SMAKSTEST: Vi har smakt oss gjennom sommerens nye småis på pinne eller i kjeks og funnet frem til våre favoritter, med hjelp av Eric Skovsgaard og Vigdis Rosenkilde. 
SMAKSTEST: Vi har smakt oss gjennom sommerens nye småis på pinne eller i kjeks og funnet frem til våre favoritter, med hjelp av Eric Skovsgaard og Vigdis Rosenkilde. Vis mer

Smakstest, dagligvarenyheter, iskrem

Smakstest: Årets nye iskrem

- Tenk om de hadde stoppet etter de fem første ingrediensene ... 

Våren er ikke langt unna, og det er mange spennende nye is i butikk.

Vi har smakt oss gjennom småisnyhetene, med god hjelp av iskremmaker Eric Skovsgaard og sjokolademaker Vigdis Rosenkilde, for å finne ut hvilke som er verdt en smak, og hvilke du bør styre langt unna.

Favoritten er kanskje ingen nyhet - men et gledelig gjensyn med en gammel kjenning, Crème med pasjonsfrukt og sitron. Denne var en av favorittene i Dinsides smakstest av iskrem i 2014, men har vært borte fra markedet i et par år.

- Hvorfor må de ha så mye rart i iskremen?

Testen er gjennomført som en smakstest, men ikke blindtest siden isen er så forskjellig.

I tillegg til smaken var ingredienslistene på pakken noe av det panelet var mest opptatt av.

- Dette kunne vært så bra, hadde de bare stoppet her, sier Skovsgaard og peker på en ingrediensliste lang som en nordnorsk kraftregle.

- Jeg blir også litt skremt når jeg leser at isen inneholder stoffer som «klorofyll-kobber-kompleks».

(Dette er et fargestoff, red.anm.)

Rosenkilde er aller mest oppgitt over kvaliteten på sjokoladen, og ikke minst kakaoandelen som ligger på noen og tyve prosent.

Heldigvis er det ikke bare sorgen, det er noen nyheter der ute du kan glede deg til!

IS-KRIM: Vi har smakt oss gjennom iskremnyhetene som er i butikk nå. Vis mer

Slik testet vi

Vi har fått hjelp av Eric Skovsgaard og Vigdis Rosenkilde til å smake oss gjennom årets småisnyheter fra Diplom-is og Hennig Olsen.

Siden all isen er forskjellig er den ikke gjennomført som en blindtest.

Vi har sett på utseende, konsistens, smak - og om isen lever opp til forventningene fra pakken.

Brain Cooler

Diplom-is

Denne saftisen ser ut som om den er laget av tyggegummi og tutti frutti, og smaker omtrent det samme. Der en klassisk Lollipop er frisk og god, er dette så søtt at det nesten gjør vondt.

Smakstesterne har ikke spesielt lyst til å smake på den, og får ikke mer lyst på isen av å gjøre det.

- Her er lista lagt for en ener, sier Skovsgaard.

Så er det kanskje ikke vi som er i målgruppen. Rosenkilde er spent på hvordan barn vil reagere på den, mens Skovsgaard tror ikke hans barn ville ha spist den - kanskje med unntak av minstemann som er tre og tar imot hva som helst.

- Jeg blir skuffet når folk lager sånne produkter. Og det som frustrerer meg mest er at folk gir den til barna mine

Royal trippel

Diplom-is

Foto: Jørn Moen Vis mer

Norsk fløtiskrem dyppet lagvis med ekte melkesjokolade, karamell og sjokotrekk.

Dette er iskremen for dem som er glad i det aller mest sukkersøte. Smaken kan minne om Dumle, og det blir for mye å spise en hel stor iskrem.

På pakken ser det ut som om sjokoladen er mørkere, og testpanelet er skjønt enige om at mye kunne ha vært gjort ved å bruke mørkere, litt mindre søt sjokolade, og ha litt salt i karamellen.

DUGG - Sorbet, eple og appelsin

Hennig-Olsen

Foto: Jørn Moen Vis mer

Denne sorbeten på pinne forundrer testerne. På pakken ser den duggfrisk ut, den inneholder 50 prosent frukt. Men det vi pakker ut ser ut som en ispinne fra Candy Crush eller Willy Wonkas godterifabrikk.

- Her er det ingen sammenheng mellom intensjon og sluttproduktet, påpeker Skovsgaard.

Det ser ut som om de har prøvd å lage noe sunt, men det vi får smaker av kunstig eplegodteri, ikke eple. Appelsinsmaken drukner litt, her kunne de med fordel ha holdt seg til én av smakene.

- Jeg blir også litt skremt når jeg leser at isen inneholder stoffer som «klorofyll-kobber-kompleks», sier Rosenkilde.

DUGG - yoghurtis - Bringebær og jordbær

Hennig-Olsen

Foto: Jørn Moen Vis mer

Denne yoghurtisen har et tykt lag med saftis rundt, og hele tuppen er også av saftis. Det blir litt for mye, dessverre.

- Dette har jeg lyst til å like, her har de gjort et forsøk på å lage en sunn is, men det smaker mest vann, sier Skovsgaard.

Når vi får smakt oss litt lenger ned, så vi også får med yoghurtisen, blir det litt bedre.

- Stort pluss i boken for at den første halvdelen av alle ingrediensene er økologiske.

Rosenkilde skulle ønske de heller hadde gått for et litt tynnere trekk, for bedre balanse i smak.

- Hadde det blitt presentert som en saftis, hadde den nok innfridd litt mer av forventningene mine.

Og også her, skulle de ønske at produsenten hadde valgt ett bær, i stedet for å blande.

- De nuller hverandre litt ut, og bærsmaken forsvinner, sier Skovsgaard.

Crème mandel

Hennig-Olsen

Foto: Jørn Moen Vis mer

Det er mange varianter av fløteiskrem med sjokoladetrekk og noget attåt. Denne havner sånn midt på treet, til tross for at vi også her savner mørkere sjokolade.

- Iskremen smaker ikke så mye, men kler mandeltrekket bedre enn den trippelisen, sier Skovsgaard.

Rosenkilde skulle gjerne sett mer enn 26 prosent sjokolade, og til tross for at mandlene demper søtsmaken litt, synes hun fortsatt det blir for søtlig.

Royal - Bringebær

Norsk fløteiskrem, dyppet i bringebær-saus og ekte melkesjokolade

Diplom-is

Selve iskremen ser ut som en helt ordinær kremis dyppet i sjokolade, men når vi biter inn, smaker det nesten bare bringebærdrops.

Ismaker Skovsgaard etterlyser iskremskaken, sjokolademaker Rosenkilde etterlyser sjokoladesmaken. Det drukner rett og slett litt.

- Det blir veldig dominerende bringebærsmak, men sjokoladen skinner igjennom litt til slutt, og det er bra, sier Rosenkilde.

- Tanken er ikke feil, men tenk om vi kunne fått med ekte bringebær, mørk sjokolade - og en vaniljeis med smak, sier Skovsgaard.

KRONEIS med peanøtter, karamell og sjokolade

Hennig-olsen

Foto: Jørn Moen Vis mer

Salt karamell og salt sjokolade har vært en sterk trend de siste årene, her i kombinasjon med peanøtter på toppen av en kroneis.

- Det er veldig salt, litt for salt på toppen, kanskje - men det er fint, sier Rosenkilde.

Dette var den isen med sjokolade som falt best i smak hos begge smaksterne. Plusspoeng også for at det ikke bare er smak på toppen, men at isen er marmorert med karamell.

- Det er så trist når det er digg på toppen, og så sitter du igjen med en is som ikke er så spennende lenger, sier Skovsgaard.

Mango Fruitero - smoothie på pinne

Diplom-is

Fruitero lyser sunn og frisk, inneholder 50 prosent frukt og har en nydelig gulfarge.

Den smaker umiddelbart godt, men det taper seg dessverre ganske fort. Smakspanelet etterlyser noe syre eller litt friskere i smaken, det blir rett og slett litt for søtt.

- Her tror jeg vi har den nye rosabloggerisen!

- Den er ganske god, men får ikke lyst til å spise hele, sier Skovsgaard, som også lurer fælt på den lange ingredienslisten. - Tenk om de hadde stoppet etter de første fem ingrediensene?

Crème - pasjonsfrukt og sitron

Hennig-Olsen

Foto: Jørn Moen Vis mer

Dette var isen som overrasket mest - underveis. Første bit og smak på trekket ga Rosenkilde wonderbaumassosiasjoner, men i kombinasjon med isen inni passet det mye bedre.

Det litt sterkt parfymerte trekket balanserte godt med kremisen og isen er frisk.

- Helheten er mye bedre enn bare belegget, sier Rosenkilde.

- Jeg vil anta at iskremen inni er den samme som i den andre, men kombinasjonen med trekket er mye bedre, sier Skovsgaard.

Denne er som vi nevnte over ikke helt ny, men relansert. Det spiller ingen rolle det, den ble fortsatt best i test.

Les også:

Fjorårets test av iskremnyhetene

Test av vaniljeiskrem

Lag jordbæris på ett minutt