Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven vedtas i dag.

Siste: Klokka 18.18 kom hastemeldingen: Stortinget har vedtatt at lesbiske par får rett til assistert befruktning.

Ekteskapsloven

- Loven innebærer at homofile skal ha samme rett til å inngå ekteskap som heterofile. Homofile ektepar vil få mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre på linje med heterofile.

- Lesbiske par skal ha samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning som heterofile.

- Kirken skal ha rett, men ikke plikt, til å vie homofile par.

- De som ønsker det, kan få omgjort partnerskap til ekteskap. De som ikke ønsker det, får beholde sin status som registrerte partnere. Det vil ikke være mulig å inngå partnerskap etter at loven trer i kraft.

Kilde: Barne- og familiedepartementet og Stortinget


(Dagbladet.no): I dag blir den nye loven som gir homofile og lesbiske samme rett til ekteskapsinngåelse som heterofile vedtatt i Stortinget.

Klokka 10 startet debatten, som er ventet å vare i rundt fire timer. Rett etter  skal representantene i Odelstinget stemme over lovforslaget, og det blir etter alt å dømme gjennomslag for loven.

- Vi har mange kamper igjen å kjempe før homofile er likestilt i det norske samfunnet, sa Anette Trettebergstuen (Ap) fra talerstolen. Hun ble ble kåret til Norges nest mektigste lesbiske kvinne av nettestedet Gaysir tidligere i år.

Nå er hun glad for at den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er et faktum.

- Vi er mange som har jobbet for dette i mange år. I dag er kampen for et likestilt samfunn kommet et skritt videre, sier hun til Dagbladet.no, og får støtte fra Jon Reidar Øyan, leder av Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH).  Han sitter på galleriet på Stortinget under dagens diskusjon.

- Jeg gleder meg veldig til å følge debatten. Akkurat nå har jeg en berg- og dalbane inne i meg.

- Det er fantastisk å tenke på at en så lang kamp belønnes med gjennombrudd. Endelig får lesbiske og homofile anerkjennelse for at våre liv er like mye verdt som andres, sier Øyan til Dagbladet.no.


Lang kamp
Norge blir det sjette landet i verden som innfører kjønnsnøytral ekteskapslov. Nederland var først ute - allerede i 2001 vedtok landet regler som gir adgang for ekteskap mellom personer av samme kjønn.

I dag kan slike ekteskap også inngås Belgia, Canada, Spania og Sør-Afrika. I tillegg kommer enkelte delstater i USA.

For 36 år siden var homoseksuelle handlinger i Norge forbudt ved lov. Veien fram mot en kjønnsnøytral ekteskapslov har vært lang, og frontene har vært steile.

- Hva blir den neste store kampsaken for lesbiske og homofile?

- På norske skoler er "jævla homo" et vanlig skjellsord, og mange homofile blir mobbet på arbeidsplassen sin. Så det er fortsatt mye å gjøre, sier Trettebergstuen


Stiller i nettmøte
I tilegg til at loven likestiller ekteskap mellom mann og kvinne og to av samme kjønn, åpner den også for at homofile skal ha samme rett til å adoptere barn som heterofile og at lesbiske par skal samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning som heterofile.

- Barn med lesbiske og homofile foreldre får nå et signal om at deres familiekonstellasjon er like mye verdt som andres familier. Samtidig blir arveretten og retten til foreldrepermisjon sikret gjennom loven, sier Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen stiller til nettmøte på Dagbladet.no klokka 18.30 i kveld. Send innspørsmål til nettmøte allerede nå.  
 
Publisert onsdag 11.06.2008 kl. 09:37, oppdatert 19:42

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Anette Trettebergstuen nedenfor.

lengter etter far
  Jeg vokste opp med mor og uten far, og min barndom var god. Men hele mitt liv har jeg lengtet etter far, for jeg har som alle en far. Alle mennesker strever etter å finne ut hvem de er. Mine spørsmål begynte i femårsalderen. Etter min mening må det være en menneskerett at alle barn får mest mulig kjennskap om sin mor og far. Hvorfor vil du ikke gi oss en slik rett?
  Innsendt av: Sigbjørn Grønås
Hei Sigbjørn,

Flertallet i stortinget har i dag akseptert virkeligheten og stemt for at barna som blir født av homofile skal bli skapt her hjemme, etter en lov som faktisk gir dem muligheten til å få vite om sitt biologiske opphav ved fylte 18 år, i og med at vi etter norsk lov ikke aksepterer anonyme donorer. Slik sett blir barnas mulighet til å kjenne sitt biologiske opphav styrket med lovvedtaket i dag.


Hilsen Anette
 

Ekteskap-
  Må vi som er i partnerskap
  "gifte oss en gang til"??
  Innsendt av: g
Hei, nei det slipper du. Du vil få partnerskapet ditt omgjort til eksteskap, om du vil.
Dette vil du få informasjon om i posten :)
Lykke til.

Hilsen Anette
 

Forskning?
  Hvorfor er det så vanskelig å finne vitenskapelig basert forskning som sier noe om livskvalitet for barn i i lesbisk eller homofile forhold?

  Jeg har gått gjennom arkiv som pubmed etc, men finner lite.

  Går ut fra at dette er grundig utredet i forkant av vedtaket, men finner ingenting om det, så det er vanskelig for meg å forsvare loven overfor mine meningsmotstandere.


  Innsendt av: Øyvind S
Hei, det finnes mye forskning. OM du går inn på www.llh.no (landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) vil du finne linker til all tilgjengelig forskning der.

Når det gjelder loven og utredningen av den så er det foretatt grundige utredninger før den ble vedtatt i dag, og alle har fått muligheten til å bli hørt i en lang og inkluderende prosess.


Hilsen Anette
 

Kristendommen er oppløst i Norge


  Jeg vil gratulere venstresiden og svikerne på høyresiden med å ødelegge samt oppløse Kristendommen i Norge.

  Kristendom som trosser budskapet er ikke kristendom det er en perversjon
  Innsendt av: Jon
Hei, vi oppløser ikke kristendommen. Kirka gjør fortsatt som den vil når det kommer til vielse av hommofile. Denne loven har ingenting med kristendommen å gjøre, den innfører rettigheter for homofile, lesbiske og deres barn.

Hilsen Anette
 

Gratulerer
  Så utrolig bra! Endelig! :)

  Men, fra når vil den gjelde?
  Innsendt av: Anita
Hei, den vil bli iverksatt fra nyttår :)

Hilsen Anette
 

Gratulerer. :D
  Gratulerer med dagen til deg, og meg og alle andre lesbiske og homofile i Norge! :) Flott innlegg i Stortinget i dag, Anette.
  Innsendt av: May Be
Takk May B
Gratulerer med dagen til deg og alle andre lesbiske og homofile i Norge :)

Hilsen Anette
 

Hipp hipp, hurra!

  Endelig, er det bare å si. Dette har tatt tid.
  Jeg er så glad, og jeg er så glad for at jeg vokser opp nå idag!

  Min forlovede og jeg ser sånn fram til å få gifte oss, få barn sammen og kunne føle oss akkurat like masse verd som andre!

  Jeg vil takka deg Anette, Kristin, karita og Kim.
  Derre alle skulle ha hatt en blomster og en klem vær!

  Mvh Dærah Slatlem
  Innsendt av: Dærah Slatlem
Hei Dærah
Tusen takk, og gratulerer med dagen.
Nå kan du gifte deg og få barn som alle andre uten å måtte ha et b-stempel på samlivet ditt. Lykke til :)

Vi har fått blomster i dag og er veldig fornøyd med vedtaket. Nå skal vi feire, jeg skal hilse dem fra deg.

Hilsen Anette
 

Gratulerer så mye!
  Gratulerer! :D

  Det er synd at homofile i det moderne Norge måtte vente helt til 2008 for at dette skulle komme igjennom.
  At det fortsatt finnes folk med fordommer er i grunn skremmende.
  På tide å innse at vi ikke lever for 2000 år siden :)

  Jobb videre og stå på! Norge trenger flere som dere :)
  Innsendt av: Thomas
Hei Thomas, endelig er den vedtatt. For å få bukt med folks fordommer må vi først sørge for at staten ikke diskriminerer i lovverket. Det er det vi har gjort i dag. Så må vi fortsette kampen mot hverdagsdiskrimineringen, mobbingen i skolen, gammeldagse holdninger og hatkriminalitet. Stå på :)

Hilsen Anette
 

fra partnerskap til ekteskap
  Hei der!

  Hvor må man gå og hva må fysisk gjøres for å få et partnerskap omgjort til et ekteskap?

  mvh Tormod Bakke, Oslo
  Innsendt av: Tormod Bakke
Hei, du vil få et brev i posten med informasjon og papirer du må undertegne på. Lykke til :)

Hilsen Anette
 

Antikrist svarer for Dagbladet

  En får gratulere Dagbladet med å ha en kristendomshater til å svare for endringene som tilhører kirken.
  Innsendt av: Jarle
Hei. Jeg er ingen kristendomshater.

Hilsen Anette
 

Min kone sitter å gråter
  Man må være far og mor for å lage barn. Det er dette som er naturlig. Og hvorfor gifte seg i en kirke når Bibelen taler klart om at det er mann og hustru som hører sammen?

  Hva blir det neste? Dette er diskriminering av alle andre "filer". Hva med litt flere koner, gjerne ei på 12. Det er jo gjensidig kjærlighet?

  Barn har det best innenfor ekteskap med en mor og en far.
  Innsendt av:
Barn har det best om de slipper å få høre at de lever i mindreverdige familier. Du og jeg og alle andre har ansvaret for å ikke diskriminere barn, barn har det best når de lever sammen med foreldre som er glade i de og som tar vare på de. Omsorgsevne er ikke avhengig av legning.

Hilsen Anette
 

Vedtak
  Stortinget så ut til å være avfolket i nyhetene. Var det bare noen få folkevalgte til stede ved avstemningen??
  Innsendt av: Rudolf
Hei, i Odelstinget sitter 2/3 av de 169 stortingsrepresentantene. Resten sitter i lagtinget og deltar derfor ikke i voteringen i odelstinget. Derfor er det en del tomme plasser ved votering.

Hilsen Anette
 

??
  Det virker ikke som om at regjeringen har tentk så veldig grundig igjennom det her.

  Ungene som vokser opp med homofile og lesbiske foreldre tror gjerne at det er helt normalt. Homofili er ikke normalt! Hadde det vært normalt hadde ikke menneskene levd i dag. Det som kommer til å skje nå er at flere og flere unger blir forvirret over sin egen seksuelle legning.

  Homofile foreldre kan absolutt vere kjempe gode omsorgspersoner, ingen tvil!
  Men det er bevist at unger trenger en far og en mor for å få det de trenger i utviklingen sin. De får ikke alt det de trenger når de har to mødre eller to fedre. Et samfunn er bygd om av kjernefamilien. Far,mor og barn. Samfunnet vårt kommer til å bli snudd helt på hodet nå!

  Man tenker ikke på barnets beste når man vedtar en slik lov. Det blir heller at voksne gjør følger sine lyster. Barn fortener det beste, og det får ikke de nå etter denne loven!

  Det er ikke diskriminering at homofile og lesbiske ikke skal få de samme rettighetene som heterofile. Homofili er unormalt.
  Tenk på barna! De fortener bedre enn dette!!
  Innsendt av: Inge
Hei Inge
Barn fortjener først og fremst å ikke bli diskriminert på grunnlag av sine foreldre. Barn fortjener det beste slik du skriver, og i dag har vi vedtatt at barn av homofile skal ha de samme rettighetene fra fødselen av som barn av heterofile.
Vi forholder oss til virkeligheten og at barn vokser opp i forskjellige familier. Alle disse barna må behandles likt.

Hilsen Anette
 

Ekteskapsloven og transkjønnete
  Vi har vart gift i 14 år. Vi giftet oss som mann og kvinne. Jeg er en transkjønnet kvinne (Mann til Kvinne). Min kone er en biologisk kvinne og har støttet meg gjennom hele den lange prosessen (Flere år med terapi og hormonell behandling). Vi er forstsatt gift og vi vil leve sammen. Vi er glad i hverandre og elsker hverandre.
  Jeg lever nå som kvinne og er godtatt i samfunnet, har igjen fast jobb, er akseptert av vår familie, våre venner og naboer.
  Gjelder den kjønnsneutrale ekteskapsloven også for oss, dvs. kan vi fortsatt være gift, også etter at jeg har fått min kjønnsbekreftende operasjon og etter at jeg er blitt "i juridisk forstand" kvinne med et nyt personnummer? Eller vil vi fortsatt blir diskriminert og undertrykt som mennesker og må skille oss?

  Med vennlig hilsen fra Eva.
  Innsendt av: Eva Michelson
Hei Eva, jada, fra årsskiftet da loven trer i kraft vil dere fortsatt være gift :)

Hilsen Anette
 

Lagtinget
  Skal ikke dette voteres over i Lagtinget også? Er det ventet samme resultatet der?
  Innsendt av: Silje
Hei, joda, loven skal vedtas i lagtinget i neste uke. Alle lovforslag blir først vedtatt i odelstinget, for så å bli bekreftet i lagtinget.
Det går mange rykter om at folk i lagtinget vil stemme imot assistert befruktning, men du trenger ikke uroe deg, vi har full kontroll :)


Hilsen Anette
 

Gratulerer!
  Dette er en helt fantastisk dag for hele Norge og jeg klarer ærlig talt ikke uttrykke meg. ENDELIG sier staten at homofile skal likestilles med hetrofile.

  En stor takk til alle politikere og interesseorganisasjoner (LLH) som aktivt har kjempet dette frem!
  Innsendt av: Magnus
Hei Magnus

Takk og gratulerer til deg også. Mange skal takkes for at vi i dag har vedtatt denne loven.
Men vi har fortsatt utfordringer som må løses, jeg håper du også blir med oss og kjemper mot hverdagsdiskrimineringen fremover :)

Hilsen Anette
 

grabba!
  jeg har egentlig ingen spørsmål, vil bare gratulere med seieren, hvis jeg kan kalle det det. det gjør meg glad at homofile skal få vise sin kjærlighet til hverandre gjennom ekteskap slik som heterofile. kjærlighet er jo kjærlighet uansett kjønn, og det er jo nettopp kjærlighet et ekteskap handler om! dette er et stort steg framover, selv om det er mye innen likestilling som fortsatt må tas tak i i dette landet. gratulerer og lykke til videre!
  Innsendt av: feminist
Hei feminist, gratulerer med dagen
Jeg er helt enig med deg, kjærligheten er størst enten den deles av kvinne og kvinne, mann og mann eller kvinne og mann. Alle har rett til de samme rammene rundt kjærligheten, og det får de nå.

Hilsen Anette
 

Hva er de redde for?
  Hei Anette

  Hvorfor tror du det er så viktig for noen at ikke alle mennesker kan få gifte seg?

  Det virker som at man er redd for at man vil ta over verden så snart man får lov til å gifte seg, og at samtlige unger som blir født fremover kommer til å like det samme kjønn. Heldigvis er de fleste av oss fullstendig klar over at følgende av denne loven vil være flere lykkelige mennesker, og barn som får foreldre som er der for å gi dem en god oppvekst.

  Så hva er det de er så redde for?
  Innsendt av: Jan M. Oland
Hei Jan
Jeg er helt enig med deg, denne loven vil blant annet føre til at flere kan få leve ut livene sine uten å få et b-stempel på seg og sitt familieliv. Barna deres vil ikke lenger måtte høre at staten behandler dem annerledes.

Hilsen Anette
 

Gratulerer
  Jeg er hetero men må virkelig si gratulerer, det skjedde ikke en dag for tidlig! Har bursdag i dag så jeg kommer til å huske denne historiske dagen ekstra godt :) Du kledde den nye sveisen by the way. K
  Innsendt av: Pellargonia
Hei og gratulerer med bursdagen og lovvedtaket. Feir med måte :)

Hilsen Anette
 

Takk Anette
  Takk for dine fine innlegg i debatten i dag. jeg har fulgt med i hele dag og har blitt rørt, glad, stolt over talere uansett partier. Men det har også kommet fram holdninger som gjør meg skremt, flau, motløs og overrasket. Spesielt er det flaut med Høybråten som går i forsvarsposisjon og mener det er han som skal diktere når vi som minoritet skal, og ikke skal føle oss diskriminerte... og som mener de får for lite respekt for sine synspunkter i saken.

  Synes du man kan forlange respekt samtidig som man med egne uttalelser viser liten eller ingen forståelse ovenfor hva hans lite gjennomtenkte uttalser kan gjøre med folk?

  Gratulerer med dagen.
  Innsendt av: Tommy
Hei Tommy, gratulerer med dagen!
Jeg er enig i at mange har grumsete holdninger og dette har også kommet frem i debatten i dag.

Jeg møter ikke intoleranse med respekt. Noen ting må man rett og slett holde seg for god til å si, slik som en del av argumentene som kom frem i debatten i dag.

Hilsen Anette
 

adopsjon og assistert befruktning
  Hei.
  Et lite spørsmål angående adopsjon og assistert befruktning:

  Jeg er en enslig ung mann. Jeg er svært glad i barn og jeg vet også at jeg ville ha vært en svært god omsorgsperson. Men jeg vet samtidig at pga min stilling som enslig, så ville jeg ikke hatt den samme mulighet til å få egne barn (f.eks. ved adopsjon). Allikevel føler jeg meg ikke diskriminert siden jeg på grunn av min livssituasjon ikke blir vurdert som en eventuell adoptivforelder. Hvorfor er det slik da at lesbiske/homofile føler seg diskrimert siden de inntil nå ikke har blitt vurdert på lik linje med heterofile par som adoptivforeldre (evt motta assistert befruktning)?
  Som du antakelig har forstått er jeg enig med at homofile/lesbiske ekteskap må sidestilles rent juridisk, men når det kommer til barn så mener jeg at adopsjon og assistert befruktning kun bør vurderes for heterofile par.
  Mvh enslig ung mann.
  Innsendt av: Andreas
Hei Andreas

Omsorgsevne avgjøres ikke av legning. Homofile er like gode, eller dårlige, omsorgspersoner som det heterofile er.
I dag kan enslige bli vurdert som adoptivforelder, men ikke homofile par. En mor er altså bedre enn to, i følge det gamle regelverket. Ingen har rett til å få adoptere barn, men allebør ha rett til å kunne bli vurdert ut fra omsorgsevne, og ikke utelukket på grunn av seksuel legning.

Hilsen Anette
 

Hva er så nytt og stort med dette da?
  Homoekteskap drev de etter det jeg har hørt med allerede i oldtidens Sodoma og Gomorra så hva er nyvinningen?
  Innsendt av: Martin Gorlitz
Hei Martin,

Gjennom historien har det vært praktisert samkjønnsekteskap mange steder, det er riktig.

Nyvinningen her hjemme er at vi fra i dag likestiller heterofilt og homofilt ekteskap og at vi dermed får de samme rettighetene og pliktene.

Hilsen Anette
 

En skam for det norske samfunnet
  Dere er ganske egoistiske med tanke på barna.

  Dette handler da virkelig ikke om at ditt eller andre homser/lesbers liv ikke er like mye verdt som andres, men dere tar ikke hensyn til barna, det er kun dere selv det handler om.

  De kommer til å bli de nye mobbeofferne på skolene uansett hva dere sier eller mener.
  For veldig mange mennesker så er dette uansett hva slags holdninger du forventer eller ønsker totalt unaturlig og i strid med menneskets natur.

  Dette handler om deres kamp ja vel, mens mange i det norske samfunnet er i mot dette, og opp i det hele tenker dere ikke på barna som skal leve i sine samfunn som f eks skoler.  Innsendt av: tka
Hei tka,

problemet til barn som vokser opp med homofile foreldre er ikke deres homofile foreldre, men slike som deg som forteller disse barna at de vokser opp i mindreverdige familier.

Hilsen Anette
 

En stor dag for Norge.
  Jeg er så utrolig glad - endelig har homofile fått en ekteskapslov som man kan väre stolt av. Nå har unge homofile fått et signal fra samfunnet om at de er likevärdige hetrofile, og det vill bli lettere for mange homofile å leve ut sin kjerlighet.
  En stor dag for Norge.
  Innsendt av: ole
Hei Ole, gratulerer med dagen!
I dag sender vi et kraftig signal til alle barn som lever med homofile foreldre at familiekonstellasjonene deres er like gode som alle andres. Det er viktig!

Hilsen Anette
 

Hva er det som feiler dere?
  HVorfor har dere homofile og lesbiske ingen respekt for definisjonenen av hva et ekteskap er?
  Hvorfor prøver dere å ødelegge verdien av hva ekteskapet står for, og legitimerer ugjerningen med likestilling?
  Hvorfor bringer dere skam over ekteskapet som er ment til å være mellom mann og kvinne?
  Hvorfor kan dere ikke ha en homofilpakt, med de samme juridiske rettigheter som gifte?

  Hilsen gift Heterofil som blir kvalm av å vite at ekteskapet blir herset med av mennesker som ikke har respekt for vanlige mennesker, noe som er diskriminering.


  Innsendt av: Øyvind
Hei Øyvind, ingen forsøker å ødelegge ekteskapet. Ved at homofile nå får inngå ekteskap vil flere velge å inngå forpliktende forhold og slippe å måtte leve med et b-stempel på samlivet sitt.

Ekteskapet som institusjon trues ikke av at flere som øsnker det skal få tilgang til det. Tvert I mot ¿ det styrkes.

Jeg tror ekteskapet får en oppsving, ved at vi forsterker de verdier som ekteskapet forfekter og moderniserer det ved å vedta denne loven og gjøre den tilgjengelig for flere.Hilsen Anette
 

Høyre bør skamme seg...
  ...hva skal konsevative stemme på i dette landet nå?

  Høyre er skapsosialister med et forvridd menneskesyn. Det eneste fornuftige er FrP!
  Innsendt av: Muhammad
Hei, jeg er ikke den rette til å uttale meg om hva konservative bør stemme, men jeg anbefaler alle som kjemper for likestilling og mangfold å stemme Arbeiderpartiet. Frihet kommer ikke av seg selv, og Ap har gått i bresjen for alle de viktige reformene hav likestiling gjelder.

Hilsen Anette
 

Slipper adopsjon?
  Blir det virkelig sånn at jeg slipper og adoptere det barnet som kona mi er gravid med?(Vi har termin i november) Eller må jeg det nå som vi har ukjent donor fra Danmark? Hva betyr godkjent klinikk? Det er litt uklart for meg.
  Innsendt av: Ida Lerstad
Hei, ja det må du nok.
Loven vi vedtok i dag sier at når assistert befruktning skjer ved godkjente klinikker i norge vil mater est regelen gjelde, altså at du blir regnet som mor fra fødselen. Ved assistert befruktning foretatt i utlandet med ukjent donor vil man fortsatt måtte stebarnsadoptere.

Hilsen Anette
 

Gratulerer!
  Nå er slutt på (juridiske) A og B mennesker. Ikke en dag for tidlig - dette jobba vi for tidlig på 1980 tallet
  Innsendt av:
Hei, gratulerer til deg også! Helt enig, ikke en dag for tidlig :) Mange skal takkes for at vi har kommet hit vi er i dag.

Hilsen Anette
 

Det er et stort tap...
  ... for heterogutta at du stiller i andre fila. Men det må vi leve med. Du så for øvrig utrolig flott og damete ut fra talerstolen med halssmykke!

  Fra spøk til alvor. Loven er jo bare en juridisk innretning, det er jo mye å gjøre fortsatt. Barn og unge mobbes på skolene selv om Stortinget har bestemt noe annet. Hva skal vi gjøre for å bedre levekårene for barn og unge rundt om i hele Norge synes du? Det er jo ikke alle som er beskyttet av det liberale miljøet innenfor Ring 2 i Oslo.
  Innsendt av: Triggerhappy
Hei TriggerHappy

Jeg er helt enig med deg i at vi har mange kamper igjen å kjempe også etter dagens historiske vedtak. Kampen for anerkjennelse, respekt og likestilling for homofile og lesbiske har vært en lang kamp og for mange en hard kamp. Det har vært en kamp først for legalisering, deretter en kamp for aksept, åpenhet, respekt og ikke minst like rettigheter.
Det har vært en kamp for lovmessig beskyttelse, og det har vært en kamp for full likebehandling.

i dag tok vi rettighetskampen ett skritt videre, men vi skal også alle sammen ruste oss til videre kamp, for vi har fortsatt mange kamper å kjempe før homofile og lesbiske kommer til å være reelt likebehandlet i det norske samfunnet.

Det handler om at mange homofile og lesbiske opplever dårligere levekår på grunn av holdninger og diskriminering i hverdagen.
Dette skal vi til livs, og første pri dersom vi ønsker å komme hverdagsdiskrimineringen til livs, ja det er å først sørge for at staten i lovverket ihvertfall ikke diskriminerer.
Dersom lovverket diskriminerer, hvordan skal vi da forvente at samfunnet likebehandler? Et anstendig samfunn diskriminerer ikke sine borgere. Vi fortsetter kampen mot diskrimineringen!


Hilsen Anette
 

Mor + Mor = SYKT!
  Dette er ikke en en seier for likestilling, men en ny spiker i kista for ekteskapet. Likestilling hadde vi med partnerskapsloven.

  Det er fint at noen liker sengekos med likekjønnede bedre, men må det absolutt være nødvendig å nedgradere ekteskapet til noe annet? Kall en spade for en spade. To kvinner kan ALDRI være gift. Det er noe annet enn ekteskap. Punktum.
  Innsendt av: Muhammad
Hei Muhammed, se svaret til John-O.

Fra årsskiftet (når loven trer i kraft) vil homofile og lesbiske få inngå ekteskap. Så heretter vil to kvinner komme til å gifte seg. Jeg mener ekteskapet styrkes ved at flere får ta del i det. En rettighet blir ikke mindre verdt ved at flere får den.

Hilsen Anette
 

Ekteskap?
  Dette er jo bare tull. Den norske stat kan ikke redefinere kva et ekteskap er, like lite som dei kan sei at grønt er blått, eller tørt er vått.
  Innsendt av: John-O
Hei John-O
Ekteskapet er et uttrykk for et kjærlighetsforhold mellom to personer og gir de rettslige rammene rundt familielivet. Ekteskapet er en juridisk kontrakt basert på gjensidig kjærlighet, altså nettopp definert av staten, og skal derfor også gjelde for kjærlighet ikke bare mellom heterofile, men også for homofile. Med dagens vedtak gjelder nå ekteskapet for homofile også :)

Hilsen Anette
 

Våre barn
  Hva slag barn skal vi har i Norge i framtiden, når de skal ha enten to mor eller to far?
  Innsendt av: Jairo Lopez
Hei Jairo

Helt vanlige barn, akkurat som i dag. Det nye vil heldigvis bli at disse barna får de samme rettighetene fra fødselen av, uavhengig av om de har homofile eller heterofile foreldre.

Hilsen Anette
 

Kjønn uvesentlig?
  Vi mener vel alle det er viktig med både kvinner og menn i barnehage og skole. Det er fordi vi mener barn skal kunne speile seg i en voksen av eget kjønn samtidig som vi tror at menn og kvinner med sin biologiske ulikhet skaper en trygg ramme for oppvekst.
  Hvorfor skal ikke barn ha rett til både far og mor? Homofile og heterofile er like gode omsorgspersoner generelt sett. Men er kjønn irrelevant i familiesammenheng? Barnet vil uansett ha en far. Bør ikke barnet få kjenne sin far, også før det er 18 år. Og vi bør ikke også strebe etter at barnet får vokse opp med sin far?
  Innsendt av: Sondre Olsen
Hei Sondre

Jeg respekterer at du ønsker at alle barn skal vokse opp med en mor og en far, men dagens virkelighet er ikke slik.
Mange barn vokser opp med en mor, uten en far, eller omvendt. Mange barn vokser også i dag opp med homofile foreldre. Dette er en realitet, og det er vår oppgave som politikere å legge best mulig til rette for at disse familiene skal kunne leve livene sine i trygge rammer med samme rettigheter som heterofile familier. Og det er det vi har gjort i dag ved å vedta ekteskapsloven.
Ved vedtaket i dag har vi gitt lesbiske mulighet for å få assistert befruktning her hjemme, slik at de slipper å reise til utlandet for å få det. Dette medfører at barna som blir født da vil få muligheten til å vite om sitt biologiske opphav ved fylte atten år. Den muligheten har ikke disse barna i dag. Vi sier ikke at far er irrelevant, men vi forholder oss til virkeligheten der mange barn vokser opp uten en far, og vi legger til rette for at barn som i fremtiden vil bli født av lesbiske mødre skal ha akkurat de samme rettighetene som alle andre barn. Vi setter barnas beste først!

Hilsen Anette
 

Hva blir den nye normen?
  "Elsker, elsker det å tenke på vår far og mor..." lyder det i nasjonalsangen. Blir ikke det diskriminerende å la ungene synge den strofen på skolen? Hva blir normen i fremtiden og hva blir konsekvensene for de som fortsatt hevder normen er "ekteskapet er normalt mellom mann og kvinne"? Hvordan skal "blomster og biene" fortelles når man skal forklare forplantningen til små ører?
  Innsendt av: Tommy S
Hei Tommy

Jeg ser ingen grunn til å forandre nasjonalsangen og har heller ikke møtt noen som mener det. Ekteskapsloven handler ikke om endringer i sangtekster, den handler om at vi ikke lenger blir forskjellsbehandlet men sammen med barna våre endelig får de samme rettighetene.

Hilsen Anette
 

Statistikk
  Hei. Eg har fått masse løs statisktikk slengt i ansiktet mitt om at barn uten en mor og far, eller barn med homofile par har større rate av sosiale problemer som angst, dårlig selvtillit, mangel på konsentrasjon på skolen, aggresivitet, og selvmordstanker.
  Har du greie på om dette stemmer? Hvor kan man søke for å få den ekte statisktikken om dette emnet?
  Takk
  Innsendt av: Tor Martin Austad
Hei Tor Martin.
Dette finnes det forskning på, og forskningen er entydig og viser at det ikke er noen forskjell mellom barn oppvokst i homofile familier og barn vokst opp i heterofile familier. Det er ingen forskjell når det kommer til sosiale problemer, selvmordatanker, psykisk velvære eller utvikling av kjønnsidentitet.
Så den forskningen du har fått presentert er heldigvis feil. :)Hilsen Anette
 

Gratulerer!
  I grunn ingen spørsmål her, men berre ein gratulasjon! Det skulle berre mangle at kjønnsnøytral ekteskapslov blei innført. Ok, berre eit kjapt spørsmål; ser at kristenfolket raslar med sablane og varslar ein slags reaksjon i etterkant av vedtaket. Fryktar de denne trusselen, eller er dette berre tomprat frå ein akterutseilt dinosaur?
  Innsendt av: Freddy Brakestad
Hei, tusen takk og gratulerer til deg også! Dette er en historisk dag. Odeltinget vedtok loven for 5 minutter siden, så den er fersk, men vedtatt! Jeg tror motstanderne av loven forholder seg til at den er vedtatt og at de ble i mindretall. Nå skal vi feire at staten har sagt klart og tydelig fra at kjærligheten er størst enten den deles av mann og mann, kvinne og kvinne, eller mann og kvinne :)

Anette