Mulla Krekar sier den «islamistiske» hjemmesiden handler om livet, Bush, Schröder og Merkel.

Video er ikke lenger tilgjengelig.

MULLA KREKAR: Her ankommer mulla Krekar Høyesterett tirsdag morgen. Hans advokat, Harald Stabell anviser plass.
Video: HILDEGUNN MELLESMO ASLAKSEN


(Dagbladet.no): Mulla Krekar møter i dag i Høyesterett.
Video er ikke lenger tilgjengelig.

AVVISER PÅSTANDENE: Mulla Krekar poengterer at han ikke kan stå inne for den norske oversettelsen fordi han ikke føler at han får fram nyansene i svarene sine.
Video: SCANPIX


HJEMMESIDE: Krekar driver flere nettsider, blant annet www.dorbeen.com, som inneholder propaganda mot Vesten og krigen i Irak, melder NRK.

HJEMMESIDE: Krekar driver flere nettsider, blant annet www.dorbeen.com, som inneholder propaganda mot Vesten og krigen i Irak, melder NRK.
Faksimile

PÅ VEI TIL RETTEN: Mulla Krekar avviste høflig da han ble spurt om han ville uttale seg til pressen da han ankom Høyesterett.

PÅ VEI TIL RETTEN: Mulla Krekar avviste høflig da han ble spurt om han ville uttale seg til pressen da han ankom Høyesterett.
Foto: Daniel Sannum Lauten/AFP/Scanpix

Mulla Krekar

Hans egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad. Han er kurder fra Nord-Irak og kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.

Han tilhører en militant retning innenfor politisk islam. Den springer ut av det samme ideologiske grunnlaget som Osama bin Laden, nettverket al-Qaida og grupper som tilhører hellig-krig-bevegelsen.

Fra 1991 til 2002, mens han hadde opphold i Norge, bygde han opp opprørsgruppa Ansar al-Islam som skal ha kjempet mot Saddam Hussein og sekulære kurdiske partier.

Krekar ble arrestert i Nederland i 2002. Økokrim etterforsket ham for brudd på terrorparagrafen og en rekke andre straffbare handlinger. Saken ble henlagt i 2004.

Krekar er nå formelt utvist fra Norge, men vedtaket er ikke effektuert pga. situasjonen i Irak .

EmneordRetten skal prøve om utlendingsmyndighetens utvisningsvedtak mot Krekar er gyldig.

I en av rettens pauser i dag snakket Krekar med pressen. Men han ville egentlig ikke uttale seg hvis han ikke fikk gjøre det på arabisk, persisk eller kurdisk.

– Men du snakker jo godt norsk? forsøkte en av journalistene seg.

– Nå skjønte jeg ikke hva du sa, svarte Krekar.

Han møtte for øvrig i retten i dag uten tolk, men han hadde tolk da det ble tatt bevisopptak til saken.

– Jeg har bare de norske ordene jeg har lært på gata, jeg har ikke ord jeg kan bruke for å forklare godt nok, sa Krekar.


- Jeg er mer en skribent
Tidligere i dag kom NRK med nyheten om at Krekar skal stå bak hjemmesiden www.dorbeen.com, som ifølge NRK hyller terror og feirer amerikanske tap i Irak og Afghanistan.

Overfor NRK har Krekar nektet å si noe om hjemmesida som skal være registrert av ham selv. Men han lettet litt på sløret i dag, da han sa noe på norsk etter at han gikk med på å gjøre intervjuer der han fikk spørsmål på norsk, men svarte på arabisk.

– Alle har rett til å åpne en slik side, sa han.

Krekar understreket at det ikke var hans personlige side.

– Jeg er mer en skribent, og en som leser gjennom hvis det er noe feil i språket eller det religiøse, sa han.

Han sa også at det ikke er en islamistisk hjemmeside.

– Det er en side om livet. Om religion og politikk, om Bush, Schröder og Merkel, sa Krekar.


Strid om hemmelige dokumenter
Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) vedtok å utvise mulla Krekar ham fordi han skal ha reist tilbake til Irak etter at han var innvilget asyl i Norge, og fordi han skal utgjøre en fare for rikets sikkerhet. Høyesterett skal imidlertid bare prøve det siste punktet.

Både tingretten og lagmannsretten sa nei til å prøve rettsanvendelsen i saken. Lagmannsretten konkluderte med at den ikke kunne prøve bevisene, fordi domstolen ikke kunne innhente de hemmeligstemplede opplysningene fra Politiets sikkerhetstjeneste og tidligere Kommunaldepartementet som var lagt til grunn for at Krekar utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.


- Rettssikkerheten i fare
I Høyesterett i dag sa regjeringsadvokat Tolle Stabell at Krekar har en «fasthøvla overbevisning som islamist».

– Han anser Koranen som absolutt styrende for hele samfunnet, sa Tolle Stabell i retten.

Krekars advokat Harald Stabell mener klientens rettssikkerhet er i fare.

– Hvis Høyesterett gjør som lagmannsretten og tingretten, stiller jeg spørsmål ved Krekars rettssikkerhet. Det vil være direkte i strid med maktfordelingsprinsippet, sier Stabell til Dagbladet.no.

Det er satt av fire dager til saken.