølsa er vond, men foretrekker fortsatt å ha grønnsakene på pølsa, ikke i. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

- Jeg vil helst ha grønnsakene utenpå. Jeg vil at pølsa skal være passe feit, salt og god - alt det gærne.

Byskov er likevel positiv til konseptet, og selv om han nok ikke kommer til å spise veldig mange disse pølsene selv, er han ikke fremmed for å servere dem til mennesker som vegrer for å spise grønnsaker i deres opprinnelige form.

- Det er en veldig god idé, og det gjør det jo veldig enkelt å få i seg grønnsaker. Kanskje vi burde prøve å lage slike selv?

Se også hva vi synes om det nye kyllingbaconet som ble lansert tidligere i år.

Kjedelig, men smart

Vi har delt ut en rekke smaksprøver på de nye pølsene, for å lodde stemningen.

Noen av reaksjonene kan du se i en video på vår Facebookside.

Reaksjonen blant de voksne, er gjennomgående som Byskovs: Det er litt søtt, det er litt lite salt, det smaker litt lite - men det er en smart måte å snike inn grønnsaker i kostholdet.

GRØNNSAKSBITER: Pølsene har tydelige biter av gulrøtter, blomkål og brokkoli. Det gjør egentlig bare at de ser litt mer spennende ut. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Og da vi snek inn de nye grillpølsene i en barnebursdag, var det ikke ett barn som reagerte på at noen av grillpølsene smakte litt annerledes enn resten.

Alle ble spist opp, det lå ikke så mye som en liten snabb igjen.

Er tilbehøret bra nok, er det ikke så farlig om det ikke er verdens mest spennende pølser.

Pølsak hos NorgesGruppen; uten svin i Larvik

Leiv Vidar og Rema 1000 er ikke de første til å lansere en grønnsakspølse på det norske markedet.

Slakter Th. A. Abrahamsen i Larvik lager kyllingpølser med grønnsaker, hovedsaklig rotgrønnsaker.

- Det er endel som ikke tåler eller spiser svin, så vi byttet ut det med en blanding av kylling og storfe, sier Thorbjørn Abrahamsen til Dagbladet.

Foreløpig er grønnsaksprosenten på 10-15 prosent. Saltmengden er også halvert.

- Men dette er under utvikling - vi jobber stadig med å få til best mulig smak.

Kaja Vang fra restauranten og cateringbedriften Oldemors Karjol har, sammen med Brandbu Pølsemakeri, utviklet en pølse med 40 prosent grønnsaker, med det treffende navnet Pølsak.

PØLSAK: Fra Oldemors Karjol til Meny - grønnsakspølsen Pølsak har hele 40% grønnsaker. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Denne ble lansert på forsommeren, fås kjøpt på Oldemors Karjol - og i flere Meny-butikker i Hønefoss og Oslo.

Dersom din lokale butikk ikke har, skal det være også være mulig å bestille inn gjennom din lokale Meny.

Er du blant dem som må lure grønnsaker i partner eller barn, finnes det også andre smarte alternativer.

Toro lanserte tre sorter grønnsakspasta i fjor høst, og har allerede rukket å utvide sortimentet én gang - og i det nye lanseringsvinduet i september kommer pasta med bønner i dagligvarebutikkene.

Hennig Olsen prøvde seg med saftis med grønnsaksjuice i fjor sommer, Smooth-is, men denne kom ikke tilbake i sortimentet i år.