- sol_sak.jpg -->Solforskerne overvåket sola da de fikk en ekstra bonus: En ekstremt lyskraftig komet går rett inn i sola. Se video!

KOMET I SOLA: Romforskerne fikk en overraskelse mandag. På bildet er sola dekket med ei skive for å blende det sterke lyset.

KOMET I SOLA: Romforskerne fikk en overraskelse mandag. På bildet er sola dekket med ei skive for å blende det sterke lyset.
Foto: SOHO (ESA/NASA)

Mandag ble en svært lyssterk komet oppdaget av forskningsprosjektet SOHO idet kometen raste inn mot sola og forsvant.

Bilder av kometen ble fanget opp av forskernes observasjonsinstrumenter, og her finner du video av kometen idet den går inn i sola. Videobildene er fra koronagrafen LASCO C2, og viser kometens kraftig voksende hale etter hvert som den nærmer seg sola.

Du kan også følge kometens bevegelser i denne animasjonen.

Forskerne på SOHO er i utgangspunktet opptatt av sola, og oppdagelsen av kometen var derfor som en bonus å regne. På mandag var forskerne opptatt med å observere to store gasskyer som ble slynget ut av sola, da de oppdaget den svært lyssterke kometen. De to gasskyene traff forøvrig jordas magnetfelt og ga et spektakulært nordlys flere steder dagen etter.

Kometen er blant de mest lyssterke SOHO noen gang har observert. SOHO har inntil nå oppdaget 367 kometer, men de fleste blir fortsatt oppdaget av amatører som daglig følger med på bildene som fortløpende blir lagt ut på Internett etter å ha blitt mottatt fra satelitter.

Solforskningsprosjektet SOHO er et samarbeid mellom det europeiske (ESA) og det amerikanske (NASA) romprogrammet.


Her finner du oppdaterte bilder av sola.