SOM Å SMAKE PÅ LOFOTEN: Meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten, Gøran Rasmussen Åland ville at geitosten Capra skulle gjenspeile naturen i Lofoten, og dommerne som utmerket den som "Årets produkt" synes han har truffet midt i blinken. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
SOM Å SMAKE PÅ LOFOTEN: Meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten, Gøran Rasmussen Åland ville at geitosten Capra skulle gjenspeile naturen i Lofoten, og dommerne som utmerket den som "Årets produkt" synes han har truffet midt i blinken. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRDVis mer

NM i Gardsost:

- Smaker som å sitte på en fjelltopp mens du spiser blåbær og drikker bekkevann

Norges beste gardsost er kåret!

- Jeg ville at osten skulle gjenspeile naturen, sier Gøran Rasmussen Åland meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten.

Osten hans «Capra» ble kåret til «Årets produkt» av Norsk Gardsost under Matstreif-festivalen som samler matprodusenter fra hele landet i hovedstaden denne helga.

OST TIL TURISTMAGNET: Gøran Rasmussen Åland leverer oster til blant annet Hurtigruten. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Norske oster har den siste tiden utviklet seg til å bli noe mer enn bare gulost.

Gjenspeile Lofoten

Juryen forsto tydeligvis Ålands misjon: «...morsomt at denne osten smaker som å sitte på en fjelltopp, spise blåbær, drikke bekkevann og dra inn den gode fjellufta.»

Åland forteller at han på gården har geiter som beiter fritt i Lofoten-landskapet, og at dette er en av hemmelighetene bak ostens gode smak.

- Det er et produkt som smaker reint og det er morsomt at juryen kunne kjenne det samme, sier Åland om osten som er en halvfast hvit geitost, modna i sju måneder.

Åland selger mye av vinner-osten til lokalbefolkning, hoteller i området og til turistimagneten Hurtigruta.

- Osten har et nordnorsk særpreg utseendemessig – uflidd, som en ekte nordlending, sier den glade vinneren.

LATINSK NAVN: Geitosten Capra er en halvfeit grå muggost, som har fått navnet sitt etter det latinske ordet for geit; "Carpa". Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Storvinneren Kraftkar

I klassen blå mykost vant blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvoll gull for fjerde gang.

Osten er en av de mestvinnende ostene i Norge.

- Kraftkar har vunnet gull i VM allerede tre ganger, og tre ganger i Nordisk mesterskap, forteller Kristin Waagen fra Tingvoll.

Osten serveres i flere norske restauranter og har tidligere også blitt kåret til årets meieriprodukt av Det Norske Måltid.

TINGVOLLOSTEN: Kraftkar vant gull i NM i Gardsost for fjerde gang, og er en av Norges mestvinnende oster. Den har også høstet mye internasjonal oppmerksomhet. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Mange vinnere - mer mangfold

- I år deltok 42 produsenter med til sammen 142 produkter i 9 forskjellige klasser i NM i Gardsost, forteller styreleder for Norsk Gardsost, Gunnar Waagen.

Kategoriene det konkurreres i er iskrem, rømme, smør og yoghurt.

Deltakerne kommer fra hele landet og det kan være flere vinnere i hver kategori. (Gull-vinnerne er listet opp nederst i saken).

- Vårt formål med NM er å premiere de beste melkeproduktene og vise mangfoldet av kvalitetsprodukt til forbrukerne.

For å bedømme de påmeldte ostene forklarer Waagen at de bruker ysteteknologer, kokker, forbrukere og andre fagfolk.

- NM skal blant annet å gi konstruktiv faglig bedømming av ostene som er påmeldt, slik at disse kan heve kvaliteten og statusen og profilere norsk gardsost, samt at det er en faglig møteplass, forklarer Waagen.