Nettmøte: Oslo Byaksjon vil styre Oslo, med gratis heroin til narkomane og kulturhus i Grorudalen.

(Dagbladet.no): - Oslo Byaksjon blåser i Stortinget, vi er ikke representert der og slåss bare for Oslo-regionens interesser, sa førstekandidat og urbanist Erling Fossen til Dagbladet.no i mai.
ANDRE PLASS: Dilek Ayhan står på andre plass på lista til kommunevalget mandag 10. september.

ANDRE PLASS: Dilek Ayhan står på andre plass på lista til kommunevalget mandag 10. september.
Foto: Truls Brekke/DagbladetHva bør gjøres i Oslo? Send inn spørsmål i nettmøtet nå i bunn av saken.

I dag, noen timer før nettmøtet, og nesten en valgkamp senere, er stilen litt rundere og diplomatisk. Målet er minst én plass i Oslo bystyre.

- Altså, Oslo kan ikke basere seg på penger og hjelp fra Stortinget, vi må bli uavhengige som storby. Om vi kommer inn i Oslo bystyre vil vi ha en god dialog med politikere på alle nivåer. Kanskje det er lettere for oss, nettopp fordi vi ikke er en del av det etablerte, sier Fossen.

Øverst på Oslo Byaksjons ønskeliste står væresteder for narkomane, mer sosial boligbygging og et kulturhus i Groruddalen.

- Situasjonen i sentrum, med narkomane på gata, er ute av kontroll. Folk i Oslo med normale inntekter får ikke kjøpt bolig og ingen reiser til Groruddalen for annet enn å shoppe. Siden 1984 har all ny gatekultur i Oslo kommet fra Groruddalen. Et kulturhus der oppe ville gjort at folk fra andre bydeler ville reist dit, sier Fossen.

Han mener Oslo Byaksjon trengs for å skape litt røre i Oslopolitikken.

- Det eneste som er mer forhatt enn et Gerhardsen-byråd, blant dem vi møter på standen vår på Karl Johan nå om dagen, er et FrP-byråd som i dag. Om de stemmer Oslo Byaksjon kan vi komme på vippen, og det kan hende de slipper både pest og kolera, hevder Fossen.

Blant kampsakene er også heroin på resept til narkomane.
 
Publisert fredag 07.09.2007 kl. 10:41, oppdatert 16:45

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Erling Fossen og Arild Knutsen nedenfor.

Spennende
  Min stemme går til Oslo Byaksjon i år. Ikke bare fordi du fortjener det, men fordi jeg tror du kommer inn i bystyret.
  Innsendt av: Per
Igjen takker jeg. Og takker for meg. Vi er på stænden på Karl Johan helt til gonggongen slår. Det har vært en fantastisk seanse som definitivt gir meg tro på menneskene i denne byen. Oslo har tradisjonelt vært en sosialpolitisk foregangsby. Med deres hjelp skal vi igjen bli det. Takk for meg

ef.
 

Lykke til
  Oslo Byaksjon er det partiet som har best kompetanse på byutvikling, kultur og næring. Min stemme går til dere på mandag!
  Innsendt av: Tine
Takker. Det nye og unge Oslo reiser seg.

ak
 

vi unge
  bolig prisene er sååååååååå høye...
  hva kan dere gjøre for at vi som er unge kan skaffe oss vår egen bolig?
  Innsendt av:
Se svar over. Ett av virkemidlene vi vil igangsette er at kommunen mer aktivt bruker tomtene sine og gir dem til utbyggere som vil bygge billige boliger med bra kvalitet.

ak
 

feil kommune
  Endelig et parti jeg har LYST til å stemme på! Men så bor jeg i Bærum. Har dere planer om å utvide nedslagsfeltet framover?
  Innsendt av: DA
En gang blir hele Osloregionen samlet til et rike. Det har vi lyst til å være med på.

ak
 

Valgvake
  Jeg leser på Facebook at dere skal ha valgvake på Cafe Stenersen fra klokka 17 på mandag. Kan jeg komme?
  Innsendt av: kjekken
Alle som vil kan komme. Der kommer det til å bli masse rødlys, tv-kameraer, billig øl og alle de folka du alltid har hatt lyst til å henge med

ak
 

gratulerer
  Dere svarer bra for dere, og Oslo Byaksjon får min stemme denne gang.
  Innsendt av:
Takker og bukker

ak
 

forbilde
  Arild, du har klart å streite deg opp - fra Plata til bystyret. Ser du på deg selv som et forbilde?
  Innsendt av: ungdomsarbeider
Jeg ønsker å sende et signal til rusmiljøet om at vi har et potensiale til å klare hva som helst, og et signal til samfunnet om at vi duger til langt mer enn å plukke søppel slik bl.a. Ap går inn for.

ak
 

Dere og SV
  Hvis dere mener at Frp er så uspiselige at dere utelukker alt som inkluderer dem, hva mener dere om Frp sin motsats på venstresiden, SV?

  Dersom dere utelukker Frp har dere jo plassert dere i den sosialistiske blokken, siden borgerlig samarbeid trolig vil avhenge av Frp uansett.

  Skjønner du konsekvensen av deres valg? Vil OB ha SV-styrt Oslo?
  Innsendt av: Sharif
SV går mot et katastrofevalg, og blir et bittelite haleheng til Ap hvis de rødgrønne vinner byrådsmakta. Ikke redd for at SV skal sette sine merkelige planer ut i livet. Sist SV og AP var i byråd, hoppa to av tre SV-byråder over til Ap. Er mer redd for et sterkt Frp.

ef
 

privatisering
  Hvem skal eie Oslo?
  Innsendt av:
Vi som bor her

ef
 

ungdom
  Dere vil opprette et døgnåpent ungdomshus i sentrum. I dag er det problemer med dopsalg foran og ved de ungdomshusene som allerede finnes i sentrum. Vil ikke problemet da bli verre?
  Innsendt av: leo
Aps ungdomspolitikk gikk ut på å bygge fritidsklubber i en jernring rundt sentrum for å hindre at ungdommen dro til sentrum. Ungdommen har allikevel dratt til sentrum, der det ikke er noe tilbud, utopver å henge på Oslo Cityog da er veien kort til f.eks. Eikamiljøet. Et selvstyrt ungdomshus etter modell av f.eks. det i Stockholm vil go ungdommen som ferdes i sentrum en positiv mulighet til å bruke kreativiteten sin.

ef
 

kulturhovedstad
  I programmet står det at dere vil gjøre Oslo til europeisk kulturhovedstad. Er det ikke bedre å bruke penga på grasrota?
  Innsendt av: hans
Ingen motsetning her. Skal vi bli en europeisk kulturhovedstad må vi klare å løfte fram det som er unikt ved Oslo, og til det trenger vi sterke produksjonsmiljøer på grasrota

ef
 

Kolonihager
  Er dere for eller imot å bygge flere kolonihager i Oslo på kommunale tomter?
  Innsendt av: Kolonist
Flere, f.eks. i Groruddalen og i bydel Søndre Nordstrand. Men det forutsetter at vi kan bygge høyt og tett andre steder osm er egnet til det.

ef
 

Henteekteskap og aldersgrense
  Mange intelligente og flotte ungdommer med opprinnelse fra visse muslimske land giftes bort i arrangerte ekteskap før de har fått anledning til å fullføre den utdannelsen de ønsker. Et tiltak som kunne gi disse ungdommene anledning til å gjennomføre studiet ville være en aldersgrense, f.eks. på 24 år som i Danmark, før en importert ektefelle fikk automatisk opphold. Støtter dere en slik aldersgrense? Hvordan mener dere at oppegående ungdom med innvandrerbakgrunn skal gis de samme mulighetene til utdannelse som etnisk norske?
  Innsendt av: Jim Roger
Vi er mot aldersgrense fordi vi ikke vil ha særskilte lover og regler for etniske minoriteter.

ef
 

gratis heroin.
  synes det er flott at dere tar opp dette her, det ville gjort livene til narkomane så mye lettere, kanskje dem kunne begynt å bruke energien sin på å bli nykter. hvor stor er sjangsene for at dere får igjennom denne saken. i og med at alle potetpolitikerne er så trangsynte som ja nettop en potet
  Innsendt av: thomas
Venstre er allerede i bevegelse. I Danmark har vel alle partiene snudd nå, også det danske svaret på Frp. Lae er også en fornuftig fyr som kan ta til fornuft. Aps Trond Jensrud har gått inn for at de narkopmane skal få et sted å være. Det er et skritt i riktig retning. Det viktigste er å få fjerna Krfs klamme hånd over rusfeltet i både Oslo og Norge. Det er en av deres kampsaker. En av våre kampsaker må da bli å få vippa bort dem innenfor rusfeltet og slippe til utenlandsk forskning i større grad.

ef
 

Anders og Arild
  "Akkurat nå sitter Erling Fossen og Anders Knutsen og svarer på spørsmål."

  Er de egentlig samme person, men opererer med forskjellige navn?

  Er dette et forsøk på å forvirre oss velgere?
  Innsendt av: Arnhild
Arild Knutsen ble henta inn for å avlaste meg med noen av spørsmålene. Det var så sabla mange. Står det Anders på forsiden er det feil. Han heter Arild og står på kumulert 9.plass. Han er tilbake på stænden nå. Dit må jeg også snart

ef
 

Endelig noen som kjemper for de svakeste :)
  Synes det er veldig positivt at det endelig dukker opp et "parti" som kjemper for de svakeste av de svakeste. Takker for det!

  Det jeg egentlig lurer på er om dere på sikt vil kjempe for de som sitter i samme situasjon i f.eks Bergen, Hagesund og andre byer med mange heroinbrukere.

  I tillegg har jeg lurer jeg på hvorfor dere ikke går inn for at heroinbrukere lettere får subutex/metadon istede for heroin, da dette er noe som vil få de til å fungere mye bedre i dagliglivet event arbeid?

  Mvh
  SSS
  Innsendt av: Bergen By
Selv takk. Vi har planer om å bli et nasjonalt byparti, og da er det naturlig at vi samarbeider med lignende miljøer i både Bergen og Haugesund. Vi er ikke imot metadon og Subutex, vi vil utvide LAR-tilbudet også med heroin. Erfaringene fra andre land viser at noen fungerer bedre på heroin.

ef
 

Under tilsyn
  Hei

  Når man får heroin under tilsyn betyr det at man får den doseringen som kroppen trenger for å være frisk og vil ikke fare for overdoser mindre
  I forhold til metadon og subutex er prisen omtrent om den behandlingen eller dyrere/billigere
  Innsendt av: Svingdøra :)
Takk for info

ef
 

Frp
  Hvorfor er dere sånn imot frp?
  Innsendt av: K
Vi er veldig lite imponert av jobbinga deres i Byrådet, og synes ordførerkandidaten Sven Kristiansen ikke er en verdig representant for hele Oslo.

ef
 

Ungdomshus for borgerlige?
  Siden du ønsker at raddisene skal få beholde Blitz som et "pustehull", mener du at vi som regner oss selv som borgerlige også får et eget ungdomshus?

  Jeg er ikke velkommen på Blitz fordi jeg synes både USA og Israel er helt ålreite. Hvor skal jeg tilbringe min rotløse fritid?
  Innsendt av: Erling L.
Volapük var jo et slikt fristed sted på Vestkanten. Initiativet må jo ligge hos den som føler behovet på kroppen. Hvis du savner et fristed, så må du først aksjonere for å få det.

ef
 

Valget
  Vil bare ønske lykke til og godt valg !!!
  Innsendt av: tante Toril
Hjertelig. Vi blir valgvinner

ef
 

BRA
  Groruddalen trenger et kulturhus, og ikke en liten hytte heller. Bygg så det virkelig monner.
  120 000 folk bor her...
  Innsendt av: K the Cookie
Storsalen må ta minst 2000 mennesker

ef
 

groruddalen
  du nevner at folk skal være stolt av groruddalen.men helt seriøst, er ikke det noe av det mest forferdelige oslo by har og by på. helt enig med bygg kultruhus der så slipper de og blande seg med resten av oslos innbygere. Hvordan stiller dere dere til til eiendomsskatt by the way?
  Innsendt av: osloVEST
Nei til eiendomsskatt. Veldig mye av det spennende som har skjedd innenfor gatekulturen siden 1984 har skjedd i Groruddalen. Men Groruddalen ble innlemma i Oslo så sent som i 1948 og trenger tid på å bli by. Som vestkanten gjør det.

ef
 

Prioriteringer
  Deres viktigste saker i følge dagsavisen.no akkurat nå:

  "Oslo Byaksjon:

  En mangfoldig og bærekraftig by.

  En gjenreising av den sosiale boligbyggingen.

  Heroin på resept til narkomane."

  Ærlig talt, er dere ikke opptatt av viktige ting? Hva med kampen mot privatisering, eldreomsorg, ungdomsklubber, barnehager?
  Innsendt av: sofie
Gjenreising av den sosiale boligbyggingen er vel kanskje det viktigste akkurat nå, siden vanlige folk ikke har råd til å skaffe seg en bolig her i byen. Når det gjelder eldreomsorg er vi veldig opptatt av hvordan de eldre skal få lov til å bo lengre hjemme siden veldig få vil havne på gamle-eller sykehjem. Det finner du i programmet vårt

ef
 

innflytelse
  vil dere få noen reell inflytelse med en person på rådhuset? hva vil hovedsaken eventuelt være?
  Innsendt av: G.
Å havne på vippen gjør at vi kan styre byen med skiftende flertall

ef
 

grønt
  Parkene er Oslos beste steder. Vil dere verne grøntområdene i byen?
  Innsendt av: Margrethe
JA

ef
 

Kjærlighet
  Dere er tydeligvis glade i byen vår. Hvorfor er ikke alle det?
  Innsendt av: siri
Oslo har ikke noe klar identitet som f.eks. Bergen har det. Vi må bli flinkere til å åpne byen vår slik at innflytterne også ser perlene som er gjemt her. De er det mange av.

ef
 

Globalvenstre?
  Dere blir ofte sett som globalt orientert venstreside. Er dere det? Og hvorfor er globale spørsmål viktig i kommunepolitikken?
  Innsendt av: Eivind A
Vi har et eget kapittel om utenrikspolitikk i programmet vårt. Det mener jeg er viktig fordi en reell globalisering nedenfra kan bare skje ved at byer bryr seg om spørsmål som primært nasjonene bryr seg om. F.eks. gikk nesten alle de store byene i USA sammen om å gå mot krigen i Irak. Stater kriger om territorier. Byer handler med hverandre, og enhver krig er dårlig for businezzen

ef
 

Fjordbyen
  Hva er viktigst når vi nå bygger ut hele vannkanten i Oslo?
  Innsendt av: Kathrine
Å sikre Oslosfolks tilgjengelighet til fjorden.

ef
 

Holmenkollen
  Hva synes dere om vinnerutkastet? Og vil dre gå for det?
  Innsendt av: jens
Kathrine Nyhus på Oslo Byaksjons tredje plass har vært litt for involvert i den prosessen til at vi er habile i det spørsmålet.

ef
 

taxi
  det er så mange dårlige drosjesjåfører i Oslo. Kan dere gjøre noe med det?
  Innsendt av: travel
Vi kan tvangssende dem til Osloquizzen min som jeg arrangerer på Gamle Raadhus hver torsdag nå i høst. Der har vi mange gatespørsmål.

ef
 

innvandring
  Oslo er en multikulturell by. Bra eller problem?
  Innsendt av: Ali
Først og fremst er det en realitet enten man liker det eller ikke. Men mitt personlige syn er at det er en berikelse. Skal storbyer lykkes med å tiltrekke seg de høyt utdannede kunnskapsarbeiderne fra hele verden, er vi nødt til å framstå som en multietnisk og vibrerende smeltedigel med høy toleranse for forskjeller.

ef
 

Integrering
  Det har vært vellykket å tilby gratis kjernetid i barnehagen i områder med høy minoritetsandel. Vil dere ha dette?
  Innsendt av: Trude
JA

ef
 

Hva med Grünerløkka?
  Frislipp eller regulering?
  Innsendt av: naboen
Les tidligere svar. Vi tror på en tredje vei. Les intervjuet med vår toppkandidat i bydelen, Fredrik Winther, i siste utgave av Østkantavisa

ef
 

Bjørvikas fremtid
  Hva er deres planer for Bjørvika? Hvordan unngå et nytt Aker Brygge?
  Innsendt av: Maria
F.eks ved å bygge kulturøya Snelda ytterst på operautstikkeren. En slik oase midt i det strigla Bjørvika trekker helt andre folk dit. Tror også på en stor bystrand et aller annet sted i Bjørvika.

ef
 

Sosialistisk
  Det ryktes at dere vil støtte et sosialistisk byråd - AP og SV (og RV) dersom dere kommer inn i bystyret.

  Hvorfor det??
  Innsendt av: Unni Hansen
Det eneste vi har sagt er at vi ikke vil ha Frp. Vi kan godt støtte et Høyrebyråd så fremt vi får innrømmelser i forhold til vår politikk. I dette spørsmålet er vi nærmest som "venstresidens svar på Venstre" å regne siden vi støtter både Gerhardsen og Lase. Vi er i sentrum.

ef
 

Boligprisene
  Nå er det i herrens navn på tide å på satt en stopper for den sinnsyke boligprisutviklinga, som gjør bedriftsøkonomer med den "beskyttede" tittelen eiendomsmegler til millionærer og folk med normal inntekt og potensielle byinnflyttere til tapere. Hva er Byaksjonens strategi for å få stagget denne ødeleggende utviklingen?
  Innsendt av: Kjell-Einar
Vi vil gjeninnføre den sosiale boligbygginga. det betyr bl.a. at kommunen stiller tomter til disposisjon for utbyggere som vil bygge rimelige boliger til relativt høy kvalitet.

ef
 

Plan for Karl Johan
  Har dere en plan for Karl Johan?
  Innsendt av: Tommy Hansen
Nå er vel Hovedstadsaksjonens oppussing av Karl Johan akkurat avslutta, men synes vi bør gjøre noe med brosteinen. Det er en særdeles dårlig ide som Thomas Thiis Evensen hadde. En sentimental drøm om en litt pompøs 1800-talls hovedstad.

ef
 

Venstre og frp?
  Hvordan får du det til at Venstre har låst seg til å støtte Frp? Leste nettopp nettmøte med Sponheim i Aftenposten (http://tux1.aftenposten.no/nettprat/sponheim03092007/) hvor det kommer ganske klart frem at avstanden er for stor og at de ikke vil gå inn i noe samarbeid.
  Innsendt av: Lars
Fordi Venstre ikke vil ha Gerhardsenbyråd what so ever. Hva betyr det i praksis? Etter sist valg sa Elvestuen at de ikke ville være i byråd med Frp. Hva skjedde? Venstre ble pælma ut, og Frp forble inne i varmen. Det samme skjer i år fordi Frp blir betraktelig større enn V.

ef
 

jeg
  gleder meg til Oslo får verdens flotteste byrådsleder og ditto førstedame. Min stemme går til deg!
  Innsendt av: am


ef
 

stand
  Er det sant at Erling Lae skal stå på standen deres i morgen?
  Innsendt av: Anita
Jepp. Etter palen skjer det 13.00. Lae er glad i oss og håper på det han kaller konstruktiv opposisjon fra oss. Akkurat det han savner hos Ap, som er blitt mer eller mindre borte i opposisjon

ef
 

Grunerløkka
  Dere vil regulere hvem som skal få ha butikker på Grunerløkka, for å bevare det autentiske. Hvorfor ikke ta det videre og regulere hvem som skal få bo der? Grunerløkka har gått fra å være arbeiderstrøk til spelt-ghetto på få år. Få arbeiderne og innvandrerne tilbake; regulèr boligprisene, tving beboerne til å selge med tap!
  Innsendt av: Anti-spelt
SV vil regulere, ikke vi. Sjekk bydelsprogrammet vårt for Løkka (www.oslobyaksjon.org) der vi foreslår bl.a. merking av lokale butikker, etablering av strøksforeninger mm. Eller les intervjuet med Fredrik Winther i siste utgave av Østkanavisa. Vi tror på en tredje vei mellom fritt marked og statlig regulering

ef
 

du
  virker som en artig fyr. Lista deres er den fineste ansamling mennesker jeg noen gang har sett. Men kan dere politikk?
  Innsendt av: ojb
hehe, det samme sa prof. Jan Brøgger da han kom forbi stænden vår for fire år siden. Tror ikke du blir dårligere på politikk bare fordi du har studert. Snarere tvert i mot, noe av problemet her i Oslo er at politikken er for basert på populisme og sentimentalitet og er for lite kunnskapsbasert. Dermed tror jeg svaret er: Vi har det beste grunnlaget for å utøve en kunnskapsbasert politikk

ef
 

Ditt mål
  Hvis du ikke kommer inn i bystyret denne gangen, gir du opp da?
  Innsendt av: ebf
Tviler sterkt på det, skal en uavhengig liste slå gjennom (i Oslo har ikke det skjedd siden 1971) må vi vise at vi er seriøse. Hva er vel bedre enn å stå fram om fire år for å bevise nettopp det. Mange er allerede overbevist fordi vi har holdt på med skyggebyrådet vårt i fire år nå, men gode resultater. Men tror sjansen for at vi ikke kommer inn denne gang er veldig liten. Mange frusterte velgere der ute som leter etter noe nytt. Og som finner oss.

ef
 

guru
  Thomas Hylland Eriksen er jo Venstre-mann, hvorfor har han meldt overgang til dere?
  Innsendt av: sosant-apostel
Det må du nesten spørre han om, men det var vel fordi han liker oss enda bedre enn Venstre? Selv skriver han i en flyer vi deler ut på UiO i disse dager: Til forskjell fra partiene er Oslo Byaksjon fristilt fra særinteresserog har i stedetnoen ekstremt kunnskapsrike og flinke folksom elsker byen vår".

ef
 

Tandberg
  Vibeke Tandberg er kulest i hele verden. Hvordan fikk dere henne på lista og til å lage plakater for dere?
  Innsendt av: Fredrik
Hun er min gode venn, og skryter litt av at hun er en politisk amøbe. Derfor ble hun ført opp, og fikk utfordringen om å lage valgplakatene våre som en kommentar til hvordan hun ser Oslopolitikken. Det var derfor et forsøk på å tvinge henne til å tenke politisk. Resultatet har blitt veldig kontroversielt, plakatene blir revet ned nesten med en gang de blir hengt opp. Gå rundt i byen, særlig Hausmania/Løkkaområdet og se selv.

ef
 

Stadion på Oslo S
  Jeg så en fantastisk kul ide dere hadde om å lage stadion over Oslo S (skinnegangen). Er dette noe dere fremdeles jobber med?
  Innsendt av: Åse
Nei dessverre. Vålerenga får sin stadion på Valle. Veldig synd, fordi en slik stadion hadde gjort et ikke-sted (sporområdene) til et fønky sted, og samtidig bundet Grønland sammen med fjorden på en helt annen måte.

ef
 

rushtidsavgift
  Dere er for rushtidsavgift etter hva jeg har skjønt, og alle tilhengerne viser til Stockholm. Der gikk bilbruken ned da bomringen åpnet. I Oslo, og i resten av vårt langstrakte land med krøtterstier til veier, har vi allerede haugevis av bomringer/-stasjoner. Å innføre en ny bomringavgift i form av rushtidsavgift, er kun mer melking av bilistene. Hvor mye skal en stakkars bileier i Norge tåle?
  Innsendt av: Herman
I byen bør det å reise kollektivt være et veldig naturlig førstevalg. Men vi er først og fremst opptatt av gulrot her, og håper et bedre utbygd kollektivnett i hele Osloregionen skal være nok til at folk reiser kollektivt. Hvis ikke vil vi vurdere rushtidsavgift

ef
 

Barnehager 2
  Bra forslag til barnehager, men jeg liker ikke at dere vil senke kravene til uteområder. Er det ikke bedre å kjøpe villaer, der hagene kan fungere til utelek?
  Innsendt av: Vigdis
Det er også en god ide som jeg så ble lansert i Ny Tid her forleden. Vi henger oss gjerne på den

ef
 

Stor Park på Filipstad!
  Kan dere fronte at det blir stor park i hele Filipstad området som kan brukes av absolutt hele Oslos befolkning i all tid framover i stedet for kjøpesentre og leilighetskompleks for de rikeste? Dette ville gitt Oslo en ansiktsløfting i tillegg. Med en gang strandsonen er bygget vil den være tapt for all tid. Bygg kan bygges overalt!
  Innsendt av: ane
Enig, det er veldig viktig at det blir et stort friareal et aller annet sted i Fjordbyen, og at Filipstad ligger perfekt til. Personlig er jeg fascinert av planene til en gedigen vannpark som Jensen og Skodin har tegna for Oslo Havn.

ef
 

Kulturrådet
  Jeg ser at Ole Jacob Bull, som er sjef i Kulturrådet, står på lista. Er det han som skal sørge for kulturfondet dere snakker om?
  Innsendt av: Vibeke
Bull har vært med å drodla litt rundt hvordan vi skal utforme kulturfondet vårt ja. Det er veldig nærliggende i og med at Norges Kulturråd er en slags nasjonal modell av det vi tenker oss; med fagkomiteer mm. Om Bull kunne tenke seg å bli leder av Oslo Kulturfond vet jeg ikke, men personlig synes jeg det er en god ide.

ef
 

Klima
  Ditt innlegg i Aften nylig, der du forteller hva du vil gjøre hvis du blir valgt til byrådsleder var meget skuffende lesing. I innlegget er du kun opptatt av miljøteknologi. Ser du ikke at byplanleggingen er det viktigste for klima?
  Innsendt av: Muhammed Ali
Hei du og takk for muligheten til å svar epå ditt Aften-innlegg. Jeg valgte å fokusere på mulighetene av å innføre et energibæresystem som ikke er basert på fossile brensler siden vi har så kanongode forskningsmiljøer på akkurat det i Osloregionen. Selvfølgelig er utbyggingen av kollektivtransporten det viktigste, og det står det mye om i programmet vårt. Og vi vil ha en tung fortetting rundt disse kollektivknutepunktene. T-bane med 10 minutters frekvens, ny togstasjon på Breivoll, forleng t-banen til Lørenskog mm. Skal kollektivtrafikken konkurrere med bil må vi få et Oslo uten rutetabeller; dvs at det alltid må gå en trikk eller buss

ef
 

Jess!
  Jeg stemmer på dere på Løkka for å få Jan Vardøen som BU-leder. Hvorfor er han ikke ordførerkandidat?
  Innsendt av: pelle
Hvis alle som stemmer på Oslo Byaksjon til bydelsvalget setter et kryss ved Vardøen blir han valgt inn som vår første representant. Vardøen er en seriegründer som best liker å forholde seg til Løkka, og er ikke så hypp på å uttale seg om politiske spørsmål i det vide og det brede. Men med han i bydelsutvalget blir det garantert mer action, også fordi alle de andre i bydelsutvalget elsker han. Da øker sjansene for et Løkka skapt i Vardøens bilde

ef
 

en person
  Hvis dere får inn én person i bystyret, blir det Erling Fossen på første plass eller kule Arild Knutsen?
  Innsendt av: plata
Hehe, det spørs på hvem du kumulerer ;)

Arild Knutsen
 

Vakre mennesker
  Erling og Dilek, dere er jo skikkelig vakre. Er det flere kjekk og deilige på lista deres?
  Innsendt av: Tine
Takker, som min svigeronkel spurte; må du være modell for å bli med i Oslo Byaksjon? Jeg er redd for at vi kommer i alle fasonger vi som alle andre.

ef
 

Pårørende
  Hei Arild

  Kan du si noe om dette med utdeling av heroin på resept og i forhold til pårørende.
  Tror du dette vil lette pårørende påkjenninger og når man får det som medisin vil da man som pårørende bli mindre redde for overdoser, kriminelle, narkogjeld?


  Innsendt av: Søster
Hei søster!

Helt klart. Å være pårørende i disse dager, er ofte så fælt at det er i ferd med å bli en diagnose: Medavhengig.

Heroin på resept vil i følge undersøkelsene, redusere kriminaliteten, prostitusjonen, bruddene på tillitsbånd, underernæringen og desperasjonen betraktelig. Det vil også bli en dramatisk nedgang i antall dødsfall.

Så lenge det er liv, er det håp. :)

Arild Knutsen
 

Markagrensen
  Hei
  Har lest deler av programmet deres, og er forbausende enig i mye av det dere står for. Men jeg biter meg merke i at dere mener Markagrensen er "hellig" og ikke skal røres. Dette er en holdning jeg aldri har skjønt noe av, og alltid oppfattet som misforstått politisk korrekthet. Marka er enorm, og det er ikke mange grønne lunger igjen i byen. Bygger gjerne i høyden også, men dette er neppe nok ...

  Vil gjerne ha deres kommentar til dette.
  Innsendt av: TL
Isolert sett kunne flere områder egne seg for utbygging, men hvis du kjenner historien til opprettelsen av markagrensa og alle drakampene, tror jeg du hadde skjønt at hvis en kommune begynner å røre ved den, begynner alle de vel 20 kommunene å gjøre det, og da spiser de seg fort som bedre inn fra hver sin kant. Det er redselen for en slik dominoeffekt at vi ikke vil røre den. Dessuten er ikke en slik markautbygging verken bærekraftig, økonomisk lønnsom (bygging av infrastruktur mm) eller sosial. Vi vil ha flere folk i sentrum.

ef
 

Studielån til stipend
  Hva med å omgjøre studielånet til stipend og billigere kollektivbiletter for folk som vil bosette seg i Groruddalen?
  Innsendt av: Potta
Artig forslag, men vi tror mer på å vise fram kvalitetene i Dalen slik at hele Oslos befolkning drar dit, enn å drive med distriktspolitikk internt i Oslo

ef
 

Syklister
  Hei,

  Har dere planer om å forbedre hverdagen for syklister i indre by?
  Innsendt av: Christian
Det er livsfarlig å være syklist i dag. Vi tror veldig på multifunksjon, dvs. at sentrum må oppleves som framkommelig for både gående, syklende, bilister og reisende med kollektivtransport. Problemet med sykkelstier er at sentrumsgatene er så smale, dermed må vi øke antall enveiskjørte gater. Men vi lovet Sykkel i sentrum-kampanjen å se på hvilke gater som egnet seg til etablering av sykkelveier. Det må vi følge opp.

ef
 

Nydalen
  Hei, jeg bor i Nydalen, og er usikker på om jeg kan kalle meg urbanist.

  Jeg spiser bare grønt, drikker bare på kaffebarer som er litt skitne, og dusjer maks annenhver dag.

  Er jeg urbanist nok?
  Innsendt av: T. Urban
så lenge du er tolerant ovenfor alt som er fremmed, liker å være sammen med andre mennesker og bruker byen flittig er du urbanist nok for meg.

ef
 

Blitz
  Er du for eller imot at Blitzhuset skal eies og styres av Blitz?

  Hilsen
  FrPer
  Innsendt av: Thomas Wiborg-Thune
For. Alle storbyer trenger slike pustehull der terskelen for å delta er veldig lav.

ef
 

Næring
  Jeg er så frustrert over at alle pengene til Innovasjon Norge går til heksekunst i bygdenorge, hva vil Oslo Byaksjon gjøre for å bedre vilkårene for entreprenører? Og hvis ikke det er for mye forlangt: hvordan vil Oslo Byaksjon sikre at Oslo blir konkurransekraftig ift. andre byer/land?
  Innsendt av: Heia innovasjon
Fem av de som står på lista vår arbeider i Oslo Teknopol, som er Osloregionens virkemiddelapparat. Vi har foreslått at regionen selv tar ansvar for verdiskapningen og at vi overtar virkemidlene fra staten. Oslo Byaksjon vil i tillegg jobbe for å etablere egne såkornfond i regionen og stimulere de kunnskapsbaserte klyngene som er her. Når det gjelder konkurransekraft er det viktig å øke midlene til profilering dramatisk. Oslo oppleves som mer perifer enn det den faktisk er. Hvme vet at Oslo Lufthavn nå er større enn Arlanda i Stockholm. Når det gjelder entreprenøren så vil vi bygge et apparat rundt hele prosessen fra ide til kommersielt produkt. Gründeren skal få hjelp til utarbeidelse av forretningsplan, FoU, etablere kontakt med ventureselskaper osv.

ef
 

Heroin
  Jeg er helt enig i tilnærmingen til heroin-problemet. Dog synes jeg man skal betale litt for stoffet, ingenting bør være gratis.

  Rimelig heroin vil ikke bare gjøre hverdagen lettere for brukerne, også familien, samfunnet, forsikringsselskaper etc vil merke dette.

  Slikt tiltak bør forøvrig gjelde alle typer stoffer, hasj, marihuana, khat, amfetamin, kokain, meta, e, pcp etc. Det er bedre å ha 80 % kontroll enn 0.
  Innsendt av: ØK
Hei!

Jeg kan vanskelig forestille meg at samfunnets fattigste skal måtte betale for dette i utgangspunktet. Men etterhvert, når de behandles som medisinavhengige og ikke som selvforskyldte kriminelle, da vil levestandarden økes slik at det absolutt kan vurderes.

Arild Knutsen
 

Integrering
  Somalierne er den minoriteten i Oslo som har vokst raskest de siste åra, og som også har mest problemer. I andre land anses somaliske innvandrere som godt integrert. Hva gjør Oslo feil?
  Innsendt av: Knut
Hei Knut!

Takk for spørsmålet. Det er mange somaliere som er flinke til å jobbe og som gjør mye bra for sine lokalsamfunn rundt i landet. Men du har rett i at vi ikke har lyktes med integrering av alle.
Vi vil jobbe for et samfunn med større fleksibilitet og forståelse. Vi trenger å sette igang ekstratiltak for best mulig inkludering av de grupper som sliter mest med innpass i Oslo.

Bruk av khat er dessuten utbredt blant deler av det somaliske miljøet. Noen av brukerne har store problemer, som igjen rammer de rundt.

Vi er uenige med Arbeiderpartiet og FrP som ønsker flere politiaksjoner mot miljøet. Vi mener det først og fremst bør opprettes hjelpetiltak for dem, spesifikt.

Arild Knutsen
 

sosialistisk eller borgerlig
  Vil Oslo Byaksjon støtte en sosialistisk eller borgerlig blokk hvis dere får en representant på vippen?

  Vil dere støtte den siden som vil gi penger til gratis heroin, eller har dere alt bestemt dere?
  Innsendt av: Super-Mario
Vi vil ikke ha Frp i byrådet, men kan godt støtte både H-byråd og Ap-byråd, i motsetning til V, som har låst seg til et borgerlig byråd. Vi er mer pragmatiske der. De viktigste sakene vi vil ha støtte til er opprettelsen av et eget værested for narkomane, uavhengig av forsøket med legeordinert heroin, og kulturhus i Groruddalen. Men kravet om et frp-fritt byråd er absolutt.

ef
 

Hagefesten
  Hei Erling. Jeg ble heller ikke i år invitert til Oslo Byforums Hagefest, har bare sett bildene i etterkant. Hvordan kan man bli invitert neste år?
  Innsendt av: Martine
Hehe, vår hagefest er årets høydepunkt for mange i og med at den innleder hagefestsesongen her i Oslo. Du må smiske med f.eks. meg så blir du invitert neste år.

ef
 

Ulv i marka
  Vil Oslo Byaksjon sørge for at Marka få en egen ulvestamme?
  Innsendt av: Per Ulv
Så vidt jeg vet streifer det noen ulv i nordmarka allerede? Det skal de få lov til, selv om vi ikke akkurat prioriterer å få en fast stamme her. Personlig er jeg for ulv i Nordmarka. Det finnes få om noen bevis for at ulv er farlig for mennesker

ef
 

heroin på resept til narkomane
  hvordan har dere tenkt å få det til å fungere i praksis, når ikke metadon fungerer skikkelig, går selv på metadon, hva har dere tenkt å gjøre med ettervern og tettere oppfølging av hver enkelt bruker for å få de integrert i samfunnet igjen?
  Innsendt av: christian
Hei Christian!

Vi ønsker at heroin blir en del av LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) og vi ønsker å opprette et senter der opiatavhengige kan få utdelt heroin som medisin.

Vi jobber for å skape en by med toleranse og mangfold. Blant annet er sosial boligbygging avgjørende for at alle klarer seg i Oslo. Vi ser alle menneskegrupper som ressurser og ikke som problemer. Vi ønsker å opprette brukerstyrte møtesteder både for bedre ettervern og for at vi kan møtes på tvers av alle oppkonstruerte skillelinjer.


Arild Knutsen
 

Dumping i fjorden
  For meg er ein av dei store sakene ved årets val dumpinga i oslofjorden. Kva meinar de om dette?
  Innsendt av: G.
Se svar over. Vi vil ta en pause for å få fram alle fakta på bordet.

ef
 

Fordeling
  Hva mener dere om fordelingspolitikk? Mener dere at det finnes klasseforskjell, eller er vi alle individer og at politikk ikke skal ta hensyn til grupper?
  Innsendt av: individualist
Hvis du spør oss om hva som er viktigst; skattelette eller utbygging av velferdsgodene velger vi det siste. Tror ikke så mye på klasseforskjeller i marxistisk forstand, men det er åpenbart at det er store levekårsforskjeller i Oslo som trenger en handlekraftig kommune

ef
 

by og land
  Det er greit å være glad i Oslo, men du trenger ikke disse alle andre steder fordet. Det er fint å bo på bygda åsså.
  Innsendt av: bonden
By og land, kvinne og mann, skrev jeg i et debattinnlegg i Dagbladet under forrige valgkamp da Kystpartiet utfordra meg på akkurat det. Folk må få lov til å bo akkurat der de vil og det er fullt mulig å skape seg meningsfulle og gode liv også i distriktene. Men selv er jeg mest glad i Oslo

ef
 

Metadon
  Er ikke metadon bra nok for en heroinmissbruker?
  Det tar bort suget etter heroin, så hvorfor heroin?


  Innsendt av: geir
Hei Geir!

Metadon er dessverre ikke bra nok for alle. Innføring av heroin på resept høres i utgangspunktet vilt ut, men det er en fornuftig differensiering av behandlingen. Metadon er mer vanedannende og gir flere bivirkninger enn heroin.

Arild Knutsen
 

metadonkø
  Såvidt jeg forstår så er det høye krav til hvem som kan få metadon, og i tillegg lange køer.

  Dette bør det da definitivt gjøres noe med?
  Innsendt av: Oslo-x
Hei Oslo-x!

Ja, det har du rett i. sosial - og Helsedirektoratet jobber for tiden med nye retningslinjer for medikamentbehandlingen. Et utkast skal være lagt ut på shdir.no. Jeg anbefaler å lese det og sende inn forslag.

Arild Knutsen
 

Har du endret syn?
  Tror du fortsatt ikke på at klima-endringene er menneskeskap?
  Innsendt av: ForskerJens
Jeg har beveget meg i retning av at det er bedre å være føre var enn etter snar. Hvis naturen endrer seg dramatisk, enten det er naturlig eller menneskeskapt, så er det best å være forberedt.

ef
 

Cannabis
  hei, jeg lurer på om dere kommer til å gjøre noe for oss som faktisk velger å bruke ett annet rusmiddel en alkohol? Jeg personelig røyker cannabis en gang i helgen isteden for å da drikke alkohol. Det må vel være opp til meg selv hva jeg tilføyer min egen kropp.

  Lykke til
  Innsendt av: Kristoffer Hjelle
Hei!

Oslo Byaksjon har ikke noe programfestet politikk på dette, men du har et godt poeng. Ruspolitikken bør være restriktiv, det finnes flere måter å være restriktiv på.

Vi ser dessuten tydelig at gjeldende politikk virker mot sin hensikt. Cannabisbrukere var først vanlig i en liten subkultur, men nå er det i følge politiet ikke en eneste "hvit" flekk på kartet. Hasj er tilgjengelig over det ganske land og mest blant ungdom.

Noen tåler å bruke cannabis og noen får alvorlige problemer. Derfor er det viktig å legge til rette for tidlig intervensjon. Altså at de som trenger hjelp får det raskt uten å måtte frykte å bli møtt med skuffelse, fordømmelse eller straff.

Arild Knutsen
 

Dilek Ayhan
  Jeg ser hun har adresse i Sandvika, hvordan kan hun stå på Oslo-lista?
  Innsendt av: m
Hun har kjøpt bolig på Bislett nå, men hadde ikke rukket det før fristen gikk ut. Men reglene sier at hun er valgbar så fremt hun har folkeregistrert adresse i Oslo på valgdagen. Og det har hun

ef
 

Fjordbyen?
  Hva tror du vil skje med utviklingen i fjordbyprosjektet hvis Rune Gerhardsen blir byrådsleder? Vil alt stoppe opp, eller vil barcodebyggene bli byttet ut?
  Innsendt av: Kristian
Mange i Arbeiderpartiet har satt mye prestisje i at utbyggingen av Bjørvika fortsetter, f.eks. Bjørvikas mor Britt Hildeng og Jan Bøhler. Det er vel bare Rune G. som vil ha omkamp. Men han sier jo hva som helst for å vinne velgere. Barcode-byggene vil uansett ikke bli bytta ut fordi det så langt ikke er kommet opp noen bedre alternativer. Om et eller to av byggene må bli mindre så får vi heller leve med det. Bare ikke alle byggene blir høvla på slik at vi får en tolvetasjers mur. Når vi kommer inn er vi en garantist for at Bjørvika-utbyggingen ikke stopper opp. Da risikerer vi at Filipstad blir bygget ut først, og da mister Oslo øst en enestående mulighet til å flytte sentrum østover.

ef
 

Bygg en by
  Hei. Jeg er så forbanna på alle som sier at Oslo er full! Vi er jo en bitte liten landsby i Europa. Hva vil Oslo Byaksjon gjøre for å bevare de grønne områdene og marka, og samtidig få plass til flere her i byen?
  Innsendt av: Velger
Enig med deg. Oslo er en av tynnest befolkede storbyene i Europa. Vi vil lete fram større transformasjonsområder av typen Løren, Ensjø. Vi vil bygge høyt og tett der det er mulig; Grefsenbyen, Bjørvika, Økern, Helsfyr/Ensjø mm. Oslo har plass til minst 100 000 nmye boliger uten å rære verken markagrensa eller de grønne lungene. Viktig også å beholde mangfoldet av boliger slik at småhusbebyggelsen slipper å få en blokk i hagan sin.

ef
 

Narkomane
  Støtter absolutt deres forslag om velferdssenter i byen. Viktig at vi gir de narkomane et mest mulig verdig liv! Vi må slutte å tenke at de er en pest som kan fjernes, de er mennesker i en vanskelig situasjon som de ikke klarer å komme ut av! Og hvis vi får lege-heroin, så blir det mye mindre kriminalitet, de slipper jo å få tak i penger hele tida. Men spørsmålet er: hva skal skje på selve velferdssenteret, hvordan skal det bygges opp og hva skal de narkomane gjøre?
  Innsendt av: Like mye verdt
Hei!

Takk for støtten, dette vil bli en avgjørende bedring av narkotikapolitikken.

Vi ønsker at det opprettes et innendørs værested med lokaler til lavterskeltiltak og til brukerstyrte aktiviteter. For prosjekter, verkstedrom, syrom, kantinedrift, konferanserom osv. Narkomane skal ikke måtte oppsøke andre med lua i hånden, men få lov til å ha noe å tilby andre. Erfaringskompetanse bør likestilles med faglig kompetanse. Jeg kan si etter mine år i rusmiljøet, at jeg aldri har møtt så stor tetthet av folk som vil hjelpe andre i noe annet miljø.

Arild Knutsen
 

byborger


  Hva vil dere gjøre med geitmyra - den grønne flekken på Sagene. Et grøntområda tilgjengelig for 3-4 kolonilaister som trekker opp sine gulrøtter forskanset bak et uinntakelig nettgjerde. Området skal visstnok beholdes grønt og uinntakelig fordi skolebarna skal vite hvor gulrøttene kommer fra. Kunne de lære dette på en annen måte, slik at dette området med flott utsikt over oslo, kunne blitt åpnet opp. Kanskje som en åpen park med paviljong og kafeer?
  Innsendt av:
Vet ikke nok om dagens bruk til å si noe bastant, men det viktigste med grøntarealene i byen er at de blir brukt av så mange som mulig, og at de ikke blir bygget ned. Så lenge disse prinsipielle betraktningene blir tatt hensyn til må vi kunne snakke åpent om en annen bruk enn nåværende

ef
 

oppfølgingsspm
  "Dette blir å sammenligne epler og pærer. Forsøk fra 8 land viser at det er lettere for heroinmisbrukere å bli rusfrie hvis de får heroin enn om de f.eks. går på metadon. I tillegg fungerer de bedre sosialt, de kan ha jobb, rekrutteringen går ned, kriminaliteten blir borte."

  Kan du forklare hvorfor rekrutteringen skulle gå ned?
  Innsendt av: lei av dophuer
Ja, forskerne konkluderer med at heroinbruk ikke lenger anses som en opposisjonell handling, men som en medisinert sykelighet.Rekrutteringen gikk kraftig ned! Gjennomsnittsalderen i miljøet blir nå ett år høyere pr. år og og miljøet synker med fire prosent pr. år. Til tross for kraftig reduksjon i antall overdoser.

Arild Knutsen
 

Navnet Byaksjon
  Heisann, er ikke navnet Oslo Byaksjon litt drastisk? Aksjon får meg til å tenke på tog og radikale greier.
  Innsendt av: nei til tog
Hehe, aksjon er valgt for å betone at vi er handlingsorientert og flinke til å jobbe med saker. Alternativet Oslo Byliste er mye mer passivt. På sikt, når alle bylistene samler seg, blir vi kanskje Bypartiet.

ef
 

Byråd
  Jeg vil bytte ut byrådet i Oslo. Vil du?
  Innsendt av: Nils G
JA. Frp har ikke noe der å gjøre

ef
 

kine
  herregud. heroin på respet. helt latterlig. det blir som å si det er ok å bruke det da! går du på heroin sjøl siden du har så "lett" syn på det?

  prøv heller å få fram et forslag til flere avrusningsplasser og ordne et bedre syste for mennesker som har vært til avrusnin å hjelpe de med hjem og jobb så de kan få et bedre live etterpå.
  Innsendt av:
Hei Kine.

jeg gikk på heroin for mange år siden og er glad jeg er ute av det.

Man kan nødig sammenlikne heroin kjøpt på gatenivå, med legeordinert medisin. Behandling virker bra når mot rusmiddelavhengighet, men dårlig når de som kommer til behandling er nedkjørte, underærnerte og traumatiserte vrak.

Hva skal motivere folk til å slutte når de ikke har andre gleder i livet?

Arild Knutsen
 

bydelene
  Det er direktevalg til bydelsutvalgene i Oslo. Jeg bor på St. Hanshaugen, kan jeg stemme på dere der?
  Innsendt av: nabo
Dessverre. Vi stiller bare i fire bydeler; Løkka, Frogner, Stovner og Nordre Aker. Er selv veldig usikker på hva jeg skal stemme i bydelsvalget. Hadde jeg vært kandidat hadde jeg gått inn for svømmebasseng med 10 meters stupetårn øverst på St.hanshaugen der fuglebadet nå ligger. Tenk deg den følelsen av å stupe ned i Oslo. Dive into Oslo.

ef
 

Heroin på Resept
  Hvor realistisk er det at regjeringen vil dele ut gratis dop i den nærmeste fremtid, eller noensinne? Hvordan blir man "godkjent" som narkoman? Vil det bli egne stasjoner hvor man kan sette seg et skudd?

  Narkopolitikken vi kjører nå funker jo ikke overhodet, så forandring er vel til det bedre.
  Innsendt av: Kilroy
Hei Kilroy!

Det er høyst realistisk, men vi må holde trykket oppe. Vi har lovende forskningsresultater fra flere europeiske land som regjeringen ikke kan se bort fra i lengden.

Legeorinering av heroin foregår nå i seks europeiske land og i Canada. I fire land trygler politiet om at det skal bli en fast ordning pga. de fantastiske umiddelbare resultater.

I Danmark var politikerne unisont negative til heroinutdeling, men avisa Berlingske foretok en spørreundersøkelse som viste at 80 prosent av befolkningen ønsker det. Så nå har de lest forskningsrapportene og det er politisk flertall. Ogå Den Danske Lægeforeningen ønsker opprettelse av et forsøk.Arild Knutsen
 

Færre stemmer enn antallet valgbare...
  Erling, det stemmer vel at Oslo byaksjon ved valget for fire år siden fikk færre stemmer enn antallet navn som stod på listeseddelen deres? Hæ, det stemmer det ikke sant? Tror du det går bedre i år eller?
  Innsendt av: rubadub
Oslo Byaksjon fikk 1340 stemmer sist. Det var veldig bra tat ti betraktning av at vi bestemte oss for å stille bare en måned før fristen gikk ut. Vi spurte da en rekke politikere om 1340 er nok til å etablere en livskraftig kjerne som kan bygges ut, og alle sa JA. Siden den gang har vi jobba knalklhardt med politiske saker gjennom skyggebyrådet vårt (på hjemmesiden vår www.oslobyaksjon.org) ser du hva vi har gjennomført. Vi har også tredbole innsatsen, både økonomisk og personellmessig. Hele valgkampen vår er retta uinn mot å få 4388 stemmer. Nok til et mandat med god margin.

ef
 

Hvem skal fiansiere dette?
  Hvem skal finansiere utbygging av nytt kulturbygg og gratis dop?

  Rammetilskuddet fra KRD og det særegne Oslo-tilskuddet fra samme departement dekker jo så vidt det Oslo kommune har av offentlige utgifter i dag. Skal kommuneskatten gå opp da, eller?

  Fy flate, jeg er glad jeg ikke bor i Oslo lenger!
  Innsendt av: Andreas
Gratis dop er kun til de tyngste misbrukerne, og tror samfunnet tjener inn utgiftene til det på usedvanlig kort tid ved at kriminaliteten reduseres drastisk, behandlingskøene blir borte m.m. Når det gjelder kulturhus må det skje i samarbeid med private aktører. Plankontoret i Groruddalen er nå i møte med Steen & Strøm for å se på mulighetene av lokalisering til Økern.

ef
 

Gir opp kampen?
  At enkelte politikere foreslår å gratis heroin til narkomane tyder på at de har gitt opp kampen mot narkotika. Hva med å få færre til å begynne med stoff? Hvis ikke det blir færre som begynner, vil det fortsatt være like mange (eller flere) man må hjelpe med å slutte.
  Personlig har jeg vurdert å gi Byaksjonen en slenger-stemme eller to, men det er uaktuelt når jeg nå ser at partiet vil dele ut heroin.
  Innsendt av: Jonas
Hei Jonas!

Legeordinering av heroin får faktisk færre til å begynne med stoff. I Zürich har rekrutteringen sunket med 82 prosent grunnet heroinutdeling

Det høres rart ut at man skal dele ut heoin på resept, men dette er faktisk en bedre medisin enn metadon og Subutex. Heroin er en medisin som egentlig heter diacetylmorfin.

Metadon og Subutex kan gi angst, nervøsitet og depresjon imens diacetylmorfin nettopp stimulerer dette. Derfor virker heroin, også i kombinasjon med metadon bedre mot sidebruk av medikamenter og mot sosial isolasjon.

Heroin på resept er ikke å gi opp, men å redde det som reddes kan. Slik motiveres flere til å slutte helt.

Arild Knutsen
 

Opprydding i fjorden
  Hva mener dere om oppryddinga som foregår i Oslofjorden? Skal vi stoppe den fordi Stordalen er i mot?
  Innsendt av: Øyvind
Vanskelig spørsmål. Synes personlig lite om Stordalens populisme, og sa nei til å være med i blekka hans. Men så lenge avstanden mellom ekspertisen og motekspertisen er så stor, og konsekvensen av en ev. lekkasje er så dramatisk, vil vi gå inn for en pause, og få alle fakta på bordet. Personlig heller jeg mot å tro på ekspertisen (SFT m.fl), men det ville vært et demokratisk problem hvis ikke den enorme folkelige motstanden blir ivaretatt på en aller annen måte.

ef
 

Narkomane
  Dere har kritisert Plata-opprydningen og snakker om et værested for narkomane i sentrum. Vil dere lage et nytt Kristiania med fri flyt av narkotika?
  Innsendt av: mamma
Hei!

Nei, vi jobber ikke for et fristed liknende kristiania. Vi vil tilby lokaler med lavterskeltiltak og brukerstyrte aktiviteter som dominerer for trang til rus.

Arild Knutsen
 

Narkomane
  Jeg er ikke helt sikker da, men jeg tror at narkomane gjerne sliter med problemer som ikke bare dreier seg om narkotika. Hvordan tenker dere at deres øvrige problemer, som gjerne ledet dem til å begynne med narkotika i første omgang, skal løses?

  Jeg tenker da i første omgang på psykiatrien, skolering (hva med de som har vært narkomane siden de var 13 og nå er 40), overgangsprogram for prostituerte, hvor skal de mange hjemløse narkomane bo (det er visst mangel på boliger i Oslo) osv. ?
  Innsendt av: Anders Figenschow
Hei Anders!

Godt spørsmål. Det er viktig at behandlingsvesenet retter seg mer mot årsaken til bruken.

En er ikke nødvendigvis vellykket behandlet kun fordi man har sluttet med rusmidler. Sosial integrasjon er avjørende.

Vi ønsker å hindre at rusmiddelavhengige faller utenfor som idag. Vi vil ha en politikk der tidlig intervensjon er mulig.

De som har vært rusavhengig i mange år trenger væresteder der de kan bruke av sine ressurser.Dette hjelper mot ensomhet og åpner for videre samfunnsdeltagelse.

Oslo Byaksjon ønsker sosial boligbygging og vi ønsker å sikre at rusavhengige og tidl. rusavhengige ikke stimles sammen på mindre områder.

Arild Knutsen
 

Allianse med hvem?
  Om dere kommer inn i bystyret vil det være med én person, og dere må inngå allianser med andre for å få gjennomslag for enkeltsakene deres.

  Hvem ser dere som aturlig alliansepartnere når det gjelder kulturhus i Groruddalen?
  Innsendt av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
På et folkemøte i regi av Groruddalen Miljøforum gikk alle partiene, minus Frp, inn for kulturhus. Utfordringen ligger i å heve denne saken opp et par nivåer hos politikerne som ensidig fokuserer på lokk over E6 som Groruddalens redning. For oss er det viktig å lage brede allianser, f.eks. mellom A og H som sørger for gjennomføringskraft i tunge utbyggingssaker; enten det er Barcode, bibliotek på Vestbanen eller kulturhus i Groruddalen. Vi dsamarbeider utmerket med begge disse partiene

ef
 

Hestehandel
  Hva er strategien deres for å få gjennomslag i bystyret? Dere er mange akademikere og organisasjonstravere, med mye teknisk kompetanse og en bråte radikale og gode ideer, men har dere noe peiling på forhandlinger og politisk spill?
  Innsendt av: Michael
Det er flere av oss som har politisk erfaring. Jeg satt i APs programkomite foran kommunevalget i 1995. Thoms H. Eriksen er vara til bystyret for V. Fatma Süslu satt i bydelsutvalget for SV osvosv. Og mange av organisasjonsmenneskene er jo nettopp flinke til forhandlinger i møte med politikerne. Det gjelder Arild Knutsen som jobber gjennom HEF og sin egen brukerorganisasjon Foreningen for en Human Narkotikapolitikk. Dilek Ayhan har vært med å bygge opp norsk-tyrksik ungdomsforening, og har jobba i mangfoldsektoren i åtte år. Dessutren har jeg vært på kvigesamling hos Lundteigen for noen år tilbake d ahna ville at jeg skulle være toppkandidaten til Oslo Sp. Over kjøttkakemiddagen etterpå ble jeg drilla så det holder.

ef
 

Stå på!
  Høres flott ut med dette engasjementet og de nevnte kampsakene. Særlig værested og heroin til de narkomane.
  Selv om dette ikke berører mitt bosted direkte, kanskje vi får en dominoeffekt.
  Innsendt av: Vestlandsjenta
Takker. Flere i Bergen har også begynt å se på alternativer til den puritanske rusmiddelpolitikken i Norge som skaper flere overdosedødsfall enn i noe annet land

ef
 

Rushtidsavgift
  I forrige valgkamp frontet dere forslag om økt avgift i bomringen i rushen. I dag skriver avisene at 60 prosent av Oslos befolkning vil ha veiavgift hvis pengene går til utbygging av kollektivtrafikken. Hva mener dere om dette nå?
  Innsendt av: Pendler, Ullern
Vi vil først og fremst bygge ut kollektivtilbudet slik at det å reise kollektivt er et reelt alternativ til bilen. Hvis det ikke er tilstrekkelig, må vi vurdere restriksjoner som rushtidsavgift, færre parkeringsplasser på gateplan osv. Det er viktig at en ev. rushtidsavgift også får en sosial profil som ikke rammer småbarnsforeldre og folk som bor i utkanten av byen.

ef
 

Hvordan ligger dere an på meningsmålingene?
  Hei!

  Jeg vurderer å stemme Oslo Byaksjon. Synes programmet deres er bra! Men... Man vil jo nødig at stemmen sin skal bli "bortkastet", så derfor lurer jeg på hvordan dere ligger an på meningsmålingene for tiden. Synes det er synd at Oslo Byaksjon ikke nevnes mer i media, for tror det er mange Oslo-borgere som ikke vet at dere finnes og som antakelig hadde likt programmet deres.

  Men altså: Meningsmålingene? :)
  Innsendt av: Bendik
Takk for hyggelig mail. Vet bare at kategorien "andre" der vi er plassert på meningsmålingene har gått opp fra 0,5 til 4.4 på to uker. For å få et mandat må du ha 1,5 prosent. Mellom 5 og 10 personer kommer hver dag innom stænden vår og sier de har stemt på oss. Det er større sjanse for at vi ender opp som valgets vinner enn uten mandat for å si det sånn. Særlig hvis alle som har lyst til å stemme på oss, faktisk gjør det. Da blir det valgskred.

ef
 

Barnehager
  Hva er strategien deres for full barnehagedekning i Oslo?
  Det finnes jo knapt areal nok i sentrum av Oslo som dekker kravene for barnehager
  Innsendt av: Anders
Se forrige svar

ef
 

Barnehager
  Alle lover full barnehagedekning, men ingen har noen forslag til hvordan den skal nås. Derfor tryner både Høyre-byrådet, som lovte full barnehagedekning foran forrige valg, og venstresida, som har gode intensjoner, men liten gjennomføringskraft. Dere profilerer dere på byutvikling, har dere noen plan for hvor de nye barnehagene skal ligge?
  Innsendt av: Vigdis
Vi har flere punkter når det gjelder å skaffe full barnehagedekning.
1. Det ene er å se på tomter som ingen skulle tro kan brukes til barnehager. Aritektfirmaet Infill har akkurat et prosjekt på gang som skal identitfisere slike tomter.
2.Dessuten kan byplanleggerne/arkitektene våre sørge for å lage åpne barnehager som ikke ødelegger de grønne lungene, men som øker bruksverdien av arealene også for kidza som skal bruke dem etter skolen.
3. Vi vil også gå hardt på staten for å redusere de rigide kravene til utearealer
4. Samt fortsette å se på stordriftsfordeler; altså å tenke barnehage mer som skoler.

ef
 

pest eller kolera
  Hvis deres innsats som vipperepresentant skal kunne fri oss fra både gerhardsen og svenn kristiansen og co, blir da spørsmålet: hvem ser helst dere som byråd?
  Innsendt av: vpb
I en ideell verden hadde vi fått et Laebyråd uten Gerhardsen, men med Ap og Oslo Byaksjon og med Nina Backe som ordfører. Uansett vil OSBY i vippeposisjon bringe en solid dose friskt blod inn og endre premissene på mange felter; ikke minst når det gjelder rus og byutvikling. Vi må bare være slue som de innfule bøndene i Senterpartiet når vi går inn i forhandlinger.

ef
 

FRP ordfører
  Hvordan stiller Oslo byaksjon seg til en frp-ordfører?
  Innsendt av: terje salvik
Vi er garantist for et Frp-fritt byråd. I motsetning til Venstre som har låst seg til å støtte Frp, kan vi utmerket godt støtte et rødgrønt byråd, hvis Frp insisterer på å fortsette i byråd. Der har de ingenting å gjøre mener vi.

ef
 

opiatar
  Er det ikkje meir praktisk å hjelpe opiatavhengige med medikakament som metadon og subutex, framfor heroin? Såvvidt eg har skjønt må heroin skytas/røykas/sniffas fleire gonger dagleg. Korleis ser de for dykk organiseringa av det, sånn reint praktisk?
  Innsendt av: biolog
Igjen, vi sier ja takk til alle tre.

ef
 

narkomane og diett
  Det fins faktisk effektiv behadnlign av narkomane: nevrofeedback (biofeedback) og diett for de som viser seg å ha åroteinintoleranse, noe som vel gjelder en ganske stor andel av dem. Hvorfor ikke se på den behandlignen som faktisk virker istedenfor å fortsette å ødelegge hodene deres med rus?
  se på www.npif.no under forskning
  Innsendt av: zanahoria
Vi tror ikke heroin er det eneste saliggjørende. Vi vil utvide tilbudet i LAR (Legemiddelassistert Rehabilitering) ved også å tilby heroin i tillegg til metadon og subutex. Det primære for oss er å øke antall virkmidler siden alle reagerer forskjellig på ulike nehandlingstilbud. Vi sier rett og slett ja takk til alle former for behandling som funker. En måte å gjøre det på er ved å se på utenlandske forskningsresultater og igangsette flere forsøk her i Oslo

ef
 

heroin
  Hvorfor skal narkomane få heroin? Blir det ikke litt som foreldre som gir barna sine noen øl på lørdagskvelden, i troen at de holder seg til det? Tror du ikke heroinen vil bli videreomsatt og/eller øke heroinbruken og tilgangen på det?
  Innsendt av: bpv
Det er lett å fikse at heroindosen ikke blir solgt, f.eks. ved at dosen må injiseres hos legen. Forskning fra alle land som har slitt med storbyproblemer og rus viser entydig at det er lettere å bli rusfri med heroin enn ved Metadon. Dessuten går rekruterringa ned, kriminaliteten blir mer eller mindre borte, og de narkomane mestrer hverdagen mye lettere, mange fungerer utmerket i jobb også.

ef
 

Barcode
  Hei!

  Er det ikke slik at de såkalte barcode-byggene, som liksom skal live opp og urbanisere byen vår stort sett er kontorbygninger? Er det noe særlig urbant liv i høye kontorbygninger?


  Innsendt av: pelle kanin
Det er riktig at det er planlagt 80 prosent med næringslokaler og kontorer i selve Barcode, men det blir jo plenty med boliger på Sørenga og lengre bort i Lohavna. Og det urbane liv er ikke tenkt å utspille seg inne i kontorbygningene, men på gateplan. Barcodeløsningen med høye og slanke bygg frigjør store deler av gatearealet nettopp til urbant liv. Hele 40 prosent av utbyggingsarealet i Bjørvika skal være almenninger og offentlig rom. Næringslivet i Oslo må jo også ha et sted å være. Bjørvika er i ferd med å seile opp som det vi kaller Central Business District, slik som f.eks. City er i London, fordi bydelen ligger mer eller mindre oppe på Flytoget.

ef
 

hei hei
  Jeg har egentlig ikke så veldlig mye å spørre om, men jeg vil bare ønske lykke til med valgkampen, synes dere virker som et veldig lovende parti.

  Ha en videre fin dag Erling.
  Innsendt av: Waldemar
Takker så mye, vi har en hel hær av politisk bevisste 30/40-åringer som vil endre Oslo, men som ikke orker partiene. Vi vil bort bort fra drittslenging og ideolgosiek fektekamper og over til handling. Bypolitikk handler om pragmatisme og gjennomføringskraft. Det er for meg en gåte at ingen av politikerne har vist handlekraft i forhold til rusmiljøet. Etter at de stengte Plata, har forholdene for de narkomane forverret seg hver eneste dag. Det har eksplodert midt i ansiktet på alle som går nederst i Karl Johans gt. Hva svarer Lae/Gerhardsen med? Mer synlig politi. Gi de narkomane et eget sted å være i sentrum med en gang

ef
 

God Dagen.

  Innsendt av:
Selv god dag, og husk og stem Oslo Byaksjon på mandag

ef
 

Vil du nå gjøre noe i klimapolitikken
  Du har jo tidligere markert deg sterkt som en "Lomborg-tilhenger" som ikke har særlig tro hverken på menneskeskapte klimaendringer, eller at dette er noe spesielt viktig spørsmål å ta tak i. Er dette også Oslo Byaksjons syn?


  Innsendt av: postbud
Jeg er faktisk den eneste jeg kjenner som lever bærekraftig. Ikke bil, går eller sykler til jobb, flyr minimalt, har kutta ned på kjøttforbruket også. Som urbanister har vi høy troverdighet når det gjelder bærekraft. Oslo har lavere økologisk fortavtrykk enn i resten av Norge fordi tettheten reduserer transportbehovet. Vi vil bygge ut kollektivnettet, bl.a. med 10 minutters frekvens på T-banen og en rekke nye stasjoner for å redusere transportbehovet ytterligere. En tett og pulserende by er altså bærekraftig. I tillegg har vi stor troverdighet når det gjelder miljøteknologi. Både på hydrogen, el- og solenergi har Osloregionen forskningsmiljøer i verdensklasse. Disse må stimuleres ytterligere slik at vi korter ned tiden til vi får et energibærersystem som er uavhengig av fossile brensler.

ef
 

Kultuhus i grorudalen er jo det smarteste...
  Et kulturhus i Groruddalen vil holde folk fra den kanten, der oppe! Ganske enkelt genialt! "JA TIL KULTURUTBYGGING I UTKANTENE"
  Innsendt av: Fridtjof
Hehe, det er på tide at hele Oslo blir stolt av Groruddalen. Jeg tror på tenker over den enorme (gate)kulturproduksjonen som har sete i Groruddalen. Helt siden Beat Street ble satt opp på Colosseum i 1984, har Groruddalen vært et putrende sted hvor nye kulturuttrykk oppstår. Senmest nå, desikulturen, hvor kidza blander punjab og Oslo. Hvis de får et signalbygg som i tillegg byr på en konsertsal på inntil 2000 mennesker, og med avanserte produksjonsfasiliteter, kommer hele Oslo til å få øynene opp for kvalitetene i Groruddalen

ef
 

Dop
  Blir også aktuelt med gratis pils til alkoholikere?
  Innsendt av: Vegar
Dette blir å sammenligne epler og pærer. Forsøk fra 8 land viser at det er lettere for heroinmisbrukere å bli rusfrie hvis de får heroin enn om de f.eks. går på metadon. I tillegg fungerer de bedre sosialt, de kan ha jobb, rekrutteringen går ned, kriminaliteten blir borte.

ef.