Nå er Johannes Paul II hos Gud og har fått fred, trøster Anthony Jose fra India seg med. Sammen med rundt 100 000 andre fra hele verden markerte han pavens død i går.

 KATOLIKKER I SORG:  Fredsflagget vaiet over Petersplassen der katolikker  fra hele verden samlet seg for å hedre pave Johannes Paul, som besøkte 120 land i sin tid som pave.

KATOLIKKER I SORG: Fredsflagget vaiet over Petersplassen der katolikker fra hele verden samlet seg for å hedre pave Johannes Paul, som besøkte 120 land i sin tid som pave.
Foto: Jon Terje H. Hansen

 LIT DE PARADE:  Den italienske presidenten Carlo Azeglio Ciampi viser sin respekt for Pave Johannes Paul II der han er lagt på «lit de parade» i Clementina-hallen i Vatikanet i går.

LIT DE PARADE: Den italienske presidenten Carlo Azeglio Ciampi viser sin respekt for Pave Johannes Paul II der han er lagt på «lit de parade» i Clementina-hallen i Vatikanet i går.
Foto: Reuters/Scanpix

Slik velges en ny pave
- Som å miste en far


ROMA (Dagbladet): Da messen for pave Johannes Paul II ble holdt på Petersplassen i går morges, var rundt 100 000 mennesker fra alle verdenshjørner møtt fram. Flere av dem samlet seg i grupper under sitt hjemlands flagg og markerte dermed den store bredden i tilbedelsen av den døde paven. Stemningen var imidlertid åpenbart lettere og lysere enn situasjonen har vært blant pilegrimene på Peterplassen de siste dagene.

-  Pinen er over. Nå er han hos Gud og har fått fred, sier Anthony Jose fra India, som har deltatt i vaken de siste dagene.

-  Han var en helgen og blir nok erklært som helgen snart, sier Anthony til Dagbladet og forteller at flere han kjenner er på vei fra India for å være til stede i begravelsen.

-  Det er lang vei, men vår pave er verdt det, sier han.


Paven brakte håp
Under messen, som ble ledet av pavens nestkommanderende, kardinal Angelo Sodano, sto de frammøtte skulder ved skulder og bar sine rosenkranser sammen med bilder av den avdøde paven fra Romas morgenaviser.

-  I et kvart århundre brakte han evangeliet om kristent håp til hele verden og lærte oss alle at vår død ikke er annet enn overgang til vårt hjemland i himmelen, sa kardinal Sodano.

Etter messen samlet mange seg på Petersplassen i bønn eller sang.


Til Peterskirken
Gjennom TV-kameraene fikk verden for første gang se paven siden han døde. Han var iført sin røde kappe og hvite biskophatt. I hans foldede hender var det lagt en rosenkrans, mens hans bispestav var lagt under hans venstre arm.

Kardinalene, prester, regjeringsmedlemmer og diplomater fikk i går komme inn i Sala Clementina der paven lå.

I ettermiddag blir paven brakt til i Peterskirken der han skal ligge på «lit de parade» med adgang for publikum.

Det er ventet en enorm tilstrømning av pilegrimer som vil se paven for siste gang. Alt i går var det en flere hunder meter lang kø bare for å komme inn i kirken.


Begraves i Polen?
I dag vil også kardinalene, kirkens prinser, avholde sitt første forberedende møte for konklaven som skal velge ny pave. Da skal de også åpne pavens testamente for å lese hans siste instruksjoner.

Det knytter seg i den forbindelse mest spenning til hans ønske om hvor han vil bli begravd.
De fleste pavene har i de siste århundrene ønsket å bli begravd i krypten under Peterskirken, men mange tror at pave Johannes Pauls siste ønske var å bli begravd i sitt hjemland, Polen.