TACONYTT: Du må ikke endre menyen helt, selv om du vil prøve noe nytt. Her er noen av nyhetene som passer til fredagstacoen. Foto: Produsentene / Dagbladet
TACONYTT: Du må ikke endre menyen helt, selv om du vil prøve noe nytt. Her er noen av nyhetene som passer til fredagstacoen. Foto: Produsentene / DagbladetVis mer

Dagligvarenyheter, taco, vinter 2017

Nyhetene som gjør fredags­tacoen litt mer spennende

Dagligvarenyheter for taco-elskere.

(Dagbladet): Dagligvarenyhetene har kommet på rekke og rad i vinter, og vi har tidligere skrevet om blant annet meierinyhetene, det nye godteriet og snacksen, og alle de søte nye dessertene og kakene du kan ha på lur i fryseren.

Blant årets største trender er mat du kan spise med god samvittighet.

Det kan være fordi det er fra småskalaprodusenter eller lokalmat, det kan være vegetar eller økologisk - eller fra en produsent som har tatt et stort sosialt ansvar i alle ledd.

Vi kommer heller ikke forbi at produsentene vil inn på middagsbordet ditt på fredagskvelden, her er nyhetene som kan passe til fredagstacoen.

Kjøttkutt

I prinsippet kan du putte det aller aller meste i et tacoskjell eller en tortilla. De fleste spiser likevel kjøttdeig.

SMUGSUNNERE: Kjøttdeig med 30 prosent grønnsaker. Foto: Produsenten Vis mer

Dette kan gjøres litt sunnere, og det blir enklere å kutte kjøttforbruket, uten at du vil merke den aller største forskjellen.

Fra Norgesgruppen kommer kjøttdeig med 30 prosent grønnsaker. Denne vil være tilgjengelig i Spar, Meny og større Kiwi-butikker.

DEIG: Meatish deig uten kjøtt, kan gå rett inn i den klassiske fredagstacoen. Foto: Produsenten Vis mer

Tør vi tippe på at dette blir en hit hos barnefamilier?

Tidligere var den kun tilgjengelig i Spar-butikker, men da med kun 20 prosent grønnsaker.

Vil du kutte kjøttforbruket enda mer har Nortura lansert en kjøttfri kjøtterstatningsserie for Rema 1000, Meatish. To av produktene, «Deig» og «Biter», egner seg perfekt til å stekes med tacokrydder.

UTEN KJØTT: Strimler uten biff og kylling. Foto: Produsenten Vis mer

Vi har testet Meatish deig, og smakspanelets dom var klar: Dette kommer til å bli en kjempehit!

NorgesGruppen kommer også med den tyske serien Like Meat - med «Beef-free strips» og «Chicken-free strips».

Økologiske Urtekram lanserer et nytt tacokrydder du kan ha på kjøttdeigen, eller vegetardeigen om du velger det.

Blandingen er helt klassisk, med spisskummen, paprika og chili - men uten smaksforsterkere og gjærekstrakt, som er vanlig.

ØKOLOGISK: Tacomiks fra Urtekram. Foto: Produsenten Vis mer

Bare bønner

Er du blant dem som ikke er så opptatt av at maten må ha - eller tilsynelatende ha - kjøtt i seg, finnes det gode vegetarianske alternativ.

FERDIG VEGETAR: Bønner i krydret saus, klar til å serveres med fajita eller nachos. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

To av dem kommer fiks ferdig på boks fra Heinz, og er klar til å fylles i tortillas eller tacoskjell.

«Fajita Beanz» er pintobønner i en frisk og krydret saus med koriander, chili og lime; mens «Veg Chilli beanz» er flere typer bønner og mais i en tomatsalsa med røkt chili.

Alternativt kan du behandle dem som en base - og tilsette kjøtt eller enda mer bønner eller grønnsaker.

Mer enn mais

Mais gir både fin farge og sødme til tacoen.

Det kan serveres rett fra boksen, eller gjøres litt mer spennende, som Jan Robin Ektvedts kremete mais - oppskriften finner du her.

Nå lanserer Bonduelle to nye varianter med litt mer smak i en tex mex-serie; chili mais og mais med røde kidneybønner.

MAIS MED SMAK: Maisen er ferdig dampet, og kan spises som de er eller varmes opp. Vis mer

Boksene er litt mindre enn vanlig, 160-170 gram.

Maistortilla - uten gluten

Det ser unektelig litt idiotisk ut. Maistortilla uten gluten.

Kan man ørlite om hva en maistortilla skal inneholde, burde ikke det vært nødvendig å si.

Det er det stikk motsatte, men omtrent like absurd som å advare mot spor av egg i bearnaise.

En ekte maistortilla skal nemlig lages av maismel, og er naturlig glutenfritt. Men siden maismel er dyrere enn vanlig mel, og litt vanskeligere å jobbe med, så vi har i mange år fått kjøpe «maistortilla» som inneholder langt mer hvetemel enn maismel - og følgelig ikke er glutenfrie.

For å få kjøpt ekte tortillas har vi tidligere måttet dra på helsekostbutikk, men nå er de i dagligvarebutikker også.

MAISTORTILLA: Før måtte vi i helsekost for å få ekte mais-tortillas. Nå har Old El Paso lansert en versjon som blir å finne i dagligvarebutikker.  Vis mer

Nå kommer Old El Paso med pakker med «White corn tortillas», pakker med ti små tortillas av hvit mais, som altså er glutenfrie for dem som er opptatt av det - og mer lik den autentiske smaken for dem som synes det er viktig.

Jamaicansk taco

Santa Maria har lansert en ny streetfood-serie, foreløpig med indisk og jamaicanske oppskrifter - sistnevnte til «Jamaican jerk taco».

GATEMAT: Taco på karibisk, om du føler deg ekstra eventyrlysten; krydderblanding, tortilla med kokos og pepper samt mangosaus. Foto: Santa Maria Vis mer

Det er tre produkter i serien, tortillas med smak av kokos og pepper, en pose med jerk-krydder og en mangosaus på glass. Du må selv kjøpe kylling (eller kanskje du heller foretrekker chicken-free stripsene fra Like Meat) og grønnsaker.

Les også:

Tre ganger i året lanseres et par tusen nye produkter i butikk.

I uke åtte (fra 20. februar) kom årets første nyhetsslipp, og Dagbladet dekker nyhetene fortløpende: