Skremt av kreftbølge i «Murmansk»-bygda.

SPRER FRYKT: Krysseren «Murmansk».

SPRER FRYKT: Krysseren «Murmansk».
Foto: Gunnar Sætra/Scanpix

SØRVÆR/OSLO (Dagbladet): Nå frykter hun at det er en sammenheng mellom utslipp fra krigsskipet og de mange krefttilfellene.
DØDE AV KREFT: Elsa Furøy (48).

DØDE AV KREFT: Elsa Furøy (48).
Foto: Privat

SKUFFET: Ordfører Odd-Egil Simonsen (Ap).

SKUFFET: Ordfører Odd-Egil Simonsen (Ap).
Foto: Henning Lillegård- Vi er skremt, sier Anna Mattila (34) til Dagbladet.

Fra kjøkkenvinduet sitt peker hun ut husene til folk som er rammet av kreft etter at slepet av «Murmansk» endte med havari i fjæresteinene julaften i 1994.

Etter det Anna vet, har det vært totalt sju krefttilfeller på Sørvær, ytterligere to har fått sykdommen etter at de flyttet fra den vesle bygda med 200 innbyggere. Seks av krefttilfellene er naboer til Anna, samboer Ørjan Furøy og deres tre barn på stedet Holmen.

De kan se rett mot kanonmunningen på det rustne krigsskipet «Murmansk» noen få hundre meter unna.

- Jeg vet med sikkerhet at fem er døde, sier Anna.

En av dem er hennes svigermor, Elsa Furøy. Hun døde av livmorkreft ti år etter at «Murmansk» havnet i fjæra.

- Det har ikke vært kreft i hennes familie tidligere, så vi synes det var merkelig at hun ble rammet, sier svigerdatteren.

Stemningen blant folk i fiskeværet Sørvær i Finnmark-kommunen Hasvik er oppgitt. De har fått nok.

Må fjernes
- Selv om det viser seg at det er minimalt med radioaktivitet i vraket, må skipet fjernes for å skape trygghet i Sørvær, sier Arne Danielsen, leder i Sørvær grendelag til Dagbladet.

Tidligere ordfører i Hasvik, Odd-Egil Simonsen (Ap) er overhodet ikke trygg på at fiskeri- og kystminister Helga Pedersen vil fjerne «Murmansk».

- Jeg har holdt på med dette i over ti år nå. Til å begynne med var det mye velvilje og fokus, men etter hvert har det føltes som å stange hodet mot veggen, sier Simonsen til Dagbladet.

Han er skuffet og forbannet på partifellen.

- Hun har hatt massevis av tid til å gjøre noe med dette. At Helga som vår egen statsråd kunne sitte på dette her er helt utrolig, sier Simonsen.

Selv om Pedersen i går lovte å rydde opp, er ikke Simonsen overbevist.

- Hvis det skjer noe nå, så er det flott, men jeg føler meg absolutt ikke trygg på det, sier eksordføreren.

Helga Pedersen har, ifølge Simonsen, kjent til problemene med «Murmansk» siden før hun ble fylkesordfører i Finnmark i 2003.

- Vi har lagt fram bilder av all elektronikken og andre ting inne i skipet som enhver vil skjønne at er miljøfarlig avfall. Du trenger ikke eksperter for å se det. Hvor mange flere undersøkelser trenger Helga Pedersen før hun gjør noe, sier Simonsen.

Holder ikke
Han mener Pedersens unnskyldninger om at hun forventet at alt var blitt gjort ikke holder mål.

- Det holder ikke. Du kan ikke bare forvente at noe blir gjort, du må sjekke det, sier Simonsen.

Like nede i strandkanten ligger det russiske vraket, og praten går høyt om de mange krefttilfellene. Mange er bekymret for om skadelig stråling fra «Murmansk» er årsaken.

I likhet med flere av de andre rammede var Anna Mattilas svigermor ikke spesielt gammel, bare 48 år.

- Hvordan er det å leve med frykten?

- Livet går jo videre. Vi har nettopp investert i ny fiskebåt. Men du tenker jo på det, og skjønner at hvis det er barn som får kreft, så må vi bare reise her fra, sier Anna.

Roper ikke varsku
Folk på det vesle tettstedet har også plukket med seg ting fra skipet gjennom åra. Blant annet havnet en radartopp i en hage.

- Vi har levd i den tro at det ikke var noe farlig med skipet, sier Arne Danielsen i Sørvær grendelag.

Kommunelege Eivind Merok i Hasvik har ikke oversikt over alle krefttilfellene på Sørvær, men selv om antallet ni stemmer, mener han det ikke er noen grunn til å rope varsku:

- Ni krefttilfeller blant 200 mennesker i løpet av 14 år, er ikke unormalt. Kreft er den hyppigste dødsårsaken, og det har aldri slått meg at det har vært noen overhyppighet på Sørvær, sier Merok.

- Det er likevel helt forståelig, jeg vil si at det er helt legitimt, at folk setter kreften i sammenheng med «Murmansk» når naboene dør av kreft. Det er klart de er utrygge med 500 tonn avfall et steinkast unna, sier Merok.