FØLG SAKEN
Tidligere diktator i Chile, Augusto Pinochet (82), ble arrestert 16. oktober på et sykehus i London etter anmodning fra en spansk dommer, som vil ha ham utlevert og stilt for retten for folkemord, tortur og terror under militærregimet han ledet fra 1973 til 1990. Les mer om denne saken

 NYHETER MENY
:hovedside
:oppdatert
:utenriks
:krim
:politikk
:e-postavisa

:snakk
:debatt
:pekere

 NYHETER SISTE 10
Her har volden blitt dagligdags
[16:58]
Her har volden blitt dagligdags
[16:58]
Her har volden blitt dagligdags
[16:58]
Her har volden blitt dagligdags
[16:58]
2000 arbeidere brukte 15 dager på å bygge dette
[16:58]
2000 arbeidere brukte 15 dager på å lage dette
[16:58]
2000 arbeidere brukte 15 dager på å lage dette
[16:58]
2000 arbeidere brukte 15 dager på å bygge dette
[16:58]
Smuglet puppebilde til Månen
[15:30]
Smuglet puppebilde til Månen
[15:30]

 SØK
Søk i Dagbladet
og på nettet.

Pinochet politianmeldt i Norge
Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er politianmeldt i flere europeiske land. Eksilchileneren Marcello Ferrada-Noli, professor ved Universitetet i Tromsø, var blant de aller første med sin anmeldelse.

Søndag 1. november 1998 17:32


ANMELDT I NORGE: Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er anmeldt sju land - deriblant Norge.
Foto: NTB

Pinochet er nå politianmeldt i Spania, Sveits, Italia, Frankrike, Sverige og Belgia, i tillegg til Norge.
- Vi postla anmeldelsen til Oslo-politiet sist tirsdag. Da var det kommet et par i Sverige, sier Ferrada-Noli til NTB på telefon fra Stockholm, der han tidligere var professor ved Karolinska Sjukhuset.
Han er overbevist om at presset som ligger i de mange anmeldelsene vil bidra til å få Pinochet utlevert til Spania og stilt for retten. Etter at en domstol i Storbritannia fant at Pinochet var beskyttet av diplomatisk immunitet da han ble arrestert 17.september, er det opp til Overhuset å avgjøre Pinochets skjebne. Avgjørelsen vil bli kunngjort onsdag til uka.

Savnede
Ferrada-Nolis anmeldelse gjelder hans to barndomsvenner Edgardo Enriques og Batista Van Showen, som begge ble pågrepet i Santiago i 1974 og som siden dengang har vært sporløst forsvunnet. I flere år har professoren arbeidet for å finne sine to venner.
- Det må antas at de to er drept av militære som handlet på vegne av Pinochet, heter det i anmeldelsen, som er utarbeidet med advokathjelp fra Berit Reiss-Andersen, tidligere statssekretær i Justisdepartementet.
Pinochet anmeldes også for ulovlig frihetsberøvelse av Ferrada-Noli selv. Han ble internert på fotballstadionen i byen Concepcion, der han var professor i filosofi, og siden sendt til forskjellige fengsler og fangeleire i Chile i 1973-74.
- Det ble hevdet at jeg hadde angrepet de militære styrkene med våpen. Det var min politiske kamp mot kuppmakerne som var bakgrunnen for interneringen, sier han.
- Hvordan slapp du ut?
- Etter internasjonalt press og press fra familien. Familien min er alt annet enn venstreorientert. Men da jeg slapp ut, ble jeg utvist fra Chile.

Norsk engasjement
Han kom til Sverige i 1975. Han har siden august i fjor vært bosatt i Tromsø, hvor han underviser ved Psykologisk Institutt og medisinsk fakultet. Han har dessuten en bistilling i sosialmedisin ved Harvard i USA.
Nå krever han at Pinochet tiltales og straffes etter norsk rett, eller at norske myndigheter bidrar til at han tiltales og straffes i et annet land.
Ferrada-Noli tror at selv om Overhuset i London skulle bestemme at Pinochet ikke kan utleveres til Spania, og han blir sendt tilbake til Chile, så vil hans politiske karriere være slutt i hjemlandet.
- Han vil nok ikke kunne beholde sin selvutnevnte plass i Senatet. Det som har skjedd, er alt for pinlig for en chilener. Man må huske at Pinochet ikke lenger har så stor støtte i Chile.
- All den oppmerksomheten denne saken har fått i Europa og USA vil også kunne styrke krefter i Chile som vil stille ham for retten der. Inntil det skjer, vil vi ikke oppnå fullt demokrati, sier Marcello Ferrada-Noli.
(NTB)


 LES OGSÅ
 TIPS EN VENN OM DENNE SAKEN
Til: Fra:  

Dagbladet © 1998
:sterke meninger
  [ Dagbladet | :nyheter | :på din side | :kultur | :sport | :torget | :oppdatert ]