BISTRO: I Statholdergaardens kjeller er listen lagt litt lavere enn i Michelin-restauranten over, og det merkes. Men våre anmeldere lot seg imponere av vinkartet.
BISTRO: I Statholdergaardens kjeller er listen lagt litt lavere enn i Michelin-restauranten over, og det merkes. Men våre anmeldere lot seg imponere av vinkartet.Vis mer

Restaurantanmeldelse Statholderens Mat & Vinkjeller

Statholderens Mat & Vinkjeller: Et fantastisk vinkart reddet kvelden

Michelin-restaurantens bistro leverer bedre i glasset enn på tallerkenen.

- Det er noe med denne årstida som får meg til å søke etter tradisjonsmat, sa Fredag, som i likhet med Robinson hadde gledet seg til å krype ned i Statholdergaardens lune kjeller denne nitriste vinterdagen.

Og når det gjelder tradisjonsmat, er Statholderens Mat & Vinkjeller et godt sted å være.

I KJELLER'N: I etasjen under Bent Stiansens Michelin-restaurant Statholdergaarden serveres mat og drikke til sympatiske priser. Vis mer

Vel plassert ved bordet gikk Robinson og Fredag for seksrettersmenyen. Så åpnet Fredag vinkartet, og hevet øyenbrynene:

- Her er det veldig mye god vin – ofte til veldig gode priser.

Virkelige toppviner var å få til langt under det man vanligvis må ut med for slike. Robinson og Fredag valgte en perfekt drikkeklar burgunder, også den svært sympatisk priset.

Se pappvinene som står til terningkast seks.

Bra start

Den første retten, lettgravet ørret med potetlefse og, hadde i utgangspunktet ikke fristet verken Robinson eller Fredag så veldig – men når den først var på bordet, var det en opptur.

- Denne fisken er virkelig perfekt gravet, sa Fredag.

Den fløyelsmyke fisken fikk hjelp av den subtile syrligheten fra et halvt artisjokkhjerte.

- En virkelig flott komposisjon, stemte Robinson i.

Neste rett, en petit pois-suppe – ertesuppe på fransk – kom på bordet. Under suppa skjulte det seg et røkt kamskjell.

- Kamskjellet er fint preparert, men kommer ikke helt til sin rett, mente Robinson.

- Ikke helt enig, sa Fredag. – Kamskjellet er ypperlig. Men skulle heller sett enda kraftigere ertesmak.

Med hint av danskebåten

Vinkelneren foreslo relativt ung Riesling til de første rettene – vinen hadde fin ferskenfrukt, men framsto noe ubalansert. Til ørreten var den flott, men noe mer syre hadde hjulpet i forhold til suppa.

FRISTER: Maten ser stort sett veldig bra ut, men smakene hang ikke alltid like godt sammen. Vis mer

Neste rett, torsk med bresert ribbe, blomkål, spinat og granateple, var svært vellykket – rent visuelt.

PÅ FLASKE: Interiøret gir en god pekepinn på hvor listen er lagt. Vis mer

- Her virker det som ideen er å vise fram hele fargepaletten. Røde granateplekjerner, gylden ribbe og grønn spinat. Det ser pent ut, men smakene komplementerer ikke hverandre spesielt godt, sa Robinson.

Fredag nikket.

- Hvit fisk med salt tilbehør er en klassiker. Torsken er flott stekt, men ribbebiten er altfor stor og uelegant. Dette blir litt julebordsbuffet på danskebåten.

Skuffende and reddes av blid burgunder

Nå hadde burgunderen kommet i glasset, og både Robinson og Fredags ansikter brøt ut i store smattende smil etter at den første slurken hadde rullet over tunga.

DELIKAT: Ostetallerkenen begeistret våre anmeldere. Vis mer

- Det var den siste flaska vår, sa den unge vinkelneren, nesten vemodig.

Neste rett, andebryst og confitert andelår med rotmospuré og rosenkål, ble nok en liten skuffelse.

- Kjøttet smaker deilig. Men du kan da ikke servere andebryst uten salt og sprøtt skinn, sa Robinson og ristet på hodet.

- Behandle fettet med respekt, sa Fredag og slo i bordet.

IMPONERER: Vinkartet er ikke bare bra, prisen er ofte svært sympatisk. Vis mer

Heller ikke det confiterte andelåret begeistret videre. Det var rett og slett litt tørt.

Vel vitende at det egentlig ikke anbefales å slokke sorger med vin, måtte begge ty til en stor slurk burgunder.

Litt lost

En delikat, liten ostetallerken, med fin blåmuggost, fikenkompott og glaserte nøtter var absolutt spisbar. Men sjokolademousse med valnøtt, multecoulis og yoghurtsorbé ble nok en gang litt rotete og ufokusert.

- Jeg føler meg litt «lost», sa Fredag.

- Hva er det egentlig de vil? Hele businessmodellen blir jo ødelagt hvis de leverer så bra at de overgår Stiansen i overetasjen.

Det er ikke lett å drive restaurant når de aldri «kan» bli bedre enn helt OK?

- Jeg har et forslag, sa Robinson.

- Hvorfor ikke ta bistrotankegangen helt ut, i stedet for å leke «fine dining» og konkurrere med Michelin-grossisten over oss?

Fredag nikket. Etter en kveld der det til tider skortet både på ideer og gjennomføring, øynet de to nå håp:

- Dropp seksretteren, gå tilbake til røttene. Men for guds skyld – behold vinkartet. Skål for det.

Mer fra Robinson & Fredag:

Kolonialen - hyggelig nabolagsbistro på Lille Bislett

Chez Colin - fransk bistro på Fredensborg

Bass er Robinson & Fredags nye Løkka-favoritt