- vargviker.jpg -->Varg Vikernes møtte ikke opp i fengselet etter permisjon.

HAR IKKE DUKKET OPP:Etter dagspermisjonen dukket ikke Varg Vikernes kom ikke tilbake til fengselet som avtalt i natt. Politiet har undersøkt Viekrnes leilighet i Oslo, og der har han vært i løpet av permisjonen.

HAR IKKE DUKKET OPP:Etter dagspermisjonen dukket ikke Varg Vikernes kom ikke tilbake til fengselet som avtalt i natt. Politiet har undersøkt Viekrnes leilighet i Oslo, og der har han vært i løpet av permisjonen.
Foto: SCANPIX

- Han er fortsatt på frifot, sier politiinspektør Olav Kløvstad til Dagbladet.no.

Kom ikke tilbake
Det er NRK som melder at Vikernes, også kalt Greven ikke kom tilbake etter permisjon i natt. Permisjonen gikk ut ved midnatt.

- Vi har ennå ikke mottatt noen beskjed fra han. Han hadde en vanlig dagspermisjon, sier Kløvstad til Dagbladet.no.

Vikernes har hatt flere slike permisjoner tidligere, men dette er første gangen han ikke har kommet tilbake.

Regnes Vikernes nå som farlig?

- Han ville neppe vært på åpen anstalt om han var regnet som farlig. Han har ikke lang tid igjen av soningen, og klargjøres nå for samfunnet igjen, sier Kløvstad.

Leter etter han
Vikernes har den siste tida sonet i åpen anstalt i Berg fengsel i Vestfold. Han ble flyttet fra lukket til åpen soning på Berg i oktober.

Han er nå etterlyst internt i politiet i Oslo og Vestfold. Det betyr at politiet leter etter han i disse områdene. Politiet sier at de blir svært forbauset om han ikke kommer tilbake snart:

- Vi regner med at vi snart finner han. Han har premisjonsadresse i Oslo, og der har han vært. Det kan dreie seg om en misforståelse, vi regner ikke med at han blir borte lenge, fortsetter Kløvstad.

Fengselet kan ta ulike reaksjonsformer i bruk overfor innsatte som ikke overholder permisjonserglene.

21 års fengsel
Vikernes soner en dom han fikk i 1994 på 21 års fengsel etter drapet på Øystein Aarseth i august 1993.

Vikernes knivdrepte Aarseth som var innehaveren av platebutikken «Helvete» i Gamlebyen i Oslo. Butikken var samlingsstedet for den norske satanistkbevegelsen. Vikernes har selv erklært seg som satanist.

Vikernes ble også dømt for grovt skadeverk etter at han satte fyr på Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell. Han skylder rundt 23 millioner kroner etter kirkebrannene.

Berge fengsel tar imot domfelte som er i siste fase av lengre dommer. De fleste innsatte på Berg kommer derfor fra andre lukkede anstalter. Som hovedregel skal innsatte ikke ha mer enn tre år igjen til forventet løslatelse.

  • Les også: Elden tror frustrasjon ligger bak.