- terjedahl.jpg -->Stillehavsekspert Terje Dahl er rystet over at det tar så lang tid å hjelpe menneskene som er rammet av uvær i Stillehavet.

ØYLIV: Terje Dahl har bodd flere steder i Stillehavet.

ØYLIV: Terje Dahl har bodd flere steder i Stillehavet.

Hele verden følger skjebnen til de omlag 2000 innbyggere på tre små øyer i Stillehavet som er rammet av uvær. Nå kan du møte Terje Dahl på Dagbladet.no. Han er redaktør av nettstedet Sydhav som skriver om de mange øygruppene i Stillehavet. Terje Dahl regnes som en av Norges fremste ekspert på bosetningene i sydhavet. Han har i flere år bodd på øyer i Stillehavet og har besøkt flere av Salomonøyene.

Hva skjer med innbyggerne på Tikopia, Anuta og Fataka? Er de så hardt rammet som media skal ha det til. Hvordan er det å leve på slike øyer isolert fra resten av verdenssamfunnet? Hvorfor tar redningsoperasjonen så lang tid og vil øysamfunnene i Stillehavet overleve framtiden?

Følg siste utvikling i redningsaksjonen i Stillehavet.

Send dine spørsmål til Terje Dahl i dag. Han svarer Dagbladet.nos lesere i morgen fredag 3. januar klokken 12.

 
Publisert torsdag 02.01.2003 kl. 14:16, oppdatert 05:59

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Terje Dahl nedenfor.

Menneskehjerner!??

  Blir du ikke opprørt over folk som tror at de spiser menneskehjerner i stillehavet? Vi nordmenn har nok en tendens til å tenke at alle andre er så fryktelig primitive. Vi har mye å lære!


  Innsendt av: Reidar
Hei Reidar!
Ja, jeg mener at folk i sydhavet har mye mer å lære oss en vi har å lære dem. Dessverre så må vi jo "hjelpe" dem så de kan få cola og hamburger, TV og biler, AiDS og kriminalitet. Og det er jo ikke pent å nekte å ta imot en gave, så de tar jo imot hele pakken!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hei Terje

  Jeg har lest boken din om din første reise i Stillehavet, og beundrer måten du var i stand til å realisere drømmer og planer. Selv bor jeg og jobber i Singapore, som ikke er alt for langt unna Stillehavet, men jeg har fremdeles til gode å besøke noen av øyene.

  Hvilke øyer ville du anbefale en nybegynner med bare en uke til rådighet?
  På forhånd takk.
  Innsendt av: Ragnar
Hei Ragnar!
Det er så alt for mange øyer til at jeg kan klare å anbefale en - alt er jo avhengig av hva man vil oppleve. Fiji er et knutepunkt i sydhavet som det er lett å komme til - ellers så er Cookøyene blitt veldig populært.Det artigste er jo å dra til en øy man aldri har hørt om, en ytre øy langt ut i havet! Du kan jo lese litt i "Sydhav på nettet", www.sydhav.no! Les og lær mer her!
Sydhavshilsen
Terje

[email protected]
 

Dyrelivet

  Det er selvfølgelig en forferdelig katastrofe som har skjedd, og det er jo naturlig at vi først og fremst bekymrer oss for de menneskeliv som måtte ha gått tapt. Men hva med det frodige dyrelivet på disse øyene? Hva med fuglenes reder og de lite svømmedyktige giraffene f.eks?
  Innsendt av: DumRaff
Hei!
Ikke så alt for mange giraffer på Tikopia...! Ikke så mange andre dyr heller, men endel fugl har nok blitt blåst ut på havet. Bare fregattfuglen kan klare å fly i en orkan, men om de taklet Zoe...?
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Opplevde du selv disse voldsomme naturkreftene når du bodde på øyer i Stillehavet

  Har du selv vært utsatt for voldsomme naturkrefter når du bodde i Stillehavet? Hvordan taklet du situasjonen der og da? Mener du at øybeboerne er godt rustet til å takle slike harde vær situasjoner?
  Innsendt av: Joost Hegle
Hei Joost!
Jeg har opplevd orkaner, ja. Ingen festelig opplevelse. Vi bodde i flere år på en av de panneflate atollene i Tuvalu, et land som ligger så nære ekvator at man ikke skal kunne ha orkaner. Vi fikk tre på rappen. Vi gjorde vanntanken vår av betong klar med stige og tau så vi kunne klatre opp der hvis vinden skulle dreie og bølgene fosse innover land. Heldigvis gjorde den ikke det. Tuvalu jobber nå med å ta Australia og USA til rettsak fordi landet blir ødelagt av klimaforandringen. Ellers så er det slik at hvis man har fått forvarsel kutter ned trær som kan blåse ned å hus. I noen land klatret man opp i palmene, surret seg fast i toppen og kuttet av greiene. Får folkene tid nok på seg så er en orkan levelig. Mine foreldre opplevde orkan på et hotell i Fiji, så greier fyke forbi vinduet og koste seg med nedfalne mangoer etterpå. Men Zoe var en superorkan - og jeg har ikke sett noe sted at folkene fikk advarsel via radio.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Ringerike Folkehøyskole

  Hei!

  Holdt du foredrag på Ringerike Folkehøyskole på Hønefoss i 1997 eller 1998?
  Syns jeg husker deg igjen ser du!

  Hilsen elev på Ringerike FHS det året.
  Innsendt av: Elev på Ringerike FHS
Hei elev!
Joda, det var nok meg.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Turist-kupp

  Er det fare for at oppmerksomheten rundt orkanen Zoe nå gjør investorer og lykkejegere verden rundt oppmerksom på dette paradiset (Tikopia o.l) og utnytter det kommersielt ved å bygge hoteller, lande med cruiseskip etc? Dette nettmøtet er i seg selv en bekreftelse på at orkanen skaper ny interesse for området. Eller....?
  Innsendt av: Reidar
Hei Reidar!
Interessen for sydhavet har vært økende lenge nå, og den interessen som orkanen har skapt er vel heller mer negativ enn positiv når man ser for seg bildet av palmer som vaier sake i passatbrisen...! Folkene på Tikopia liker ikke å ha noe særlig med omverdenen å gjøre, de vil helst leve slik de alltid har gjort. Mange land i sydhavet har kastet seg på turistbølgen for å få inn penger så de kan bytte ut kanoer med bensinsugende glassfiberbåter og palmehytter med varme blikkskur. Heldigvis beholder de smilet i den prosessen, og så gale som oss til å skaffe seg materielle goder er det lenge til de blir. Stillehavet er også så stort at man klarer greit å komme seg vekk fra turistmaskinene, og været er alltid flott - uten orkener - ett eller annet sted.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hvordan...

  er været nå? Kan man skaffe seg billige biletter til Salomon øyene nå? Spiser lokalbefolkningen menneske- hjerner, eller er det kun på Maui?
  Innsendt av: arthur
Hei Arthur!
Det finnes ingen steder i sydhavet man spiser menneskehjerner. Vi nordmenn har faktisk mye å lære av sydhavsboerne når det gjelder vennlighet.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Beredskapsplaner

  Vi er kjent med at Øyene i Stillehavet er utsatt når uværet herjer. Finnes det ikke beredskapsplaner hvor en ser for seg ulike scenario og hvordan hjelp bør organiseres for å nå raskt fram til katastrofeområdet?

  Når det værste uværet har lagt seg bør det ikke ta mange timene før den første hjelpen kommer frem, f.eks ved flydropp av personell, proviant og utstyr.

  Det er helt uakseptabelt at det skal ta flere døgn for å nå frem med hjelp.


  Innsendt av: Jan Tore
Hei Jan Tore!
Jeg er helt enig med deg at det er uakseptebelt at hjelpen tar så lang tid. De fleste land i sydhavet har beredskapsplaner, sikkert også Salomonøyene, men i tilfelle som dette så er man altså avhengige av å få hjelp utenfra. Det er nå kommet et forslag fra Australia at man i Pacific Forum (Stillehavs-FN) skal prøve å lage en overordnet plan for hele området - og det er jo på tide. Og så får man håpe at viljen til å hjelpe er til stede. Henvender ellers til det jeg har skrevet i andre svar.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hvorfor ikke bruke private helikoptre?

  Det må da være noen som har helikopter, privatpersoner eller kanskje forsvaret. På denne måten kan de sende redningspersonell som kan lande og kanskje sette opp en liten base på øya.
  Innsendt av: Morten
Hei Morten!
Jeg har forsåvidt svart på dette før: Det finnes ingen redningshelikoptere i landet og det er dårlig med private helikoptere også. Landet har ikke noe forsvar som sådann, kun politistyrke. Det måtte være New Zealand og Australia som kunne gjøre noe, men det blir nok bare med et skip som er på vei. Avstandene er store i Stillehavet, men hadde det vært et turistskip i nød så hadde nok hjelpen vært framme for lenge, lenge siden!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Krisepsykologi

  Hei

  Jeg leser at det er borgerkrigsliknende tilstander på Solomon Islands. Selv er jeg psykolog med spesiale innenfor rehabilitering av barn med krigsopplevelser fra ulike deler av verden. Det var ukjent for meg at Solomon hadde uroligheter, men er det krigsliknende eller etterkrigstilstander der nå??

  Er det mengder av krigstraumatiserte barn der slik det er i andre borgerkrigsherjede land? Har de en oppegående utdanningsinstitusjon for psykologer og denslags?
  Innsendt av: Reidar
Hei Reidar!
Selv om urolighetene på hovedøya Guadalcanal i Salomonøyene har roet seg ned så strever man fortsatt med å komme tilbake til normalen. Selv om mennesker har blitt drept, så har det ikke vært regulær krig. Jeg tror nok også at barna som har opplevd skytingen har blitt tatt meget godt vare på, mitt inntrykk er at tradisjonelt så er foreldre i sydhavet flinkere til å håndtere problemer psykisk enn de vi er. Det er faktisk slik at i mange land så finnes det ikke noe ord for psykiske problemer - de har vært for ukjente! Helsevesenet i Salomonøyene ligger nok et stykke etter Norge og andre vestlige land, og med den prekære mangelen på penger landet har nå så må det også gå ut over utdanning av helsepersonell.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Nordmenn

  Vet vi om det var nordmenn i området som ble rammet ?
  Innsendt av: Silje
Hei Silje!
Ganske utrolig så er det en norsk familie, to voksne og et barn, på ferie på Reef Islands - som ikke ligger så alt for langt unna Tikopia (vel, det er store avstander det dreier seg om i Stillehavet). De har kontaktet familien i Norge og fortalt at de har det bare bra. De hadde bare merket mer vind og større svell av bølgene - ikke noen skader. Andre nordmenn har jeg ikke hørt om. Te Motu-provinsen i Salomonøyene er det sjelden nordmenn, og andre, besøker.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Den flotteste øya i Stillehavet?

  Hei Terje!
  Hvilken øy i stillehavet mener du er flottest?
  Har du besøkt atollen Aitutaki i Cook Islands øygruppen? Isåfall hva synes du om den? En dag skal jeg dit..
  Hva mener du er det beste karaktertrekket ved den polynesiske kulturen?


  Innsendt av: Stein
Hei Stein!
Den flotteste øya er kanskje den jeg enda ikke har besøkt..! Vel, det finnes millioner av flotte øyer i sydhavet og jeg har vært så heldig å få besøke en del av dem. Vulkanske øyer har flotte fjelltopper, mens atoller har vakre laguner. Aitutaki er en fin øy, som jeg har besøkt, men det finnes så mange, mange som er like fine. Tikopia var en av de øyene jeg drømte om å seile til før Coco Loco ble ødelagt langs en brygge i Salomonøyene. For det er en av de mest tradisjonelle øyene som finnes (det finnes flere), og jeg syntes den tradisjonelle polynesiske kulturen har mye mer å lære oss enn vi har å lære dem. Vennligheten, evnen til å jobbe sammen og for hverandre, forståelsen av at naturen er noe vi må leve med og ikke bare av... Ja, det tragiske kan jo være at Zoe er resultatet av den klimaforandringen vi selv står bak.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hei

  Hei Terje!
  Fredrik fra Perth her. Er det noen fare for at syklonen kommer hit til WA mon tro?...
  Innsendt av: Fredrik Buer
Hei Fredrik
Hold deg fast der nede i Perth...! Nei, jeg tror nok ikke at Zoe karrer seg ned til vestsiden av Australia. Den har jo blitt mye svakere og er snart oppløst. Surf litt for meg!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

FIJI

  Har du peiling på om orkanen har rammet Fijiøyene også?
  Innsendt av: Edel Bolås
Hei Edel!
Nei, Zoe traff ikke Fiji. I hovedstaden Suva har de i dag lett vind og de hadde 29 grader midt på dagen (23 grader om natten). Zoe var en helt eksepsjonell orkan, antaglig den sterkeste noen gang!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Bølgene

  Kan du si noe om hvordan husene er plassert , spesielt i forhold til 11m bølger.Ligger de fleste husene lavere? Har bølgene vært den største trusselen, eller er det vinden?
  Innsendt av: Geir

Hei Geir!
Alle husene på Tikopia lå fra stranden og innover i det flate terrenget. Vanligvis så er ikke store bølger noe problem for korallrevet utenfor stranden er en utrolig bølgebryter. Jeg har selv stått på korallrevet ved lavvann og sett fem-seks meter høye bølger bygger seg opp mot himlen og så dundre ned i kanten ikke så mange meterene unna meg! Problemet er at hvis bølgene blir tilstrekkelig store, og det er høyvann, så vil de komme rullende innover korallrevet, over stranden og inn over land. Da er det selvsagt fare på ferde. Og i dette tilfellet så virker det som om landbyer rett og slett har blitt skylt vekk. Vinden har nok ikke vært det største problemet, nei.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Sjøfly?

  Hvorfor bruker de ikke sjøfly istedenfor båt i redningsaksjonen?
  Innsendt av: Pelle B. Johsen
Hei Pelle.
Et sjøfly vil ikke kunne lande verken på Tikopia eller Anuta. De har ikke laguner som er store nok, og ute på havet er det for store bølger.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Helikopter??

  Kanskje et dumt spørsmål - men i likhet med mange andre lurer jeg jo fælt på hvorfor det tar så lang tid å få noe hjelpepersonell og -materiell fram til øyene. Jeg ser at båter er på vei - er det ikke rart at det ikke sendes ut helikoptere fra disse båtene...eller er det fremdeles for store avstander?

  Jeg håper inderlig at ting ikke har gått altfor ille med de rammede øyene!

  (Jeg har forøvrig vært på Cook-øyene i Sør-Stillehavet...et fantastisk sted! Polyneserne er utrolig smilende og blide.)

  Hilsen Hege
  Innsendt av: Hege

Hei Hege!
Som du vel har sett så har jeg svart på det spørsmålet tidligere: Salomonøyene her ikke et redningshelikopter. Patruljebåten som er på vei er alt for liten til noe helikopter og skipet har heller ikke noe slikt. Det kunne jo kanskje vært en god ide for noen å kalle opp store fiskebåter i farvannet - mange av dem har helikopter for å speide etter fiskestimene!!
Hyggelig at du trivdes på Cookøyene!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Klima?

  Hvordan er klimaet på disse sydhavsøyene? Det ser fristende ut for oss her i kalde nord å sette kursen mot disse strøkene, men ville vi bortskjemte nordmenn klare oss på et slikt sted?
  Innsendt av: Kjell T. Ring
Hei Kjell!
Jeg har selv bodd mange år i sydhavet, og jeg klarte meg flott når det gjaldt på klimaet og det at det selvsagt er annerledes enn i Norge. Ja, jeg får stadig e-mail fra folk som har vært på ferie i sydhavet, som har hatt det flott og som er i ferd med å spare til ny reise! Som du har sett av nyhetene så kan man få dårlig vær, men det dreier seg for besøkende om å være på rett sted til rett tid! En orkan som Zoe har nok ingen i sydhavet opplevd før, og vi får håpe ingen får oppleve det igjen. Stillehavet er så enormt stort, med over 20 land og millioner av øyer å velge mellom! så mye som mulig på forhånd. Stillehavet er så enormt stort og det finnes så mange land og øyer. De mest populære blant nordmenn er nok Fiji, Cookøyene, Samoa og Tahiti, men det finnes så mange fler! Mitt tips må være at du leser i mitt internettmagasin "Sydhav på nettet", www.sydhav.no, her finner du opplysninger om landene og hvordan du kommer deg dit!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hvordan bodde de?

  Hei Terje! Jeg lurer litt på hvordan de bodde på disse øyene. Fra de oversikts bildene jeg har sett på TV så ser det ut som om de var veldig nære havet. Hvordan i alle dager kan de unngå å bli skylt til havs av en tyfon da? PS: Jeg har begynt å lese E-boka du gav meg. Kjempebra så langt!
  Innsendt av: Hanne Kapelrud

Hei Hanne!
Alle landbyene ligger/lå på "flatlandet" rundt kysten i 21 landsbyer (på Tikopia). Det er en av de mest tradisjonelle øyene i hele sydhavet, og alle bor/bodde i palmehytter og levde av de de kunne fiske, dyrke og samle. Penger vil man ikke bruke og moderne utvikling prøver de å styre best mulig unna (bortsett fra en liten folkskole og sykestue). Orkan Zoe var helt eksepsjonell og man er nok heller vant til å ha stormer enn orkaner, siden øya ligger såpass nære ekvator. Vanligvis vil takene bli ødelagt, men man klarer ganske raskt å få på plass nye tak - alle jobber sammen. Det store problemet denne gangen kan ha vært at bølgene har bygget seg opp så store at de har skylt landsbyer på havet - det ser slik ut på bildene. Fikk de forvarsel så har nok folkene søkt ly i høyden, i huler. Kryss fingrene!
Hyggelig at du liker boken min!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Luftransport

  Hvis den verste vinden har gitt seg, hvorfor kan ikke man bruke helikoptre til å få inn hjelp til øyboerne? (slik jeg har forstått det er det ikke landingsforhold for småfly)
  mvh, Nina
  Innsendt av: Nina
Hei Nina!
Jeg har svart Camilla på det samme: Landet har ikke redningshelikoptere.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Hva med grunnforholdene

  Hvordan er grunnforholdene på land etter en slik kraftig syklon. Er sanda skylt på havet eller så våt at den er farlig å ferdes på. Hva slags øy er egentlig de som er rammet?
  Innsendt av: Christian
Hei Christian!
Tikopia og Anuta er vulkanske øyer, Tikopia den høyeste med en fjelltopp som stikker 400 meter over havet. På bildene vil du se at det har blitt skylt mye sand opp på land, langt opp på land. Det er sand fra lagunen og strendene rundt øya - pluss sikkert korallgrus fra havet utenfor. Så alt har nok endret seg endel. Bølgene har vært på 11 meter, sies det. Sanden er salt, så mye vegitasjon dør av den. Farlig å gå på er den ikke - det er skjell- og korallsand - fin og hvit! Problemet er også at mye sand i den lille lagunen kan ha ødelagt for fiskeforholdene der.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 


  Er det lenge siden forrige gang Salomonøyene ble rammet av Syklon?
  Innsendt av: Maria
Hei Maria
Jeg må ærlig innrømme at det er jeg ikke sikker på, så noen alvorlig orkan kan det ikke isåfall ha vært. Stillehavet er så enormt stort, dekker 1/3 av kloden vår, og det finnes mange land og enda fler øyer. Jeg vil tippe at den siste orkanen,før Zoe, i Salomonøyene var i 1997. Vær også klar over at Tikopia og Anuta ligger nærmere Vanuatu og øyer i Tuvalu enn hovedøya i Salomonøyene!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Mat

  Tror du de som er igjen på øya har nok mat? Eller blir det som Robinson på TV3?
  Hilsen Yngve Norbakk, 12 år
  Innsendt av: Yngve Norbakk
Hei Yngve.
Et problem med mat er at alle palmer, bananplanter, papaya og brødfrukttrær har blåst ned, men øya er vulkansk og de dyrker taro og andre rotfrukter som bør ha klart seg gjennom orkanen. De har også muligheten til å fiske i den lille lagunen - og på korallrevet pluss havet hvis bølgene ikke er for store. Det finnes også masse annen mat i havet - som krabber, hummer, spiselig tang, sjøpølser og kråkeboller. Det finnes også kokosnøttkrabber og andre krabber på land, pluss endel spiselige blader. Ellers så kan jeg jo fortelle deg at de vanligvis lever tilnærmet som på Robinson-ekspedisjonen - uten alle konkurransene (vel, de spiller kanskje volleyball innimellom). Det går godt å leve av det som finnes på en sydhavsøy, noe deltagerne på Robinson ikke syntes å ta alvorlig. Jeg har gjort det selv i flere år, og jeg levde veldig bra!
Hilsen en som har prøvd det på ekte
Terje

[email protected]
 


  Vet man hvordan situasjonen er på de andre øyene i "nærheten"? Tenker spesielt på Reef Island.
  Innsendt av: BG
Hei!
Det har kommet inn en melding om at øya Moto Lava i Vanuatu også har blitt ødelagt av orkan Zoe, men fester ikke helt lit til den siden det var den øya hvor fotografen fra New Zealand fylte bensin på vei for å filme Tikopia. Det virker ellers som om det har gått veldig bra med de andre ytre øyene i Salomonøyene, det har ikke kommet inn flere meldinger om skader. Det er en norsk familie på Reef Islands akkurat nå, og familien har fått høre at de ikke hadde merket stort til orkanen - bare mer svell og vind.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

helikopter

  Hvorfor kan man ikke sende ut personell og mat, med helikopter? Det går mye raskere enn båten med forsyninger. Så får vi svar på våre spørsmål tidligere...
  Innsendt av: camilla
Hei Camilla.
Det er slik at Tikopia og Anuta ligger 1000 kilometer unna hovedstaden Honiara og noe stort redningshelikopter har ikke landet. Øyene ligger mye lenger unna Australia og New Zealand, men man kan jo lure på hvorfor ikke de to landene har vært mer aktive, noe folkene der også gjør. Et problem er at Salomonøyene ikke ba om hjelp med en gang - mye problemer med administrasjonen på grunn av urolighetene på hovedøya. Jeg syntes det er merkelig at Hercules-flyet fra Australia ikke droppet medisinsk hjelp - iallefall medisiner.
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]
 

Aitutaki

  Hei Terje! Har du besøkt stille havs øya Aitutaki på Cook øyene? Fantastisk paradis. Har du bodd der? Vet du om det er muligheter for oss "vanlige folk" og slå seg ned der? Hvilken er din favoritt øy i Stille havet? Mvh Alex
  Innsendt av: Alex
Hei Alex!
Joda, jeg har vært på Aitutaki, kun en ukes tid, og jeg syntes også det er en flott øy (som så mange andre i sydhavet). Det å slå seg ned for noen måneder går greit i de fleste sydhavsland (i vinter er det faktisk over 40 nordmenn på langtidsferie i Cookøyene!), men å bosette seg permanent er nok langt vanskeligere - det finnes strenge immigrasjonsregler over alt i verden. Jeg har skrevet noen artikler om dette i internettmagasinet mitt "Sydhav på nettet" www.sydhav.no, så kanskje du tar en titt der? Min favorittøy er selvsagt Motuloa på atollen Nukulaelae i Tuvalu, hvor jeg har bodd - lengter tilbake hver dag. Hermitøyene i Papua Ny Guinea er et annet favorittsted, men kriminaliteten ellers i det landet er litt skremmende.
Planlegg videre!
Terje

[email protected]
 

Seiler

  Vi er tre seilere som er paa Bequia, hvor du var for 18-19 aar siden. Vi har moett en Christoffer, soenn av Mariann som bor her. Han var her da du var her paa vei til ditt paradis, men bare som mannskap paa forskjellige baater. Vi har alle tre lest boka di, og siterer den ofte. Ta gjerne en titt paa hjemmesiden.
  Innsendt av: Knut
Hei Knut og dere andre to!
Ja, mange seilere husker enda at jeg seilte til sydhavet i lille Coco Loco, og det er flere som bruker boken min som reiseguide til sydhavet! Slikt er jo hyggelig. Skal dere videre til Stillehavet? Skal titte på hjemmesiden.
God seilas!
Terje

[email protected]
 

en drøm

  Jeg er en dame på 47 år som lenge har drømt om en gang å reise til en øy i stillehavet. Om man skal ta en slik reise en gang i livet, hvilke øy skal man så velge ? Kan man f.eks ha base på en hovedøy og ta småturer til andre øyer eller er avstandene så store at et slikt opplegg blir vanskelig. Finnes det f.eks noe litteratur om dette som man kan planlegge etter eller finnes byråer som kan hjelpe til med planleggingen. Og hvor lenge burde man evnt. være borte ved en slik lang reise ? Når på året er best å dra ?
  Innsendt av: solvi

Hei!
Jo, det er lov å ha drømmer om sydhavet - og det er så absolutt mulig å realisere drømmen. Det viktige er at du lærer så mye som mulig på forhånd. Stillehavet er så enormt stort og det finnes så mange land og øyer. De mest populære blant nordmenn er nok Fiji, Cookøyene, Samoa og Tahiti, men det finnes så mange fler! Mitt tips må jo selvsagt være at du leser i mitt internettmagasin "Sydhav på nettet", www.sydhav.no som faktisk er det største i verden om sydhavet! Les og lær mer her, og så skal jeg nok hjelpe deg å få realisert drømmen!
Sydhavshilsen
Terje

[email protected]
 

Redningsaksjonen tar lang tid

  Hvorfor tar den så lang tid, og hva er det de trenger mest.
  Er det noe vi "vanlige folk" i Norge kan gjøre for å hjelpe?
  Innsendt av: Mike Crothc
Hei Mike!
Det er mange årsaker til at redningsaksjonen tar så lang tid. Den viktigste er selvsagt at øyene ligger så isolert til - 1000 kilometer fra hovedøya i Salomonøyene. I tillegg så har landet i flere år hatt problemer med opprør på hovedøya, noe som har ført til at landet er bankrott og har problemer i administrasjonen. Hvorfor Australia og New Zealand har vært så seine skyldes blant annet at Salomonøyene ikke ba om hjelp med en gang, men regjeringene i de to landene får nå "pepper" av befolkningen. Det øyboerne på Tikopia og Anuta i første rekke vil trenge er nok medisinsk hjelp, selv om man til alle tider har vært vant til å klare seg selv også på det området. Dessverre er det nok lite vi i Norge kan gjøre for å hjelpe på nåværende tidspunkt - vi får krysse fingrene for at det har gått rimelig bra!
Vennlig hilsen
Terje

[email protected]